• Recepti
    • Glavna jela
    • Juhe i variva
    • Predjela
    • Prilozi
    • Salate
    • Umaci
  • Deserti
    • Keksi
    • Kolači
    • Kreme i preljevi
    • Palačinke
    • Torte
    • Voćni deserti
  • Prehrana
    • Dijete
    • Začini
    • Sastojci
    • Vegetarijanstvo
    • Zimnica
    • Zdrava prehrana
  • Pića
  • Recenzije
  • Magazin
    • Novosti
    • Domaćinstvo
    • Mršavljenje
    • Putovanja
  • Search
  • Menu
  • Skip to right header navigation
  • Skip to main content
  • Skip to primary sidebar
  • Skip to footer

Gastronomija.hr

  • Recepti
    • Glavna jela
    • Juhe i variva
    • Predjela
    • Prilozi
    • Salate
    • Umaci
  • Deserti
    • Keksi
    • Kolači
    • Kreme i preljevi
    • Palačinke
    • Torte
    • Voćni deserti
  • Prehrana
    • Dijete
    • Začini
    • Sastojci
    • Vegetarijanstvo
    • Zimnica
    • Zdrava prehrana
  • Pića
  • Recenzije
  • Magazin
    • Novosti
    • Domaćinstvo
    • Mršavljenje
    • Putovanja
  • Search
Vi ste ovdje: Naslovnica / Prehrana / Sastojci / Dunja

Dunja

Objavljeno: 22.07.2012. Autor: Lana Kovačić

Jedna kao kruške i jabuke, dunja (lat. Cydonia oblonga) spada u vrstu jezgričavog voća koje najvjerojatnije potječe iz jugozapadne Kine. O rasprostranjenosti još u davninama svjedoči i latinsko ime koje je dunja dobila po gradu Chania na otoku Kreti. Samonikle dunje nalazimo na Bliskom istoku, ali i na predjelima srednje Europe.

Danas je poznato oko 200 sorti dunja, a skoro sve koje se uzgajaju nastale su mutacijom. Dunja nije zahtjevna za uzgoj, odgovara joj toplina i češće ju možemo naći kako raste u obliku grma nego drveta. Drvo može narasti do 7 m, a često se sadi i kao ukrasna biljka. Sorte koje rastu u Aziji su puno mekanije i sočnije od onih na našem podneblju.

Razlikujemo kruškolike i jabučaste oblike dunje, mogu biti manje ili više glatki i rebrasti. Jabučaste dunje imaju puno tvrđe meso i koru od kruškolikih ali posjeduju veću aromatiziranost. Zbog učestalosti jabučastog oblika dunje nazivamo još i “zlatnim jabukama”. Kao namirnica svježa dunja je bogata vitaminom C i jabučnom kiselinom. Kao kod kruški i jabuka, hranjive se tvari nalaze najviše u kori. Najviše ljekovitih sastojaka sadrže sjemeke dunje. One se u tradicionalnoj medicini koriste kao sredstvo za umirenje upaljene kože i očiju te ispucalih usana.

Dunje se puno rjeđe mogu naći u trgovinama. Sazrijevaju u listopadu, dok one sorte koje se uzgajaju kod nas nisu za svježe konzumiranje, budući da im je meso kiselo i tvrdo. One sorte koje potječu iz južnih i jugoistočnih krajeva mogu se jesti svježe. Prilikom nabavke odaberite one dunje koje nisu premekane, a boja im je jednolična. Često se koriste i kao kućanska dekoracija, posebno zbog prekrasne arome koju oslobađaju tijekom vremena.

Zbog arome se dunje rijetko termički prerađuju, no mogu se naći u raznim marmeladama, džemovima, pripremljene u vinjaku ili kompotu. Specifično jelo koje potječe iz Španjolske a glavni sastojak je dunja, zove se Membrillo. Dunje se ukuhavaju sa šećerom, hlade i režu po volji. Serviraju se kao samostalna slastica ili uz dodatak nekom mekom siru. Plodovi dunje također se koriste u pripremanju likera i rakija (pogledajte recept za liker od dunja).

Autor: M.T.

Kategorija: Sastojci

Želite se zasladiti?

cokoladni pereci

Čokoladni pereci

Svakog će čokoljupca ova poslastice posebno razveseliti a posebno jer je za pripremu dovoljno svega 20 minuta. Razveselite stoga svoje ukućane ili goste ovim ukusnim čokoladnim perecima i zaradite sve same petice za …

krempsnita

Recept za kremšnite

Svi smo ponekad poželjeli pripremiti kod kuće kremšnite kao iz slastičarne. Iako za njihovu pripremu treba malo duže vremena, okus je nenadmašiv i priprema se svakako ispati. No, u moru recepata treba izabrati najbolji. …

zdravi keksi srca

Zdravi keksi puni ljubavi

Meni je svaki dan Valentinovo jer sam okružena ljudima koje volim! Valentinovo bi trebalo biti 365 dana u godini, a ne samo taj jedan dan kada želimo pokazati nekome koliko ga volimo! Teško je pokloniti zdravlje, a to …

Prethodna objava: « Banana
Sljedeća objava: Piletina kao glavno jelo ili temeljac za juhu »

Reader Interactions

Odgovori Otkaži odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa *

Ova web-stranica koristi Akismet za zaštitu protiv spama. Saznajte kako se obrađuju podaci komentara.

Primarni stupac

Novije

Zdravi snickers

S obzirom na to da volim okus snickersa, ali ne volim kad mi se karamela lijepi za zube (nisam …

čokoladni truffles

Čokoladni truffles

Čokoladni tartufi su jedne od najjednostavnijih slastica jer su izrađeni od samo tri sastojka, …

Brze kiflice

Na samu pomisao na svježe, mekane kiflice rastu vam zazubice, zar ne? Odlične kao doručak, …

Footer

Gastronomija

grč. gastronomía – stručno poznavanje umjetnosti pripreme različitih jela; kult birane hrane i kulinarskoga umijeća

Pratite nas

  • Facebook
  • Instagram

Site Footer

  • O nama
  • Impressum
  • Kontakt
  • Marketing
  • Uvjeti korištenja

Gastro Media

Gastronomija.hr | Moja Zimnica | Vege.hr | Vrtlarica.hr

Gastro Media Copyright © 2012.–2022. Informativka d.o.o. Sva prava pridržana.