• Recepti
    • Glavna jela
    • Juhe i variva
    • Predjela
    • Prilozi
    • Salate
    • Umaci
  • Deserti
    • Keksi
    • Kolači
    • Kreme i preljevi
    • Palačinke
    • Torte
    • Voćni deserti
  • Prehrana
    • Dijete
    • Začini
    • Sastojci
    • Vegetarijanstvo
    • Zimnica
    • Zdrava prehrana
  • Pića
  • Recenzije
  • Magazin
    • Novosti
    • Domaćinstvo
    • Mršavljenje
    • Putovanja
  • Search
  • Menu
  • Skip to right header navigation
  • Skip to main content
  • Skip to primary sidebar
  • Skip to footer

Gastronomija.hr

  • Recepti
    • Glavna jela
    • Juhe i variva
    • Predjela
    • Prilozi
    • Salate
    • Umaci
  • Deserti
    • Keksi
    • Kolači
    • Kreme i preljevi
    • Palačinke
    • Torte
    • Voćni deserti
  • Prehrana
    • Dijete
    • Začini
    • Sastojci
    • Vegetarijanstvo
    • Zimnica
    • Zdrava prehrana
  • Pića
  • Recenzije
  • Magazin
    • Novosti
    • Domaćinstvo
    • Mršavljenje
    • Putovanja
  • Search
Vi ste ovdje: Naslovnica / Prehrana / Sastojci / Dunja

Dunja

Objavljeno: 22.07.2012. Autor: Lana Kovačić

Jedna kao kruške i jabuke, dunja (lat. Cydonia oblonga) spada u vrstu jezgričavog voća koje najvjerojatnije potječe iz jugozapadne Kine. O rasprostranjenosti još u davninama svjedoči i latinsko ime koje je dunja dobila po gradu Chania na otoku Kreti. Samonikle dunje nalazimo na Bliskom istoku, ali i na predjelima srednje Europe.

Danas je poznato oko 200 sorti dunja, a skoro sve koje se uzgajaju nastale su mutacijom. Dunja nije zahtjevna za uzgoj, odgovara joj toplina i češće ju možemo naći kako raste u obliku grma nego drveta. Drvo može narasti do 7 m, a često se sadi i kao ukrasna biljka. Sorte koje rastu u Aziji su puno mekanije i sočnije od onih na našem podneblju.

Razlikujemo kruškolike i jabučaste oblike dunje, mogu biti manje ili više glatki i rebrasti. Jabučaste dunje imaju puno tvrđe meso i koru od kruškolikih ali posjeduju veću aromatiziranost. Zbog učestalosti jabučastog oblika dunje nazivamo još i “zlatnim jabukama”. Kao namirnica svježa dunja je bogata vitaminom C i jabučnom kiselinom. Kao kod kruški i jabuka, hranjive se tvari nalaze najviše u kori. Najviše ljekovitih sastojaka sadrže sjemeke dunje. One se u tradicionalnoj medicini koriste kao sredstvo za umirenje upaljene kože i očiju te ispucalih usana.

Dunje se puno rjeđe mogu naći u trgovinama. Sazrijevaju u listopadu, dok one sorte koje se uzgajaju kod nas nisu za svježe konzumiranje, budući da im je meso kiselo i tvrdo. One sorte koje potječu iz južnih i jugoistočnih krajeva mogu se jesti svježe. Prilikom nabavke odaberite one dunje koje nisu premekane, a boja im je jednolična. Često se koriste i kao kućanska dekoracija, posebno zbog prekrasne arome koju oslobađaju tijekom vremena.

Zbog arome se dunje rijetko termički prerađuju, no mogu se naći u raznim marmeladama, džemovima, pripremljene u vinjaku ili kompotu. Specifično jelo koje potječe iz Španjolske a glavni sastojak je dunja, zove se Membrillo. Dunje se ukuhavaju sa šećerom, hlade i režu po volji. Serviraju se kao samostalna slastica ili uz dodatak nekom mekom siru. Plodovi dunje također se koriste u pripremanju likera i rakija (pogledajte recept za liker od dunja).

Autor: M.T.

Kategorija: Sastojci

Želite se zasladiti?

torta mousse au chocolate

Mousse au Chocolat torta

Fina čokoladna torta bogatog ukusa, sa puno čokolade i mljevenih badema. Ova torta ne sadrži brašno, a umjesto njega koristi se prašak za puding sa okusom čokolade. Ova torta može biti vaš as iz rukava za nedjeljni …

rafaelo-kocke

Rafaelo torta

Rafaelo torta raskošna je slastica koju mnogi obožavaju. Omiljena je među djecom, kao i među odraslima. Neodoljivo podsjeća na Raffaello kuglice, odnosno, vrlo mu sličan kolač, Rafaelo kocke. Ono što najviše volimo kod …

Kruške u crnom vinu

Kruške su voće koje nas uvijek podsjete na jesen. Postoje razni recepti u kojima se koristi kruška, a najčešće ju nalazimo u receptima za slatka jela. U ovom ćemo vam receptu ponuditi možda malo čudnu kombinaciju crnog …

Prethodna objava: « Banana
Sljedeća objava: Piletina kao glavno jelo ili temeljac za juhu »

Reader Interactions

Odgovori Otkaži odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa * (obavezno)

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

Primarni stupac

Novije

blok kuhinja

Blok kuhinje za stan ili za kuću

Kuhinjski blok odnosi se na praktičnu kuhinja koja ima sve što vam je potrebno za pripremu …

Zdravi snickers

S obzirom na to da volim okus snickersa, ali ne volim kad mi se karamela lijepi za zube (nisam …

čokoladni truffles

Čokoladni truffles

Čokoladni tartufi su jedne od najjednostavnijih slastica jer su izrađeni od samo tri sastojka, …

RSS Vege.hr

  • Himalajska sol
  • Kakao maslac
  • Seitan
  • Granola
  • Aquafaba - zamjena za jaja
  • Što je gluten
  • Sojino mlijeko
  • Kokosovo mlijeko
  • Bademovo mlijeko
  • Mlijeko od sjemenki bundeve
[notphone] [/notphone] [phone]
[/phone]

Footer

Gastronomija

grč. gastronomía – stručno poznavanje umjetnosti pripreme različitih jela; kult birane hrane i kulinarskoga umijeća

Pratite nas

  • Facebook
  • Instagram

Site Footer

  • O nama
  • Impressum
  • Kontakt
  • Marketing
  • Uvjeti korištenja

Gastro Mreža

Gastronomija.hr | Moja Zimnica | Vege.hr | Vrtlarica.hr

Copyright © 2012.–2025. by Gastro Mreža. Sva prava pridržana. Web: Informativka d.o.o.