• Recepti
    • Glavna jela
    • Juhe i variva
    • Predjela
    • Prilozi
    • Salate
    • Umaci
  • Deserti
    • Keksi
    • Kolači
    • Kreme i preljevi
    • Palačinke
    • Torte
    • Voćni deserti
  • Prehrana
    • Dijete
    • Začini
    • Sastojci
    • Vegetarijanstvo
    • Zimnica
    • Zdrava prehrana
  • Pića
  • Recenzije
  • Magazin
    • Novosti
    • Domaćinstvo
    • Mršavljenje
    • Putovanja
  • Search
  • Menu
  • Skip to right header navigation
  • Skip to main content
  • Skip to primary sidebar
  • Skip to footer

Gastronomija.hr

  • Recepti
    • Glavna jela
    • Juhe i variva
    • Predjela
    • Prilozi
    • Salate
    • Umaci
  • Deserti
    • Keksi
    • Kolači
    • Kreme i preljevi
    • Palačinke
    • Torte
    • Voćni deserti
  • Prehrana
    • Dijete
    • Začini
    • Sastojci
    • Vegetarijanstvo
    • Zimnica
    • Zdrava prehrana
  • Pića
  • Recenzije
  • Magazin
    • Novosti
    • Domaćinstvo
    • Mršavljenje
    • Putovanja
  • Search
Vi ste ovdje: Naslovnica / Šljiva
Šljive, Foto: 4028mdk09/Wikimedia

Šljiva

Objavljeno: 19.07.2012. Autor: Lana Kovačić

Šljiva (lat. Prunus salicina) najvjerojatnije došla s područja Altajskog gorja i Kavkaza. Danas postoji više od 2000 sorti šljiva a razlikujemo desertne šljive, šljive za kuhanje, mirabele i ringlo šljive. Zbog dobre prilagodljivosti šljiva svake godine se pojavljuju nove sorte.

Šljive, Foto: 4028mdk09/Wikimedia

Desertne šljive su okruglog ili jajolikog oblika, a karakterizira ih teško odvajanje sočnog mesa i koštice. Ovu sortu šljive najbolje je jesti svježu ili pripravljenu u kompotu. Meso je zelenkaste boje, a kožica plava, žuta ili zelena. Šljive za kuhanje su duguljastog oblika plave boje i intenzivnog mirisa. Za razliku od desertnih, koštica se lako odvaja od mesa. Boja mesa varira od bjelkaste do zelenkastožute. Domaće šljive na tržište dolaze u srpnju i traju do listopada, dok uvoznih ima tijekom cijele godine.

Plod šljive sadrži veliku količinu vode, više od čak 85%. Među vitaminima nalazimo vitamin A i vitamin C, dok minerala ima u obilju (kalij, fosfor, kalcij i ostali). Ljekovita svojstva naročito su istaknuta kod bolesnika koji pate od dijabetesa. Naime, šljiva sadrži šećerni alkohol sorbitol koji je dobra zamjena za rafinirani šećer.

U trgovinama pri kupnji šljiva pripazite da se na plodu nalazi neoštećena peteljka. Površina šljivi bi trebala biti magličasta, a to je dokaz da se pri branju sa plodom pravilno rukovalo. Nakon što ih kupite, preporuča se da ih iskoristite do petog dana. Možete ih i smrznuti tako da svježe polovice položite u zamrzivač a nakon što se zamrznu premjestite ih u plastičnu vrećicu.

kao što smo već gore spomenuli šljive se mogu koristiti za pripremu raznih jela. Najpoznatija su ona slatke, primjerice pekmez ili džem od šljive, knedle sa šljivama, kompot od šljiva ili voćna salata. Koristi se i u slanim jelima pa sušenu šljivu možete bezbrižno dodati jelima iz woka kojima će dati slatkasti aromatični okus. Šljive se koriste i za pripremu alkoholnih pića. Na našem području svake jeseni je nezaobilano pravljenje šljivovice.

Autor: M.T.

Kategorija: Nekategorizirano

Želite se zasladiti?

pita od oraha

Pita od oraha

Kada su u pitanju poslastice onda ne treba zaboraviti i na ukusne pite. Tako je i s pitom od oraha. Umijesite prhko tijesto od brašna, maslaca, jaja i kiselog vrhnja te ga pustite da odstoji pokriveno u hladnjaku. Potom …

Griz od pira u čaju od mente

Jeste li ikada probali "After eight"? Mentu presvučenu u čokoladu? E, ako niste, ali i ako jeste, onda će vam se ovaj recept posebno sviđati jer griz nikada nije bio ukusniji. Recept za griz od pira: Sastojci: 2 …

klasični biskvit

Recept za klasični biskvit s kojim ne možete pogriješiti

Pečenje kolača ili torte ponekad zna biti prava znanost, a jedan od prvih koraka tog procesa je izrada biskvita. Biskvit je osnova svakog kolača ili torte i on mora biti kompaktan, sočan i mekan. Kako bi se to postiglo, …

Prethodna objava: «tri kruške Kruška
Sljedeća objava: Celer »

Reader Interactions

Odgovori Otkaži odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa * (obavezno)

Ova web-stranica koristi Akismet za zaštitu protiv spama. Saznajte kako se obrađuju podaci komentara.

Primarni stupac

Novije

blok kuhinja

Blok kuhinje za stan ili za kuću

Kuhinjski blok odnosi se na praktičnu kuhinja koja ima sve što vam je potrebno za pripremu …

Zdravi snickers

S obzirom na to da volim okus snickersa, ali ne volim kad mi se karamela lijepi za zube (nisam …

čokoladni truffles

Čokoladni truffles

Čokoladni tartufi su jedne od najjednostavnijih slastica jer su izrađeni od samo tri sastojka, …

RSS Vege.hr

  • Himalajska sol
  • Kakao maslac
  • Seitan
  • Granola
  • Aquafaba - zamjena za jaja
  • Što je gluten
  • Sojino mlijeko
  • Kokosovo mlijeko
  • Bademovo mlijeko
  • Mlijeko od sjemenki bundeve
[notphone] [/notphone] [phone]
[/phone]

Footer

Gastronomija

grč. gastronomía – stručno poznavanje umjetnosti pripreme različitih jela; kult birane hrane i kulinarskoga umijeća

Pratite nas

  • Facebook
  • Instagram

Site Footer

  • O nama
  • Impressum
  • Kontakt
  • Marketing
  • Uvjeti korištenja

Gastro Mreža

Gastronomija.hr | Moja Zimnica | Vege.hr | Vrtlarica.hr

Copyright © 2012.–2023. by Gastro Mreža. Sva prava pridržana. Web: Informativka d.o.o.