• Recepti
    • Glavna jela
    • Juhe i variva
    • Predjela
    • Prilozi
    • Salate
    • Umaci
  • Deserti
    • Keksi
    • Kolači
    • Kreme i preljevi
    • Palačinke
    • Torte
    • Voćni deserti
  • Prehrana
    • Dijete
    • Začini
    • Sastojci
    • Vegetarijanstvo
    • Zimnica
    • Zdrava prehrana
  • Pića
  • Recenzije
  • Magazin
    • Novosti
    • Domaćinstvo
    • Mršavljenje
    • Putovanja
  • Search
  • Menu
  • Skip to right header navigation
  • Skip to main content
  • Skip to primary sidebar
  • Skip to footer

Gastronomija.hr

  • Recepti
    • Glavna jela
    • Juhe i variva
    • Predjela
    • Prilozi
    • Salate
    • Umaci
  • Deserti
    • Keksi
    • Kolači
    • Kreme i preljevi
    • Palačinke
    • Torte
    • Voćni deserti
  • Prehrana
    • Dijete
    • Začini
    • Sastojci
    • Vegetarijanstvo
    • Zimnica
    • Zdrava prehrana
  • Pića
  • Recenzije
  • Magazin
    • Novosti
    • Domaćinstvo
    • Mršavljenje
    • Putovanja
  • Search
Vi ste ovdje: Naslovnica / Prehrana / Začini / Bosiljak

Bosiljak

Objavljeno: 29.05.2019. Autor: Anita Vrdoljak

Bosiljak (lat. Ocimum basilicum) je jednogodišnja zeljasta biljka podrijetlom iz Indije, a na području Europe se uzgaja već stoljećima. Nekad se kao vrlo cijenjen začin uzgajao u vladarskim vrtovima antičke Grčke i srednjovjekovnog Bizantskog carstva, a danas su najveći europski proizvođači ove začinske biljke Francuska i Italija.

Svježi bosiljak možete uvijek imati pri ruci ako ga posadite u teglu i držite na kuhinjskom prozoru ili balkonu. Tri najčešće sorte koje se mogu pronaći na našem tržištu su grčki ili sitnolisni bosiljak, krupnolisni bosiljak i tajlandski, odnosno ljubičasti bosiljak. Biljke sa zelenim listovima imaju slatkastu aromu, dok je za ove druge karakterističan opor okus i miris. Postoje i kultivari bosiljka koji imaju miris po cimetu, limunu i anisu.

Kupljeni bosiljak u tegli treba presaditi u duplo veću posudu. Na dno posude stavlja se drenažni sloj, a nakon presađivanja biljku treba obavezno zaliti. Kako biste potaknuli bosiljak da ojača i potjera bočne izdanke, otrgnite mu gornji dio stabljike, odnosno 1/3 listova.

Ova aromatična biljka obogatit će okus svakog jela, a s obzirom na to da je njen latinski naziv izvedenica grčke riječi basileos, što znači vladar/kralj, neki jela s bosiljkom nazivaju kraljevskim obrokom.

Nutritivna i energetska vrijednost bosiljka

Energetska vrijednost 100 g svježeg bosiljka iznosi 23 kcal, 4,34 g ugljikohidrata, 3,90 g dijetalnih vlakana, 2,54 g proteina i 0,61 g masti.

Listovi bosiljka sadrže 0,3-0,8% eteričnog ulja estragola, niacin, pantotensku kiselinu, riboflavin, priodiksin, tiamin te vitamine A, C i E. Od minerala su zastupljeni bakar, cink, kalij, kalcij, magnezij, mangan i željezo.

Priprema jela s bosiljkom

Bosiljak ima aromatičan i slatkast miris te pomalo oštar, ali ugodan okus. Osim za začinjavanje jela, koristi se i kao prirodni konzervans jer sadrži cineol, linalol i druge antiseptičke tvari koje uništavaju štetne bakterije u hrani i sprječavaju njihov rast.

Potrebno ga trgati prstima i dodavati jelima tek na kraju jer se kuhanjem uništava njegov okus i gube vrijedni sastojci.

Bosiljak je izvrstan začin za razne umake, tjesteninu i jela s povrćem. Dodajemo ga juhama i svježim salatama, a odlično se slaže i s jelima poput svinjskog pečenja, pečene guske ili ragua. Ako ga pomiješate sa sirom i češnjakom, dobit ćete ukusan namaz koji možete poslužiti za predjelo.

Ova začinska biljka jedan je od osnovnih sastojaka za pesto, ukusni zeleni preljev za tjesteninu koji može poslužiti i kao marinada. Koristi se i u izradi poznatog octa Aceto Basilico di Modena, a svoje je mjesto pronašao i u poznatoj mješavini suhih začina – Herbes de Provence.

Suhi bosiljak ima nešto intenzivniji i pomalo paprast okus pa se jelima dodaje u manjoj količini. Jednu jušnu žlicu svježih listova bosiljka može zamijeniti jedna čajna žlica sušenog bosiljka. Sušeni bosiljak možemo koristiti u pripremi namaza, salata, variva te raznih drugih jela od povrća.

Svježe listove bosiljka možete pomiješati s nekoliko kapi limunovog soka i svježe mljevenim paprom i time aromatizirati maslac koji možete poslužiti uz pečenu ribu i meso.

Berba i čuvanje bosiljka

Bosiljak uzgajan u teglama može se brati tijekom cijele godine. Listove je najbolje koristiti svježe, a ako ih pak želite čuvati u hladnjaku, poželjno ih je umotati u vlažan kuhinjski papir, staviti u plastičnu vrećicu i držati u hladnjaku najviše dva dana.

Mogu se i konzervirati u maslinovu ulju ili octu tako da listove bosiljka stavljate u staklenke, blago posolite i prelijete maslinovim uljem ili octom. Staklenke nskon toga čvrsto zatvorite i spremite u hladnjak.

Ako listove bosiljka želite zamrznuti, pomiješajte ih s malo vode i stavite u posudu za led. Kada se kockice zamrznu, mogu se držati u zamrzivaču u plastičnim vrećicama.

Svježi listovi bosiljka također se mogu sušiti. Osušiti ih možete tako da ih u tankom sloju posložite na posudu preko koje ste stavili kuhinjsku krpu ili papirnati ubrus. Listovi se suše na suhom i prozračnom mjestu, zaštićenom od sunca, a nakon sušenja potrebno ih je držati u dobro zatvorenim tamnim posudama.

Ljekovita svojstva bosiljka

Osim što poboljšava okus i obogaćuje miris mnogih jela, bosiljak svojim sastojcima povoljno utječe na zdravlje organizma. Odlična je zamjena za sol pa način prehrane u kojem umjesto soli koristimo začinsko bilje povoljno djeluje na snižavanje visokog krvnog tlaka.

Osim toga, bosiljak poboljšava probavu, sprječava nadutost te ublažava grčeve i bolove u probavnom traktu. Ima blago umirujuće djelovanje i pomaže kod nervoze, depresije, iscrpljenosti i nesanice, a pripravci od ove biljke koriste se u liječenju upale sluznice i uklanjanju lošeg zadaha.

Sok iz listova bosiljka možete iskoristiti za dezinfekciju manjih ogrebotina i rana, a ako postavite teglu s bosiljkom na prozor, možete se riješiti komaraca.

Foto: kkolosov/Pixabay

Kategorija: Začini

Želite se zasladiti?

lisnato tijesto

Lisnato tijesto sa malinama

Lisnato tijesto je tako slasno. Volimo ga u raznim kombinacijama, i onim slanim i onim slatkima. Danas ćemo vam preporučiti jednu ljetnu voćnu varijantu lisnatog tijesta koju ćete zavoljeti. Svuda oko nas u ovo ljetno …

cokoladni pereci

Čokoladni pereci

Svakog će čokoljupca ova poslastice posebno razveseliti a posebno jer je za pripremu dovoljno svega 20 minuta. Razveselite stoga svoje ukućane ili goste ovim ukusnim čokoladnim perecima i zaradite sve same petice za …

salenjaci

Salenjaci

Salenjaci su tradicionalni hrvatski kolači znani iz kuharica naših baka i prabaka. Neki ih još nazivaju i hrvatskim kroasanima jer se pripremaju slično kao originalni kroasani. Riječ je malenim kolačićima s tisuću …

Prethodna objava: « Jednostavan domaći sladoled od 3 sastojka
Sljedeća objava: Kopar kopar začin»

Reader Interactions

Odgovori Otkaži odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa *

Ova web-stranica koristi Akismet za zaštitu protiv spama. Saznajte kako se obrađuju podaci komentara.

Primarni stupac

Novije

Zdravi snickers

S obzirom na to da volim okus snickersa, ali ne volim kad mi se karamela lijepi za zube (nisam …

čokoladni truffles

Čokoladni truffles

Čokoladni tartufi su jedne od najjednostavnijih slastica jer su izrađeni od samo tri sastojka, …

Brze kiflice

Na samu pomisao na svježe, mekane kiflice rastu vam zazubice, zar ne? Odlične kao doručak, …

Footer

Gastronomija

grč. gastronomía – stručno poznavanje umjetnosti pripreme različitih jela; kult birane hrane i kulinarskoga umijeća

Pratite nas

  • Facebook
  • Instagram

Site Footer

  • O nama
  • Impressum
  • Kontakt
  • Marketing
  • Uvjeti korištenja

Gastro Media

Gastronomija.hr | Moja Zimnica | Vege.hr | Vrtlarica.hr

Gastro Media Copyright © 2012.–2022. Informativka d.o.o. Sva prava pridržana.