• Menu
  • Skip to right header navigation
  • Skip to content
  • Skip to primary sidebar
  • Skip to footer

Gastronomija.hr

  • Recepti
    • Glavna jela
    • Juhe i variva
    • Predjela
    • Prilozi
    • Salate
    • Umaci
  • Deserti
    • Keksi
    • Kolači
    • Kreme i preljevi
    • Palačinke
    • Torte
    • Voćni deserti
  • Prehrana
    • Dijete
    • Ljekovito bilje
    • Sastojci
    • Vegetarijanstvo
    • Voće i povrće
    • Zdrava prehrana
  • Pića
  • Recenzije
  • Magazin
    • Novosti
    • Domaćinstvo
    • Mršavljenje
    • Putovanja
  • Search
  • Recepti
    • Glavna jela
    • Juhe i variva
    • Predjela
    • Prilozi
    • Salate
    • Umaci
  • Deserti
    • Keksi
    • Kolači
    • Kreme i preljevi
    • Palačinke
    • Torte
    • Voćni deserti
  • Prehrana
    • Dijete
    • Ljekovito bilje
    • Sastojci
    • Vegetarijanstvo
    • Voće i povrće
    • Zdrava prehrana
  • Pića
  • Recenzije
  • Magazin
    • Novosti
    • Domaćinstvo
    • Mršavljenje
    • Putovanja
  • Search
Home / Deserti / Kolači / Mađarica – jedini recept koji ćete ikada trebati
madarica

Mađarica – jedini recept koji ćete ikada trebati

Objavljeno: 30.11.2018. Autor: Nevena Josipović

Kraljica kolača. Zapravo, usudila bih se reći još jedan bezvremenski kolač. Obožavam vrijeme koje nam dolazi. Već sada, u zraku se osjeti onaj božićni duh koji nam govori da je došlo vrijeme bezuvjetne ljubavi i nesebičnog darivanja. Iako to sve kratko traje, moji ukućani prema mađarici gaje posebne osjećaje. Ako je nema na stolu, ne trebam ostale keksiće i kolače uopće iznositi pred njih.

Eh, to vam je ta neka luda ljubav.

Nemoj previše kora, premalo kreme, nemoj ni previše kreme, neka kore budu taman, znaš ti već kako to ide – tako nekako zvuče rečenice.

Mađaricu koju ja radim po mojoj je mjeri. Niti premalo, niti previše. Taman sam neki dan saznala informaciju da su prije domaćice pekle po sedam, osam kora jer je to bilo više natjecanje koja će napraviti bolju! Žene, zar ne?

Prava mađarica u kremi sadrži čokoladu, ne puding. S pudingom možete napraviti tzv. lažnu mađaricu, koja je po meni isto jako ukusna. Kore vam moraju djelovati sirove, ali zapravo pečene.

Ako ih pečete predugo dobit ćete hrskavu koru koja nije za upotrebu. Stoga je vrijeme i način pečenja bitna stvar prilikom izrade.

Da vas ne gnjavim previše s uvodom, pročitajte u nastavku recept za savršenu mađaricu i okušajte sreću u izradi.

Sastojci:

Tijesto:

  • 40 dag glatkog brašna
  • Žličica praška za pecivo
  • 15 dag maslaca
  • 2 jaja
  • 10 dag šećera
  • 2 žlice kiselog vrhnja

Krema:

  • 1 litra mlijeka
  • 30 dag šećera
  • 13 dag oštrog brašna
  • 20 dag čokolade za kuhanje
  • 1 žlica kakaa u prahu
  • 20 dag maslaca

Glazura:

  • 20 dag čokolade za kuhanje
  • 4 žlice ulja

Priprema:

Kore:

  1. Od navedenih sastojaka zamijesite tijesto i podijelite ga na četiri dijela.
  2. Svaki dio razvaljajte na pobrašnjeloj podlozi jako tanko, te stavite na papir za pečenje.
  3. Zajedno s papirom stavite na pleh i pecite u prethodno zagrijanoj pećnici na 160°C, 4 minute.

Krema:

  1. Od litre mlijeka odvojite 4 dcl, ostatak stavite zakuhati zajedno sa šećerom.
  2. U 4 dcl mlijeka dodajte brašno i promiješajte da vam se ne stvore grudice. Zatim dodajte smjesu u mlijeko sa šećerom te miješajte dok ne provrije.
  3. U dobivenu smjesu dodajte čokoladu i prosijani kakao u prahu te miješajte dok se ne otopi.
  4. Pustite da se ohladi te dodajte izrađeni maslac te sve sjedinite.
  5. Ohlađene kore premažite s pripremljenom kremom.

Za kraj otopite čokoladu s malo ulja te prelijte po kolaču.

madarica kolac

Uživajte u kraljici kolača i javite dojmove. 🙂

Nevena Josipović
Nevena Josipović

Ja sam Nevena, vlasnica bloga Mama Drama. Obožavam kuhati i jednostavno provoditi vrijeme u kuhinji. Ljubav prema slasticama dogodila se slučajno, kada sam iz dosade napravila svoj prvi kolač i shvatila da želim isprobavati različite recepte i spajati nespojivo. Stoga, svaki slodoban trenutak koristim za izradu kolača i torti pa se nadam da ćete uživati u njima koliko i ja. Naravno, u početku nisam znala puno, učila sam i još učim, pa moje prve recepte promatrajte kao relativno uspješne eksperimente 🙂 Drago mi je kada dobijem neka pitanja i kada mogu pomoći prijateljici kuharici, jer sam i ja to isto morala naučiti. Inače, po zanimanju sam grafički dizajner, stoga je fotografija moja druga ljubav. Spojiti fotografiju i slastice moja je dobitna kombinacija.

Kategorije: Kolači Tagovi: čokolada, desert, glazura, jaja, slastice

Želite se zasladiti?

torta od oraha

Torta od oraha

Volite li slatko? Pitanje je suvišno jer malo je onih koji mogui izdržati bez barem malo slatke čarolije koja slijedi nakon što ste pojeli nešto slano. Nakon što ste odlučili organizirati druženje s prijateljima, …

Dalmatinske fritule

Osim poznatih uštipaka u kojima još uvijek znamo uživati kada se nađemo na selu, postoje i drugi stariji recepti koji nam izazivaju slinu na usta. Pritom naravno mislimo na razne varijacije koje se rade od tijesta. Tu …

tiramisu

Tiramisu

Tiramisu je izvorno talijanski desert čije ime znači "podigni me". Radi se od kombinacije piškota umočenih u kavu, žutanjka, mascarpone sira i kakaa, ali u međuvremenu je ovaj ukusan kolač prilagođen na razne načine pa …

Previous Post: «kesten-pire Recept za kesten pire
Next Post: Slatki, mirisni, prhki kolutići od limuna prhki keksici od limuna s ocaklinom»

Reader Interactions

Odgovori Otkaži odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa *

Ova web-stranica koristi Akismet za zaštitu protiv spama. Saznajte kako se obrađuju podaci komentara.

Primary Sidebar

Novije

Intervju s food blogericom Sandrom Majerić

Danas vam donosimo priču Sandre Majerić, food blogerice koja stoji iza Instagram profila …

Topli kolač od limuna

Tražite li desert koji je lagan, a ne jako sladak ovaj kolač je savršen izbor za …

staklenke meda

Med od maslačka

Ako želite pripremiti vitaminsku bombu i ljekoviti pripravak koji diže imunitet, ne možete …

Šrilankanske palačinke s kurkumom i kokosom

Recept za malo drugačije palačinke za koji sam siguran da će vam se svidjeti. Količine začina …

Footer

Gastronomija

grč. gastronomía – stručno poznavanje umjetnosti pripreme različitih jela; kult birane hrane i kulinarskoga umijeća

Pratite nas

  • Facebook
  • Instagram

Site Footer

  • O nama
  • Impressum
  • Kontakt
  • Marketing
  • Uvjeti korištenja

Gastro Media Copyright © 2012.–2019. Informativka d.o.o. Sva prava pridržana.