• Recepti
    • Glavna jela
    • Juhe i variva
    • Predjela
    • Prilozi
    • Salate
    • Umaci
  • Deserti
    • Keksi
    • Kolači
    • Kreme i preljevi
    • Palačinke
    • Torte
    • Voćni deserti
  • Prehrana
    • Dijete
    • Začini
    • Sastojci
    • Vegetarijanstvo
    • Zimnica
    • Zdrava prehrana
  • Pića
  • Recenzije
  • Magazin
    • Novosti
    • Domaćinstvo
    • Mršavljenje
    • Putovanja
  • Search
  • Menu
  • Skip to right header navigation
  • Skip to main content
  • Skip to primary sidebar
  • Skip to footer

Gastronomija.hr

  • Recepti
    • Glavna jela
    • Juhe i variva
    • Predjela
    • Prilozi
    • Salate
    • Umaci
  • Deserti
    • Keksi
    • Kolači
    • Kreme i preljevi
    • Palačinke
    • Torte
    • Voćni deserti
  • Prehrana
    • Dijete
    • Začini
    • Sastojci
    • Vegetarijanstvo
    • Zimnica
    • Zdrava prehrana
  • Pića
  • Recenzije
  • Magazin
    • Novosti
    • Domaćinstvo
    • Mršavljenje
    • Putovanja
  • Search
Vi ste ovdje: Naslovnica / Prehrana / Začini / Bosiljak

Bosiljak

Objavljeno: 29.05.2019. Autor: Anita Vrdoljak

Bosiljak (lat. Ocimum basilicum) je jednogodišnja zeljasta biljka podrijetlom iz Indije, a na području Europe se uzgaja već stoljećima. Nekad se kao vrlo cijenjen začin uzgajao u vladarskim vrtovima antičke Grčke i srednjovjekovnog Bizantskog carstva, a danas su najveći europski proizvođači ove začinske biljke Francuska i Italija.

Svježi bosiljak možete uvijek imati pri ruci ako ga posadite u teglu i držite na kuhinjskom prozoru ili balkonu. Tri najčešće sorte koje se mogu pronaći na našem tržištu su grčki ili sitnolisni bosiljak, krupnolisni bosiljak i tajlandski, odnosno ljubičasti bosiljak. Biljke sa zelenim listovima imaju slatkastu aromu, dok je za ove druge karakterističan opor okus i miris. Postoje i kultivari bosiljka koji imaju miris po cimetu, limunu i anisu.

Kupljeni bosiljak u tegli treba presaditi u duplo veću posudu. Na dno posude stavlja se drenažni sloj, a nakon presađivanja biljku treba obavezno zaliti. Kako biste potaknuli bosiljak da ojača i potjera bočne izdanke, otrgnite mu gornji dio stabljike, odnosno 1/3 listova.

Ova aromatična biljka obogatit će okus svakog jela, a s obzirom na to da je njen latinski naziv izvedenica grčke riječi basileos, što znači vladar/kralj, neki jela s bosiljkom nazivaju kraljevskim obrokom.

Nutritivna i energetska vrijednost bosiljka

Energetska vrijednost 100 g svježeg bosiljka iznosi 23 kcal, 4,34 g ugljikohidrata, 3,90 g dijetalnih vlakana, 2,54 g proteina i 0,61 g masti.

Listovi bosiljka sadrže 0,3-0,8% eteričnog ulja estragola, niacin, pantotensku kiselinu, riboflavin, priodiksin, tiamin te vitamine A, C i E. Od minerala su zastupljeni bakar, cink, kalij, kalcij, magnezij, mangan i željezo.

Priprema jela s bosiljkom

Bosiljak ima aromatičan i slatkast miris te pomalo oštar, ali ugodan okus. Osim za začinjavanje jela, koristi se i kao prirodni konzervans jer sadrži cineol, linalol i druge antiseptičke tvari koje uništavaju štetne bakterije u hrani i sprječavaju njihov rast.

Potrebno ga trgati prstima i dodavati jelima tek na kraju jer se kuhanjem uništava njegov okus i gube vrijedni sastojci.

Bosiljak je izvrstan začin za razne umake, tjesteninu i jela s povrćem. Dodajemo ga juhama i svježim salatama, a odlično se slaže i s jelima poput svinjskog pečenja, pečene guske ili ragua. Ako ga pomiješate sa sirom i češnjakom, dobit ćete ukusan namaz koji možete poslužiti za predjelo.

Ova začinska biljka jedan je od osnovnih sastojaka za pesto, ukusni zeleni preljev za tjesteninu koji može poslužiti i kao marinada. Koristi se i u izradi poznatog octa Aceto Basilico di Modena, a svoje je mjesto pronašao i u poznatoj mješavini suhih začina – Herbes de Provence.

Suhi bosiljak ima nešto intenzivniji i pomalo paprast okus pa se jelima dodaje u manjoj količini. Jednu jušnu žlicu svježih listova bosiljka može zamijeniti jedna čajna žlica sušenog bosiljka. Sušeni bosiljak možemo koristiti u pripremi namaza, salata, variva te raznih drugih jela od povrća.

Svježe listove bosiljka možete pomiješati s nekoliko kapi limunovog soka i svježe mljevenim paprom i time aromatizirati maslac koji možete poslužiti uz pečenu ribu i meso.

Berba i čuvanje bosiljka

Bosiljak uzgajan u teglama može se brati tijekom cijele godine. Listove je najbolje koristiti svježe, a ako ih pak želite čuvati u hladnjaku, poželjno ih je umotati u vlažan kuhinjski papir, staviti u plastičnu vrećicu i držati u hladnjaku najviše dva dana.

Mogu se i konzervirati u maslinovu ulju ili octu tako da listove bosiljka stavljate u staklenke, blago posolite i prelijete maslinovim uljem ili octom. Staklenke nskon toga čvrsto zatvorite i spremite u hladnjak.

Ako listove bosiljka želite zamrznuti, pomiješajte ih s malo vode i stavite u posudu za led. Kada se kockice zamrznu, mogu se držati u zamrzivaču u plastičnim vrećicama.

Svježi listovi bosiljka također se mogu sušiti. Osušiti ih možete tako da ih u tankom sloju posložite na posudu preko koje ste stavili kuhinjsku krpu ili papirnati ubrus. Listovi se suše na suhom i prozračnom mjestu, zaštićenom od sunca, a nakon sušenja potrebno ih je držati u dobro zatvorenim tamnim posudama.

Ljekovita svojstva bosiljka

Osim što poboljšava okus i obogaćuje miris mnogih jela, bosiljak svojim sastojcima povoljno utječe na zdravlje organizma. Odlična je zamjena za sol pa način prehrane u kojem umjesto soli koristimo začinsko bilje povoljno djeluje na snižavanje visokog krvnog tlaka.

Osim toga, bosiljak poboljšava probavu, sprječava nadutost te ublažava grčeve i bolove u probavnom traktu. Ima blago umirujuće djelovanje i pomaže kod nervoze, depresije, iscrpljenosti i nesanice, a pripravci od ove biljke koriste se u liječenju upale sluznice i uklanjanju lošeg zadaha.

Sok iz listova bosiljka možete iskoristiti za dezinfekciju manjih ogrebotina i rana, a ako postavite teglu s bosiljkom na prozor, možete se riješiti komaraca.

Foto: kkolosov/Pixabay

Kategorija: Začini

Želite se zasladiti?

lazni tiramisu

Lažni tiramisu koji će vas oduševiti okusom

Ovaj tiramisu dobio je pridjev "lažni" zbog toga što je njegova priprema puno jednostavnija i brža od tradicionalne inačice s jajima. Iako je lažni, neće vas razočarati okusom. Sastojci: 200 g piškota 2 dcl …

rafaelo-kocke

Rafaelo torta

Rafaelo torta raskošna je slastica koju mnogi obožavaju. Omiljena je među djecom, kao i među odraslima. Neodoljivo podsjeća na Raffaello kuglice, odnosno, vrlo mu sličan kolač, Rafaelo kocke. Ono što najviše volimo kod …

Domaće rum pločice

Ukusne domaće rum pločice

Ovo je jedan od recepata koji je jako dugo zapisan u mojim knjižicama recepata. Kako obožavam deserte obogaćene rumom, ovaj mi je jedan od dražih. Brzo gotov, još brže nestane. Recept za domaće rum …

Prethodna objava: « Jednostavan domaći sladoled od 3 sastojka
Sljedeća objava: Kopar kopar začin»

Reader Interactions

Odgovori Otkaži odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa * (obavezno)

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

Primarni stupac

Novije

blok kuhinja

Blok kuhinje za stan ili za kuću

Kuhinjski blok odnosi se na praktičnu kuhinja koja ima sve što vam je potrebno za pripremu …

Zdravi snickers

S obzirom na to da volim okus snickersa, ali ne volim kad mi se karamela lijepi za zube (nisam …

čokoladni truffles

Čokoladni truffles

Čokoladni tartufi su jedne od najjednostavnijih slastica jer su izrađeni od samo tri sastojka, …

RSS Vege.hr

  • Himalajska sol
  • Kakao maslac
  • Seitan
  • Granola
  • Aquafaba - zamjena za jaja
  • Što je gluten
  • Sojino mlijeko
  • Kokosovo mlijeko
  • Bademovo mlijeko
  • Mlijeko od sjemenki bundeve
[notphone] [/notphone] [phone]
[/phone]

Footer

Gastronomija

grč. gastronomía – stručno poznavanje umjetnosti pripreme različitih jela; kult birane hrane i kulinarskoga umijeća

Pratite nas

  • Facebook
  • Instagram

Site Footer

  • O nama
  • Impressum
  • Kontakt
  • Marketing
  • Uvjeti korištenja

Gastro Mreža

Gastronomija.hr | Moja Zimnica | Vege.hr | Vrtlarica.hr

Copyright © 2012.–2025. by Gastro Mreža. Sva prava pridržana. Web: Informativka d.o.o.