• Recepti
    • Glavna jela
    • Juhe i variva
    • Predjela
    • Prilozi
    • Salate
    • Umaci
  • Deserti
    • Keksi
    • Kolači
    • Kreme i preljevi
    • Palačinke
    • Torte
    • Voćni deserti
  • Prehrana
    • Dijete
    • Začini
    • Sastojci
    • Vegetarijanstvo
    • Zimnica
    • Zdrava prehrana
  • Pića
  • Recenzije
  • Magazin
    • Novosti
    • Domaćinstvo
    • Mršavljenje
    • Putovanja
  • Search
  • Menu
  • Skip to right header navigation
  • Skip to main content
  • Skip to primary sidebar
  • Skip to footer

Gastronomija.hr

  • Recepti
    • Glavna jela
    • Juhe i variva
    • Predjela
    • Prilozi
    • Salate
    • Umaci
  • Deserti
    • Keksi
    • Kolači
    • Kreme i preljevi
    • Palačinke
    • Torte
    • Voćni deserti
  • Prehrana
    • Dijete
    • Začini
    • Sastojci
    • Vegetarijanstvo
    • Zimnica
    • Zdrava prehrana
  • Pića
  • Recenzije
  • Magazin
    • Novosti
    • Domaćinstvo
    • Mršavljenje
    • Putovanja
  • Search
Vi ste ovdje: Naslovnica / Recepti / Glavna jela / Recept za savršeno pečeni odojak

Recept za savršeno pečeni odojak

Objavljeno: 30.03.2019. Autor: Sanja Štetić

Pečeni odojak tradicionalno je novogodišnje jelo. Iako se danas u restoranima sprema na velik broj načina, ostaje činjenica kako se radi o jednom od onih specijaliteta za koje ne trebate uvijek stručan savjet kuhara.

Pečeni odojak postao je simbolom dočeka te raznih drugih svečanosti kao što su, recimo, svadbe. Međutim, ljudi si ga znaju priuštiti kod kuće iz samog gušta, bez nekog posebnog razloga.

Jednostavno ste se zaželjeli odojka i želite ga spremiti, a niste sigurni kako? U nastavku vam donosimo recept i nekoliko dodatnih savjeta kako dobiti savršeno pečeno meso i najhrskaviju koricu odojka.

Za početak, kako bi pečeni odojak bio mekan i sočan, treba nabaviti lijep komad mesa. Meso odojka treba biti svježe, a to možete prepoznati po koži koja treba biti svijetla i mekana. Ne smije biti suhih, tvrdih i požutjelih dijelova. Ako više volite suho meso s buta, birajte donju četvrt, a ako preferirate sočnije meso, uzmite gornju četvrt s vratinom, glavom i rebrima.

Recept za savršeno pečeni odojak

Pečeni odojak

Sastojci

  • 1 kg odojka
  • ulje za premazivanje
  • sol

Priprema pečenog odojka

  1. Odojak treba dobro obrisati sa svih strana i pritom dobro posoliti
  2. Prije nego što stavite peći meso, potrebno je tepsiju dobro namastiti sa svinjskom masti na što ćete položiti odojka i pustiti da se peče otprilike pola sata na 220°C
  3. To činite dok meso ne omekša nakon čega smanjite temperaturu na 180°C
  4. Za vrijeme pečenja prelijevate odojak pivom i umakom od pečenja te povremeno dodajete malo tople vode
  5. Zadnjih dvadeset minuta temperaturu opet podignite na 220°C.

Dodatni savjeti

Pečeni odojak će biti ukusniji ako je meso koje ste stavili peći sobne temperature. Zato vam preporučujemo da meso izvadite iz hladnjaka najmanje pola sata ili sat vremena prije pečenja. Važno je da tijekom pečenja meso odojka ne probadate nožem ili vilicom, jer će u tom slučaju iscuriti sok iz unutrašnjosti.

Ako želite hrskavu kožicu, preporučuje se da nakon dvadesetak minuta izvadite meso iz pećnice te obrišete kožicu papirnatim ubrusom i zarežete je u obliku mrežice, možda samo 2 mm.

Uz pečenog odojka preporučujemo francusku salatu, a možete ga poslužiti i uz restani krumpir ili grah na salatu.

Foto: RitaE/Pixabay; HNBS/Pixabay

Kategorija: Glavna jela

Želite se zasladiti?

Kompot od jabuka

Svi smo sigurno barem jednom u životu imali priliku isprobati kompot od jabuka. Neki se nisu previše oduševili, a mnogima je ovo jelo izvrsno osvježenje za vruće ljetne dane. Kompot se može raditi od svježeg ili …

salenjaci

Salenjaci

Salenjaci su tradicionalni hrvatski kolači znani iz kuharica naših baka i prabaka. Neki ih još nazivaju i hrvatskim kroasanima jer se pripremaju slično kao originalni kroasani. Riječ je malenim kolačićima s tisuću …

Brzi domaći sladoled od čokolade bez jaja

Kako se bliže sve topliji dani pravo je vrijeme za sladoled, iako ih ima raznih vrsta i okusa u lokalnim slastičarnicama do velikih hiper marketa ipak najbolji bude onaj koji pripremimo sami kod kuće. Ovo je baš onaj …

Prethodna objava: « Umak od gorgonzole
Sljedeća objava: Brzinski ručak: rižoto od gljiva Rižoto od gljiva»

Reader Interactions

Odgovori Otkaži odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa *

Ova web-stranica koristi Akismet za zaštitu protiv spama. Saznajte kako se obrađuju podaci komentara.

Primarni stupac

Novije

Zdravi snickers

S obzirom na to da volim okus snickersa, ali ne volim kad mi se karamela lijepi za zube (nisam …

čokoladni truffles

Čokoladni truffles

Čokoladni tartufi su jedne od najjednostavnijih slastica jer su izrađeni od samo tri sastojka, …

Brze kiflice

Na samu pomisao na svježe, mekane kiflice rastu vam zazubice, zar ne? Odlične kao doručak, …

Footer

Gastronomija

grč. gastronomía – stručno poznavanje umjetnosti pripreme različitih jela; kult birane hrane i kulinarskoga umijeća

Pratite nas

  • Facebook
  • Instagram

Site Footer

  • O nama
  • Impressum
  • Kontakt
  • Marketing
  • Uvjeti korištenja

Gastro Media

Gastronomija.hr | Moja Zimnica | Vege.hr | Vrtlarica.hr

Gastro Media Copyright © 2012.–2021. Informativka d.o.o. Sva prava pridržana.