• Recepti
    • Glavna jela
    • Juhe i variva
    • Predjela
    • Prilozi
    • Salate
    • Umaci
  • Deserti
    • Keksi
    • Kolači
    • Kreme i preljevi
    • Palačinke
    • Torte
    • Voćni deserti
  • Prehrana
    • Dijete
    • Začini
    • Sastojci
    • Vegetarijanstvo
    • Zimnica
    • Zdrava prehrana
  • Pića
  • Recenzije
  • Magazin
    • Novosti
    • Domaćinstvo
    • Mršavljenje
    • Putovanja
  • Search
  • Menu
  • Skip to right header navigation
  • Skip to main content
  • Skip to primary sidebar
  • Skip to footer

Gastronomija.hr

  • Recepti
    • Glavna jela
    • Juhe i variva
    • Predjela
    • Prilozi
    • Salate
    • Umaci
  • Deserti
    • Keksi
    • Kolači
    • Kreme i preljevi
    • Palačinke
    • Torte
    • Voćni deserti
  • Prehrana
    • Dijete
    • Začini
    • Sastojci
    • Vegetarijanstvo
    • Zimnica
    • Zdrava prehrana
  • Pića
  • Recenzije
  • Magazin
    • Novosti
    • Domaćinstvo
    • Mršavljenje
    • Putovanja
  • Search
Vi ste ovdje: Naslovnica / Prehrana / Začini / Korijander

Korijander

Objavljeno: 21.06.2019. Autor: Lana Kovačić

Korijander je jednogodišnja biljka čiji se listovi i sjemenke koriste kao začin u kulinarstvu. Latinski naziv biljke Coriandrum sativum dolazi od grčkih riječi coris (stjenica) i amon (anis). Porijeklom je iz sjeverne Afrike, a neki ga zbog njegovog izgleda nazivaju i kineskim peršinom.

Ima uspravnu, zeljastu i razgranatu stabljiku koja može biti visoka od 50 do 150 cm. Pri dnu stabljike rastu svijetlozeleni listovi koji su skupljeni u rozetu i izgledom nalikuju na peršin, dok su listovi koji izrastaju na gornjem dijelu stabljike slični listovima mrkve. Korijander cvjeta sitnim cvjetovima bijele ili blijedoružičaste boje, koji su skupljeni u štitaste cvatove na vrhovima i ograncima stabljike.

Korijander sadrži eterično ulje koje se koristi u medicinske svrhe kao pomoć pri probavi, pojačavanju apetita, ublažavanju grčeva te želučanih i crijevnih tegoba. Osim toga eterično ulje se koristi i u kozmetičkoj industriji u proizvodnji parfema.

Priprema jela s korijanderom

Korijander zbog svog osebujnog mirisa ima široku primjenu u kulinarstvu. Kao začin je dosta zastupljen u mnogima zemljama Europe, Azije i sjeverne Afrike. Za začin se mogu koristiti cijeli ili mljeveni plodovi korijandera.

Zreli plodovi korijandera imaju slatkasto-drvenast miris s cvjetnim i paprenim notama te blag, sladak i topao okus s notom naranče. Zbog svoje posebne arome dobro se slaže s kruškama, šljivama, jabukama i dunjama, bilo da su pripremljene u kompotu ili pečene.

Kad su u pitanju drugi začini, korijander se dobro slaže s cimetom, češnjakom, čilijem, đumbirom, komoračem, klinčićem, muškatnim oraščićem i kuminom.

Dio je začinskih mješavina kao što su curry prah, garam masala, sambaar, podi i berbere, a ima primjenu i u industriji alkoholnih pića. Dodaje se u džin, biljne likere i određene vrste rakija.

Korijander se kao začin dodaje jelima od gljiva, govedine i kelja, kao i raznim varivima, osobito onima od mahunarki. Sjemenke korijandera dodaju se kruhu i pecivima, a koriste se i u mesnoj industriji u proizvodnji mortadele i hrenovki.

Sjemenke se izvrsno slažu namirnicama poput janjetine, puretine, ribe, rajčice i mahunarki.

Osim sjemenki, u prehrani se koriste i listovi korijandera. Oni imaju jaku aromu i uvijek se koriste svježi. Listovi korijandera uglavnom se upotrebljavaju u jelima azijske i južnoameričke kuhinje poput curryja i chutneya ili umaka guacamole i salse.

Osim što se koristi za pripremu slanih jela, korijander se upotrebljava i za pripremu kompota i božićnih kolača (Lebkuchengewürz).

Čuvanje korijandera

Korijander je lako dostupan začin i najčešće se kupuju cijele sjemenke koje se po potrebi mogu vrlo lako usitniti. Međutim, aromatična svojstva korijandera nakon mrvljenja vrlo brzo ishlape pa sjemenke treba usitniti neposredno prije upotrebe.

Sjemenke korijandera se u dobro zatvorenoj posudi mogu čuvati nekoliko godina.

Ljekovita svojstva korijandera

Korijander sadrži eterično ulje čiji su glavni sastojci borneol, linalol, geraniol i geranil acetat. Osim toga, plodovi korijandera sadrže i vitamine C i A te bjelančevine.

Posjeduje antiseptička i antigljivična svojstva te pomaže u liječenju različitih kožnih bolesti. Dobar je i za normalizaciju probave, snižavanje razine kolesterola i šećera, liječenje čireva na usnama, ublažavanje menstrualnih tegoba i ublažavanje reume i stresa.

Za korijander se smatra da usitnjen u prah i pomiješan s medom pojačava seksualnu želju, kao i to da posjeduje antikancerogena svojstva, ali te tvrdnje još nisu dovoljno istražene.

Ono što je poznato jest to da je jedno od najboljih prirodnih sredstava za čišćenje organizma od štetnih tvari jer na sebe veže atome teških metala i toksina te ih izbacuje iz organizma.

Korijander ne bi smjele konzumirati osobe koje imaju slab želudac, bolesnu jetru ili probleme sa žuči i žučnim kamencima.

Foto: PDPics/Pixabay

Kategorija: Začini

Želite se zasladiti?

panna cotta

2 recepta za desert koji oduševljava: Panna cotta

Vjerujemo kako ne postoji osoba koja nije barem jednom uzdahnula pri pogledu na ovaj izgledom savršen desert. Panna Cotta je klasičan talijanski desert koji se priprema od nekoliko sastojaka koje većina nas ima kod kuće. …

domaći keksi

Domaći keksi

Ovi fini domaći keksi sveukupno će vam oduzeti jedan sat vremena a vaša obitelj i prijatelji će ih obožavati. Mogu stajati pa su pogodni i za pečenje oko blagdana, ali sumnjamo da će koji preživjeti duže od dan dva. Nije …

Zdravi snickers

S obzirom na to da volim okus snickersa, ali ne volim kad mi se karamela lijepi za zube (nisam jedina), dala sam si truda i napravila zdravu verziju za koju nitko nije dao manji komentar od savršenstva. Toliko je savršen …

Prethodna objava: «Zobeni kolačići Zobeni kolačići – zdravi snack za plažu
Sljedeća objava: Đumbir »

Reader Interactions

Odgovori Otkaži odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa *

Ova web-stranica koristi Akismet za zaštitu protiv spama. Saznajte kako se obrađuju podaci komentara.

Primarni stupac

Novije

čokoladni truffles

Čokoladni truffles

Čokoladni tartufi su jedne od najjednostavnijih slastica jer su izrađeni od samo tri sastojka, …

Brze kiflice

Na samu pomisao na svježe, mekane kiflice rastu vam zazubice, zar ne? Odlične kao doručak, …

zeleni roscici

Slatki zeleni roščići

Dugo se već spremam isprobati kombinaciju bučinih sjemenki i čokolade, a ovaj put je izbor pao …

Footer

Gastronomija

grč. gastronomía – stručno poznavanje umjetnosti pripreme različitih jela; kult birane hrane i kulinarskoga umijeća

Pratite nas

  • Facebook
  • Instagram

Site Footer

  • O nama
  • Impressum
  • Kontakt
  • Marketing
  • Uvjeti korištenja

Gastro Media

Gastronomija.hr | Moja Zimnica | Vege.hr | Vrtlarica.hr

Gastro Media Copyright © 2012.–2021. Informativka d.o.o. Sva prava pridržana.