• Recepti
    • Glavna jela
    • Juhe i variva
    • Predjela
    • Prilozi
    • Salate
    • Umaci
  • Deserti
    • Keksi
    • Kolači
    • Kreme i preljevi
    • Palačinke
    • Torte
    • Voćni deserti
  • Prehrana
    • Dijete
    • Začini
    • Sastojci
    • Vegetarijanstvo
    • Zimnica
    • Zdrava prehrana
  • Pića
  • Recenzije
  • Magazin
    • Novosti
    • Domaćinstvo
    • Mršavljenje
    • Putovanja
  • Search
  • Menu
  • Skip to right header navigation
  • Skip to main content
  • Skip to primary sidebar
  • Skip to footer

Gastronomija.hr

  • Recepti
    • Glavna jela
    • Juhe i variva
    • Predjela
    • Prilozi
    • Salate
    • Umaci
  • Deserti
    • Keksi
    • Kolači
    • Kreme i preljevi
    • Palačinke
    • Torte
    • Voćni deserti
  • Prehrana
    • Dijete
    • Začini
    • Sastojci
    • Vegetarijanstvo
    • Zimnica
    • Zdrava prehrana
  • Pića
  • Recenzije
  • Magazin
    • Novosti
    • Domaćinstvo
    • Mršavljenje
    • Putovanja
  • Search
Vi ste ovdje: Naslovnica / Prehrana / Sastojci / Dunja

Dunja

Objavljeno: 22.07.2012. Autor: Lana Kovačić

Jedna kao kruške i jabuke, dunja (lat. Cydonia oblonga) spada u vrstu jezgričavog voća koje najvjerojatnije potječe iz jugozapadne Kine. O rasprostranjenosti još u davninama svjedoči i latinsko ime koje je dunja dobila po gradu Chania na otoku Kreti. Samonikle dunje nalazimo na Bliskom istoku, ali i na predjelima srednje Europe.

Danas je poznato oko 200 sorti dunja, a skoro sve koje se uzgajaju nastale su mutacijom. Dunja nije zahtjevna za uzgoj, odgovara joj toplina i češće ju možemo naći kako raste u obliku grma nego drveta. Drvo može narasti do 7 m, a često se sadi i kao ukrasna biljka. Sorte koje rastu u Aziji su puno mekanije i sočnije od onih na našem podneblju.

Razlikujemo kruškolike i jabučaste oblike dunje, mogu biti manje ili više glatki i rebrasti. Jabučaste dunje imaju puno tvrđe meso i koru od kruškolikih ali posjeduju veću aromatiziranost. Zbog učestalosti jabučastog oblika dunje nazivamo još i “zlatnim jabukama”. Kao namirnica svježa dunja je bogata vitaminom C i jabučnom kiselinom. Kao kod kruški i jabuka, hranjive se tvari nalaze najviše u kori. Najviše ljekovitih sastojaka sadrže sjemeke dunje. One se u tradicionalnoj medicini koriste kao sredstvo za umirenje upaljene kože i očiju te ispucalih usana.

Dunje se puno rjeđe mogu naći u trgovinama. Sazrijevaju u listopadu, dok one sorte koje se uzgajaju kod nas nisu za svježe konzumiranje, budući da im je meso kiselo i tvrdo. One sorte koje potječu iz južnih i jugoistočnih krajeva mogu se jesti svježe. Prilikom nabavke odaberite one dunje koje nisu premekane, a boja im je jednolična. Često se koriste i kao kućanska dekoracija, posebno zbog prekrasne arome koju oslobađaju tijekom vremena.

Zbog arome se dunje rijetko termički prerađuju, no mogu se naći u raznim marmeladama, džemovima, pripremljene u vinjaku ili kompotu. Specifično jelo koje potječe iz Španjolske a glavni sastojak je dunja, zove se Membrillo. Dunje se ukuhavaju sa šećerom, hlade i režu po volji. Serviraju se kao samostalna slastica ili uz dodatak nekom mekom siru. Plodovi dunje također se koriste u pripremanju likera i rakija (pogledajte recept za liker od dunja).

Autor: M.T.

Kategorija: Sastojci

Želite se zasladiti?

čokoladni mousse

Čokoladni mousse

Čokolada! Oh, kako li je samo volimo. Ima li bolje namirnice za konzumirati kada trebate mali energetski poticaj ili kada vaši okusni pupoljci jednostavno traže nešto zanimljivo kako bi se malo rasplesali? Čokoladni …

Čokoladne fantazije od kesten pirea

Nisam baš ljubitelj kuhanog kestenja, najdraži mi je kad je pečen - kad ga kupimo od kestenjara na ulici početkom jeseni pa se šetamo i grijemo čisteći ga. Ponekad sjednemo na klupicu i podijelimo porciju toplih i …

Praline

Vjerojatno velik dio nas kad pomisli na nešto slatko i fino zapravo pomisli na praline. Praline su inače vrsta slastica oblikovane i ukrašene raznim dodacima. Tu prije svega treba istaknuti one čokoladne bonbone s …

Prethodna objava: « Banana
Sljedeća objava: Piletina kao glavno jelo ili temeljac za juhu »

Reader Interactions

Odgovori Otkaži odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa * (obavezno)

Ova web-stranica koristi Akismet za zaštitu protiv spama. Saznajte kako se obrađuju podaci komentara.

Primarni stupac

Novije

blok kuhinja

Blok kuhinje za stan ili za kuću

Kuhinjski blok odnosi se na praktičnu kuhinja koja ima sve što vam je potrebno za pripremu …

Zdravi snickers

S obzirom na to da volim okus snickersa, ali ne volim kad mi se karamela lijepi za zube (nisam …

čokoladni truffles

Čokoladni truffles

Čokoladni tartufi su jedne od najjednostavnijih slastica jer su izrađeni od samo tri sastojka, …

RSS Vege.hr

  • Himalajska sol
  • Kakao maslac
  • Seitan
  • Granola
  • Aquafaba - zamjena za jaja
  • Što je gluten
  • Sojino mlijeko
  • Kokosovo mlijeko
  • Bademovo mlijeko
  • Mlijeko od sjemenki bundeve
[notphone] [/notphone] [phone]
[/phone]

Footer

Gastronomija

grč. gastronomía – stručno poznavanje umjetnosti pripreme različitih jela; kult birane hrane i kulinarskoga umijeća

Pratite nas

  • Facebook
  • Instagram

Site Footer

  • O nama
  • Impressum
  • Kontakt
  • Marketing
  • Uvjeti korištenja

Gastro Mreža

Gastronomija.hr | Moja Zimnica | Vege.hr | Vrtlarica.hr

Copyright © 2012.–2023. by Gastro Mreža. Sva prava pridržana. Web: Informativka d.o.o.