Bolognese umak je poznati mesni umak za tjesteninu porijeklom iz Bologne u Italiji. Tradicionalno se koristi za tjesteninu kao što su špagete i naravno tagliatele i jedan je od dva umaka koji se koriste za pripremu lazanja bolognese. Stručnjaci smatraju kako se za pravi umak koriste prave svježe rajčice ili pelate, dok se velik dio danas odlučuje za koncentrat rajčice.
Spremanje ovog umaka datira još iz 5. stoljeća, a u tradicionalnim receptima počeo se zapisivati nakon otkrića Novog svijeta. Tradicionalni recept registriran je 1982. godine od strane delegacije iz Bologne sa poznate škole Accademia Italiana della Cucina, gdje se spominju sastojci kao što je mrkva, celer, meso od govedine, crno suho vino, sol i papar.
Danas se dosta odmaklo od tradicije, možemo slobodno reći kako je umak bolognese postao svojevrsna varijacija i sloboda izbora svakog kuhara. Pravila nema bitno je da je ukusno i da u sebi ima malo mljevenog mesa.
Zanimljivo je spomenuti kako Talijani ne poslužuju uvijek ovaj umak sa špagetama, možemo reći kako se radi o poprilično velikom izboru tjestenine. Za razliku od ponude koju smo mogli vidjeti po našim restoranima, u Italiji se ovo čuveno jelo ne poslužuje tako da je umak po sredini na vrhu tjestenine nego se poslužuje već promiješana tjestenina sa umakom bolognese.
Sastojci za špagete bolognese
- 400 g mljevene junetine
- sol
- papar
- luk
- peršin
- bosiljak
- pasirana rajčica
- špagete
Priprema špageta
- Uzmite luk i usitnite ga te pripremite za pirjanje
- U međuvremenu dobro začinite meso svim potrebnim začinima kao što je bosiljak i peršin
- Nakon što ste neko vrijeme prijali luk, dodajte meso, malo uspite vode i dinstajte par minuta na srednje jakoj vatri
- Stavite malo soli i papra, i pričekajte još neko vrijeme
- Uzmite pasiranu rajčicu i dodajte ju u potrebnu smjesu te dodate bosiljak i peršin
- Bitno je svakih deset minuta promiješati i dodati začine po potrebi.
Kad je umak gotov poslužite ga uz špagete koje ste prethodno skuhali.
Ako vam meso nije baš toliko drago, preporučujemo vam da isporbate recept za veganski bolonjez.
Foto: RitaE/Pixabay