• Recepti
    • Glavna jela
    • Juhe i variva
    • Predjela
    • Prilozi
    • Salate
    • Umaci
  • Deserti
    • Keksi
    • Kolači
    • Kreme i preljevi
    • Palačinke
    • Torte
    • Voćni deserti
  • Prehrana
    • Dijete
    • Začini
    • Sastojci
    • Vegetarijanstvo
    • Zimnica
    • Zdrava prehrana
  • Pića
  • Recenzije
  • Magazin
    • Novosti
    • Domaćinstvo
    • Mršavljenje
    • Putovanja
  • Search
  • Menu
  • Skip to right header navigation
  • Skip to main content
  • Skip to primary sidebar
  • Skip to footer

Gastronomija.hr

  • Recepti
    • Glavna jela
    • Juhe i variva
    • Predjela
    • Prilozi
    • Salate
    • Umaci
  • Deserti
    • Keksi
    • Kolači
    • Kreme i preljevi
    • Palačinke
    • Torte
    • Voćni deserti
  • Prehrana
    • Dijete
    • Začini
    • Sastojci
    • Vegetarijanstvo
    • Zimnica
    • Zdrava prehrana
  • Pića
  • Recenzije
  • Magazin
    • Novosti
    • Domaćinstvo
    • Mršavljenje
    • Putovanja
  • Search
Vi ste ovdje: Naslovnica / Magazin / Novosti / Preminuo Andrej Barbieri – jedan od najpoznatijih hrvatskih chefova

Preminuo Andrej Barbieri – jedan od najpoznatijih hrvatskih chefova

Objavljeno: 10.03.2019. Autor: Maja Savanović

Jučer, 9. ožujka, u svojoj 50. godini života, u kliničkom bolničkom centru u Rijeci na Sušaku preminuo je jedan od najvažnijih hrvatskih kuhara Andrej Barbieri.

Andrej se godinama borio s teškom bolesti i nakon nedavne operacije završio je u veoma teškom stanju na aparatima, a nakon kojeg se nije oporavio.

Desetljećima nas je Andrej uveseljavao svojim gastronomskim kreacijama, a prije 15-ak godina položio je i temelj koji se, ponukan njegovom strašću prema bistronomiji i bistrologiji pretvorio u jedan od dominatnijih i popularnijih žanrova koje možemo vidjeti po cijeloj Hrvatskoj.

Svoju karijeru obilježio je radeći po raznim europskim restoranima, počevši od Italije, pa sve do Španjolske, Egipta, Grčke. Njegov gastronomski opus ste mogli probati u poznatom opatijskom restoranu “Bevanda”, u Voloskom u “Tramerski i Skalinadi”, “Conca d’Oro” u Rijeci te Zagrebu u “Barbieri’s” koji je brzo napustio kako bi otvorio prvi restoran s hrvatskom gastronomskog ponudom u, ni manje, ni više nego u Dohi.

Duhovit, autentičan i idejni intelektualac, Andrej je “gutao” knjige i precizno analizirao sve glavne probleme koji se pojavljuju u prehrambenoj i restoranskoj industriji u Hrvatskoj, njegova “ostavština” je mnoštvo bistroa po Hrvatskoj koje je “gurao” i inspirirao svojim gastronomskim uradcima a koji su postali glavni motiv hrvatskog ugostiteljstva posljednjih desetak godina.

“Bistrologija je, zapravo, spasila restoransku scenu. Bistroi, tratorije, moderne konobe, dakle svi oni manje formalni i manje skupi žanrovi koji su logistički jednostavniji od pravog restorana, s jedne su strane zadržali naviku gostiju da jedu vani, dok su s druge strane omogućili trening i formiranje čitavog niza chefova. Bistrologija je u Hrvatskoj postala model preživljavanja restoranske industrije, i ona je tu ulogu krajnje efikasno odigrala.” – izjavio je Barbieri u intervjuu za Plavu Kamenicu

Andrej je znao da Hrvatska ima ogroman potencijal za proizvodnju autentične i zdrave hrane s fokusom na lokalni štih te obrazovao zajednicu kako “jesti lokalno” znači i snažnu financijsku potporu lokalnim restoranima, mjestima i zajednici.

“Bistrologija je, definitivno, demokratizirala gastronomiju i to je njen najveći doprinos svjetskoj restoranskoj sceni.” – tvrdio je Barbieri.

Nadamo se samo da će nova generacija hrvatskih chefova pratiti korake ovog veličanstvenog chefa i kombinirati moderan način kuhanja s lokalnim namirnicama promovirajući ljepote i blagodati koje naša mala zemlja nudi te da će ostati otvoreni prema svim modernim svjetskim trendovima čije tehnike mogu koristiti i distinktivno pretvoriti u lokalnu, ali svjetski konkurentnu kuhinju.

Kuhanje mora biti izbor – Andrej Barbieri

Foto: Facebook

Maja Savanović
Maja Savanović

Ja sam Maja, mama dječaku i djevojčici. Svakodnevno pratim razne svjetske food blogove u potrazi za najnovijim food trendovima i kreativnim (i provjerenim!) receptima. S višegodišnjim iskustvom u marketingu i istraživanju, poziciju glavne urednice na Gastronomiji prihvatila sam s veseljem u nadi da ću zajednicu iskusnih food blogerica i blogera približiti čitateljima koji traže inspiraciju za kuhanje u isprobanim receptima naših food blogera.

Kategorija: Novosti

Želite se zasladiti?

frape od jagode

Osvježavajući frape (smoothie) s jagodama

Kad se živa u termometru krene penjati sve više i više, vrijeme je da se rashladite ukusnim međuobrokom ili desertom. Znamo da što je toplije da nam se sve manje preko dana jede topla i masna hrana. Želimo nešto …

Prhka i ukusna pita od borovnica

Danas imam za vas hrskavu, prhku, ukusnu i aromatičnu pitu od borovnica koju ćete, sigurna sam, odmah zavoljeti! Sastojci potrebni za izradu tijesta: 250 g glatkog brašna 100 g maslaca jaje prašak za …

Neodoljiva i lagana torta s jagodama

Stigle su prve jagode, a s njima i mirisni recepti. Iako uživam u izradi torti, drage su mi i ovakve "brzopotezne". Jedan običan biskvit narezan na kockice, jedna mjerica jagoda i jedna krema koja se vruća lijeva. Može …

Prethodna objava: «tradicionalni hrvatski kolači Tradicionalni hrvatski kolači
Sljedeća objava: Turbo jednostavan čoko kolač Čokoladni kolac»

Reader Interactions

Odgovori Otkaži odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa *

Ova web-stranica koristi Akismet za zaštitu protiv spama. Saznajte kako se obrađuju podaci komentara.

Primarni stupac

Novije

Zdravi snickers

S obzirom na to da volim okus snickersa, ali ne volim kad mi se karamela lijepi za zube (nisam …

čokoladni truffles

Čokoladni truffles

Čokoladni tartufi su jedne od najjednostavnijih slastica jer su izrađeni od samo tri sastojka, …

Brze kiflice

Na samu pomisao na svježe, mekane kiflice rastu vam zazubice, zar ne? Odlične kao doručak, …

Footer

Gastronomija

grč. gastronomía – stručno poznavanje umjetnosti pripreme različitih jela; kult birane hrane i kulinarskoga umijeća

Pratite nas

  • Facebook
  • Instagram

Site Footer

  • O nama
  • Impressum
  • Kontakt
  • Marketing
  • Uvjeti korištenja

Gastro Media

Gastronomija.hr | Moja Zimnica | Vege.hr | Vrtlarica.hr

Gastro Media Copyright © 2012.–2021. Informativka d.o.o. Sva prava pridržana.