• Recepti
    • Glavna jela
    • Juhe i variva
    • Predjela
    • Prilozi
    • Salate
    • Umaci
  • Deserti
    • Keksi
    • Kolači
    • Kreme i preljevi
    • Palačinke
    • Torte
    • Voćni deserti
  • Prehrana
    • Dijete
    • Začini
    • Sastojci
    • Vegetarijanstvo
    • Zimnica
    • Zdrava prehrana
  • Pića
  • Recenzije
  • Magazin
    • Novosti
    • Domaćinstvo
    • Mršavljenje
    • Putovanja
  • Search
  • Menu
  • Skip to right header navigation
  • Skip to main content
  • Skip to primary sidebar
  • Skip to footer

Gastronomija.hr

  • Recepti
    • Glavna jela
    • Juhe i variva
    • Predjela
    • Prilozi
    • Salate
    • Umaci
  • Deserti
    • Keksi
    • Kolači
    • Kreme i preljevi
    • Palačinke
    • Torte
    • Voćni deserti
  • Prehrana
    • Dijete
    • Začini
    • Sastojci
    • Vegetarijanstvo
    • Zimnica
    • Zdrava prehrana
  • Pića
  • Recenzije
  • Magazin
    • Novosti
    • Domaćinstvo
    • Mršavljenje
    • Putovanja
  • Search
Vi ste ovdje: Naslovnica / Prehrana / Začini / Komorač
komorač začin

Komorač

Objavljeno: 18.06.2019. Autor: Anita Vrdoljak

Komorač ili slatki kopar je začin i mediteransko povrće koje je pomalo zanemareno u našim kuhinjama. Komorač je bio cijenjen začin i pomoć za bolju probavu kod Indijanaca i Kineza, a Rimljani su ga pripremali kao povrće.

Ova aromatična začinska biljka iz porodice štitarki može biti visoka do 150 cm. Ima dubok, snažan i razgranat korijen iz kojeg raste glatka i okrugla stabljika modrozelene boje. Listovi komorača su višestruko perasti i sastavljeni od sitnih nitastih listova. Na vrhu razgranate stabljike nalaze se cvjetovi žutozelene boje, skupljeni u štitaste cvatove.

Na području Hrvatske raste samoniklo duž obale i po otocima. Raste uz puteve, ograde i po poljima, a često se uzgaja i u vrtovima. Osim kao začin i povrće, danas ima primjenu i u kozmetičkoj i farmaceutskoj industriji.

Energetska i nutritivna vrijednost komorača

Komorač je izuzetno hranjiva i vrijedna namirnica jer obiluje mineralima fosforom, kalijem, kalcijem, magnezijem i željezom te vitaminima A, C, D, E, K i vitaminima B skupine.

Energetska vrijednost 100 g svježeg korijena komorača iznosi 31 kcal, od čega 7,3% čine ugljikohidrati, 1,2% proteini i 0,2% masti.

S druge strane, energetska vrijednost sjemena komorača iznosi 345 kcal, od toga je 52% ugljikohidrata, 16% proteina i 15% masti. Sjeme od vitamina sadrži vitamin C, niacin, tiamin, piridoksin i riboflavin, a od minerala mangan, željezo, magnezij, fosfor, kalcij, bakar i cink.

Priprema jela s komoračem

Svi dijelovi komorača su jestivi, ali se lišće, stabljike i plod upotrebljavaju kao začin. Stabljike komorača imaju blagi okus koji se zadržava i nakon sušenja, dok sjemenke imaju jaču aromu i ostavljaju slatko-gorki okus u ustima.

Biljka komorač izgledom podsjeća na kopar, dok su sjemenke slične sjemenkama anisa. Sjemenke komorača su nešto manje ljute nego sjemenke kopra, a ako ih uspoređujemo s anisom, imaju oporiji okus. Slatkoća se postiže kratkim prženjem sjemenki na tavi prije upotrebe.

Sjemenke se mogu koristiti i za pripremu čaja od komorača za koji se smatra da pomaže kod probavnih smetnji.
Sjemenke komorača jedan su od osnovnih sastojaka kineske mješavine pet začina koja se često koristi u pripremi piletine i drugog mesa. U Indiji se koristi kao jedan od začina u mješavinama garam masala i panch phoron.

Indijci također znaju grickati sjemenke ove biljke za pomoć pri probavi i za osvježavanje daha, dok ih Iračani miješaju s crnim kuminom kako bi začinili kruh. I u Grčkoj se sjemenke i lišće komorača kombiniraju s maslinama i feta sirom kako bi se dobio kruh bogatog okusa.

Od lišća se u kulinarstvu koriste samo svježi listovi komorača. Oni imaju blag okus i najbolje ih je koristiti u svježem obliku.

Komorač će osvježiti salate i umake, a možemo ga koristiti i pri pečenju masnije ribe. U Provansi ribu peku na podlozi od svježih i suhih stabljika komorača, što joj na kraju pruža posebnu aromu.

Širu primjenu u gastronomiji ima glavica komorača, a najjednostavnija upotreba je da se očišćenoj glavici odrežu zadebljali dio na dnu i zeleni dijelovi pri vrhu, pa se zatim prepolovi po dužini. Polovice komorača sitno se režu na tanke ploške, a tako pripremljene mogu se kombinirati s avokadom, rajčicom, svježim krastavcima ili lisnatim povrćem kao što je zelena salata, radič, rikula i matovilac. Bilo koju od ovih kombinacija dovoljno je začiniti s malo soli, maslinovog ulja te s jabučnim octom ili limunovim sokom.

Deblje komade glavica komorača možemo pirjati, pohati ili pripremati na roštilju, a možemo ih iskoristiti i za pripremu krem juha ili kao dodatak varivima.

Komorač se dobro slaže s ciklom, grahom, krastavcima, kupusom, lećom, porilukom, rajčicom, krumpirom te patkom, svinjetinom, ribom i plodovima mora.

Kad su u pitanju drugi začini, možemo ga kombinirati s cimetom, kuminom, timijanom, sečuanskim paprom, metvicom i peršinom.

Čuvanje komorača

Svježe listove komorača možemo držati u hladnjaku 2-3 dana, ako ih omotamo u vlažan papir i spremimo u plastičnu vrećicu.

Stabljike komorača možemo povezati u manje snopove i objesiti ih da se suše. Osušeni komorač u dobro zatvorenim posudama može se držati i do pola godine, dok sjemenke u istim uvjetima možemo sačuvati i do dvije godine.

Ljekovita svojstva komorača

Ljekovitost komorača prepoznali su još stari Egipćani, Grci i Rimljani. S obzirom na to da ima antiseptičko, diuretičko i antireumatsko djelovanje, u narodnoj medicini se koristi kod grčeva, nadutosti i probavnih tegoba, slabe funkcije bubrega, anemije, reumatskih bolova, bolesti živčanog sustava, oslabljenog imuniteta, viška vode u organizmu itd.

S obzirom na to da je dobar izvor vitamina C, pomaže održati kožu zdravom i štiti je od štetnih vanjskih utjecaja. Kalij u komoraču poboljšava funkciju mozga i kognitivne sposobnosti, a pomaže očuvati i zdravlje očiju.

Komorač sadrži i fitoestrogen pa pomaže u regulaciji menstrualnog ciklusa i ublažava simptome PMS-a.

Od sjemenki, listova i korijena komorača priprema se čaj. Čaj od komorača u narodnoj medicini se koristi za jačanje imunološkog sustava i zaštitu ženskog reproduktivnog sustava.

Komorač je srodnik s mrkvom, peršinom i celerom, pa bi osobe koje su alergične na spomenuto povrće trebale imati to na umu.

Foto: PublicDomainPictures/Pixabay

Kategorija: Začini

Želite se zasladiti?

domaći keksi

Domaći keksi

Ovi fini domaći keksi sveukupno će vam oduzeti jedan sat vremena a vaša obitelj i prijatelji će ih obožavati. Mogu stajati pa su pogodni i za pečenje oko blagdana, ali sumnjamo da će koji preživjeti duže od dan dva. Nije …

Mini kuglofi koji će vas osvojiti na prvi pogled

Dok sužavamo izbor kolača za blagdane, pišem Vam recept za odlične, ukusne, jednostavne i sočne mini kuglofe. Trenutno sam zapela na ovim suhim kolačima jer se trudim udovoljiti baki i dedi maksimalno. No moram reći, …

Buhtle, nezaobilazno jelo na našem stolu

Svi znamo što su buhtli. Dizano tijesto koje se najčešće kombinira sa nekim voćem ili čokoladom. Svakoga dana ih možemo kupiti u pekarnama, ali možemo ih pripremiti i kod kuće. Ono što je za buhtle specifično je da se …

Prethodna objava: «gorušica začin Gorušica
Sljedeća objava: Monte kolač – omiljeni mliječni desert Monte kolač»

Reader Interactions

Odgovori Otkaži odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa * (obavezno)

Ova web-stranica koristi Akismet za zaštitu protiv spama. Saznajte kako se obrađuju podaci komentara.

Primarni stupac

Novije

blok kuhinja

Blok kuhinje za stan ili za kuću

Kuhinjski blok odnosi se na praktičnu kuhinja koja ima sve što vam je potrebno za pripremu …

Zdravi snickers

S obzirom na to da volim okus snickersa, ali ne volim kad mi se karamela lijepi za zube (nisam …

čokoladni truffles

Čokoladni truffles

Čokoladni tartufi su jedne od najjednostavnijih slastica jer su izrađeni od samo tri sastojka, …

RSS Vege.hr

  • Himalajska sol
  • Kakao maslac
  • Seitan
  • Granola
  • Aquafaba - zamjena za jaja
  • Što je gluten
  • Sojino mlijeko
  • Kokosovo mlijeko
  • Bademovo mlijeko
  • Mlijeko od sjemenki bundeve
[notphone] [/notphone] [phone]
[/phone]

Footer

Gastronomija

grč. gastronomía – stručno poznavanje umjetnosti pripreme različitih jela; kult birane hrane i kulinarskoga umijeća

Pratite nas

  • Facebook
  • Instagram

Site Footer

  • O nama
  • Impressum
  • Kontakt
  • Marketing
  • Uvjeti korištenja

Gastro Mreža

Gastronomija.hr | Moja Zimnica | Vege.hr | Vrtlarica.hr

Copyright © 2012.–2023. by Gastro Mreža. Sva prava pridržana. Web: Informativka d.o.o.