Orehnjača (ovisno o podneblju i orahnjača) je još jedan hrvatski tradicionalni kolač koji se sastoji od dizanog tijesta i nadjeva od oraha. Obično se radi u vrijeme blagdana i sve naše bake radile su to slatko dizano tijesto.
Osim oraha možete napraviti i nadjev od maka pa dobijete makovnjaču. Orehnjaču još nazivaju masnica, maslenica, gibanica, gužvara, orahnjača, štrudla s orasima, štruca s rehima, potica i povetica. Toliko naziva za jedan kolač!
Za izradu, tijesto zahtjeva malo ljubavi a nadjev puno tekućine.
Sastojci za tijesto:
- 30 dag glatkog brašna
- 20 dag oštrog brašna
- pola kockice svježeg kvasca
- 2 dcl mlijeka
- 10 dag maslaca
- 1 jaje
- 2 žumanjka
- 15 dag šećera
- prstohvat soli
- malo naribane limunove korice
Sastojci za nadjev:
- 60 dag mljevenih oraha
- 15 dag šećera
- 3 žlice grožđica
- malo cimeta
- 3, 5 dcl mlijeka
- snijeg od 2 bjelanjka
Priprema:
Za početak odvadite od 2 dcl malo mlijeka (toplog) te umutite svježi kvasac. Pustite sa strane. U posudi pomiješajte glatko i oštro brašno. Mlijeko zagrijte i u njemu otopite maslac, zatim pustite da se malo prohladi.
U brašna dodajte šećer, prstohvat soli, jaje, žumanjke, malo naribane limunove korice te mlijeko s maslacem.
Za kraj dodajte kvasac i umijesite glatko tijesto. Dodajte još malo glatkog brašna i mijesite dok vam se tijesto ne prestane lijepiti za ruke. Zatim tijesto oblikujte u kuglu, stavite u posudu, prekrijte vlažnom krpom te pustite da odmori 30 minuta.
Tada napravite nadjev. U mljevene orahe dodajte šećer i prelijte s vrućim mlijekom. Dodajte malo cimeta, grožđice (po želji) i snijeg od bjelanjaka. Sve dobro promiješajte i pustite 5 min da odmori.
Ova količina tijesta dovoljna vam je za dvije štruce kolača. Tijesto izvadite iz posude i razrežite ga na dva dijela.
Podlogu pobrašnite i razvaljajte tanko u pravokutnik. Pola nadjeva rasporedite po tijestu i zarolajte. Isto učinite i s drugim.
Kada ste napravili štruce stavite ih u tepsiju, na papir za pečenje, te pustite 15 minuta da odmore. Prije pečenja na par mjesta tijesto probodite čačkalicom.
Štruce stavite peći u zagrijanu pećnicu na 170°C 15 minuta. Zatim smanjite na 150°C, prekrijte ih aluminijskom folijom te pecite još 20ak minuta. Kada dobiju lijepu smeđu boju gotove su.
Pustite da se ohlade te pospite šećerom u prahu.
Ja sam Nevena, vlasnica bloga Mama Drama. Obožavam kuhati i jednostavno provoditi vrijeme u kuhinji. Ljubav prema slasticama dogodila se slučajno, kada sam iz dosade napravila svoj prvi kolač i shvatila da želim isprobavati različite recepte i spajati nespojivo. Stoga, svaki slodoban trenutak koristim za izradu kolača i torti pa se nadam da ćete uživati u njima koliko i ja. Naravno, u početku nisam znala puno, učila sam i još učim, pa moje prve recepte promatrajte kao relativno uspješne eksperimente 🙂 Drago mi je kada dobijem neka pitanja i kada mogu pomoći prijateljici kuharici, jer sam i ja to isto morala naučiti. Inače, po zanimanju sam grafički dizajner, stoga je fotografija moja druga ljubav. Spojiti fotografiju i slastice moja je dobitna kombinacija.