• Recepti
    • Glavna jela
    • Juhe i variva
    • Predjela
    • Prilozi
    • Salate
    • Umaci
  • Deserti
    • Keksi
    • Kolači
    • Kreme i preljevi
    • Palačinke
    • Torte
    • Voćni deserti
  • Prehrana
    • Dijete
    • Začini
    • Sastojci
    • Vegetarijanstvo
    • Zimnica
    • Zdrava prehrana
  • Pića
  • Recenzije
  • Magazin
    • Novosti
    • Domaćinstvo
    • Mršavljenje
    • Putovanja
  • Search
  • Menu
  • Skip to right header navigation
  • Skip to main content
  • Skip to primary sidebar
  • Skip to footer

Gastronomija.hr

  • Recepti
    • Glavna jela
    • Juhe i variva
    • Predjela
    • Prilozi
    • Salate
    • Umaci
  • Deserti
    • Keksi
    • Kolači
    • Kreme i preljevi
    • Palačinke
    • Torte
    • Voćni deserti
  • Prehrana
    • Dijete
    • Začini
    • Sastojci
    • Vegetarijanstvo
    • Zimnica
    • Zdrava prehrana
  • Pića
  • Recenzije
  • Magazin
    • Novosti
    • Domaćinstvo
    • Mršavljenje
    • Putovanja
  • Search
Vi ste ovdje: Naslovnica / Recepti / Glavna jela / Recept za savršeno pečeni odojak

Recept za savršeno pečeni odojak

Objavljeno: 30.03.2019. Autor: Sanja Štetić

Pečeni odojak tradicionalno je novogodišnje jelo. Iako se danas u restoranima sprema na velik broj načina, ostaje činjenica kako se radi o jednom od onih specijaliteta za koje ne trebate uvijek stručan savjet kuhara.

Pečeni odojak postao je simbolom dočeka te raznih drugih svečanosti kao što su, recimo, svadbe. Međutim, ljudi si ga znaju priuštiti kod kuće iz samog gušta, bez nekog posebnog razloga.

Jednostavno ste se zaželjeli odojka i želite ga spremiti, a niste sigurni kako? U nastavku vam donosimo recept i nekoliko dodatnih savjeta kako dobiti savršeno pečeno meso i najhrskaviju koricu odojka.

Za početak, kako bi pečeni odojak bio mekan i sočan, treba nabaviti lijep komad mesa. Meso odojka treba biti svježe, a to možete prepoznati po koži koja treba biti svijetla i mekana. Ne smije biti suhih, tvrdih i požutjelih dijelova. Ako više volite suho meso s buta, birajte donju četvrt, a ako preferirate sočnije meso, uzmite gornju četvrt s vratinom, glavom i rebrima.

Recept za savršeno pečeni odojak

Pečeni odojak

Sastojci

  • 1 kg odojka
  • ulje za premazivanje
  • sol

Priprema pečenog odojka

  1. Odojak treba dobro obrisati sa svih strana i pritom dobro posoliti
  2. Prije nego što stavite peći meso, potrebno je tepsiju dobro namastiti sa svinjskom masti na što ćete položiti odojka i pustiti da se peče otprilike pola sata na 220°C
  3. To činite dok meso ne omekša nakon čega smanjite temperaturu na 180°C
  4. Za vrijeme pečenja prelijevate odojak pivom i umakom od pečenja te povremeno dodajete malo tople vode
  5. Zadnjih dvadeset minuta temperaturu opet podignite na 220°C.

Dodatni savjeti

Pečeni odojak će biti ukusniji ako je meso koje ste stavili peći sobne temperature. Zato vam preporučujemo da meso izvadite iz hladnjaka najmanje pola sata ili sat vremena prije pečenja. Važno je da tijekom pečenja meso odojka ne probadate nožem ili vilicom, jer će u tom slučaju iscuriti sok iz unutrašnjosti.

Ako želite hrskavu kožicu, preporučuje se da nakon dvadesetak minuta izvadite meso iz pećnice te obrišete kožicu papirnatim ubrusom i zarežete je u obliku mrežice, možda samo 2 mm.

Uz pečenog odojka preporučujemo francusku salatu, a možete ga poslužiti i uz restani krumpir ili grah na salatu.

Foto: RitaE/Pixabay; HNBS/Pixabay

Kategorija: Glavna jela

Želite se zasladiti?

Zaljubljena Cherry pie

Dobrodošlicu veljači, odnosno mjesecu ljubavi, zaželjeti ćemo jednom ljubavnom pitom od višanja. Ovu pitu radim godinama i nikad ne razočara, iako vjerojatno kršim neka osnovna pravila za prhka tijesta. Ako ste …

palacinke od razenog brasna

Recept za ukusne palačinke od raženog brašna

Mekane, elastične, ukusne i mirišljave palačinke od raženog brašna osvojit će vas isti tren kad ih probate. Malo promjene od kolača nikome ne škodi, zar ne? Recept za palačinke od raženog brašna: Sastojci: 50 g …

Kuglof od lješnjaka u novom ruhu

Danas imam za vas ukusan i sočan kolač s lješnjacima u sasvim novom ruhu, stari okusi pretočeni u nešto novo i to vrlo privlačno, nadam se da se slažete sa mnom? Recept za kuglof od lješnjaka Sastojci potrebni za …

Prethodna objava: « Umak od gorgonzole
Sljedeća objava: Brzinski ručak: rižoto od gljiva Rižoto od gljiva»

Reader Interactions

Odgovori Otkaži odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa * (obavezno)

Ova web-stranica koristi Akismet za zaštitu protiv spama. Saznajte kako se obrađuju podaci komentara.

Primarni stupac

Novije

blok kuhinja

Blok kuhinje za stan ili za kuću

Kuhinjski blok odnosi se na praktičnu kuhinja koja ima sve što vam je potrebno za pripremu …

Zdravi snickers

S obzirom na to da volim okus snickersa, ali ne volim kad mi se karamela lijepi za zube (nisam …

čokoladni truffles

Čokoladni truffles

Čokoladni tartufi su jedne od najjednostavnijih slastica jer su izrađeni od samo tri sastojka, …

RSS Vege.hr

  • Himalajska sol
  • Kakao maslac
  • Seitan
  • Granola
  • Aquafaba - zamjena za jaja
  • Što je gluten
  • Sojino mlijeko
  • Kokosovo mlijeko
  • Bademovo mlijeko
  • Mlijeko od sjemenki bundeve
[notphone] [/notphone] [phone]
[/phone]

Footer

Gastronomija

grč. gastronomía – stručno poznavanje umjetnosti pripreme različitih jela; kult birane hrane i kulinarskoga umijeća

Pratite nas

  • Facebook
  • Instagram

Site Footer

  • O nama
  • Impressum
  • Kontakt
  • Marketing
  • Uvjeti korištenja

Gastro Mreža

Gastronomija.hr | Moja Zimnica | Vege.hr | Vrtlarica.hr

Copyright © 2012.–2023. by Gastro Mreža. Sva prava pridržana. Web: Informativka d.o.o.