• Recepti
    • Glavna jela
    • Juhe i variva
    • Predjela
    • Prilozi
    • Salate
    • Umaci
  • Deserti
    • Keksi
    • Kolači
    • Kreme i preljevi
    • Palačinke
    • Torte
    • Voćni deserti
  • Prehrana
    • Dijete
    • Začini
    • Sastojci
    • Vegetarijanstvo
    • Zimnica
    • Zdrava prehrana
  • Pića
  • Recenzije
  • Magazin
    • Novosti
    • Domaćinstvo
    • Mršavljenje
    • Putovanja
  • Search
  • Menu
  • Skip to right header navigation
  • Skip to main content
  • Skip to primary sidebar
  • Skip to footer

Gastronomija.hr

  • Recepti
    • Glavna jela
    • Juhe i variva
    • Predjela
    • Prilozi
    • Salate
    • Umaci
  • Deserti
    • Keksi
    • Kolači
    • Kreme i preljevi
    • Palačinke
    • Torte
    • Voćni deserti
  • Prehrana
    • Dijete
    • Začini
    • Sastojci
    • Vegetarijanstvo
    • Zimnica
    • Zdrava prehrana
  • Pića
  • Recenzije
  • Magazin
    • Novosti
    • Domaćinstvo
    • Mršavljenje
    • Putovanja
  • Search
Vi ste ovdje: Naslovnica / Prehrana / Začini / Cimet

Cimet

Objavljeno: 31.07.2012. Autor: Lana Kovačić

Cimet (lat. Cinnamomum) označava veliku skupinu biljaka, dok se samo nekolicina vrsta koristi kao začin. Zemlje koje su poznate po uzgoju cimeta su Kina, Indija, Šri Lanka te neke zemlje jugoistočne Azije. Prvi pisani izvori o ovom začinu potječu iz drevnog Egipta, luke u kojima se doprema cimet bile su u Kairu, a kasnije i u Aleksandriji. Sve do kraja srednjeg vijeka nije Europljani nisu znali odakle je cimet točno došao.

Među brojnim sortama cimeta dvije su najpoznatije: cejlonski cimet koji dolazi sa Šri Lanke i kasija sorta koja se najviše uzgaja u Indiji i najčešće je možete naći u trgovinama. Oblik cimeta kakav mi poznamo dobiva se guljenjem grančica zimzelenog drveta. Vanjska kora drveta je neupotebiva, dok se sušena unutrašnjost kore prodaje.

Korištenje cimeta se preporuča jer je prepoznat kao izvrsno sredstvo za kontroliranje šećera u krvi, posebno kod oboljelih od dijabetesa. Kako biste smanjili razinu šećera u organizmu potrebno je dnevno pojesti pola žličice cimeta, ili čak i manje. Pokazali su se i dobri rezultati pri sprječavanju krvnih ugrušaka i smanjenju kolesterola u krvi, što cimet čini jako dobrim za srce. Kao i ostali začini, cimet je dobro antibakterijsko sredstvo, posebno kod bakterija poput E.coli.

U trgovinama se cimet može kupiti u obliku štapića ili mljeven. Svežinu cimeta lako možete otkriti mirisom, ukoliko ne daje karakterističnu aromu najvjeroatnije je dugo stajao i nije svjež. Štapići cimeta mogu stajati i do godinu dana, dok je cimet u prahu najbolje upotrijebiti u roku od pola godine. U pripremama jela cimet se podjednako koristi u oba oblika. Štapiće je dobro dodati u kompote ili napitke, dok se cimet u prahu koristi pri pripremi voćnih salata i kolača.

Može ga se koristiti i u slanim jelima. Zanimljiv je kao dodatak pečenoj patki ili piletini, u kombinaciji sa jogurtom ili kao dodatak umacima s mesom. Vjerojatno najpoznatija kombinacije jes ona jabuke i cimeta. Za ovu varijantu postoje mnogi recepti od raznih pita i štrudli, do čaja.

Autor: M.T., Foto: stevepb/Pixabay

Kategorija: Začini

Želite se zasladiti?

Punjene palačinke

Palačinke su danas postale nezaobilazan dio na svakom stolu u skoro svakom kućanstvu, a pritom mislimo podjednako na restorane i naravno na privatne domove. Radi se o slastici koja već neko vrijeme mami uzdahe …

tiramisu

Recept za klasični talijanski tiramisu

Tiramisu je izvorno talijanski desert koji je s vremenom osvojio svijet i mnogima postao omiljena slastica. Ovu originalnu i jednostavnu kombinaciju kave, jaja, kakaa i kremastog sira jednostavno svi obožavamo. Iako …

torta s malinama i jogurtom

Osvježavajuća torta s malinama i jogurtom

Danas imam za vas ovu laganu, svježu i vrlo ukusnu tortu, prekrasna kombinacija laganog osvježavajućeg jogurta s mirisnim crvenim malinama. Sastojci potrebni za biskvit: 2 jaja 40 g glatkog brašna 15 g …

Prethodna objava: « Avokado
Sljedeća objava: Marakuja, biljka tropskih krajeva »

Reader Interactions

Odgovori Otkaži odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa *

Ova web-stranica koristi Akismet za zaštitu protiv spama. Saznajte kako se obrađuju podaci komentara.

Primarni stupac

Novije

Zdravi snickers

S obzirom na to da volim okus snickersa, ali ne volim kad mi se karamela lijepi za zube (nisam …

čokoladni truffles

Čokoladni truffles

Čokoladni tartufi su jedne od najjednostavnijih slastica jer su izrađeni od samo tri sastojka, …

Brze kiflice

Na samu pomisao na svježe, mekane kiflice rastu vam zazubice, zar ne? Odlične kao doručak, …

Footer

Gastronomija

grč. gastronomía – stručno poznavanje umjetnosti pripreme različitih jela; kult birane hrane i kulinarskoga umijeća

Pratite nas

  • Facebook
  • Instagram

Site Footer

  • O nama
  • Impressum
  • Kontakt
  • Marketing
  • Uvjeti korištenja

Gastro Media

Gastronomija.hr | Moja Zimnica | Vege.hr | Vrtlarica.hr

Gastro Media Copyright © 2012.–2022. Informativka d.o.o. Sva prava pridržana.