• Recepti
    • Glavna jela
    • Juhe i variva
    • Predjela
    • Prilozi
    • Salate
    • Umaci
  • Deserti
    • Keksi
    • Kolači
    • Kreme i preljevi
    • Palačinke
    • Torte
    • Voćni deserti
  • Prehrana
    • Dijete
    • Začini
    • Sastojci
    • Vegetarijanstvo
    • Zimnica
    • Zdrava prehrana
  • Pića
  • Recenzije
  • Magazin
    • Novosti
    • Domaćinstvo
    • Mršavljenje
    • Putovanja
  • Search
  • Menu
  • Skip to right header navigation
  • Skip to main content
  • Skip to primary sidebar
  • Skip to footer

Gastronomija.hr

  • Recepti
    • Glavna jela
    • Juhe i variva
    • Predjela
    • Prilozi
    • Salate
    • Umaci
  • Deserti
    • Keksi
    • Kolači
    • Kreme i preljevi
    • Palačinke
    • Torte
    • Voćni deserti
  • Prehrana
    • Dijete
    • Začini
    • Sastojci
    • Vegetarijanstvo
    • Zimnica
    • Zdrava prehrana
  • Pića
  • Recenzije
  • Magazin
    • Novosti
    • Domaćinstvo
    • Mršavljenje
    • Putovanja
  • Search
Vi ste ovdje: Naslovnica / Deserti / Kolači / Salenjaci – tradicionalni recept za slavonski kolač
Salenjaci

Salenjaci – tradicionalni recept za slavonski kolač

Objavljeno: 24.11.2018. Autor: Nevena Josipović

Moje putovanje odvelo me u ravnu Slavoniju. U zraku se osjeti mir i spokoj. Hodajući stazom, obavijena mirisima, shvaćam da je nešto slatko u zraku! Zapravo, sada me sve više zanima kakav se to miris širi iz malenih kućica, u kojima vrijedne ruke ne staju satima.

Vidjeh. Stare ruke mijese salenjake. Što su salenjaci? Kako ih napraviti, da izgledaju kao da govore stotinu jezika? Uviđam da se tradicionalno rade za vrijeme kolinja u Slavoniji, i to generacijama.

Polako se i zaboravljaju. Šarmantni kolačići, definitivno.

Svaka kuća ima svoj recept. Mogu se napraviti na više načina, s kvascem, bez njega, s margarinom (lažni salenjaci), može se dodati bijelo vino i ne mora, ovisno kako ih volite. Ja ću vam pokazati svoju verziju ovih kolačića s tisuću listića. Sve što vam je potrebno su strpljenje i ljubav. Obećajem, uspjet će vam! 🙂

Recept za salenjake:

Sastojci:

  • 1 svježi kvasac
  • 1 dcl mineralne vode
  • Malo soli
  • Malo limunove korice
  • 1 žumanjak
  • 5 dcl toplog mlijeka
  • 40 dag sala (umjesto sala možete koristiti margarin)
  • Oko 1 kg brašna

Priprema:

Kvasac razmutite u malo toplog mlijeka i pustite da nabubri. U veću posudu pomiješajte mlijeko, mineralnu vodu, malo soli, limunovu koricu, žumanjak i dodajte kvasac. Zatim dodajte 15 dag sala i brašno. Umijesite glatko tijesto. Kada vam se tijesto ne bude lijepilo za ruke spremno je za izradu.

Ostavite ga na toplom 30 minuta.

Zatim radnu podlogu pobrašnite i razvaljajte tijesto u pravokutnik. Polovicu tijesta premažite sa salom (računajte da ste od 40 dag, u tijesto stavili 15 dag) te tijesto preklopite u obliku pisma.

Ostavite 10 minuta da odstoji. Ponovo ga razvaljajte, polovicu premažite salom, preklopite u pismo, ostavite 10 minuta i tako 4 puta. Ako ne volite salo umjesto njega koristite margarin!

Kada ste razradili tijesto možete ga tanko razvaljati i izrezati kocke. U sredini kocke stavite pekmez po želji. Zatim preklopite tijesto da vam pekmez ne izađe van.

Stavite peći u prethodno zagrijanu pećnicu na 200°C dok ne dobiju zlatno – smeđu boju.

Kada su gotovi pospite ih šećerom u prahu!

Nevena Josipović
Nevena Josipović

Ja sam Nevena, vlasnica bloga Mama Drama. Obožavam kuhati i jednostavno provoditi vrijeme u kuhinji. Ljubav prema slasticama dogodila se slučajno, kada sam iz dosade napravila svoj prvi kolač i shvatila da želim isprobavati različite recepte i spajati nespojivo. Stoga, svaki slodoban trenutak koristim za izradu kolača i torti pa se nadam da ćete uživati u njima koliko i ja. Naravno, u početku nisam znala puno, učila sam i još učim, pa moje prve recepte promatrajte kao relativno uspješne eksperimente 🙂 Drago mi je kada dobijem neka pitanja i kada mogu pomoći prijateljici kuharici, jer sam i ja to isto morala naučiti. Inače, po zanimanju sam grafički dizajner, stoga je fotografija moja druga ljubav. Spojiti fotografiju i slastice moja je dobitna kombinacija.

Kategorija: Kolači

Želite se zasladiti?

Punjene palačinke

Palačinke su danas postale nezaobilazan dio na svakom stolu u skoro svakom kućanstvu, a pritom mislimo podjednako na restorane i naravno na privatne domove. Radi se o slastici koja već neko vrijeme mami uzdahe …

kruske s vocem

Kruške punjene suhim voćem

Kruška je slatko voće mekane i lagano zrnato teksture, bogata sokom. Dobar je izvor dijetalnih vlakana te antioksidanata što je svrstava u skupinu idealnih namirnica za jačanje imunološkog sustava. Kuhane kruške izvrsno …

Ruby medenjaci s ekstraktom pandan listova ili matcha zelenim čajem

Svaki dan je Valentinovo!!! Pandan ili zeleni čaj možete izostaviti i u tijesto dodati začine za medenjake. Ruby čokoladu možete zamijeniti tamnom ili bijelom čokoladom. Recept za medenjake s ekstraktom pandan listova …

Prethodna objava: «Intervju s Ivanom Zajacko naslovna slika Intervju s Ivanom Zajačko – healthy food blogericom
Sljedeća objava: Tehnike molekularne gastronomije za izradu slastica desertne kuglice»

Reader Interactions

Odgovori Otkaži odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa * (obavezno)

Ova web-stranica koristi Akismet za zaštitu protiv spama. Saznajte kako se obrađuju podaci komentara.

Primarni stupac

Novije

blok kuhinja

Blok kuhinje za stan ili za kuću

Kuhinjski blok odnosi se na praktičnu kuhinja koja ima sve što vam je potrebno za pripremu …

Zdravi snickers

S obzirom na to da volim okus snickersa, ali ne volim kad mi se karamela lijepi za zube (nisam …

čokoladni truffles

Čokoladni truffles

Čokoladni tartufi su jedne od najjednostavnijih slastica jer su izrađeni od samo tri sastojka, …

RSS Vege.hr

  • Himalajska sol
  • Kakao maslac
  • Seitan
  • Granola
  • Aquafaba - zamjena za jaja
  • Što je gluten
  • Sojino mlijeko
  • Kokosovo mlijeko
  • Bademovo mlijeko
  • Mlijeko od sjemenki bundeve
[notphone] [/notphone] [phone]
[/phone]

Footer

Gastronomija

grč. gastronomía – stručno poznavanje umjetnosti pripreme različitih jela; kult birane hrane i kulinarskoga umijeća

Pratite nas

  • Facebook
  • Instagram

Site Footer

  • O nama
  • Impressum
  • Kontakt
  • Marketing
  • Uvjeti korištenja

Gastro Mreža

Gastronomija.hr | Moja Zimnica | Vege.hr | Vrtlarica.hr

Copyright © 2012.–2023. by Gastro Mreža. Sva prava pridržana. Web: Informativka d.o.o.