• Recepti
    • Glavna jela
    • Juhe i variva
    • Predjela
    • Prilozi
    • Salate
    • Umaci
  • Deserti
    • Keksi
    • Kolači
    • Kreme i preljevi
    • Palačinke
    • Torte
    • Voćni deserti
  • Prehrana
    • Dijete
    • Začini
    • Sastojci
    • Vegetarijanstvo
    • Zimnica
    • Zdrava prehrana
  • Pića
  • Recenzije
  • Magazin
    • Novosti
    • Domaćinstvo
    • Mršavljenje
    • Putovanja
  • Search
  • Menu
  • Skip to right header navigation
  • Skip to main content
  • Skip to primary sidebar
  • Skip to footer

Gastronomija.hr

  • Recepti
    • Glavna jela
    • Juhe i variva
    • Predjela
    • Prilozi
    • Salate
    • Umaci
  • Deserti
    • Keksi
    • Kolači
    • Kreme i preljevi
    • Palačinke
    • Torte
    • Voćni deserti
  • Prehrana
    • Dijete
    • Začini
    • Sastojci
    • Vegetarijanstvo
    • Zimnica
    • Zdrava prehrana
  • Pića
  • Recenzije
  • Magazin
    • Novosti
    • Domaćinstvo
    • Mršavljenje
    • Putovanja
  • Search
Vi ste ovdje: Naslovnica / Magazin / Top recepti / Hrvatski recepti

Hrvatski recepti

Objavljeno: 04.11.2018. Autor: Filip Višić

Svi povremeno volimo eksperimentirati s hranom – kineska kuhinja, indijska kuhinja, talijanska kuhinja, arapska kuhinja… Ali, čemu se uvijek svi vratimo? Tako je, imate pravo – tradicionalnoj, domaćoj hrvatskoj kuhinji. Naši hrvatski recepti su ipak savršeni, pa im se zato uvijek iznova vraćamo.

Dalmatinska pašticada

Dalmatinska pašticada je poznata kao tradicionalno dalmatinsko jelo od goveđeg buta koje se danas sprema na više načina. Pašticada se smatra vrhuncem dalmatinske kuhinje, gdje se u originalnu pašticadu stavljaju suhe smokve, dok bazu čini svinjska mast. Danas se po restoranima može vidjeti zaista bezbroj kombinacija gdje su kuhari naučili eksperimentirati s različitim originalnim namirnicama.

Istarska maneštra

Istarska maneštra je tradicionalno istarsko jelo koje se u Istri poslužuje u svim godišnjim dobima, samo se mijenja kombinacija povrća koja će se u njoj naći. Povrće i meso svakako možete varirati i mijenjati prema svome ukusu, a mi smo vam u ovoj maneštri pripremili grah, kukuruz, ječam, mrkvu, rajčice i krumpir, špinat, luk i češnjak uz dodatak mesa ili, još tradicionalnije, kosti od pršuta.

Istarski žgvacet

Istarski žgvacet je tradicionalno hrvatsko jelo koje se ne priprema samo u Istri, već i u svim drugim dijelovima Hrvatske. Za njegovu pripremu nećete morati izdvojiti puno vremena jer je to ustvari gusti gulaš ili saft. Najveći posao očekuje vas kod sjeckanja luka te podlijevanja temeljcem i vinom. Žgvacet se poslužuje s palentom, domaćom tjesteninom i njokima.

Lovački umak

Ako ste ljubitelj malo konkretnijih i jačih umaka, tada vam možemo savjetovati da probate čuveni lovački umak koji izaziva pravo zadovoljstvo. Ako još niste probali ovo tradicionalno jelo, imat ćete priliku za to u raznim restoranima koji njeguju taj nekadašnji način spremanja, među koje spada i taj poznati umak. Ako ste pri volji i imate silnu želju, lovački umak možete pripremiti i kod kuće.

Soparnik

Ako ste upoznati s dalmatinskom kuhinjom, sigurno ste čuli za soparnik i sigurno ga obožavate. Ovo jednostavno jelo pruža veliki gastronomski užitak, kao i većina tradicionalne kuhinje. Pravi se od par sastojaka, što svjedoči skromnosti naših predaka, koji su od škrtih namirnica znali napraviti gozbu. Osnova ovog jela je tijesto, blitva, peršin, maslinovo ulje i češnjak.

Varivo od boba

Postoji nekoliko vrsta variva, a ako ste raspoloženi za malo zdrave prehrane, onda svakako trebate probati varivo od boba – definitivno jedan od starijih tradicionalnih recepata. Prije nego krenete pripremati ručak, prokuhajte vodu i uronite bob te ostavite da malo omekša. Nakon toga ga izvadite u posebnu posudu i pričekajte. Znate da grah ispadne pretvrd ako ga se ne tretira kako spada.

Lista domaćih recepata će rasti kako isprobavamo ukusna tradicionalna hrvatska jela. Ako imate neki prijedlog, svakako nam ga ostavite u komentaru ispod članka. I, dobar tek! 🙂

Foto: Shutterstock/LEONARDO VITI

Filip Višić
Filip Višić

Ja sam Filip, idejni začetnik i pokretač portala Gastronomija.hr. Internet poslovanjem i digitalnim marketingom bavim se već duže od 15 godina. Kada se ne bavim time, obožavam dobro jesti. Tako nekako je i došlo do svega ovoga. Htio sam napraviti mjesto gdje ću moći zakačiti recepte onih jela koja mi se sviđaju. S vremenom, portal je izrastao u pravu gastro zajednicu food bloger(ic)a. Uživajte u pripremanju jela kao što sam i ja uživao u izradi ovog portala!

Kategorija: Top recepti

Želite se zasladiti?

Džem od jagoda

Vjerojatno ste dosada imali priliku više puta u životu probati džem od nekog voća. No koliko se put dogodilo da niste znali razliku recimo između džema i marmelade. Nekima se vjerujemo to dogodilo barem jednom u životu, …

Panna cotta recepti

Želite li kušati nešto malo drugačije? Imamo pravu poslasticu, poznatu već neko vrijeme, ali možda ne tako proširenu kao ostali deserti. Naravno pričamo o ukusnoj kremi koja svojim nevjerojatnim sastojcima doprinosi …

loptice od lješnjaka

Loptice od lješnjaka

Kada nemate vremena za spremanje kolača i torti za čiju pripremu treba puno vremena, vrijeme je da se okrenete jednostavnim receptima. Loptice od lješnjaka brze su, izdašne i ukusne loptice kojima nećete moći odoljeti. …

Prethodna objava: «churros Zašto u Madridu svi jedu Churros?
Sljedeća objava: Freakshake: Evolucija monstruozne kombinacije pića i deserta freakshake»

Reader Interactions

Odgovori Otkaži odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa * (obavezno)

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

Primarni stupac

Novije

blok kuhinja

Blok kuhinje za stan ili za kuću

Kuhinjski blok odnosi se na praktičnu kuhinja koja ima sve što vam je potrebno za pripremu …

Zdravi snickers

S obzirom na to da volim okus snickersa, ali ne volim kad mi se karamela lijepi za zube (nisam …

čokoladni truffles

Čokoladni truffles

Čokoladni tartufi su jedne od najjednostavnijih slastica jer su izrađeni od samo tri sastojka, …

RSS Vege.hr

  • Himalajska sol
  • Kakao maslac
  • Seitan
  • Granola
  • Aquafaba - zamjena za jaja
  • Što je gluten
  • Sojino mlijeko
  • Kokosovo mlijeko
  • Bademovo mlijeko
  • Mlijeko od sjemenki bundeve
[notphone] [/notphone] [phone]
[/phone]

Footer

Gastronomija

grč. gastronomía – stručno poznavanje umjetnosti pripreme različitih jela; kult birane hrane i kulinarskoga umijeća

Pratite nas

  • Facebook
  • Instagram

Site Footer

  • O nama
  • Impressum
  • Kontakt
  • Marketing
  • Uvjeti korištenja

Gastro Mreža

Gastronomija.hr | Moja Zimnica | Vege.hr | Vrtlarica.hr

Copyright © 2012.–2025. by Gastro Mreža. Sva prava pridržana. Web: Informativka d.o.o.