• Recepti
    • Glavna jela
    • Juhe i variva
    • Predjela
    • Prilozi
    • Salate
    • Umaci
  • Deserti
    • Keksi
    • Kolači
    • Kreme i preljevi
    • Palačinke
    • Torte
    • Voćni deserti
  • Prehrana
    • Dijete
    • Začini
    • Sastojci
    • Vegetarijanstvo
    • Zimnica
    • Zdrava prehrana
  • Pića
  • Recenzije
  • Magazin
    • Novosti
    • Domaćinstvo
    • Mršavljenje
    • Putovanja
  • Search
  • Menu
  • Skip to right header navigation
  • Skip to main content
  • Skip to primary sidebar
  • Skip to footer

Gastronomija.hr

  • Recepti
    • Glavna jela
    • Juhe i variva
    • Predjela
    • Prilozi
    • Salate
    • Umaci
  • Deserti
    • Keksi
    • Kolači
    • Kreme i preljevi
    • Palačinke
    • Torte
    • Voćni deserti
  • Prehrana
    • Dijete
    • Začini
    • Sastojci
    • Vegetarijanstvo
    • Zimnica
    • Zdrava prehrana
  • Pića
  • Recenzije
  • Magazin
    • Novosti
    • Domaćinstvo
    • Mršavljenje
    • Putovanja
  • Search
Vi ste ovdje: Naslovnica / Recepti / Predjela / Špageti Bolognese

Špageti Bolognese

Objavljeno: 30.03.2019. Autor: Sanja Štetić

Bolognese umak je poznati mesni umak za tjesteninu porijeklom iz Bologne u Italiji. Tradicionalno se koristi za tjesteninu kao što su špagete i naravno tagliatele i jedan je od dva umaka koji se koriste za pripremu lazanja bolognese. Stručnjaci smatraju kako se za pravi umak koriste prave svježe rajčice ili pelate, dok se velik dio danas odlučuje za koncentrat rajčice.

Spremanje ovog umaka datira još iz 5. stoljeća, a u tradicionalnim receptima počeo se zapisivati nakon otkrića Novog svijeta. Tradicionalni recept registriran je 1982. godine od strane delegacije iz Bologne sa poznate škole Accademia Italiana della Cucina, gdje se spominju sastojci kao što je mrkva, celer, meso od govedine, crno suho vino, sol i papar.

Danas se dosta odmaklo od tradicije, možemo slobodno reći kako je umak bolognese postao svojevrsna varijacija i sloboda izbora svakog kuhara. Pravila nema bitno je da je ukusno i da u sebi ima malo mljevenog mesa.

Zanimljivo je spomenuti kako Talijani ne poslužuju uvijek ovaj umak sa špagetama, možemo reći kako se radi o poprilično velikom izboru tjestenine. Za razliku od ponude koju smo mogli vidjeti po našim restoranima, u Italiji se ovo čuveno jelo ne poslužuje tako da je umak po sredini na vrhu tjestenine nego se poslužuje već promiješana tjestenina sa umakom bolognese.

Sastojci za špagete bolognese

  • 400 g mljevene junetine
  • sol
  • papar
  • luk
  • peršin
  • bosiljak
  • pasirana rajčica
  • špagete

Priprema špageta

  1. Uzmite luk i usitnite ga te pripremite za pirjanje
  2. U međuvremenu dobro začinite meso svim potrebnim začinima kao što je bosiljak i peršin
  3. Nakon što ste neko vrijeme prijali luk, dodajte meso, malo uspite vode i dinstajte par minuta na srednje jakoj vatri
  4. Stavite malo soli i papra, i pričekajte još neko vrijeme
  5. Uzmite pasiranu rajčicu i dodajte ju u potrebnu smjesu te dodate bosiljak i peršin
  6. Bitno je svakih deset minuta promiješati i dodati začine po potrebi.

Kad je umak gotov poslužite ga uz špagete koje ste prethodno skuhali.

Ako vam meso nije baš toliko drago, preporučujemo vam da isporbate recept za veganski bolonjez.

Foto: RitaE/Pixabay

Kategorija: Predjela

Želite se zasladiti?

rolada od kestena

Rolada od kestena s čokoladom

Kesten je jesenji plod, od kojeg se prave izvrsni kolači. Bogat vitaminom C, malim postotkom masti te vlaknima trebao bi svakodnevno biti na našem meniju. Vrlo je popularan u bezglutenskoj prehrani jer ne sadrži gluten. …

domaća granola od banane

Domaća granola od banane

Donosim vam recept za domaću banana granolu, složenu sa grčkim jogurtom i svim mogućim voćem koje sam pobrstila sa Lidlovih polica i osječke tržnice. Ako volite banana bread, ovo će te voljeti još više! Recept za domaću …

Londoneri – kolač kojem se uvijek vraćamo

Danas imam za vas londonere, ukusne starinske kolače koje vole sve generacije,posebno jer ga džem od marelica i aromatični orasi čine još prepoznatljivim! Ovo je klasik koji uvijek rado pripremamo za sve proslave i …

Prethodna objava: «biftek u umaku od tartufa Biftek u umaku od tartufa
Sljedeća objava: Umak od gorgonzole »

Reader Interactions

Odgovori Otkaži odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa * (obavezno)

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

Primarni stupac

Novije

blok kuhinja

Blok kuhinje za stan ili za kuću

Kuhinjski blok odnosi se na praktičnu kuhinja koja ima sve što vam je potrebno za pripremu …

Zdravi snickers

S obzirom na to da volim okus snickersa, ali ne volim kad mi se karamela lijepi za zube (nisam …

čokoladni truffles

Čokoladni truffles

Čokoladni tartufi su jedne od najjednostavnijih slastica jer su izrađeni od samo tri sastojka, …

RSS Vege.hr

  • Himalajska sol
  • Kakao maslac
  • Seitan
  • Granola
  • Aquafaba - zamjena za jaja
  • Što je gluten
  • Sojino mlijeko
  • Kokosovo mlijeko
  • Bademovo mlijeko
  • Mlijeko od sjemenki bundeve
[notphone] [/notphone] [phone]
[/phone]

Footer

Gastronomija

grč. gastronomía – stručno poznavanje umjetnosti pripreme različitih jela; kult birane hrane i kulinarskoga umijeća

Pratite nas

  • Facebook
  • Instagram

Site Footer

  • O nama
  • Impressum
  • Kontakt
  • Marketing
  • Uvjeti korištenja

Gastro Mreža

Gastronomija.hr | Moja Zimnica | Vege.hr | Vrtlarica.hr

Copyright © 2012.–2025. by Gastro Mreža. Sva prava pridržana. Web: Informativka d.o.o.