S obzirom na to da volim okus snickersa, ali ne volim kad mi se karamela lijepi za zube (nisam jedina), dala sam si truda i napravila zdravu verziju za koju nitko nije dao manji komentar od savršenstva. Toliko je savršen da, za svaku prigodu, Ivana mora napraviti Snickers.
Postao je razlog zbog kojeg dogovaramo druženja! I dostojan je svake prigode.
Neću puno duljiti s uvodom ovog recepta, samo ću vam reći da uopće nije tako teško i komplicirano kako se čini. Zaista je jednostavno za napraviti, a ja sam se potrudila da vam to sve lijepo i detaljno opišem.
Recept za snickers
Sastojci za prhko tijesto
- 100 gr brašna od slanutka
- 100 gr kokosovog brašna
- Korica jednog limuna
- 1/2 naribane tonke (ako imate)
- 50 gr blanširanih listića badema
- 1 prašak za pecivo bez glutena
- 75 gr mljevenog ksilitola
- 150 gr kokosovog ulja
- 1 jaje + 1 žumanjak
- žličicu tekuće vanilije
Priprema prhkog tijesta
Pomiješajte sve suhe sastojke, dodajte vaniliju i kokosovo ulje sobne temperature. Sve zajedno, rukama, izmješajte u mrvičastu smjesu. Zatim izradite jaje i žumanjak vilicom i umješajte u smjesu. Rukama mijesite dok se svi sastojci ne sjedine i dok ne dobijete kompaktno tijesto koje se ne lijepi za ruke i posudu.
Između 2 papira za pečenje razvaljajte tijesto na otprilike 1 centimetar debljine do veličine pleha u kojoj želite raditi.
Ja koristim kalup 35 x 26 x 5 cm.
Prebacite tijesto, s papirom, u pleh, izbodite ga vilicom, stavite na tijesto drugi papir za pečenje na kojeg stavite suhi grah, rižu ili, kao u mom slučaju, suhi slanutak (to je način da vam sredina ostane ravna).
Pecite tako nekih 10ak min na 150°C (ventilirajuća pećnica) ili 170°c (obična pećnica). Zatim maknite papir sa grahom (rižom, slanutkom) i pecite jos nekih 7-8 minuta dok lagano ne porumeni.
Pustite da vam se kora ohladi prije nego nja nju stavite karamelu.
Sastojci za karamelu
- 300 gr slanog prženog kikirikija – napravitei maslac
- 300 gr datulja bez koštica namočenih u vodi preko noći
- Cca 1 dl vode u kojoj su se namakale datulje
- 2 dl (po potrebi) bademovog nezaslađenog mlijeka
Sve smiksati u blenderu do smjese karamele – bademovo mlijeko postepeno dodavati ako je potrebno.
Dodatno
- 200 gr slanog prženog kikirikija
Na tijesto izliti karamelu, poravnati i 200 gr slanog prženog kikirikija utisnuti rukama u karamelu. Staviti u zamrzivač da se stisne.
Izvaditi iz zamrzivača, rezati na veličine snickersa (ako ga ne možete izrezati, pustite ga da se malo ugrije na sobnoj temperaturi) i vratite nazad u zamrzivač.
Sastojci za glazuru
- 500 gr otopljene tamne čokolade sa 2 žlice kokosovog ulja (za sjaj)
Priprema glazure
Izvadite snickerse iz zamrzivača, čačkalicom zabodite u karamelu i uvaljajte u otopljenu čokoladu.
Da bi vam čokolada na snickersu bila tanka i hrskava, nakon što umočite u čokoladu brzo “otpušite” višak čokolade
Redajte snickerse na tacnu obloženu papirom za pečenje da vam se ne zalijepe za tacnu dok se ne ohlade. Ohladite ih u hladnjaku.
Čačkalice izvadite odmah nakon što snickers stavite na tacnu, tako da ju lagano zavrtite i izvadite.
To je to! Imate savršeno zdravi snickers u kojem će svi uživati. U slast!

Ja sam Ivana. Vukovarka s trenutnom adresom u Rovinju. Slavonka koja je tradicionalnu slavonsku kuhinju odlučila zamijeniti zdravim načinom prehrane koji se bazira na cjelovitim namirnicama biljnog porijekla (Whole Foods Plant Based). Strast su mi slastice stoga sam se nedavno posvetila proučavanju i izradi zdravih i sirovih slastica. Inspiraciju crpim iz tradicionalnih i modernih recepata, te pokušavam dobiti zdrave inačice standardnih kolača kako bih ljudima dokazala da nešto fino i savršeno ne mora biti nezdravo! Posebno bih izdvojila svoju specijalnost u izradi pralina.