• Menu
  • Skip to right header navigation
  • Skip to content
  • Skip to primary sidebar
  • Skip to footer

Gastronomija.hr

  • Recepti
    • Glavna jela
    • Juhe i variva
    • Predjela
    • Prilozi
    • Salate
    • Umaci
  • Deserti
    • Keksi
    • Kolači
    • Kreme i preljevi
    • Palačinke
    • Torte
    • Voćni deserti
  • Prehrana
    • Dijete
    • Ljekovito bilje
    • Sastojci
    • Vegetarijanstvo
    • Voće i povrće
    • Zdrava prehrana
  • Pića
  • Recenzije
  • Magazin
    • Novosti
    • Domaćinstvo
    • Mršavljenje
    • Putovanja
  • Search
  • Recepti
    • Glavna jela
    • Juhe i variva
    • Predjela
    • Prilozi
    • Salate
    • Umaci
  • Deserti
    • Keksi
    • Kolači
    • Kreme i preljevi
    • Palačinke
    • Torte
    • Voćni deserti
  • Prehrana
    • Dijete
    • Ljekovito bilje
    • Sastojci
    • Vegetarijanstvo
    • Voće i povrće
    • Zdrava prehrana
  • Pića
  • Recenzije
  • Magazin
    • Novosti
    • Domaćinstvo
    • Mršavljenje
    • Putovanja
  • Search
Home / Prehrana / Sastojci / Čili
Čili papričice, Foto: Quatrostein/Wikimedia

Čili

Objavljeno: 24.07.2012. Autor: Lana Kovačić

Čili je vrsta tropske paprike koja potječe iz Srednje Amerike, a nakon što se proširio po cijelo svijetu, najviše ga konzumiraju zemlje Azije. U Meksiku je ovaj začin izuzetno cijenjen tako da svih više od 150 sorti imaju svoje ime. Vjeruje se kako se na tom području uzgaja više od 9000. godina.

Čili papričice, Foto: Quatrostein/Wikimedia

Mogu se uzgojiti u raznim formama i oblicima, a sorte razlikujemo po boji, obliku i ljutosti. Karakterizira ga iznimno oštar okus, iako manje aromatičan i pikantan od paprike. Ponekad se sorte označavaju po zemljama podrijetla, tako ćete one nastale u Srednjoj Ameririci i Aziji pronaći kao čili, dok one iz Europe pod imenom “feferoni”. Od europskih sorti poznati su jalapenosi koji potječu iz Mađarske, blago su ljuti i iznimno sočni.

Svoju ljutost čili papričica mogu zahvaliti tvari kapsaicinu koja daje ljutost, a nalazi se u sjemenkama i kožici ploda. Obratite dodatnu pozornost prilikom čišćenja papričica, koristite zaštitne rukavice jer vam u oko može uletiti malo ljute tvari što uopće nije ugodno. Ukoliko ne želite koristitzi cijele plodove u trgovinama možete kupiti već mljevene čili kojeg još nazivamo i kajenskom paprikom. Sušene čili paprike također možete naći u trgovinama.

Energetska vrijednost 100 grama čilija u prahu je oko 315 kalorija. Od minerala sadrže dosta željeza, fosfora i kalcija. Čili je poznat po svojim ljekovitim svojstvima jer prvenstveno djeluje protuupalno. Kapsaicin je tvar koja uspješno može blokirati upalne procese u organizmu, a redovito konzumiranje čilija štiti i od artritisa. Ove ljute papričice također sprečavaju bol, štite zdravlje kardiovaskularnog sustava i poboljšavaju probavu.

Bez obzira na njenu ljekovitost nemojte pretjerivati sa dodavanjem čilija u hranu. Konzumiranje biste trebali svesti na zlatnu sredinu, dnevna doza ne bi trebala prelaziti dvije žličice dnevno. Veće količine vam mogu uzrokovati probleme sa probavom.

U kuhinjama diljem svijeta čili se upotrebljava kao začin jelima od raznog povrća, pikantnim umacima, namazima, kao dodatak svježem siru ili varivima. Izvrsno se slaže sa raznim sirevima poput mozzarelle ili parmezana. Uz navedena jela, čili se koristi i kao dodfatak pečenjima, a može ga se koristiti i kod pripremanja ribe.

Autor: M.T.

Lana Kovačić

Kategorije: Sastojci Tagovi: ljuti umak, začin

Želite se zasladiti?

Čokoladni keksi

Keksi su nešto što se već duže vrijeme smatra nezaobilaznim obrokom skoro svakog čovjeka, a tu naravno podrazumijevamo čokoladne kekse, čajne kekse i sve ostale koje možete naći u trgovinama. Čokoladni keksi …

kruske s vocem

Kruške punjene suhim voćem

Kruška je slatko voće mekane i lagano zrnato teksture, bogata sokom. Dobar je izvor dijetalnih vlakana te antioksidanata što je svrstava u skupinu idealnih namirnica za jačanje imunološkog sustava. Kuhane kruške izvrsno …

veganski muffini s borovnicama

Veganski muffini s borovnicama

Koliko vam se puta dogodilo da vam se u nedjelju popodne jede nešto slatko, a taman ste se ušuškali pod dekicu i nema šanse da izlazite u dućan? U takvim situacijama ja uglavnom pojedem par datulja ili neku skrivenu …

Previous Post: «dinje Dinja
Next Post: Krumpir »

Reader Interactions

Odgovori Otkaži odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa *

Ova web-stranica koristi Akismet za zaštitu protiv spama. Saznajte kako se obrađuju podaci komentara.

Primary Sidebar

Novije

Intervju s food blogericom Sandrom Majerić

Danas vam donosimo priču Sandre Majerić, food blogerice koja stoji iza Instagram profila …

Topli kolač od limuna

Tražite li desert koji je lagan, a ne jako sladak ovaj kolač je savršen izbor za …

staklenke meda

Med od maslačka

Ako želite pripremiti vitaminsku bombu i ljekoviti pripravak koji diže imunitet, ne možete …

Šrilankanske palačinke s kurkumom i kokosom

Recept za malo drugačije palačinke za koji sam siguran da će vam se svidjeti. Količine začina …

Footer

Gastronomija

grč. gastronomía – stručno poznavanje umjetnosti pripreme različitih jela; kult birane hrane i kulinarskoga umijeća

Pratite nas

  • Facebook
  • Instagram

Site Footer

  • O nama
  • Impressum
  • Kontakt
  • Marketing
  • Uvjeti korištenja

Gastro Media Copyright © 2012.–2019. Informativka d.o.o. Sva prava pridržana.