• Recepti
    • Glavna jela
    • Juhe i variva
    • Predjela
    • Prilozi
    • Salate
    • Umaci
  • Deserti
    • Keksi
    • Kolači
    • Kreme i preljevi
    • Palačinke
    • Torte
    • Voćni deserti
  • Prehrana
    • Dijete
    • Začini
    • Sastojci
    • Vegetarijanstvo
    • Zimnica
    • Zdrava prehrana
  • Pića
  • Recenzije
  • Magazin
    • Novosti
    • Domaćinstvo
    • Mršavljenje
    • Putovanja
  • Search
  • Menu
  • Skip to right header navigation
  • Skip to main content
  • Skip to primary sidebar
  • Skip to footer

Gastronomija.hr

  • Recepti
    • Glavna jela
    • Juhe i variva
    • Predjela
    • Prilozi
    • Salate
    • Umaci
  • Deserti
    • Keksi
    • Kolači
    • Kreme i preljevi
    • Palačinke
    • Torte
    • Voćni deserti
  • Prehrana
    • Dijete
    • Začini
    • Sastojci
    • Vegetarijanstvo
    • Zimnica
    • Zdrava prehrana
  • Pića
  • Recenzije
  • Magazin
    • Novosti
    • Domaćinstvo
    • Mršavljenje
    • Putovanja
  • Search
Vi ste ovdje: Naslovnica / Prehrana / Začini / Čili

Čili

Objavljeno: 24.07.2012. Autor: Lana Kovačić

Čili je vrsta tropske paprike koja potječe iz Srednje Amerike, a nakon što se proširio po cijelo svijetu, najviše ga konzumiraju zemlje Azije. U Meksiku je ovaj začin izuzetno cijenjen tako da svih više od 150 sorti imaju svoje ime. Vjeruje se kako se na tom području uzgaja više od 9000. godina.

Mogu se uzgojiti u raznim formama i oblicima, a sorte razlikujemo po boji, obliku i ljutosti. Karakterizira ga iznimno oštar okus, iako manje aromatičan i pikantan od paprike. Ponekad se sorte označavaju po zemljama podrijetla, tako ćete one nastale u Srednjoj Ameririci i Aziji pronaći kao čili, dok one iz Europe pod imenom “feferoni”. Od europskih sorti poznati su jalapenosi koji potječu iz Mađarske, blago su ljuti i iznimno sočni.

Svoju ljutost čili papričica mogu zahvaliti tvari kapsaicinu koja daje ljutost, a nalazi se u sjemenkama i kožici ploda. Obratite dodatnu pozornost prilikom čišćenja papričica, koristite zaštitne rukavice jer vam u oko može uletiti malo ljute tvari što uopće nije ugodno. Ukoliko ne želite koristitzi cijele plodove u trgovinama možete kupiti već mljevene čili kojeg još nazivamo i kajenskom paprikom. Sušene čili paprike također možete naći u trgovinama.

Energetska vrijednost 100 grama čilija u prahu je oko 315 kalorija. Od minerala sadrže dosta željeza, fosfora i kalcija. Čili je poznat po svojim ljekovitim svojstvima jer prvenstveno djeluje protuupalno. Kapsaicin je tvar koja uspješno može blokirati upalne procese u organizmu, a redovito konzumiranje čilija štiti i od artritisa. Ove ljute papričice također sprečavaju bol, štite zdravlje kardiovaskularnog sustava i poboljšavaju probavu.

Bez obzira na njenu ljekovitost nemojte pretjerivati sa dodavanjem čilija u hranu. Konzumiranje biste trebali svesti na zlatnu sredinu, dnevna doza ne bi trebala prelaziti dvije žličice dnevno. Veće količine vam mogu uzrokovati probleme sa probavom.

U kuhinjama diljem svijeta čili se upotrebljava kao začin jelima od raznog povrća, pikantnim umacima, namazima, kao dodatak svježem siru ili varivima. Izvrsno se slaže sa raznim sirevima poput mozzarelle ili parmezana. Uz navedena jela, čili se koristi i kao dodfatak pečenjima, a može ga se koristiti i kod pripremanja ribe.

Autor: M.T., Foto: Pixabay

Kategorija: Začini

Želite se zasladiti?

Čokoladni raspucanci bez jaja

Raspuknuti keksići ili crinkle cookies kod nas poznati kao raspucanci su zadnjih desetak godina jako popularni u gastro svijetu. Možete ih pronaći na bespućima interneta kod stranih i kod naših food bloggera u raznim …

Breskvice

Breskvice su poznate kao ukusan i prije svega kolač zanimljivog izgleda. Radi se o poznatoj slastici koju su spremale još naše bake u kojoj smo mogli uživati kao djeca. Danas kada smo malo stariji imamo mogućnost sami …

banana split

Banana split

Banana split jedna je od onih slastica koje svi pokušaju napraviti čim za nju saznaju. Vrlo je jednostavan desert, gotov u trenu, lijepo izgleda i imate osjećaj da ste pojeli i voćku, a ne samo sladoled. Može se raditi …

Prethodna objava: «dinje Dinja
Sljedeća objava: Krumpir »

Reader Interactions

Odgovori Otkaži odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa * (obavezno)

Ova web-stranica koristi Akismet za zaštitu protiv spama. Saznajte kako se obrađuju podaci komentara.

Primarni stupac

Novije

blok kuhinja

Blok kuhinje za stan ili za kuću

Kuhinjski blok odnosi se na praktičnu kuhinja koja ima sve što vam je potrebno za pripremu …

Zdravi snickers

S obzirom na to da volim okus snickersa, ali ne volim kad mi se karamela lijepi za zube (nisam …

čokoladni truffles

Čokoladni truffles

Čokoladni tartufi su jedne od najjednostavnijih slastica jer su izrađeni od samo tri sastojka, …

RSS Vege.hr

  • Himalajska sol
  • Kakao maslac
  • Seitan
  • Granola
  • Aquafaba - zamjena za jaja
  • Što je gluten
  • Sojino mlijeko
  • Kokosovo mlijeko
  • Bademovo mlijeko
  • Mlijeko od sjemenki bundeve
[notphone] [/notphone] [phone]
[/phone]

Footer

Gastronomija

grč. gastronomía – stručno poznavanje umjetnosti pripreme različitih jela; kult birane hrane i kulinarskoga umijeća

Pratite nas

  • Facebook
  • Instagram

Site Footer

  • O nama
  • Impressum
  • Kontakt
  • Marketing
  • Uvjeti korištenja

Gastro Mreža

Gastronomija.hr | Moja Zimnica | Vege.hr | Vrtlarica.hr

Copyright © 2012.–2023. by Gastro Mreža. Sva prava pridržana. Web: Informativka d.o.o.