Nisam baš ljubitelj kuhanog kestenja, najdraži mi je kad je pečen – kad ga kupimo od kestenjara na ulici početkom jeseni pa se šetamo i grijemo čisteći ga. Ponekad sjednemo na klupicu i podijelimo porciju toplih i mirisnih pečenih kestena. Malu, ali slatku. Samo nas dvoje. Očistimo i pojedemo sve do zadnjeg, dok nam ruke ne budu potpuno garave. Par puta smo pekli kestenje vani na roštilju što je, s vremenom, postala obiteljska tradicija – druženje uz vatru tijekom hladnijih jesenskih dana.
Iako sam više “slani” tip, a on “slatki”, odlučila sam isprobati pripremiti i slatku verziju – slasticu s kestenima samo za njega (ok, i mene :)).
Kesten pire obožavamo i to onaj iz slastičarne ili kupovni, no kako su oni prepuni nezdravih šećera i raznih dodataka htjela sam napraviti posebnu, zdravu inačicu. Prirodnu! Moju kućnu verziju slastice od kestena.
Iako su mi govorili da kuhanje i čišćenje kestenja nije lako, moram priznati da meni nije bio neki veliki problem. Važno ih je samo dobro zarezati, ostaviti u vodi da se namoče i oguliti ih dok su još topli, mlaki. Ako radite količinu za više ljudi, naravno, čišćenje će potrajati, no jednom kad ih sve očistite, posao koji kasnije slijedi je lagan.
Ako vam se zaista ne da kuhati ga i čistiti, imate u Intersparu Vitalove već kuhane i očišćene kestene u vrećici. Cijena nije ni visoka, ni niska, ali mislim da se svakako isplati ako želite izbjeći “dosadniji” dio posla oko čišćenja ili želite pripremiti slasticu izvan sezone kestenja.
Ja sam odlučila napraviti slojevitu, zdravu verziju kesten pirea s čokoladom koji možete i zamrznuti ako želite upotrijebiti kasnije i zdravu verziju kesten smoothieja.
Prvo što morate napraviti je, dakle, osnovni kesten pire.
Recept za kesten pire:
Sastojci:
- 400 gr kestenja
- 120 ml vode
- 30 gr šećera od stevije (ja sam koristila Sweet like sugar)
- tekuća aroma vanilije, nezaslađena Dr. Oetker verzija
- Cejlonski cimet u prahu
- Muškatni oraščić
- Klinčić
- Rum ili tekuća aroma ruma Dr. Oetker
Priprema:
- Kestenje skuhajte, očistite i stavite ga u blender
- Zamjenski šećer i vodu kuhajte par minuta sve dok se šećer ne otopi
- Dodajte rum, vaniliju i začine
- Prohladite i dodajte u blender kestenima. Blendajte sve dok smjesa ne bude glatka i kremasta.
- Ako je smjesa pregusta, slobodno dodajte malo obične vode.
To je to! Imate bazu za sljedeća dva (2) recepta. A možete ga jesti i samog 🙂
Recept za čokoladni, kesten smoothie:
Sastojci:
- 4 velike žlice kesten pirea
- 3 – 4 dl bademovog mlijeka (za vegane) ili običnog, kravljeg mlijeka
- 1 mala žličica nezaslađenog kakaa u prahu,
- Malo naribane korice naranče (za aromu)
- Tekuća aroma vanilije
- Nezaslađeno tučeno vrhnje
- Prženi lješnjaci (količina po želji)
- Tamna čokolada
- Banana (po želji)
Priprema:
- Odvojite 4 žlice kesten pirea u blender i dodajte mlijeko (količina ovisi o tome koliko gust smoothie želite), kakao, naribanu koricu naranče i (po želji) malu žličicu Batele.
- Blendajte sve dok ne dobijete kremastu smjesu, dovoljno rijetku/srednje gustu (da možete piti na slamku)
- Izradite nezaslađeno tučeno vrhnje sa stevijom (ja, osobno, kupujem onu domaću na tržnici) i servirajte na smoothie
- Posipajte krupno sjeckanom tamnom čokoladom, prženim lješnjacima i cimetom. Ja sam u ovom slučaju imala fantastičnu tamnu čokoladu u obliku cool štapića).
Po želji možete ubaciti i jednu bananu. Probala sam i verziju s bananom i zaista je ukusno, no malo je slađe i, naravno, kaloričnije.
Recept za zdravi, slojeviti desert od kestena:
Sastojci:
- Kesten pire
- Ribana korica limuna
- Ribana korica naranče
- 2 male žl nezaslađenog kakaa u prahu
- Malo mlijeka
- Krupno sjeckani prženi lješnjaci
- Ribana tamna čokolada
Priprema:
- U kesten pire dodajte naribanu koricu naranče i limuna, kakao i malo mlijeka kako bi dobili malo rjeđu smjesu.
- Dodajte lješnjake i tamnu čokoladu (po želji)
- Izradite tučeno vrhnje uz dodatak zaslađivača. Ja sam koristila Good Good šećer “Sweet like sugar” kojim sam oduševljena jer je prirodan (Steviol glycosides, Erythritol) i nema nikakvog utjecaja na glikemiju, a struktura mu.je ista kao običan, kristalni šećer.
- Na dno čaše (ili zdjelice) slažite kremu od čokolade i kestena, zatim red šlaga, pa ponovno krema od čokolade i kestena.
- Završite šlagom i dodajte koricu naranče, pospite naribanu čokoladu i lješnjake.
Možete ga jesti odmah ili skroz ohlađen, a možete ga i zamrznuti. Ja sam odlučila u jedan sloj dodati i novootkrivenu Batelu (namaz od batata) u proizvodnji OPG Prpić. Oduševio me koliko je zdrav, ukusan i nimalo presladak.
Ja sam Andrea Krivak/Geeketa, veliki sam zaljubljenik u kulinarstvo, dobru hranu i certificirani nutricionist. Za sebe volim reći da sam gastro geek jer sam entuzijast oko pripreme hrane, kupovine namirnica, istraživanja i planiranja obroka, istraživanja porijekla i kvalitete hrane. Posebice me zanimaju namirnice iz nutricionističke perspektive, te zalazim “dublje” u analizu i utjecaj na organizam, um i tijelo. Hrani pristupam pomalo “geek-ovski”, zanimaju me njen sastav, tekstura, ponašanje prilikom određenih načina obrade i na koncu jednako bitan okus. U kuhinji jednako volim i dio kada me kuhanje opušta, ali jednako volim i stres i adrenalin koji je u kuhinji često prisutan. Moja filozofija je da se uvijek može jesi pravilno, jednostavno i ukusno te osjećati odlično, a hrana zaslužuje znanje i ljubav. Način na koji se hranimo definira zapravo i kako živimo i odnos prema njoj postaje dio našeg lifestylea a u kombinaciji sa aktivnošću put je ka zadovoljstvu. Ključ je u balansu, no nikada ne želim da pristup hrani bude isključiv i strog u nijednom pogledu što pokazuju raznoliki recepti na mome blogu. Volim pričati o hrani, komentirati hranu, pisati gastro recenzije, fotografirati hranu, dekorirati tanjure, putovati i kušati lokalnu hranu mjesta koje posjetim i ovdje ću vam pisati o svojim gastronomskim avanturama.