• Recepti
    • Glavna jela
    • Juhe i variva
    • Predjela
    • Prilozi
    • Salate
    • Umaci
  • Deserti
    • Keksi
    • Kolači
    • Kreme i preljevi
    • Palačinke
    • Torte
    • Voćni deserti
  • Prehrana
    • Dijete
    • Začini
    • Sastojci
    • Vegetarijanstvo
    • Zimnica
    • Zdrava prehrana
  • Pića
  • Recenzije
  • Magazin
    • Novosti
    • Domaćinstvo
    • Mršavljenje
    • Putovanja
  • Search
  • Menu
  • Skip to right header navigation
  • Skip to main content
  • Skip to primary sidebar
  • Skip to footer

Gastronomija.hr

  • Recepti
    • Glavna jela
    • Juhe i variva
    • Predjela
    • Prilozi
    • Salate
    • Umaci
  • Deserti
    • Keksi
    • Kolači
    • Kreme i preljevi
    • Palačinke
    • Torte
    • Voćni deserti
  • Prehrana
    • Dijete
    • Začini
    • Sastojci
    • Vegetarijanstvo
    • Zimnica
    • Zdrava prehrana
  • Pića
  • Recenzije
  • Magazin
    • Novosti
    • Domaćinstvo
    • Mršavljenje
    • Putovanja
  • Search
Vi ste ovdje: Naslovnica / Magazin / Novosti / Preminuo Andrej Barbieri – jedan od najpoznatijih hrvatskih chefova

Preminuo Andrej Barbieri – jedan od najpoznatijih hrvatskih chefova

Objavljeno: 10.03.2019. Autor: Maja Zajačko

Jučer, 9. ožujka, u svojoj 50. godini života, u kliničkom bolničkom centru u Rijeci na Sušaku preminuo je jedan od najvažnijih hrvatskih kuhara Andrej Barbieri.

Andrej se godinama borio s teškom bolesti i nakon nedavne operacije završio je u veoma teškom stanju na aparatima, a nakon kojeg se nije oporavio.

Desetljećima nas je Andrej uveseljavao svojim gastronomskim kreacijama, a prije 15-ak godina položio je i temelj koji se, ponukan njegovom strašću prema bistronomiji i bistrologiji pretvorio u jedan od dominatnijih i popularnijih žanrova koje možemo vidjeti po cijeloj Hrvatskoj.

Svoju karijeru obilježio je radeći po raznim europskim restoranima, počevši od Italije, pa sve do Španjolske, Egipta, Grčke. Njegov gastronomski opus ste mogli probati u poznatom opatijskom restoranu “Bevanda”, u Voloskom u “Tramerski i Skalinadi”, “Conca d’Oro” u Rijeci te Zagrebu u “Barbieri’s” koji je brzo napustio kako bi otvorio prvi restoran s hrvatskom gastronomskog ponudom u, ni manje, ni više nego u Dohi.

Duhovit, autentičan i idejni intelektualac, Andrej je “gutao” knjige i precizno analizirao sve glavne probleme koji se pojavljuju u prehrambenoj i restoranskoj industriji u Hrvatskoj, njegova “ostavština” je mnoštvo bistroa po Hrvatskoj koje je “gurao” i inspirirao svojim gastronomskim uradcima a koji su postali glavni motiv hrvatskog ugostiteljstva posljednjih desetak godina.

“Bistrologija je, zapravo, spasila restoransku scenu. Bistroi, tratorije, moderne konobe, dakle svi oni manje formalni i manje skupi žanrovi koji su logistički jednostavniji od pravog restorana, s jedne su strane zadržali naviku gostiju da jedu vani, dok su s druge strane omogućili trening i formiranje čitavog niza chefova. Bistrologija je u Hrvatskoj postala model preživljavanja restoranske industrije, i ona je tu ulogu krajnje efikasno odigrala.” – izjavio je Barbieri u intervjuu za Plavu Kamenicu

Andrej je znao da Hrvatska ima ogroman potencijal za proizvodnju autentične i zdrave hrane s fokusom na lokalni štih te obrazovao zajednicu kako “jesti lokalno” znači i snažnu financijsku potporu lokalnim restoranima, mjestima i zajednici.

“Bistrologija je, definitivno, demokratizirala gastronomiju i to je njen najveći doprinos svjetskoj restoranskoj sceni.” – tvrdio je Barbieri.

Nadamo se samo da će nova generacija hrvatskih chefova pratiti korake ovog veličanstvenog chefa i kombinirati moderan način kuhanja s lokalnim namirnicama promovirajući ljepote i blagodati koje naša mala zemlja nudi te da će ostati otvoreni prema svim modernim svjetskim trendovima čije tehnike mogu koristiti i distinktivno pretvoriti u lokalnu, ali svjetski konkurentnu kuhinju.

Kuhanje mora biti izbor – Andrej Barbieri

Foto: Facebook

Maja Zajačko
Maja Zajačko

Ja sam Maja, mama dječaku i djevojčici. Svakodnevno pratim razne svjetske food blogove u potrazi za najnovijim food trendovima i kreativnim (i provjerenim!) receptima. S višegodišnjim iskustvom u marketingu i istraživanju, poziciju glavne urednice na Gastronomiji prihvatila sam s veseljem u nadi da ću zajednicu iskusnih food blogerica i blogera približiti čitateljima koji traže inspiraciju za kuhanje u isprobanim receptima naših food blogera.

Kategorija: Novosti

Želite se zasladiti?

croissant

Croissant

Ovaj slasni pekarski proizvod možemo danas pronaći na policama svake pekare jer se masovno proširio, no on je jedno vrijeme bio ograničen samo na područje Francuske, gdje je i nastao. Ipak o nastanku ove poslastice i …

loptice od lješnjaka

Loptice od lješnjaka

Kada nemate vremena za spremanje kolača i torti za čiju pripremu treba puno vremena, vrijeme je da se okrenete jednostavnim receptima. Loptice od lješnjaka brze su, izdašne i ukusne loptice kojima nećete moći odoljeti. …

karamelizirane jabuke

Karamelizirane jabuke

Uvijek se govori kako bismo trebali konzumirati sezonsko voće i povrće u što većoj mjeri. Jabuka je jedna od najukusnijih i najsvestranijih voćki u kojima možemo uživati u ove tople dane. Upoznati smo s njenim …

Prethodna objava: «tradicionalni hrvatski kolači Tradicionalni hrvatski kolači
Sljedeća objava: Turbo jednostavan čoko kolač Čokoladni kolac»

Reader Interactions

Odgovori Otkaži odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa * (obavezno)

Ova web-stranica koristi Akismet za zaštitu protiv spama. Saznajte kako se obrađuju podaci komentara.

Primarni stupac

Novije

blok kuhinja

Blok kuhinje za stan ili za kuću

Kuhinjski blok odnosi se na praktičnu kuhinja koja ima sve što vam je potrebno za pripremu …

Zdravi snickers

S obzirom na to da volim okus snickersa, ali ne volim kad mi se karamela lijepi za zube (nisam …

čokoladni truffles

Čokoladni truffles

Čokoladni tartufi su jedne od najjednostavnijih slastica jer su izrađeni od samo tri sastojka, …

RSS Vege.hr

  • Himalajska sol
  • Kakao maslac
  • Seitan
  • Granola
  • Aquafaba - zamjena za jaja
  • Što je gluten
  • Sojino mlijeko
  • Kokosovo mlijeko
  • Bademovo mlijeko
  • Mlijeko od sjemenki bundeve
[notphone] [/notphone] [phone]
[/phone]

Footer

Gastronomija

grč. gastronomía – stručno poznavanje umjetnosti pripreme različitih jela; kult birane hrane i kulinarskoga umijeća

Pratite nas

  • Facebook
  • Instagram

Site Footer

  • O nama
  • Impressum
  • Kontakt
  • Marketing
  • Uvjeti korištenja

Gastro Mreža

Gastronomija.hr | Moja Zimnica | Vege.hr | Vrtlarica.hr

Copyright © 2012.–2023. by Gastro Mreža. Sva prava pridržana. Web: Informativka d.o.o.