Međimurska gibanica je slatko jelo nacionalne hrvatske kuhinje, točnije Međimurske. Sastoji se od 12 tankih kora i 4 sloja nadjeva a to su mljeveni mak, svježi kravlji sir, naribane jabuke i mljeveni orasi.
U izradi međimurske gibanice koristi se ručno rađeno vučeno tijesto, a za nadjev je važno naglasiti da se koristi isključivo svježi kravlji sir, nipošto skuta, jer se onda mijenja okus i gibanica postane kiselija.
Prilikom izrade vučenog tijesta moramo pripaziti da nam tijesto ne pukne, i obavezno ga pustiti da se prosuši. Stavljaju se tri kore jer time bude hrskavije, naravno režemo ga na veličinu tepsije.
Recept za međimursku gibanicu
Sastojci za nadjev od maka
- 20 dag mljevenog maka
- 10 dag šećera
- 2 dcl vrućeg mlijeka
Sastojci za nadjev od svježeg sira
- 50 dag svježeg sira
- 2 žlice šećera
- 1 jaje
Sastojci za nadjev od oraha
- 20 dag mljevenih oraha
- 10 dag šećera
- 2 dcl vrućeg mlijeka
Sastojci za nadjev od jabuka
- 60 dag ribanih jabuka
- 2 žlice šećera
- 1 žličica cimet
Sastojci za tijesto
- 80 dag glatkog brašna
- 1 jaje
- prstohvat soli
- približno 5 dcl mlake vode
ulje - svinjska mast
Sastojci za preljev
- 1 kiselo vrhnje (200 g)
- 1 jaje
Priprema:
- Za nadjev od maka, šećer i mljeveni mak stavite u posudu te prelijte s vrućim mlijekom. Dobro promiješajte da vam se smjesa sjedini s mlijekom.
- Za nadjev od svježeg sira, u posudi pomiješajte jaje i šećer. Zatim dodajte ocijeđeni svježi kravlji sir te sjedinite sastojke, dok ne dobijete gustu kompaktnu smjesu.
- Za nadjev od oraha, šećer i mljevene orahe stavite u posudu te prelijte vrućim mlijekom. Smjesu takođerdobro promiješajte da vam se sjedini.
- Za nadjev od jabuka, jabuke ogulite od kore, izvadite košćice te ih izribajte. U njih dodajte šećer i cimet te promiješajte.
Priprema tijesta
Nema ništa slađe od pripreme domaćih kora stoga uz par jednostavnih sastojaka napravite svoje kore, kakve su prije radile naše bake.
- U posudu stavite brašno, dodajte jaje i malo soli.
- Postepeno dodajte vodu i umijesite glatko i podatno tijesto. Napravite dvije kuglice.
- Kada ste umijesili tijesto i podijelili ga na dva dijela stavite ga na tacnu i malo nauljite. Pustite 10 minuta da odstoji na sobnoj temperaturi.
- Od svake kuglice dobit ćete 6 kora.
- Na radnu podlogu stavite krpu da na njoj možete razvući tijesto. Zatim krpu pobrašnite i razvucite jednu kuglicu da dobijete tanko tijesto. Morate ga razvući što tanje, ali pri tome da vam ne popuca. Pustite da se osuši 15 min.
- Zatim izrežite 6 kora veličine tepsije. Isto postupak napravite i s drugom kuglicom tijesta.
Slaganje međimurske gibanice
Prilikom slaganja svaku gornju stranu kore premažite s malo otopljene svinjske masti.
Dno tepsije također premažite s malo masti, stavite tri kore, s naglaskom da svaku premažete s malo otopljene svinjske masti.
Zatim stavite nadjev od maka. Tada stavite dvije kore pa nadjev od svježeg sira. Ponovo stavite dvije kore, zatim nadjev od oraha. Opet stavite dvije kore i zadnji nadjev od jabuka. Za kraj se stavljaju tri kore.
Nakon što se složili međimursku gibanicu, napravite preljev za kraj. Jaje i kiselo vrhnje promiješajte te premažite zadnju koru.
Gibanicu stavite peći u prethodno zagrijanu pećnicu na 180 °C, sat vremena.
Ja sam Nevena, vlasnica bloga Mama Drama. Obožavam kuhati i jednostavno provoditi vrijeme u kuhinji. Ljubav prema slasticama dogodila se slučajno, kada sam iz dosade napravila svoj prvi kolač i shvatila da želim isprobavati različite recepte i spajati nespojivo. Stoga, svaki slodoban trenutak koristim za izradu kolača i torti pa se nadam da ćete uživati u njima koliko i ja. Naravno, u početku nisam znala puno, učila sam i još učim, pa moje prve recepte promatrajte kao relativno uspješne eksperimente 🙂 Drago mi je kada dobijem neka pitanja i kada mogu pomoći prijateljici kuharici, jer sam i ja to isto morala naučiti. Inače, po zanimanju sam grafički dizajner, stoga je fotografija moja druga ljubav. Spojiti fotografiju i slastice moja je dobitna kombinacija.