• Recepti
    • Glavna jela
    • Juhe i variva
    • Predjela
    • Prilozi
    • Salate
    • Umaci
  • Deserti
    • Keksi
    • Kolači
    • Kreme i preljevi
    • Palačinke
    • Torte
    • Voćni deserti
  • Prehrana
    • Dijete
    • Začini
    • Sastojci
    • Vegetarijanstvo
    • Zimnica
    • Zdrava prehrana
  • Pića
  • Recenzije
  • Magazin
    • Novosti
    • Domaćinstvo
    • Mršavljenje
    • Putovanja
  • Search
  • Menu
  • Skip to right header navigation
  • Skip to main content
  • Skip to primary sidebar
  • Skip to footer

Gastronomija.hr

  • Recepti
    • Glavna jela
    • Juhe i variva
    • Predjela
    • Prilozi
    • Salate
    • Umaci
  • Deserti
    • Keksi
    • Kolači
    • Kreme i preljevi
    • Palačinke
    • Torte
    • Voćni deserti
  • Prehrana
    • Dijete
    • Začini
    • Sastojci
    • Vegetarijanstvo
    • Zimnica
    • Zdrava prehrana
  • Pića
  • Recenzije
  • Magazin
    • Novosti
    • Domaćinstvo
    • Mršavljenje
    • Putovanja
  • Search
Vi ste ovdje: Naslovnica / Recepti / Predjela / Špageti Bolognese

Špageti Bolognese

Objavljeno: 30.03.2019. Autor: Sanja Štetić

Bolognese umak je poznati mesni umak za tjesteninu porijeklom iz Bologne u Italiji. Tradicionalno se koristi za tjesteninu kao što su špagete i naravno tagliatele i jedan je od dva umaka koji se koriste za pripremu lazanja bolognese. Stručnjaci smatraju kako se za pravi umak koriste prave svježe rajčice ili pelate, dok se velik dio danas odlučuje za koncentrat rajčice.

Spremanje ovog umaka datira još iz 5. stoljeća, a u tradicionalnim receptima počeo se zapisivati nakon otkrića Novog svijeta. Tradicionalni recept registriran je 1982. godine od strane delegacije iz Bologne sa poznate škole Accademia Italiana della Cucina, gdje se spominju sastojci kao što je mrkva, celer, meso od govedine, crno suho vino, sol i papar.

Danas se dosta odmaklo od tradicije, možemo slobodno reći kako je umak bolognese postao svojevrsna varijacija i sloboda izbora svakog kuhara. Pravila nema bitno je da je ukusno i da u sebi ima malo mljevenog mesa.

Zanimljivo je spomenuti kako Talijani ne poslužuju uvijek ovaj umak sa špagetama, možemo reći kako se radi o poprilično velikom izboru tjestenine. Za razliku od ponude koju smo mogli vidjeti po našim restoranima, u Italiji se ovo čuveno jelo ne poslužuje tako da je umak po sredini na vrhu tjestenine nego se poslužuje već promiješana tjestenina sa umakom bolognese.

Sastojci za špagete bolognese

  • 400 g mljevene junetine
  • sol
  • papar
  • luk
  • peršin
  • bosiljak
  • pasirana rajčica
  • špagete

Priprema špageta

  1. Uzmite luk i usitnite ga te pripremite za pirjanje
  2. U međuvremenu dobro začinite meso svim potrebnim začinima kao što je bosiljak i peršin
  3. Nakon što ste neko vrijeme prijali luk, dodajte meso, malo uspite vode i dinstajte par minuta na srednje jakoj vatri
  4. Stavite malo soli i papra, i pričekajte još neko vrijeme
  5. Uzmite pasiranu rajčicu i dodajte ju u potrebnu smjesu te dodate bosiljak i peršin
  6. Bitno je svakih deset minuta promiješati i dodati začine po potrebi.

Kad je umak gotov poslužite ga uz špagete koje ste prethodno skuhali.

Ako vam meso nije baš toliko drago, preporučujemo vam da isporbate recept za veganski bolonjez.

Foto: RitaE/Pixabay

Kategorija: Predjela

Želite se zasladiti?

zdrava pinca

Zdrave mini uskrsne pince

Svi pričaju o božanstvenoj pinci za Uskrs. U Slavoniji to baš i nije običaj i mnogi koje znam ih ne prave. Od malena nikad nismo imali običaj jesti pincu za Uskrs. Sad, kako sam se preselila i živim u Rovinju, ona je …

torta od jagoda

Torta od jagoda

Postoji li osoba koja bi mogla odoljeti ovako ukusnoj torti od jagoda? Mi je ne znamo jer ovo ukusno voće oduševljava jednako i mlade i stare. Ovaj atraktivan recept jednostavan je za pripremu i zahtjeva vrlo malo …

čokoladni kolači

Čokoladni kolači

Čokoladu je prvo potrebno izlomiti na relativno male komadiće koji će se moći lakše otopiti. Zatim ulijte u zdjelicu i 4 žlice vode i sve mješajte neprestano na laganoj vatri. Trebala bi biti tekuća i lijepe teksture, …

Prethodna objava: «biftek u umaku od tartufa Biftek u umaku od tartufa
Sljedeća objava: Umak od gorgonzole »

Reader Interactions

Odgovori Otkaži odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa *

Ova web-stranica koristi Akismet za zaštitu protiv spama. Saznajte kako se obrađuju podaci komentara.

Primarni stupac

Novije

Zdravi snickers

S obzirom na to da volim okus snickersa, ali ne volim kad mi se karamela lijepi za zube (nisam …

čokoladni truffles

Čokoladni truffles

Čokoladni tartufi su jedne od najjednostavnijih slastica jer su izrađeni od samo tri sastojka, …

Brze kiflice

Na samu pomisao na svježe, mekane kiflice rastu vam zazubice, zar ne? Odlične kao doručak, …

Footer

Gastronomija

grč. gastronomía – stručno poznavanje umjetnosti pripreme različitih jela; kult birane hrane i kulinarskoga umijeća

Pratite nas

  • Facebook
  • Instagram

Site Footer

  • O nama
  • Impressum
  • Kontakt
  • Marketing
  • Uvjeti korištenja

Gastro Media

Gastronomija.hr | Moja Zimnica | Vege.hr | Vrtlarica.hr

Gastro Media Copyright © 2012.–2021. Informativka d.o.o. Sva prava pridržana.