• Recepti
    • Glavna jela
    • Juhe i variva
    • Predjela
    • Prilozi
    • Salate
    • Umaci
  • Deserti
    • Keksi
    • Kolači
    • Kreme i preljevi
    • Palačinke
    • Torte
    • Voćni deserti
  • Prehrana
    • Dijete
    • Začini
    • Sastojci
    • Vegetarijanstvo
    • Zimnica
    • Zdrava prehrana
  • Pića
  • Recenzije
  • Magazin
    • Novosti
    • Domaćinstvo
    • Mršavljenje
    • Putovanja
  • Search
  • Menu
  • Skip to right header navigation
  • Skip to main content
  • Skip to primary sidebar
  • Skip to footer

Gastronomija.hr

  • Recepti
    • Glavna jela
    • Juhe i variva
    • Predjela
    • Prilozi
    • Salate
    • Umaci
  • Deserti
    • Keksi
    • Kolači
    • Kreme i preljevi
    • Palačinke
    • Torte
    • Voćni deserti
  • Prehrana
    • Dijete
    • Začini
    • Sastojci
    • Vegetarijanstvo
    • Zimnica
    • Zdrava prehrana
  • Pića
  • Recenzije
  • Magazin
    • Novosti
    • Domaćinstvo
    • Mršavljenje
    • Putovanja
  • Search
Vi ste ovdje: Naslovnica / Deserti / Kolači / Tradicionalna orehnjača
orahnjača

Tradicionalna orehnjača

Objavljeno: 19.03.2019. Autor: Nevena Josipović

Orehnjača (ovisno o podneblju i orahnjača) je još jedan hrvatski tradicionalni kolač koji se sastoji od dizanog tijesta i nadjeva od oraha. Obično se radi u vrijeme blagdana i sve naše bake radile su to slatko dizano tijesto.

Osim oraha možete napraviti i nadjev od maka pa dobijete makovnjaču. Orehnjaču još nazivaju masnica, maslenica, gibanica, gužvara, orahnjača, štrudla s orasima, štruca s rehima, potica i povetica. Toliko naziva za jedan kolač!

Za izradu, tijesto zahtjeva malo ljubavi a nadjev puno tekućine.

Sastojci za tijesto:

  • 30 dag glatkog brašna
  • 20 dag oštrog brašna
  • pola kockice svježeg kvasca
  • 2 dcl mlijeka
  • 10 dag maslaca
  • 1 jaje
  • 2 žumanjka
  • 15 dag šećera
  • prstohvat soli
  • malo naribane limunove korice

Sastojci za nadjev:

  • 60 dag mljevenih oraha
  • 15 dag šećera
  • 3 žlice grožđica
  • malo cimeta
  • 3, 5 dcl mlijeka
  • snijeg od 2 bjelanjka

Priprema:

Za početak odvadite od 2 dcl malo mlijeka (toplog) te umutite svježi kvasac. Pustite sa strane. U posudi pomiješajte glatko i oštro brašno. Mlijeko zagrijte i u njemu otopite maslac, zatim pustite da se malo prohladi.

U brašna dodajte šećer, prstohvat soli, jaje, žumanjke, malo naribane limunove korice te mlijeko s maslacem.

Za kraj dodajte kvasac i umijesite glatko tijesto. Dodajte još malo glatkog brašna i mijesite dok vam se tijesto ne prestane lijepiti za ruke. Zatim tijesto oblikujte u kuglu, stavite u posudu, prekrijte vlažnom krpom te pustite da odmori 30 minuta.

Tada napravite nadjev. U mljevene orahe dodajte šećer i prelijte s vrućim mlijekom. Dodajte malo cimeta, grožđice (po želji) i snijeg od bjelanjaka. Sve dobro promiješajte i pustite 5 min da odmori.
Ova količina tijesta dovoljna vam je za dvije štruce kolača. Tijesto izvadite iz posude i razrežite ga na dva dijela.

Podlogu pobrašnite i razvaljajte tanko u pravokutnik. Pola nadjeva rasporedite po tijestu i zarolajte. Isto učinite i s drugim.

Kada ste napravili štruce stavite ih u tepsiju, na papir za pečenje, te pustite 15 minuta da odmore. Prije pečenja na par mjesta tijesto probodite čačkalicom.

Štruce stavite peći u zagrijanu pećnicu na 170°C 15 minuta. Zatim smanjite na 150°C, prekrijte ih aluminijskom folijom te pecite još 20ak minuta. Kada dobiju lijepu smeđu boju gotove su.

Pustite da se ohlade te pospite šećerom u prahu.

Nevena Josipović
Nevena Josipović

Ja sam Nevena, vlasnica bloga Mama Drama. Obožavam kuhati i jednostavno provoditi vrijeme u kuhinji. Ljubav prema slasticama dogodila se slučajno, kada sam iz dosade napravila svoj prvi kolač i shvatila da želim isprobavati različite recepte i spajati nespojivo. Stoga, svaki slodoban trenutak koristim za izradu kolača i torti pa se nadam da ćete uživati u njima koliko i ja. Naravno, u početku nisam znala puno, učila sam i još učim, pa moje prve recepte promatrajte kao relativno uspješne eksperimente 🙂 Drago mi je kada dobijem neka pitanja i kada mogu pomoći prijateljici kuharici, jer sam i ja to isto morala naučiti. Inače, po zanimanju sam grafički dizajner, stoga je fotografija moja druga ljubav. Spojiti fotografiju i slastice moja je dobitna kombinacija.

Kategorija: Kolači

Želite se zasladiti?

bozicni-kolacici

Fudge od kvinoje

Pazite na kalorije, a imate ogromnu želju za nečim slatkim? Ovo je desert kojeg ćete obožavati jer je optimalan izvor proteina, a gotov je za samo 20-ak minuta! Kvinoja se najčešće opisuje kao "žitarica" (iako se …

coko banana bread

Čoko banana bread

Uvijek gledam da sama napravim bademovo brašno. Kupovna brašna mi nemaju taj neki poseban "gušt". I tako je bilo sve dok nisam dobila Letifico bademovo brašno. Takve savršene teksture i okusa, da bez razmišljanja mogu …

panna cotta

2 recepta za desert koji oduševljava: Panna cotta

Vjerujemo kako ne postoji osoba koja nije barem jednom uzdahnula pri pogledu na ovaj izgledom savršen desert. Panna Cotta je klasičan talijanski desert koji se priprema od nekoliko sastojaka koje većina nas ima kod kuće. …

Prethodna objava: «Sladoled od ljubičastog batata Drugo lice batata: domaći sladoled
Sljedeća objava: Vegetarijanski tacos – slastan ručak na brzinu »

Reader Interactions

Odgovori Otkaži odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa * (obavezno)

Ova web-stranica koristi Akismet za zaštitu protiv spama. Saznajte kako se obrađuju podaci komentara.

Primarni stupac

Novije

blok kuhinja

Blok kuhinje za stan ili za kuću

Kuhinjski blok odnosi se na praktičnu kuhinja koja ima sve što vam je potrebno za pripremu …

Zdravi snickers

S obzirom na to da volim okus snickersa, ali ne volim kad mi se karamela lijepi za zube (nisam …

čokoladni truffles

Čokoladni truffles

Čokoladni tartufi su jedne od najjednostavnijih slastica jer su izrađeni od samo tri sastojka, …

RSS Vege.hr

  • Himalajska sol
  • Kakao maslac
  • Seitan
  • Granola
  • Aquafaba - zamjena za jaja
  • Što je gluten
  • Sojino mlijeko
  • Kokosovo mlijeko
  • Bademovo mlijeko
  • Mlijeko od sjemenki bundeve
[notphone] [/notphone] [phone]
[/phone]

Footer

Gastronomija

grč. gastronomía – stručno poznavanje umjetnosti pripreme različitih jela; kult birane hrane i kulinarskoga umijeća

Pratite nas

  • Facebook
  • Instagram

Site Footer

  • O nama
  • Impressum
  • Kontakt
  • Marketing
  • Uvjeti korištenja

Gastro Mreža

Gastronomija.hr | Moja Zimnica | Vege.hr | Vrtlarica.hr

Copyright © 2012.–2023. by Gastro Mreža. Sva prava pridržana. Web: Informativka d.o.o.