• Recepti
    • Glavna jela
    • Juhe i variva
    • Predjela
    • Prilozi
    • Salate
    • Umaci
  • Deserti
    • Keksi
    • Kolači
    • Kreme i preljevi
    • Palačinke
    • Torte
    • Voćni deserti
  • Prehrana
    • Dijete
    • Začini
    • Sastojci
    • Vegetarijanstvo
    • Zimnica
    • Zdrava prehrana
  • Pića
  • Recenzije
  • Magazin
    • Novosti
    • Domaćinstvo
    • Mršavljenje
    • Putovanja
  • Search
  • Menu
  • Skip to right header navigation
  • Skip to main content
  • Skip to primary sidebar
  • Skip to footer

Gastronomija.hr

  • Recepti
    • Glavna jela
    • Juhe i variva
    • Predjela
    • Prilozi
    • Salate
    • Umaci
  • Deserti
    • Keksi
    • Kolači
    • Kreme i preljevi
    • Palačinke
    • Torte
    • Voćni deserti
  • Prehrana
    • Dijete
    • Začini
    • Sastojci
    • Vegetarijanstvo
    • Zimnica
    • Zdrava prehrana
  • Pića
  • Recenzije
  • Magazin
    • Novosti
    • Domaćinstvo
    • Mršavljenje
    • Putovanja
  • Search
Home / Prehrana / Sastojci / Kruška
tri kruške

Kruška

Objavljeno: 18.07.2012. Autor: Lana Kovačić

Za krušku (lat. Pyrus communis) se vjeruje kako je prvotno bila uzgajana u jugozapadnoj Kini, kao i jabuka. Danas postoji oko 2500 sorti koje su nastalem mutacijama i križanjima. Postoje mnogi dokazi da se kruška za prehranu koristila još u pradavnim vremenima, Rimljani su je koristili prerađenu sa dodatkom meda.

Danas se uzgaja diljem Europe, a mnoge zemlje imaju svoje autohtone sorte. Kruške vole mekana tla koja su bogata hranjivim tvarima, posebno sorte koje sazrijevaju kasnije.

Toplina je također bitan faktor pa ukoliko dva mjeseca prije sazrijevanja prevladava hladno i vlažno vrijeme kruške neće biti dobrog okusa, arome će biti manje a plodovi će biti suši. Ove jezričave plodove razlikujemo po boji i obliku. Mogu biti zvonolike ili u obliku bočica. Ovakvi oblici nastaju zadebljanjem mesa oko dijela peteljke.

Kruške su dobar izvor vitamina C i dijetalnih vlakana. Većina je ovih tvari koncentrirana u kori kruške. Energetska vrijednos 100 g kruške je oko 58 kalorija, a plod sadrži manje vode nego jabuke.

Ljekovita svojstva kruške mogu se primijeniti kod reguliranja probave jer dijetalna vlakna dobro utječu na rad debelog crijeva, u žena reduciraju mogućnost pojave raka dojke, ali i snižavaju razinu kolesterola u krvi.

Po termini sazrijevanja razlikujemo ljetne, jesenske i zimske kruške. Sorte koje se uzgajaju u Hrvatskoj u trgovinama možemo pronaći u periodu između listopada i prosinca, dok uvozne sorte se mogu kupiti tijekom cijele godine.

Kvalitetna kruška ima mekano i sočno meso, dok je kožica tanka. postoje sorte koje mogu dugo stajati pa se prije prodaje skladište u hladnjačama, a kada izađu na police na sobnoj temperaturi postupno dozrijevaju.

Najčešće se jedu svježe zbog velike aromatičnosti i sočnosti. kao i kod jabuka, preporučamo da prilikom konzumiranja ne uklanjate kožicu, budući da ona sadržava većinu hranjivih tvari i vlakana, potrebno ih je samo dobro oprati u vodi.

Manje kruške imaju veću količinu tanina pa se manje jedu svježe, koriste se uglavnom u industrijske svrhe za pravljenje koncentriranih sokova, kao dodatak jogurtima ili u nekom drugom obliku.

Stolne kruške možemo pripremati na razne načine, od kompota, konzerviranja, dodavanja u kolače i slastice do mariniranja u crnom vinu. Također se mogu osušiti i kasnije koristiti u pripremi jela, a poznata je i kruška viljamovka koja se koristi za pripremanje alkoholnih pića.

Autor: M.T., Foto: POMologische Vereniging Noord-Holland/Wikimedia

Kategorije: Sastojci

Želite se zasladiti?

Brzi domaći sladoled od čokolade bez jaja

Kako se bliže sve topliji dani pravo je vrijeme za sladoled, iako ih ima raznih vrsta i okusa u lokalnim slastičarnicama do velikih hiper marketa ipak najbolji bude onaj koji pripremimo sami kod kuće. Ovo je baš onaj …

zdravi nougat namaz od ljesnjaka

Zdravi nougat namaz od lješnjaka

Lješnjak... To malo okruglo čudo koje nam priroda daje, bogato proteinima i dobrim mastima. Osim što imaju odličan okus i vrlo su zdravi, lješnjaci štite od bolesti srca, obiluju blagotvornim antioksidansima, mineralima …

banana split

Banana split

Banana split jedna je od onih slastica koje svi pokušaju napraviti čim za nju saznaju. Vrlo je jednostavan desert, gotov u trenu, lijepo izgleda i imate osjećaj da ste pojeli i voćku, a ne samo sladoled. Može se raditi …

Previous Post: « Češnjak
Next Post: Šljiva »

Reader Interactions

Odgovori Otkaži odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa *

Ova web-stranica koristi Akismet za zaštitu protiv spama. Saznajte kako se obrađuju podaci komentara.

Primary Sidebar

Novije

paradajz juha

Juha od rajčice (paradajza)

Juha od rajčice ili kako ju većina češće zove juha paradajza ili paradajz juha je postalo jelo …

Namaz od sira

Ukusan namaz od sira odličan je izbor uz gotovo sva jela. Možete ga jednostavno namazati na …

Osnovni recept za kekse

Osim u vrijeme Božića kada se svi veselimo onim ukusnim božićnim keksima različitih oblika i …

Pita zeljanica

Bosanska kuhinja kao i sve ostale sadrži određene specijalitete koji su oduševili gurmane …

Footer

Gastronomija

grč. gastronomía – stručno poznavanje umjetnosti pripreme različitih jela; kult birane hrane i kulinarskoga umijeća

Pratite nas

  • Facebook
  • Instagram

Site Footer

  • O nama
  • Impressum
  • Kontakt
  • Marketing
  • Uvjeti korištenja

Gastro Media Copyright © 2012.–2019. Informativka d.o.o. Sva prava pridržana.