• Recepti
    • Glavna jela
    • Juhe i variva
    • Predjela
    • Prilozi
    • Salate
    • Umaci
  • Deserti
    • Keksi
    • Kolači
    • Kreme i preljevi
    • Palačinke
    • Torte
    • Voćni deserti
  • Prehrana
    • Dijete
    • Začini
    • Sastojci
    • Vegetarijanstvo
    • Zimnica
    • Zdrava prehrana
  • Pića
  • Recenzije
  • Magazin
    • Novosti
    • Domaćinstvo
    • Mršavljenje
    • Putovanja
  • Search
  • Menu
  • Skip to right header navigation
  • Skip to main content
  • Skip to primary sidebar
  • Skip to footer

Gastronomija.hr

  • Recepti
    • Glavna jela
    • Juhe i variva
    • Predjela
    • Prilozi
    • Salate
    • Umaci
  • Deserti
    • Keksi
    • Kolači
    • Kreme i preljevi
    • Palačinke
    • Torte
    • Voćni deserti
  • Prehrana
    • Dijete
    • Začini
    • Sastojci
    • Vegetarijanstvo
    • Zimnica
    • Zdrava prehrana
  • Pića
  • Recenzije
  • Magazin
    • Novosti
    • Domaćinstvo
    • Mršavljenje
    • Putovanja
  • Search
Vi ste ovdje: Naslovnica / Deserti / Kreme i preljevi / Čokoladne fantazije od kesten pirea

Čokoladne fantazije od kesten pirea

Objavljeno: 08.12.2018. Autor: Andrea Krivak

Nisam baš ljubitelj kuhanog kestenja, najdraži mi je kad je pečen – kad ga kupimo od kestenjara na ulici početkom jeseni pa se šetamo i grijemo čisteći ga. Ponekad sjednemo na klupicu i podijelimo porciju toplih i mirisnih pečenih kestena. Malu, ali slatku. Samo nas dvoje. Očistimo i pojedemo sve do zadnjeg, dok nam ruke ne budu potpuno garave. Par puta smo pekli kestenje vani na roštilju što je, s vremenom, postala obiteljska tradicija – druženje uz vatru tijekom hladnijih jesenskih dana.

Iako sam više “slani” tip, a on “slatki”, odlučila sam isprobati pripremiti i slatku verziju – slasticu s kestenima samo za njega (ok, i mene :)).

Kesten pire obožavamo i to onaj iz slastičarne ili kupovni, no kako su oni prepuni nezdravih šećera i raznih dodataka htjela sam napraviti posebnu, zdravu inačicu. Prirodnu! Moju kućnu verziju slastice od kestena.

Iako su mi govorili da kuhanje i čišćenje kestenja nije lako, moram priznati da meni nije bio neki veliki problem. Važno ih je samo dobro zarezati, ostaviti u vodi da se namoče i oguliti ih dok su još topli, mlaki. Ako radite količinu za više ljudi, naravno, čišćenje će potrajati, no jednom kad ih sve očistite, posao koji kasnije slijedi je lagan.

Ako vam se zaista ne da kuhati ga i čistiti, imate u Intersparu Vitalove već kuhane i očišćene kestene u vrećici. Cijena nije ni visoka, ni niska, ali mislim da se svakako isplati ako želite izbjeći “dosadniji” dio posla oko čišćenja ili želite pripremiti slasticu izvan sezone kestenja.

Ja sam odlučila napraviti slojevitu, zdravu verziju kesten pirea s čokoladom koji možete i zamrznuti ako želite upotrijebiti kasnije i zdravu verziju kesten smoothieja.

smoothie i desert od kestena

Prvo što morate napraviti je, dakle, osnovni kesten pire.

Recept za kesten pire:

Sastojci:

  • 400 gr kestenja
  • 120 ml vode
  • 30 gr šećera od stevije (ja sam koristila Sweet like sugar)
  • tekuća aroma vanilije, nezaslađena Dr. Oetker verzija
  • Cejlonski cimet u prahu
  • Muškatni oraščić
  • Klinčić
  • Rum ili tekuća aroma ruma Dr. Oetker

Priprema:

  1. Kestenje skuhajte, očistite i stavite ga u blender
  2. Zamjenski šećer i vodu kuhajte par minuta sve dok se šećer ne otopi
  3. Dodajte rum, vaniliju i začine
  4. Prohladite i dodajte u blender kestenima. Blendajte sve dok smjesa ne bude glatka i kremasta.
  5. Ako je smjesa pregusta, slobodno dodajte malo obične vode.

To je to! Imate bazu za sljedeća dva (2) recepta. A možete ga jesti i samog 🙂

Recept za čokoladni, kesten smoothie:

kesten smoothie i desert

Sastojci:

  • 4 velike žlice kesten pirea
  • 3 – 4 dl bademovog mlijeka (za vegane) ili običnog, kravljeg mlijeka
  • 1 mala žličica nezaslađenog kakaa u prahu,
  • Malo naribane korice naranče (za aromu)
  • Tekuća aroma vanilije
  • Nezaslađeno tučeno vrhnje
  • Prženi lješnjaci (količina po želji)
  • Tamna čokolada
  • Banana (po želji)

Priprema:

  1. Odvojite 4 žlice kesten pirea u blender i dodajte mlijeko (količina ovisi o tome koliko gust smoothie želite), kakao, naribanu koricu naranče i (po želji) malu žličicu Batele.
  2. Blendajte sve dok ne dobijete kremastu smjesu, dovoljno rijetku/srednje gustu (da možete piti na slamku)
  3. Izradite nezaslađeno tučeno vrhnje sa stevijom (ja, osobno, kupujem onu domaću na tržnici) i servirajte na smoothie
  4. Posipajte krupno sjeckanom tamnom čokoladom, prženim lješnjacima i cimetom. Ja sam u ovom slučaju imala fantastičnu tamnu čokoladu u obliku cool štapića).

Po želji možete ubaciti i jednu bananu. Probala sam i verziju s bananom i zaista je ukusno, no malo je slađe i, naravno, kaloričnije.

Recept za zdravi, slojeviti desert od kestena:

desert od kestena

Sastojci:

  • Kesten pire
  • Ribana korica limuna
  • Ribana korica naranče
  • 2 male žl nezaslađenog kakaa u prahu
  • Malo mlijeka
  • Krupno sjeckani prženi lješnjaci
  • Ribana tamna čokolada

Priprema:

  1. U kesten pire dodajte naribanu koricu naranče i limuna, kakao i malo mlijeka kako bi dobili malo rjeđu smjesu.
  2. Dodajte lješnjake i tamnu čokoladu (po želji)
  3. Izradite tučeno vrhnje uz dodatak zaslađivača. Ja sam koristila Good Good šećer “Sweet like sugar” kojim sam oduševljena jer je prirodan (Steviol glycosides, Erythritol) i nema nikakvog utjecaja na glikemiju, a struktura mu.je ista kao običan, kristalni šećer.
  4. Na dno čaše (ili zdjelice) slažite kremu od čokolade i kestena, zatim red šlaga, pa ponovno krema od čokolade i kestena.
  5. Završite šlagom i dodajte koricu naranče, pospite naribanu čokoladu i lješnjake.

desert od kestena u casi

Možete ga jesti odmah ili skroz ohlađen, a možete ga i zamrznuti. Ja sam odlučila u jedan sloj dodati i novootkrivenu Batelu (namaz od batata) u proizvodnji OPG Prpić. Oduševio me koliko je zdrav, ukusan i nimalo presladak.

Andrea Krivak
Andrea Krivak

Ja sam Andrea Krivak/Geeketa, veliki sam zaljubljenik u kulinarstvo, dobru hranu i certificirani nutricionist. Za sebe volim reći da sam gastro geek jer sam entuzijast oko pripreme hrane, kupovine namirnica, istraživanja i planiranja obroka, istraživanja porijekla i kvalitete hrane. Posebice me zanimaju namirnice iz nutricionističke perspektive, te zalazim “dublje” u analizu i utjecaj na organizam, um i tijelo. Hrani pristupam pomalo “geek-ovski”, zanimaju me njen sastav, tekstura, ponašanje prilikom određenih načina obrade i na koncu jednako bitan okus. U kuhinji jednako volim i dio kada me kuhanje opušta, ali jednako volim i stres i adrenalin koji je u kuhinji često prisutan. Moja filozofija je da se uvijek može jesi pravilno, jednostavno i ukusno te osjećati odlično, a hrana zaslužuje znanje i ljubav. Način na koji se hranimo definira zapravo i kako živimo i odnos prema njoj postaje dio našeg lifestylea a u kombinaciji sa aktivnošću put je ka zadovoljstvu. Ključ je u balansu, no nikada ne želim da pristup hrani bude isključiv i strog u nijednom pogledu što pokazuju raznoliki recepti na mome blogu. Volim pričati o hrani, komentirati hranu, pisati gastro recenzije, fotografirati hranu, dekorirati tanjure, putovati i kušati lokalnu hranu mjesta koje posjetim i ovdje ću vam pisati o svojim gastronomskim avanturama.

Kategorija: Kreme i preljevi

Želite se zasladiti?

Američki klasik: brownies

Vjerujemo kako ne postoji osoba koja nije čula za ovaj kolač, a ako kojim slučajem niste, radi se o tradicionalnom američkom kolaču (nedavno smo imali i recept za klasične američke chocolate chip cookies) koji je …

Čokoladni ganache

Čokoladni ganache

Ovaj čokoladni ganache bih opisala kao mali zalogaji mira za mamu koja naporno radi uz djecu. I povremeno mi treba nešto što će mi podići duh i dati energiju za nastavak dana. Recept za čokoladni ganache Sastojci: …

Dalmatinske fritule

Osim poznatih uštipaka u kojima još uvijek znamo uživati kada se nađemo na selu, postoje i drugi stariji recepti koji nam izazivaju slinu na usta. Pritom naravno mislimo na razne varijacije koje se rade od tijesta. Tu …

Prethodna objava: « Ukusne školjke iz pećnice
Sljedeća objava: Linzeri – recept za božićne keksiće kojima nitko ne može odoljeti keksi linceri»

Reader Interactions

Odgovori Otkaži odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa * (obavezno)

Ova web-stranica koristi Akismet za zaštitu protiv spama. Saznajte kako se obrađuju podaci komentara.

Primarni stupac

Novije

blok kuhinja

Blok kuhinje za stan ili za kuću

Kuhinjski blok odnosi se na praktičnu kuhinja koja ima sve što vam je potrebno za pripremu …

Zdravi snickers

S obzirom na to da volim okus snickersa, ali ne volim kad mi se karamela lijepi za zube (nisam …

čokoladni truffles

Čokoladni truffles

Čokoladni tartufi su jedne od najjednostavnijih slastica jer su izrađeni od samo tri sastojka, …

RSS Vege.hr

  • Himalajska sol
  • Kakao maslac
  • Seitan
  • Granola
  • Aquafaba - zamjena za jaja
  • Što je gluten
  • Sojino mlijeko
  • Kokosovo mlijeko
  • Bademovo mlijeko
  • Mlijeko od sjemenki bundeve
[notphone] [/notphone] [phone]
[/phone]

Footer

Gastronomija

grč. gastronomía – stručno poznavanje umjetnosti pripreme različitih jela; kult birane hrane i kulinarskoga umijeća

Pratite nas

  • Facebook
  • Instagram

Site Footer

  • O nama
  • Impressum
  • Kontakt
  • Marketing
  • Uvjeti korištenja

Gastro Mreža

Gastronomija.hr | Moja Zimnica | Vege.hr | Vrtlarica.hr

Copyright © 2012.–2023. by Gastro Mreža. Sva prava pridržana. Web: Informativka d.o.o.