• Recepti
    • Glavna jela
    • Juhe i variva
    • Predjela
    • Prilozi
    • Salate
    • Umaci
  • Deserti
    • Keksi
    • Kolači
    • Kreme i preljevi
    • Palačinke
    • Torte
    • Voćni deserti
  • Prehrana
    • Dijete
    • Začini
    • Sastojci
    • Vegetarijanstvo
    • Zimnica
    • Zdrava prehrana
  • Pića
  • Recenzije
  • Magazin
    • Novosti
    • Domaćinstvo
    • Mršavljenje
    • Putovanja
  • Search
  • Menu
  • Skip to right header navigation
  • Skip to main content
  • Skip to primary sidebar
  • Skip to footer

Gastronomija.hr

  • Recepti
    • Glavna jela
    • Juhe i variva
    • Predjela
    • Prilozi
    • Salate
    • Umaci
  • Deserti
    • Keksi
    • Kolači
    • Kreme i preljevi
    • Palačinke
    • Torte
    • Voćni deserti
  • Prehrana
    • Dijete
    • Začini
    • Sastojci
    • Vegetarijanstvo
    • Zimnica
    • Zdrava prehrana
  • Pića
  • Recenzije
  • Magazin
    • Novosti
    • Domaćinstvo
    • Mršavljenje
    • Putovanja
  • Search
Vi ste ovdje: Naslovnica / Magazin / Top recepti / Tradicionalni hrvatski kolači
tradicionalni hrvatski kolači

Tradicionalni hrvatski kolači

Objavljeno: 08.03.2019. Autor: Filip Višić

Svi povremeno volimo eksperimentirati sa slasticama. Ali, čemu se uvijek svi vratimo? Tradicionalnoj, domaćoj hrvatskoj kuhinji. Naše hrvatske slastice ipak su savršene, savršeno dogovaraju našem nepcu, pa im se zato uvijek iznova vraćamo. Naša Nevena Josipović (Mama Drama) vraća nas u prošlost i rekreira ove ukusne delicije na način na koje su to radile naše bake i prabake.

Međimurska gibanica

Međimurska gibanica je slatko jelo nacionalne hrvatske kuhinje, točnije Međimurske. Sastoji se od 12 tankih kora i 4 sloja nadjeva a to su mljeveni mak, svježi kravlji sir, naribane jabuke i mljeveni orasi. U izradi međimurske gibanice koristi se ručno rađeno vučeno tijesto, a za nadjev je važno naglasiti da se koristi isključivo svježi kravlji sir, nipošto skuta, jer su onda kiselije.

Kroštule

Kroštule potječu iz Dalmacije, Kvarnera i Istre. Zlatnožute slatke grickalice, prhke i hrskave, kroštule su slatkiš kojeg su naše bake pa i sve domaćice radile od jednostavnih sastojaka uvijek prisutnih u kuhinji. Zanimljivo je da se tijesto izrezano u trakice veže u čvor, a svaka regija ima neku svoju specifičnost. Prže se u dubokom ulju, a postanu hrskave upravo zato jer su izrazito tanke.

Mađarica

Mađarica je prava kraljica kremastih kolača. Zapravo, usudili bi se reći jedan bezvremenski kolač. Prava mađarica u kremi sadrži čokoladu, ne puding. S pudingom možete napraviti tzv. lažnu mađaricu. Kore vam moraju djelovati sirove, ali su zapravo pečene. Ako ih pečete predugo dobit ćete hrskavu koru koja nije za upotrebu. Donosimo recept za savršenu mađaricu. Okušajte sreću u izradi!

Orehnjača

Orehnjača (ovisno o podneblju i orahnjača) je još jedno hrvatsko tradicionalno slatko jelo koje se sastoji od dizanog tijesta i nadjeva od oraha. Obično se radi u vrijeme blagdana i sve naše bake radile su to slatko dizano tijesto. Orehnjaču još nazivaju masnica, maslenica, gibanica, gužvara, orahnjača, štrudla s orasima, štruca s rehima, potica i povetica. Toliko naziva za samo jedan kolač!

Salenjaci

Što su salenjaci? Kako ih napraviti, da izgledaju kao da govore stotinu jezika? Uviđam da se tradicionalno rade za vrijeme kolinja u Slavoniji, i to generacijama. Polako se i zaboravljaju. Šarmantni kolačići, definitivno. Svaka kuća ima svoj recept. Mogu se napraviti na više načina, s kvascem, bez njega, s margarinom (lažni salenjaci), može se dodati bijelo vino i ne mora, ovisno kako ih volite.

Lista domaćih recepata će rasti kako isprobavamo ukusne tradicionalne hrvatske slastice. Ako imate neki prijedlog, svakako nam ga ostavite u komentaru ispod članka. I, dobar tek!

A kada ste se zasitili tolikih slastica, vrijeme je za nešto konkretno. Pogledajte što vam predlažemo od naših tradicionalnih hrvatskih recepata!

Filip Višić
Filip Višić

Ja sam Filip, idejni začetnik i pokretač portala Gastronomija.hr. Internet poslovanjem i digitalnim marketingom bavim se već duže od 15 godina. Kada se ne bavim time, obožavam dobro jesti. Tako nekako je i došlo do svega ovoga. Htio sam napraviti mjesto gdje ću moći zakačiti recepte onih jela koja mi se sviđaju. S vremenom, portal je izrastao u pravu gastro zajednicu food bloger(ic)a. Uživajte u pripremanju jela kao što sam i ja uživao u izradi ovog portala!

Kategorija: Top recepti

Želite se zasladiti?

domaća granola od banane

Domaća granola od banane

Donosim vam recept za domaću banana granolu, složenu sa grčkim jogurtom i svim mogućim voćem koje sam pobrstila sa Lidlovih polica i osječke tržnice. Ako volite banana bread, ovo će te voljeti još više! Recept za domaću …

kolač od lisnatog tijesta

Kolač od lisnatog tijesta

Ako danas nemate nikakve planove osim druženja s ostatkom obitelji, onda si stignete napraviti ovu slasticu. Lisnato, puding i ovogodišnji pekmez je sve što trebate. Listala sam one staaare kuharice, mislim da je ova …

loptice od lješnjaka

Loptice od lješnjaka

Kada nemate vremena za spremanje kolača i torti za čiju pripremu treba puno vremena, vrijeme je da se okrenete jednostavnim receptima. Loptice od lješnjaka brze su, izdašne i ukusne loptice kojima nećete moći odoljeti. …

Prethodna objava: «Cheesecake s malinama Cheesecake s malinama koji se topi u ustima
Sljedeća objava: Preminuo Andrej Barbieri – jedan od najpoznatijih hrvatskih chefova »

Reader Interactions

Odgovori Otkaži odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa * (obavezno)

Ova web-stranica koristi Akismet za zaštitu protiv spama. Saznajte kako se obrađuju podaci komentara.

Primarni stupac

Novije

blok kuhinja

Blok kuhinje za stan ili za kuću

Kuhinjski blok odnosi se na praktičnu kuhinja koja ima sve što vam je potrebno za pripremu …

Zdravi snickers

S obzirom na to da volim okus snickersa, ali ne volim kad mi se karamela lijepi za zube (nisam …

čokoladni truffles

Čokoladni truffles

Čokoladni tartufi su jedne od najjednostavnijih slastica jer su izrađeni od samo tri sastojka, …

RSS Vege.hr

  • Himalajska sol
  • Kakao maslac
  • Seitan
  • Granola
  • Aquafaba - zamjena za jaja
  • Što je gluten
  • Sojino mlijeko
  • Kokosovo mlijeko
  • Bademovo mlijeko
  • Mlijeko od sjemenki bundeve
[notphone] [/notphone] [phone]
[/phone]

Footer

Gastronomija

grč. gastronomía – stručno poznavanje umjetnosti pripreme različitih jela; kult birane hrane i kulinarskoga umijeća

Pratite nas

  • Facebook
  • Instagram

Site Footer

  • O nama
  • Impressum
  • Kontakt
  • Marketing
  • Uvjeti korištenja

Gastro Mreža

Gastronomija.hr | Moja Zimnica | Vege.hr | Vrtlarica.hr

Copyright © 2012.–2023. by Gastro Mreža. Sva prava pridržana. Web: Informativka d.o.o.