Pečeni odojak tradicionalno je novogodišnje jelo. Iako se danas u restoranima sprema na velik broj načina, ostaje činjenica kako se radi o jednom od onih specijaliteta za koje ne trebate uvijek stručan savjet kuhara.
Pečeni odojak postao je simbolom dočeka te raznih drugih svečanosti kao što su, recimo, svadbe. Međutim, ljudi si ga znaju priuštiti kod kuće iz samog gušta, bez nekog posebnog razloga.
Jednostavno ste se zaželjeli odojka i želite ga spremiti, a niste sigurni kako? U nastavku vam donosimo recept i nekoliko dodatnih savjeta kako dobiti savršeno pečeno meso i najhrskaviju koricu odojka.
Za početak, kako bi pečeni odojak bio mekan i sočan, treba nabaviti lijep komad mesa. Meso odojka treba biti svježe, a to možete prepoznati po koži koja treba biti svijetla i mekana. Ne smije biti suhih, tvrdih i požutjelih dijelova. Ako više volite suho meso s buta, birajte donju četvrt, a ako preferirate sočnije meso, uzmite gornju četvrt s vratinom, glavom i rebrima.
Recept za savršeno pečeni odojak
Sastojci
- 1 kg odojka
- ulje za premazivanje
- sol
Priprema pečenog odojka
- Odojak treba dobro obrisati sa svih strana i pritom dobro posoliti
- Prije nego što stavite peći meso, potrebno je tepsiju dobro namastiti sa svinjskom masti na što ćete položiti odojka i pustiti da se peče otprilike pola sata na 220°C
- To činite dok meso ne omekša nakon čega smanjite temperaturu na 180°C
- Za vrijeme pečenja prelijevate odojak pivom i umakom od pečenja te povremeno dodajete malo tople vode
- Zadnjih dvadeset minuta temperaturu opet podignite na 220°C.
Dodatni savjeti
Pečeni odojak će biti ukusniji ako je meso koje ste stavili peći sobne temperature. Zato vam preporučujemo da meso izvadite iz hladnjaka najmanje pola sata ili sat vremena prije pečenja. Važno je da tijekom pečenja meso odojka ne probadate nožem ili vilicom, jer će u tom slučaju iscuriti sok iz unutrašnjosti.
Ako želite hrskavu kožicu, preporučuje se da nakon dvadesetak minuta izvadite meso iz pećnice te obrišete kožicu papirnatim ubrusom i zarežete je u obliku mrežice, možda samo 2 mm.
Uz pečenog odojka preporučujemo francusku salatu, a možete ga poslužiti i uz restani krumpir ili grah na salatu.
Foto: RitaE/Pixabay; HNBS/Pixabay