Osim dalmatinskih fritula koje nam mame uzdahe svaki put kad ih probamo, tu su i čuvene istarske fritule koje poput dalamtinskih predstavljaju pravo slatko otkriće svaki put kad ih probamo. Fritule su danas poznate kao slatko koje se sprema već dugi niz godina, kao desert koji smo prvi put probali od naših baka, koje su ga potom prosljedile nama.
Danas više toliko ne ovisimo o restoranima i štandovima. Odnosno ne moramo čekati neko veće događanje zimi da bismo uživali u ovim finim uštipcima. Dovoljno je imati volju i prije svega upornost te pokušat sam napraviti ove zanimljive slastice. Ako želite pokušati mi vam možemo pomoći.
Istarske fritule:
- 20 g šećera u prahu
- ulje za prženje
- 400 g glatkog brašna
- 2 žutanjka
- malo soli
- 1,5 dl mlijeka
- 45 g šećera
- 15 g maslaca
- 0,5 dl rakije
- korica od limuna
- 70 g grožđica
- 15 g kvasca
Prvo ćete uzeti brašno, sol, žutanjke, šećer, grožđice, rastopljen maslac, malo rakije i naribanu koricu od limuna. U posebnoj posudi rastopiti ćete šećer i kvasac u 1 dl mlijeka, nakon čega ćete smjesu ostaviti da se digne.
Nakon što postigne željenu visinu dodajete brašno i još malo mlijeka dok tijesto ne bude toliko mekano da ga možete vaditi žlicom. Potrebno je kuhačom dobro izmješati tijesto i ostaviti ga oko pola sata da se digne.