Juha od rajčice ili kako ju većina češće zove juha paradajza ili paradajz juha je postalo jelo koje ne zaobilazimo već duže vrijeme. Radi se o sastavnom dijelu ručka koji veseli ne samo starije nego i one malo mlađe. Možemo slobodno reći kako, od svih kremastih juha, juha od rajčice zasigurno zauzima prvo mjesto što se tiče ljetnog bogatstva okusa.
Njezina popularnost leži u tome što je zaista jednostavna za spremiti i neće vam trebati puno vremena kako bi ju skuhali. Vjerujemo kako je upravo ova juha najdraža onima koji nemaju vremena za duga kuhanja, a ujedno žele nešto što će ih “ugrijati” i, na brzinu, okrijepiti.
Najukusnija je kada se radi s domaćom kuhanom rajčicom, no u nedostatku istog jednako je dobra i s kupovnim koncentratom rajčice kojim se također može postići i više nego zadovoljavajući okus. S domaćim griz knedlama, ili klasičnim rezancima, uvjereni smo da će zadovoljiti svačiju potrebu za nečim “domaćim”.
Recept za juhu od rajčice (paradajza)
Sastojci
- malo vegete
- maslinovo ulje
- malo soli
- vrhnje za kuhanje
- 500 g pasirane rajčice
- 3 žlice brašna
Priprema
- 3 žlice brašna popržite na ulju uz neprestano mješanje dok ne poprimi zlatno žutu boju (klasična priprema zapriške)
- Dodajete rajčicu i brzo miješajte kako se nebi stvorile grudice.
- Dodajte začine – sol, vegetu, papar i bosiljak koji je fantastičan dodatak jelima od rajčice.
- Kad juha provrije ukuhajte griz knedle, standardne njoke od brašna i jaja, rezance i taranu. Po izboru možete dodati i malo vrhnja za kuhanja za dodatan, bogatiji okus.
Savjet
Vrhnje ne morate dodavati odmah u juhu. Nakon serviranja u tanjure, po vrhu malo pospite vrhnja i dodajte malo bosiljka ili peršina.
Ako vam je juha prekisela zbog rajčice, slobodno dodajte prstohvat šećera. Pričekajte da se šećer rastopi, probajte. Ako vam je još uvijek kisela, dodajte još prstohvat šećera dok ne postignete savršen balans u okusima.
To je to! Poznat okus iz vrtićkih dana na vašem stolu. Uživajte u finoj, kremastoj, gustoj i potpuno neodoljivoj juhi. Dobar tek!
Foto: Aline Ponce/Pixabay;