Malo koja hrana je toliko zamamna kao čokolada, zato ne iznenađuje činjenica da se od davnina čokolada smatra afrodizijakom. Ako ste vi i vaši ukućani ljubitelji čokolade iskušajte ovaj bajkoviti spoj čokolade i kakaa i pohvale neće uzmanjkati!
Odvojite bjelanjke od žutanjaka i pjenasto ih istucite. Žutanjke izmiksajte sa šećerom. Maslac lagano rastopite pa dodajte smjesi. Vrhnje zakiselite limunovim sokom i sjedinite sa smjesom žutanjaka. Postepeno smjesi dodajte brašno pomiješano sa žličicom kvasca, kakao te vanilin šećer. Na kraju kuhačom umiješajte bjelanjke.
Smjesu izlijte u okrugli kalup i stavite peći 25-30minuta na 180oC. Za to vrijeme rastopite maslac na ulju i dodajte razlomljene kockice čokolade. Kad se čokolada rastopi i zavrije odmaknite je s vatre pritom miješajući plastičnom lopaticom i postepeno dodajući šećer u plahu i jogurt. Pečeni biskvit razrežite, premažite dijelom preljeva a ostatak razmažite po vrhu i bočnim stranicama torte. Ukrasite po želji.
Sastojci:
- 4 jaja
- 200g šećera
- 200g brašna
- 50g gorkog kakaa
- 120g maslaca
- 250ml vrhnja
- 1 žlica limunovog soka
- 1 vrećica vanilin šećera
- 1 žličica suhog kvasca
Preljev
- 100g čokolade za kuhanje
- 50g šećera u prahu
- 60g maslaca
- 200ml jogurta
Autor: D.K. Foto: Sergio33/Shutterstock