• Recepti
    • Glavna jela
    • Juhe i variva
    • Predjela
    • Prilozi
    • Salate
    • Umaci
  • Deserti
    • Keksi
    • Kolači
    • Kreme i preljevi
    • Palačinke
    • Torte
    • Voćni deserti
  • Prehrana
    • Dijete
    • Začini
    • Sastojci
    • Vegetarijanstvo
    • Zimnica
    • Zdrava prehrana
  • Pića
  • Recenzije
  • Magazin
    • Novosti
    • Domaćinstvo
    • Mršavljenje
    • Putovanja
  • Search
  • Menu
  • Skip to right header navigation
  • Skip to main content
  • Skip to primary sidebar
  • Skip to footer

Gastronomija.hr

  • Recepti
    • Glavna jela
    • Juhe i variva
    • Predjela
    • Prilozi
    • Salate
    • Umaci
  • Deserti
    • Keksi
    • Kolači
    • Kreme i preljevi
    • Palačinke
    • Torte
    • Voćni deserti
  • Prehrana
    • Dijete
    • Začini
    • Sastojci
    • Vegetarijanstvo
    • Zimnica
    • Zdrava prehrana
  • Pića
  • Recenzije
  • Magazin
    • Novosti
    • Domaćinstvo
    • Mršavljenje
    • Putovanja
  • Search
Vi ste ovdje: Naslovnica / Prehrana / Začini / Anis
sastojak anis
Listovi anisa, Foto: Dinkum/Wikimedia

Anis

Objavljeno: 23.05.2013. Autor: Lana Kovačić

Anis (lat. Pimpinella anisum) je jednogodišnja biljka iz porodice štitarki. Smatra se kako je anis jedna od najstarijih poznatih začinskih biljaka. Osim kao začin anis se koristio i kao ljekovito sredstvo. Još se u starom Rimu anis upotrebljavao za lakšu probavu hrane, posebno nakon obilnih obroka, dok su ga po ostatku Europe proširile rimske legije.

Mnoga su se vjerovanja vezana za anis pojavila tijekom stoljeća, smatralo se kako je idealan za pobuđivanje seksualnog nagona, ali i kao lijek protiv padavice.

Anis (aniš, kako ga često nazivaju) je tanak korijen, a može narasti do 70 cm u visinu. Razlikujemo donje i gornje listiće na stabljikama. Donji su ovalni i nazubljeni, dok su gornji manji i sa peteljkama. Cvjetići su žućaste boje, a plodovi u obliku sjemenki narastu do 4 mm. Anis je idealan za uzgoj u umjerenim i sredozemnim klimama.

Prilikom tradicionalnog sušenja stabljike sa sjemenkama se objese naopako, a ispod njih se stavi mekani papir. Posušene sjemenke padaju na papir. Ukoliko radite ovo od kuće, imajte na umu da sjemenke morati brzo ukloniti da ne izgube svoj miris i aromu. Prije same uporabe sjemenke se melju i usitnjuju.

Miris anisa je jak, slakast i svjež pa se u kulinarstvu koristi za pripremanje peciva i ostalih slastica. Ovisno o državi i njenom položaju, anis se koristi u raznim jelima. Primjerice u Sredozemlju se njime začinjavaju meso i povrće, u Njemačkoj ga stavljaju u raženi kruh, dok u Francuskoj njime začinjavaju ribu i riblje juhe.

Poznati su recepti gdje se anis dodaje sirevima, ukiseljenm povrću, ali i voćnim salatama. U industrijskoj se proizvodnji anis koristi i u produkciji bombona, a zna se dodavati i u alkoholna pića, posebno u turski raki ili grčki ouzo.

U ovim se slučajevima dodaje u obliku esencijalnih ulja. Osim u prehrani anis se koristi i kao izvrsni antiseptik, njime se prema tradicionalnoj medicini smanjuje nadutost, ali i sprječava prehlada.

Foto: Dinkum/Wikimedia

Kategorija: Začini

Želite se zasladiti?

lisnato tijesto

Lisnato tijesto sa malinama

Lisnato tijesto je tako slasno. Volimo ga u raznim kombinacijama, i onim slanim i onim slatkima. Danas ćemo vam preporučiti jednu ljetnu voćnu varijantu lisnatog tijesta koju ćete zavoljeti. Svuda oko nas u ovo ljetno …

Neodoljivo sočna čokoladna torta s jagodama

Torta za po doma... Nije lijepa, nema presjek koji dah oduzima, ali okusom je savršena... Kad ti treba nešto da se počastiš, ovo je idealna torta. Recept za običnu čokoladnu tortu Sastojci za biskvit 25 g …

keksi linceri

Linzeri – recept za božićne keksiće kojima nitko ne može odoljeti

Sigurno ste već primijetili da smo polako krenuli s objavama isprobanih recepata za božićne kolače i keksiće, a danas je red na svevremensku klasiku, keksiće nad keksićima - Linzere! Iako ste ih jeli više puta u …

Prethodna objava: « Peršin
Sljedeća objava: Rješenje za miris luka na rukama luk i češnjak»

Reader Interactions

Odgovori Otkaži odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa * (obavezno)

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

Primarni stupac

Novije

blok kuhinja

Blok kuhinje za stan ili za kuću

Kuhinjski blok odnosi se na praktičnu kuhinja koja ima sve što vam je potrebno za pripremu …

Zdravi snickers

S obzirom na to da volim okus snickersa, ali ne volim kad mi se karamela lijepi za zube (nisam …

čokoladni truffles

Čokoladni truffles

Čokoladni tartufi su jedne od najjednostavnijih slastica jer su izrađeni od samo tri sastojka, …

RSS Vege.hr

  • Himalajska sol
  • Kakao maslac
  • Seitan
  • Granola
  • Aquafaba - zamjena za jaja
  • Što je gluten
  • Sojino mlijeko
  • Kokosovo mlijeko
  • Bademovo mlijeko
  • Mlijeko od sjemenki bundeve
[notphone] [/notphone] [phone]
[/phone]

Footer

Gastronomija

grč. gastronomía – stručno poznavanje umjetnosti pripreme različitih jela; kult birane hrane i kulinarskoga umijeća

Pratite nas

  • Facebook
  • Instagram

Site Footer

  • O nama
  • Impressum
  • Kontakt
  • Marketing
  • Uvjeti korištenja

Gastro Mreža

Gastronomija.hr | Moja Zimnica | Vege.hr | Vrtlarica.hr

Copyright © 2012.–2025. by Gastro Mreža. Sva prava pridržana. Web: Informativka d.o.o.