• Recepti
    • Glavna jela
    • Juhe i variva
    • Predjela
    • Prilozi
    • Salate
    • Umaci
  • Deserti
    • Keksi
    • Kolači
    • Kreme i preljevi
    • Palačinke
    • Torte
    • Voćni deserti
  • Prehrana
    • Dijete
    • Začini
    • Sastojci
    • Vegetarijanstvo
    • Zimnica
    • Zdrava prehrana
  • Pića
  • Recenzije
  • Magazin
    • Novosti
    • Domaćinstvo
    • Mršavljenje
    • Putovanja
  • Search
  • Menu
  • Skip to right header navigation
  • Skip to main content
  • Skip to primary sidebar
  • Skip to footer

Gastronomija.hr

  • Recepti
    • Glavna jela
    • Juhe i variva
    • Predjela
    • Prilozi
    • Salate
    • Umaci
  • Deserti
    • Keksi
    • Kolači
    • Kreme i preljevi
    • Palačinke
    • Torte
    • Voćni deserti
  • Prehrana
    • Dijete
    • Začini
    • Sastojci
    • Vegetarijanstvo
    • Zimnica
    • Zdrava prehrana
  • Pića
  • Recenzije
  • Magazin
    • Novosti
    • Domaćinstvo
    • Mršavljenje
    • Putovanja
  • Search
Vi ste ovdje: Naslovnica / Prehrana / Sastojci / Kruška
tri kruške

Kruška

Objavljeno: 18.07.2012. Autor: Lana Kovačić

Za krušku (lat. Pyrus communis) se vjeruje kako je prvotno bila uzgajana u jugozapadnoj Kini, kao i jabuka. Danas postoji oko 2500 sorti koje su nastalem mutacijama i križanjima. Postoje mnogi dokazi da se kruška za prehranu koristila još u pradavnim vremenima, Rimljani su je koristili prerađenu sa dodatkom meda.

Danas se uzgaja diljem Europe, a mnoge zemlje imaju svoje autohtone sorte. Kruške vole mekana tla koja su bogata hranjivim tvarima, posebno sorte koje sazrijevaju kasnije.

Toplina je također bitan faktor pa ukoliko dva mjeseca prije sazrijevanja prevladava hladno i vlažno vrijeme kruške neće biti dobrog okusa, arome će biti manje a plodovi će biti suši. Ove jezričave plodove razlikujemo po boji i obliku. Mogu biti zvonolike ili u obliku bočica. Ovakvi oblici nastaju zadebljanjem mesa oko dijela peteljke.

Kruške su dobar izvor vitamina C i dijetalnih vlakana. Većina je ovih tvari koncentrirana u kori kruške. Energetska vrijednos 100 g kruške je oko 58 kalorija, a plod sadrži manje vode nego jabuke.

Ljekovita svojstva kruške mogu se primijeniti kod reguliranja probave jer dijetalna vlakna dobro utječu na rad debelog crijeva, u žena reduciraju mogućnost pojave raka dojke, ali i snižavaju razinu kolesterola u krvi.

Po termini sazrijevanja razlikujemo ljetne, jesenske i zimske kruške. Sorte koje se uzgajaju u Hrvatskoj u trgovinama možemo pronaći u periodu između listopada i prosinca, dok uvozne sorte se mogu kupiti tijekom cijele godine.

Kvalitetna kruška ima mekano i sočno meso, dok je kožica tanka. postoje sorte koje mogu dugo stajati pa se prije prodaje skladište u hladnjačama, a kada izađu na police na sobnoj temperaturi postupno dozrijevaju.

Najčešće se jedu svježe zbog velike aromatičnosti i sočnosti. kao i kod jabuka, preporučamo da prilikom konzumiranja ne uklanjate kožicu, budući da ona sadržava većinu hranjivih tvari i vlakana, potrebno ih je samo dobro oprati u vodi.

Manje kruške imaju veću količinu tanina pa se manje jedu svježe, koriste se uglavnom u industrijske svrhe za pravljenje koncentriranih sokova, kao dodatak jogurtima ili u nekom drugom obliku.

Stolne kruške možemo pripremati na razne načine, od kompota, konzerviranja, dodavanja u kolače i slastice do mariniranja u crnom vinu. Također se mogu osušiti i kasnije koristiti u pripremi jela, a poznata je i kruška viljamovka koja se koristi za pripremanje alkoholnih pića.

Autor: M.T., Foto: POMologische Vereniging Noord-Holland/Wikimedia

Kategorija: Sastojci

Želite se zasladiti?

klasična cheesecake sa sirom

Cheesecake torta od sira

Cheesecake torta od sira već dugi niz godina oduševljava svojim predivnim okusom i jednostavnošću pripreme. Ovaj američki klasik postao je slavan i izvan američkih granica, a recepti za Cheesecake razmjenjuju se u nadi …

Domaći zdravi keksi od raženog brašna

Odlučila sam s vama podijeliti recept za domaće kekse koje možete izraditi sami i uz sve to jako su ukusni i zdravi. Osmislila sam samo za vas kombinaciju sastojaka koji će vam pružiti u jednom keksu sve one dobre …

Čokoladni kuglof

Kuglof je s vremenom postao kolač u kojem smo naučili svi uživati. Radi se o kolaču koji je polako postao simbolom nečeg veselog i blagdanskog, kada se svi okupljamo za stolom i uživamo u svečanim danima. Kuglof …

Prethodna objava: « Češnjak
Sljedeća objava: Šljiva »

Reader Interactions

Odgovori Otkaži odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa *

Ova web-stranica koristi Akismet za zaštitu protiv spama. Saznajte kako se obrađuju podaci komentara.

Primarni stupac

Novije

Zdravi snickers

S obzirom na to da volim okus snickersa, ali ne volim kad mi se karamela lijepi za zube (nisam …

čokoladni truffles

Čokoladni truffles

Čokoladni tartufi su jedne od najjednostavnijih slastica jer su izrađeni od samo tri sastojka, …

Brze kiflice

Na samu pomisao na svježe, mekane kiflice rastu vam zazubice, zar ne? Odlične kao doručak, …

Footer

Gastronomija

grč. gastronomía – stručno poznavanje umjetnosti pripreme različitih jela; kult birane hrane i kulinarskoga umijeća

Pratite nas

  • Facebook
  • Instagram

Site Footer

  • O nama
  • Impressum
  • Kontakt
  • Marketing
  • Uvjeti korištenja

Gastro Media

Gastronomija.hr | Moja Zimnica | Vege.hr | Vrtlarica.hr

Gastro Media Copyright © 2012.–2021. Informativka d.o.o. Sva prava pridržana.