Kroštule potječu iz Dalmacije, Kvarnera i Istre. Zlatnožute slatke grickalice koje nestanu jednako brzo kako i nastanu. Prhke i hrskave, kroštule su slatkiš kojeg su naše bake pa i sve domaćice radile od jednostavnih sastojaka uvijek prisutnih u kuhinji.
Zanimljivo je da se tijesto izrezano u trakice veže u čvor, a svaka regija ima neku svoju specifičnost. Primjerice u Istri u kroštule se dodaje bijelo vino dok se u Dalmaciji dodaje domaći maraskino ili liker od limuna. Alkohol se ne dodaje samo zbog arome već zbog toga da tijesto ne upije previše ulja jer je samo po sebi dosta tanko.
Prže se u dubokom ulju, a postanu hrskave upravo zato jer su izrazito tanke.
Recept za kroštule
Sastojci
- 3 žumanjka
- 2 žlice šećera
- 2 žlice ruma
- 1 žlica naribane limunove korice
- 20 dag glatkog brašna
- 2 žlice kiselog vrhnja
- prstohvat soli
- ulje za prženje
- šećer u prahu
Priprema
- Žumanjke zajedno sa šećerom izmiksajte. Dodajte rum, limunovu koricu prstohvat soli, brašno i kiselo vrhnje. Umijesite glatko tijesto.
- Pustite da odmori 10 minuta te ga ponovo na radnoj pobrašnjenoj podlozi premijesite dok vam ne bude čvrsto.
- Zatim ga razvaljajte jako tanko, te izrežite na trakice dužine 10 cm i širine 2 cm. Rubove možete napraviti vilicom a s oblicima se možete poigrati.
- Tijesto pržite u dubokom ulju na laganoj vatri, da vam ne zagore.
- Kada su pečene i kada se ohlade pospite ih šećerom u prahu.
U slast!
Ja sam Nevena, vlasnica bloga Mama Drama. Obožavam kuhati i jednostavno provoditi vrijeme u kuhinji. Ljubav prema slasticama dogodila se slučajno, kada sam iz dosade napravila svoj prvi kolač i shvatila da želim isprobavati različite recepte i spajati nespojivo. Stoga, svaki slodoban trenutak koristim za izradu kolača i torti pa se nadam da ćete uživati u njima koliko i ja. Naravno, u početku nisam znala puno, učila sam i još učim, pa moje prve recepte promatrajte kao relativno uspješne eksperimente 🙂 Drago mi je kada dobijem neka pitanja i kada mogu pomoći prijateljici kuharici, jer sam i ja to isto morala naučiti. Inače, po zanimanju sam grafički dizajner, stoga je fotografija moja druga ljubav. Spojiti fotografiju i slastice moja je dobitna kombinacija.