Kraljica kolača. Zapravo, usudila bih se reći još jedan bezvremenski kolač. Obožavam vrijeme koje nam dolazi. Već sada, u zraku se osjeti onaj božićni duh koji nam govori da je došlo vrijeme bezuvjetne ljubavi i nesebičnog darivanja. Iako to sve kratko traje, moji ukućani prema mađarici gaje posebne osjećaje. Ako je nema na stolu, ne trebam ostale keksiće i kolače uopće iznositi pred njih.
Eh, to vam je ta neka luda ljubav.
Nemoj previše kora, premalo kreme, nemoj ni previše kreme, neka kore budu taman, znaš ti već kako to ide – tako nekako zvuče rečenice.
Mađaricu koju ja radim po mojoj je mjeri. Niti premalo, niti previše. Taman sam neki dan saznala informaciju da su prije domaćice pekle po sedam, osam kora jer je to bilo više natjecanje koja će napraviti bolju! Žene, zar ne?
Prava mađarica u kremi sadrži čokoladu, ne puding. S pudingom možete napraviti tzv. lažnu mađaricu, koja je po meni isto jako ukusna. Kore vam moraju djelovati sirove, ali zapravo pečene.
Ako ih pečete predugo dobit ćete hrskavu koru koja nije za upotrebu. Stoga je vrijeme i način pečenja bitna stvar prilikom izrade.
Da vas ne gnjavim previše s uvodom, pročitajte u nastavku recept za savršenu mađaricu i okušajte sreću u izradi.
Sastojci:
Tijesto:
- 40 dag glatkog brašna
- Žličica praška za pecivo
- 15 dag maslaca
- 2 jaja
- 10 dag šećera
- 2 žlice kiselog vrhnja
Krema:
- 1 litra mlijeka
- 30 dag šećera
- 13 dag oštrog brašna
- 20 dag čokolade za kuhanje
- 1 žlica kakaa u prahu
- 20 dag maslaca
Glazura:
- 20 dag čokolade za kuhanje
- 4 žlice ulja
Priprema:
Kore:
- Od navedenih sastojaka zamijesite tijesto i podijelite ga na četiri dijela.
- Svaki dio razvaljajte na pobrašnjeloj podlozi jako tanko, te stavite na papir za pečenje.
- Zajedno s papirom stavite na pleh i pecite u prethodno zagrijanoj pećnici na 160°C, 4 minute.
Krema:
- Od litre mlijeka odvojite 4 dcl, ostatak stavite zakuhati zajedno sa šećerom.
- U 4 dcl mlijeka dodajte brašno i promiješajte da vam se ne stvore grudice. Zatim dodajte smjesu u mlijeko sa šećerom te miješajte dok ne provrije.
- U dobivenu smjesu dodajte čokoladu i prosijani kakao u prahu te miješajte dok se ne otopi.
- Pustite da se ohladi te dodajte izrađeni maslac te sve sjedinite.
- Ohlađene kore premažite s pripremljenom kremom.
Za kraj otopite čokoladu s malo ulja te prelijte po kolaču.
Uživajte u kraljici kolača i javite dojmove. 🙂
Ja sam Nevena, vlasnica bloga Mama Drama. Obožavam kuhati i jednostavno provoditi vrijeme u kuhinji. Ljubav prema slasticama dogodila se slučajno, kada sam iz dosade napravila svoj prvi kolač i shvatila da želim isprobavati različite recepte i spajati nespojivo. Stoga, svaki slodoban trenutak koristim za izradu kolača i torti pa se nadam da ćete uživati u njima koliko i ja. Naravno, u početku nisam znala puno, učila sam i još učim, pa moje prve recepte promatrajte kao relativno uspješne eksperimente 🙂 Drago mi je kada dobijem neka pitanja i kada mogu pomoći prijateljici kuharici, jer sam i ja to isto morala naučiti. Inače, po zanimanju sam grafički dizajner, stoga je fotografija moja druga ljubav. Spojiti fotografiju i slastice moja je dobitna kombinacija.