Jedna kao kruške i jabuke, dunja (lat. Cydonia oblonga) spada u vrstu jezgričavog voća koje najvjerojatnije potječe iz jugozapadne Kine. O rasprostranjenosti još u davninama svjedoči i latinsko ime koje je dunja dobila po gradu Chania na otoku Kreti. Samonikle dunje nalazimo na Bliskom istoku, ali i na predjelima srednje Europe.
Danas je poznato oko 200 sorti dunja, a skoro sve koje se uzgajaju nastale su mutacijom. Dunja nije zahtjevna za uzgoj, odgovara joj toplina i češće ju možemo naći kako raste u obliku grma nego drveta. Drvo može narasti do 7 m, a često se sadi i kao ukrasna biljka. Sorte koje rastu u Aziji su puno mekanije i sočnije od onih na našem podneblju.
Razlikujemo kruškolike i jabučaste oblike dunje, mogu biti manje ili više glatki i rebrasti. Jabučaste dunje imaju puno tvrđe meso i koru od kruškolikih ali posjeduju veću aromatiziranost. Zbog učestalosti jabučastog oblika dunje nazivamo još i “zlatnim jabukama”. Kao namirnica svježa dunja je bogata vitaminom C i jabučnom kiselinom. Kao kod kruški i jabuka, hranjive se tvari nalaze najviše u kori. Najviše ljekovitih sastojaka sadrže sjemeke dunje. One se u tradicionalnoj medicini koriste kao sredstvo za umirenje upaljene kože i očiju te ispucalih usana.
Dunje se puno rjeđe mogu naći u trgovinama. Sazrijevaju u listopadu, dok one sorte koje se uzgajaju kod nas nisu za svježe konzumiranje, budući da im je meso kiselo i tvrdo. One sorte koje potječu iz južnih i jugoistočnih krajeva mogu se jesti svježe. Prilikom nabavke odaberite one dunje koje nisu premekane, a boja im je jednolična. Često se koriste i kao kućanska dekoracija, posebno zbog prekrasne arome koju oslobađaju tijekom vremena.
Zbog arome se dunje rijetko termički prerađuju, no mogu se naći u raznim marmeladama, džemovima, pripremljene u vinjaku ili kompotu. Specifično jelo koje potječe iz Španjolske a glavni sastojak je dunja, zove se Membrillo. Dunje se ukuhavaju sa šećerom, hlade i režu po volji. Serviraju se kao samostalna slastica ili uz dodatak nekom mekom siru. Plodovi dunje također se koriste u pripremanju likera i rakija (pogledajte recept za liker od dunja).
Autor: M.T.