• Recepti
    • Glavna jela
    • Juhe i variva
    • Predjela
    • Prilozi
    • Salate
    • Umaci
  • Deserti
    • Keksi
    • Kolači
    • Kreme i preljevi
    • Palačinke
    • Torte
    • Voćni deserti
  • Prehrana
    • Dijete
    • Začini
    • Sastojci
    • Vegetarijanstvo
    • Zimnica
    • Zdrava prehrana
  • Pića
  • Recenzije
  • Magazin
    • Novosti
    • Domaćinstvo
    • Mršavljenje
    • Putovanja
  • Search
  • Menu
  • Skip to right header navigation
  • Skip to main content
  • Skip to primary sidebar
  • Skip to footer

Gastronomija.hr

  • Recepti
    • Glavna jela
    • Juhe i variva
    • Predjela
    • Prilozi
    • Salate
    • Umaci
  • Deserti
    • Keksi
    • Kolači
    • Kreme i preljevi
    • Palačinke
    • Torte
    • Voćni deserti
  • Prehrana
    • Dijete
    • Začini
    • Sastojci
    • Vegetarijanstvo
    • Zimnica
    • Zdrava prehrana
  • Pića
  • Recenzije
  • Magazin
    • Novosti
    • Domaćinstvo
    • Mršavljenje
    • Putovanja
  • Search
Vi ste ovdje: Naslovnica / Deserti / Kolači / Međimurska gibanica – tradicionalni hrvatski kolač
međimurska gibanica

Međimurska gibanica – tradicionalni hrvatski kolač

Objavljeno: 05.03.2019. Autor: Nevena Josipović

Međimurska gibanica je slatko jelo nacionalne hrvatske kuhinje, točnije Međimurske. Sastoji se od 12 tankih kora i 4 sloja nadjeva a to su mljeveni mak, svježi kravlji sir, naribane jabuke i mljeveni orasi.

U izradi međimurske gibanice koristi se ručno rađeno vučeno tijesto, a za nadjev je važno naglasiti da se koristi isključivo svježi kravlji sir, nipošto skuta, jer se onda mijenja okus i gibanica postane kiselija.

Prilikom izrade vučenog tijesta moramo pripaziti da nam tijesto ne pukne, i obavezno ga pustiti da se prosuši. Stavljaju se tri kore jer time bude hrskavije, naravno režemo ga na veličinu tepsije.

Recept za međimursku gibanicu

međimurska gibanica

Sastojci za nadjev od maka

  • 20 dag mljevenog maka
  • 10 dag šećera
  • 2 dcl vrućeg mlijeka

Sastojci za nadjev od svježeg sira

  • 50 dag svježeg sira
  • 2 žlice šećera
  • 1 jaje

Sastojci za nadjev od oraha

  • 20 dag mljevenih oraha
  • 10 dag šećera
  • 2 dcl vrućeg mlijeka

Sastojci za nadjev od jabuka

  • 60 dag ribanih jabuka
  • 2 žlice šećera
  • 1 žličica cimet

Sastojci za tijesto

  • 80 dag glatkog brašna
  • 1 jaje
  • prstohvat soli
  • približno 5 dcl mlake vode
    ulje
  • svinjska mast

Sastojci za preljev

  • 1 kiselo vrhnje (200 g)
  • 1 jaje

Priprema:

  1. Za nadjev od maka, šećer i mljeveni mak stavite u posudu te prelijte s vrućim mlijekom. Dobro promiješajte da vam se smjesa sjedini s mlijekom.
  2. Za nadjev od svježeg sira, u posudi pomiješajte jaje i šećer. Zatim dodajte ocijeđeni svježi kravlji sir te sjedinite sastojke, dok ne dobijete gustu kompaktnu smjesu.
  3. Za nadjev od oraha, šećer i mljevene orahe stavite u posudu te prelijte vrućim mlijekom. Smjesu takođerdobro promiješajte da vam se sjedini.
  4. Za nadjev od jabuka, jabuke ogulite od kore, izvadite košćice te ih izribajte. U njih dodajte šećer i cimet te promiješajte.

Priprema tijesta

Nema ništa slađe od pripreme domaćih kora stoga uz par jednostavnih sastojaka napravite svoje kore, kakve su prije radile naše bake.

  1. U posudu stavite brašno, dodajte jaje i malo soli.
  2. Postepeno dodajte vodu i umijesite glatko i podatno tijesto. Napravite dvije kuglice.
  3. Kada ste umijesili tijesto i podijelili ga na dva dijela stavite ga na tacnu i malo nauljite. Pustite 10 minuta da odstoji na sobnoj temperaturi.
  4. Od svake kuglice dobit ćete 6 kora.
  5. Na radnu podlogu stavite krpu da na njoj možete razvući tijesto. Zatim krpu pobrašnite i razvucite jednu kuglicu da dobijete tanko tijesto. Morate ga razvući što tanje, ali pri tome da vam ne popuca. Pustite da se osuši 15 min.
  6. Zatim izrežite 6 kora veličine tepsije. Isto postupak napravite i s drugom kuglicom tijesta.

Slaganje međimurske gibanice

Prilikom slaganja svaku gornju stranu kore premažite s malo otopljene svinjske masti.

Dno tepsije također premažite s malo masti, stavite tri kore, s naglaskom da svaku premažete s malo otopljene svinjske masti.

Zatim stavite nadjev od maka. Tada stavite dvije kore pa nadjev od svježeg sira. Ponovo stavite dvije kore, zatim nadjev od oraha. Opet stavite dvije kore i zadnji nadjev od jabuka. Za kraj se stavljaju tri kore.

Nakon što se složili međimursku gibanicu, napravite preljev za kraj. Jaje i kiselo vrhnje promiješajte te premažite zadnju koru.

Gibanicu stavite peći u prethodno zagrijanu pećnicu na 180 °C, sat vremena.

Nevena Josipović
Nevena Josipović

Ja sam Nevena, vlasnica bloga Mama Drama. Obožavam kuhati i jednostavno provoditi vrijeme u kuhinji. Ljubav prema slasticama dogodila se slučajno, kada sam iz dosade napravila svoj prvi kolač i shvatila da želim isprobavati različite recepte i spajati nespojivo. Stoga, svaki slodoban trenutak koristim za izradu kolača i torti pa se nadam da ćete uživati u njima koliko i ja. Naravno, u početku nisam znala puno, učila sam i još učim, pa moje prve recepte promatrajte kao relativno uspješne eksperimente 🙂 Drago mi je kada dobijem neka pitanja i kada mogu pomoći prijateljici kuharici, jer sam i ja to isto morala naučiti. Inače, po zanimanju sam grafički dizajner, stoga je fotografija moja druga ljubav. Spojiti fotografiju i slastice moja je dobitna kombinacija.

Kategorija: Kolači

Želite se zasladiti?

palacinke u vinskoj pjenici wine chateau

Palačinke u vinskoj pjenici – Wine Chateau

Kod nas doma palačinke se peku gotovo pa svaki vikend. Brzo su i jednostavno rješenje kada stignu nenajavljeni gosti ili kada u kući netko postavi pitanje: „Jel' ima nešto slatko?“ Ovog puta donosim recept za obične …

čokoladni kolači

Čokoladni kolači

Čokoladu je prvo potrebno izlomiti na relativno male komadiće koji će se moći lakše otopiti. Zatim ulijte u zdjelicu i 4 žlice vode i sve mješajte neprestano na laganoj vatri. Trebala bi biti tekuća i lijepe teksture, …

Jogurt, namirnica bogata proteinima

Jogurt je mliječni proizvod koji se dobiva prirodnim putem, pasterizacijom mlijeka u kojoj mliječni šećer prelazi u mliječnu kiselinu. Danas se ovaj kemijski proces najviše koristi u prehrambenoj industriji koja je …

Prethodna objava: «Domaće rum pločice Ukusne domaće rum pločice
Sljedeća objava: Ružičaste krafne s ljubičastim batatom Krafne s ljubičastim batatom»

Reader Interactions

Odgovori Otkaži odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa * (obavezno)

Ova web-stranica koristi Akismet za zaštitu protiv spama. Saznajte kako se obrađuju podaci komentara.

Primarni stupac

Novije

blok kuhinja

Blok kuhinje za stan ili za kuću

Kuhinjski blok odnosi se na praktičnu kuhinja koja ima sve što vam je potrebno za pripremu …

Zdravi snickers

S obzirom na to da volim okus snickersa, ali ne volim kad mi se karamela lijepi za zube (nisam …

čokoladni truffles

Čokoladni truffles

Čokoladni tartufi su jedne od najjednostavnijih slastica jer su izrađeni od samo tri sastojka, …

RSS Vege.hr

  • Himalajska sol
  • Kakao maslac
  • Seitan
  • Granola
  • Aquafaba - zamjena za jaja
  • Što je gluten
  • Sojino mlijeko
  • Kokosovo mlijeko
  • Bademovo mlijeko
  • Mlijeko od sjemenki bundeve
[notphone] [/notphone] [phone]
[/phone]

Footer

Gastronomija

grč. gastronomía – stručno poznavanje umjetnosti pripreme različitih jela; kult birane hrane i kulinarskoga umijeća

Pratite nas

  • Facebook
  • Instagram

Site Footer

  • O nama
  • Impressum
  • Kontakt
  • Marketing
  • Uvjeti korištenja

Gastro Mreža

Gastronomija.hr | Moja Zimnica | Vege.hr | Vrtlarica.hr

Copyright © 2012.–2023. by Gastro Mreža. Sva prava pridržana. Web: Informativka d.o.o.