Zapečene tortilje s piletinom jelo je koje će obožavati svi vaši ukućani. Obožavat ćete ga i vi, jer ne samo da je ukusno i zanimljivo, nego ga je i vrlo jednostavno prirpremiti. Idealno je kada trebate pripremiti hranu za više ljudi, a ne želite cijeli dan provesti u kuhinji. Zapečene tortilje jako su zasitne i, najbolje od svega, u njih možete staviti što god poželite (ili što god imate u hladnjaku).
Ako volite meksičku kuhinju, poigrajte se s njihovim tradicionalnim začinima i u jelo dodajte karakteristično povrće, poput kukuruza, graha ili avokada. Čak i ako niste veliki obožavatelj meksičke hrane, ne znači da morate odustati od tortilja! Sve što trebate je napraviti punjenje po svojoj volji i upakirati ga u tortilje. Ono može imati mediteranski, kontinentalni ili bilo koji drugi štih, sve ovisi o začinima i namirnicama koje koristite.
Same tortilje možete kupiti ili možete napraviti domaću verziju. Domaće tortilje vrlo je jednostavno pripremiti, ne zahtijevaju puno novaca ni vremena, a na kraju ćete dobiti bolji, ukusniji i zdraviji proizvod. Punjenje napravite po vlastitoj volji, a za ovu verziju jedino je važno da imate piletinu. Uz nadjev pripremite i nešto sira, vrhnja, a za prilog miješanu salata. Budući da je ovo jelo zasitno i kalorično, salata začinjena samo uljem i octom uz njega će biti odlično osvježenje.
Recept za zapečene tortilje s piletinom
Sastojci (za 6 osoba)
- 12-14 tortilji
- 500 g pilećeg mesa
- 1 crveni luk
- 2 crvene paprike
- 1 konzerva smeđeg graha
- 1 konzerva kukuruza šećerca
- 1 konzerva pelata
- meksički začini: crvena paprika, čili prah, kumin, papar, korijander, češnjak u prahu
- šećer (po želji)
- sol (po želji)
- 1 kiselo vrhnje
- 1 vrhnje za kuhanje
- 20 dkg gaude
- malo ulja
Priprema
Prije svega morate napraviti nadjev. Nasjeckajte crveni lik i popržite ga na ulju. Kada malo usahne, na njega stavite nasjeckanu papriku. Čim paprika malo “opusti”, na istu tavu stavite piletinu nasjeckanu na komadiće. Sve dobro pirjajte. Nakon što je piletina izgubila svoju ružičastu boju, posolite je i začinite meksičkim začinima. Stavite ih po želji, ali preporučujemo da stavite oko pola male žličice svakog začina. Sve promiješajte i dodajte konzervu isjeckanih pelata i malo vode.
Pustite da zakuha. Kada pelat zavrije, malo ga pošećerite. Po potrebi dodajte još soli i začina. Neka kuha 10-15 minuta. Nakon što se nadjev zgusne, dodajte po konzervu procijeđenog i malo ispranog graha i kukuruza. Još malo promiješajte i pustite da provrije. Nakon dodavanja graha nemojte dugo kuhati da se ne raspadne.
Nakon što je umak gotov, maknite ga s vatre. Zagrijte pećnicu i počnite puniti tortilje. Na svaku tortilju stavite dovoljno nadjeva da bude puna, ali da se može lijepo zatvoriti sa svih strana. Zamotane tortilje slažite jednu pored druge u protvan. Nakon što ste iz naslagali, u vrhnje za kuhanje stavite žlicu kiselog. Ako ne volite zapečeno kiselo vrhnje, možete ga izostaviti. U smjesu dodajte i naribani sir, pa sve prelijte preko tortilji.
Pecite tortilje u zagrijanoj pećnici 15-ak minuta na 220ºC. Sve poslužite uz klasičnu miješanu salatu ili grčku salatu i kiselo vrhnje sa strane, koje možete dodavati na tortilje prema ukusu. Ako volite meksičke okuse, uz tortilje možete poslužiti i guacamole umak ili chilli umak.
Foto: Raduz/Pexels; brankee/Pixabay