• Recepti
    • Glavna jela
    • Juhe i variva
    • Predjela
    • Prilozi
    • Salate
    • Umaci
  • Deserti
    • Keksi
    • Kolači
    • Kreme i preljevi
    • Palačinke
    • Torte
    • Voćni deserti
  • Prehrana
    • Dijete
    • Začini
    • Sastojci
    • Vegetarijanstvo
    • Zimnica
    • Zdrava prehrana
  • Pića
  • Recenzije
  • Magazin
    • Novosti
    • Domaćinstvo
    • Mršavljenje
    • Putovanja
  • Search
  • Menu
  • Skip to right header navigation
  • Skip to main content
  • Skip to primary sidebar
  • Skip to footer

Gastronomija.hr

  • Recepti
    • Glavna jela
    • Juhe i variva
    • Predjela
    • Prilozi
    • Salate
    • Umaci
  • Deserti
    • Keksi
    • Kolači
    • Kreme i preljevi
    • Palačinke
    • Torte
    • Voćni deserti
  • Prehrana
    • Dijete
    • Začini
    • Sastojci
    • Vegetarijanstvo
    • Zimnica
    • Zdrava prehrana
  • Pića
  • Recenzije
  • Magazin
    • Novosti
    • Domaćinstvo
    • Mršavljenje
    • Putovanja
  • Search
Vi ste ovdje: Naslovnica / Recepti / Glavna jela / Recept za savršeno pečeni odojak

Recept za savršeno pečeni odojak

Objavljeno: 30.03.2019. Autor: Sanja Štetić

Pečeni odojak tradicionalno je novogodišnje jelo. Iako se danas u restoranima sprema na velik broj načina, ostaje činjenica kako se radi o jednom od onih specijaliteta za koje ne trebate uvijek stručan savjet kuhara.

Pečeni odojak postao je simbolom dočeka te raznih drugih svečanosti kao što su, recimo, svadbe. Međutim, ljudi si ga znaju priuštiti kod kuće iz samog gušta, bez nekog posebnog razloga.

Jednostavno ste se zaželjeli odojka i želite ga spremiti, a niste sigurni kako? U nastavku vam donosimo recept i nekoliko dodatnih savjeta kako dobiti savršeno pečeno meso i najhrskaviju koricu odojka.

Za početak, kako bi pečeni odojak bio mekan i sočan, treba nabaviti lijep komad mesa. Meso odojka treba biti svježe, a to možete prepoznati po koži koja treba biti svijetla i mekana. Ne smije biti suhih, tvrdih i požutjelih dijelova. Ako više volite suho meso s buta, birajte donju četvrt, a ako preferirate sočnije meso, uzmite gornju četvrt s vratinom, glavom i rebrima.

Recept za savršeno pečeni odojak

Pečeni odojak

Sastojci

  • 1 kg odojka
  • ulje za premazivanje
  • sol

Priprema pečenog odojka

  1. Odojak treba dobro obrisati sa svih strana i pritom dobro posoliti
  2. Prije nego što stavite peći meso, potrebno je tepsiju dobro namastiti sa svinjskom masti na što ćete položiti odojka i pustiti da se peče otprilike pola sata na 220°C
  3. To činite dok meso ne omekša nakon čega smanjite temperaturu na 180°C
  4. Za vrijeme pečenja prelijevate odojak pivom i umakom od pečenja te povremeno dodajete malo tople vode
  5. Zadnjih dvadeset minuta temperaturu opet podignite na 220°C.

Dodatni savjeti

Pečeni odojak će biti ukusniji ako je meso koje ste stavili peći sobne temperature. Zato vam preporučujemo da meso izvadite iz hladnjaka najmanje pola sata ili sat vremena prije pečenja. Važno je da tijekom pečenja meso odojka ne probadate nožem ili vilicom, jer će u tom slučaju iscuriti sok iz unutrašnjosti.

Ako želite hrskavu kožicu, preporučuje se da nakon dvadesetak minuta izvadite meso iz pećnice te obrišete kožicu papirnatim ubrusom i zarežete je u obliku mrežice, možda samo 2 mm.

Uz pečenog odojka preporučujemo francusku salatu, a možete ga poslužiti i uz restani krumpir ili grah na salatu.

Foto: RitaE/Pixabay; HNBS/Pixabay

Kategorija: Glavna jela

Želite se zasladiti?

mokri kolac

Mokri kolač

Život bez slatkog je nezamisliv i zato je važno znati nekoliko recepata koji će vam pomoći u pripremi slasnih kolača i torti. Za sve one koji nemaju puno vremena tu je mokri kolač. Kada jednom iskušate ovaj jednostavan i …

Čokoladna torta

Možete li danas zamisliti rođendan bez čokoladne torte koja zapravo na neki način služi kao finale onog što smo silno iščekivali. Već duži niz godina ako malo bolje pogledate skoro svako drugo dijete kad ga pitate koja …

voćna torta

Torta “Proljetna vila”

Proljeće u meni uvijek probudi neku novu životnu radost i zaigranost, nadam se da i vas proljeće inspirira za ispeći neku finu slasticu upotpunjenu proljetnim, finim i mirisnim voćem. Pritom ako imate sreće i na dohvat …

Prethodna objava: « Umak od gorgonzole
Sljedeća objava: Brzinski ručak: rižoto od gljiva Rižoto od gljiva»

Reader Interactions

Odgovori Otkaži odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa * (obavezno)

Ova web-stranica koristi Akismet za zaštitu protiv spama. Saznajte kako se obrađuju podaci komentara.

Primarni stupac

Novije

blok kuhinja

Blok kuhinje za stan ili za kuću

Kuhinjski blok odnosi se na praktičnu kuhinja koja ima sve što vam je potrebno za pripremu …

Zdravi snickers

S obzirom na to da volim okus snickersa, ali ne volim kad mi se karamela lijepi za zube (nisam …

čokoladni truffles

Čokoladni truffles

Čokoladni tartufi su jedne od najjednostavnijih slastica jer su izrađeni od samo tri sastojka, …

RSS Vege.hr

  • Himalajska sol
  • Kakao maslac
  • Seitan
  • Granola
  • Aquafaba - zamjena za jaja
  • Što je gluten
  • Sojino mlijeko
  • Kokosovo mlijeko
  • Bademovo mlijeko
  • Mlijeko od sjemenki bundeve
[notphone] [/notphone] [phone]
[/phone]

Footer

Gastronomija

grč. gastronomía – stručno poznavanje umjetnosti pripreme različitih jela; kult birane hrane i kulinarskoga umijeća

Pratite nas

  • Facebook
  • Instagram

Site Footer

  • O nama
  • Impressum
  • Kontakt
  • Marketing
  • Uvjeti korištenja

Gastro Mreža

Gastronomija.hr | Moja Zimnica | Vege.hr | Vrtlarica.hr

Copyright © 2012.–2023. by Gastro Mreža. Sva prava pridržana. Web: Informativka d.o.o.