• Recepti
    • Glavna jela
    • Juhe i variva
    • Predjela
    • Prilozi
    • Salate
    • Umaci
  • Deserti
    • Keksi
    • Kolači
    • Kreme i preljevi
    • Palačinke
    • Torte
    • Voćni deserti
  • Prehrana
    • Dijete
    • Začini
    • Sastojci
    • Vegetarijanstvo
    • Zimnica
    • Zdrava prehrana
  • Pića
  • Recenzije
  • Magazin
    • Novosti
    • Domaćinstvo
    • Mršavljenje
    • Putovanja
  • Search
  • Menu
  • Skip to right header navigation
  • Skip to main content
  • Skip to primary sidebar
  • Skip to footer

Gastronomija.hr

  • Recepti
    • Glavna jela
    • Juhe i variva
    • Predjela
    • Prilozi
    • Salate
    • Umaci
  • Deserti
    • Keksi
    • Kolači
    • Kreme i preljevi
    • Palačinke
    • Torte
    • Voćni deserti
  • Prehrana
    • Dijete
    • Začini
    • Sastojci
    • Vegetarijanstvo
    • Zimnica
    • Zdrava prehrana
  • Pića
  • Recenzije
  • Magazin
    • Novosti
    • Domaćinstvo
    • Mršavljenje
    • Putovanja
  • Search
Vi ste ovdje: Naslovnica / Recepti / Glavna jela / Napravite sami domaće tijesto za tortilje
domaće tortilje

Napravite sami domaće tijesto za tortilje

Objavljeno: 06.06.2018. Autor: Vlatka Basioli

Ako volite meksičku kuhinju, tortilje su vam sigurno nezaobilazne. Pa kako ne bi i bile? Ne samo da ih je vrlo lako pripremiti, već i svako jelo čini zanimljivim i ukusnim, dajući im dašak egzotike. U tortilje možete stavljati kakvo god punjenje želite – povrće, meso, morske plodove – a one će u svakom slučaju biti ukusne. Nerijetko smjesi s mesom i povrćem dodajemo malo kiselog, ljutog ili nekog drugog finog umaka, naribanog sir i svježe salate, kako bi bile još ukusnije. Ručak s tortiljama zato može biti ne samo fini, nego i vrlo zdrav.

A da ne spominjemo sve moguće načine na koje ih možete spremiti. Napunjene tortilje možete malo zapeći na tavici, pržiti u dubokom ulju ili preliti umacima i sirom po želji, pa zapeći u pećnici kao što smo objasnili u receptu za zapečene tortilje s piletinom. U njih možete upakirati sve obroke – od doručka do večere, pa i običan snack za po putu. Prednost im je upravo ta što su vrlo praktične, pa ih možete jesti i u ne baš praktičnim uvjetom, na primjer, u uredu za radnim stolom ili na pikniku u parku. Koje god da su okolnosti, mjesta za tortilju uvijek ima.

I baš zato što ih toliko volimo jesti, trebali bismo ih znati i pripremiti. Naravno, uvijek možemo kupiti gotove, zapakirane tortilje i samo ih malo podgrijati prije obroka, ali domaće tortilje ipak su u velikoj prednosti pred kupovnima. Za početak, mnogo su jeftinije, za pakovanje od desetak tortilji platit ćete petnaestak kuna. Za isti novac možete kupiti tri kile brašna i od njih napraviti sedamdeset tortilja. Desetak domaćih tortilji koštat će vas svega par kuna.

Ali ušteda nije jedina prednost. Domaće tortilje možete raditi s kojim god brašnom želite. Od klasičnih s bijelim brašnom, do onih s kukuruznim, raženim ili možda zdravije varijante s integralnim ili brašnom nekih drugih, egzotičnijih žitarica. Možete kombinirati što god vam je po volji. Postupak pripreme vrlo je jednostavan.

Recept za domaće tortilje

domaće tortilje

Sastojci

  • 500 grama brašna (po želji; ako želite, možete kombinirati i nekoliko vrsta)
  • 250 ml vode
  • žličica soli
  • malo ulja

Priprema

Domaće tortilje rade se od tri sastojka – brašna, vode i soli. Po želji možete staviti malo ulja, ali ako ne želite, masnoće ni ne treba stavljati. Također, ako želite da vam ispadnu mekše, u brašno prije pripreme možete staviti žličicu praška za pecivo.

U brašno umiješajte i sol, pa dodajte po malo vode i miješajte. Brašno i voda uvijek idu u omjeru 1.5:1. Voda mora biti vruća kako bi barem djelomično skuhala brašno prije nego uopće ide na tavu. Miješajte tijesto dok se ne naprave male grudice, a onda počnite mijesiti rukama. Nakon što umijesite jednolično tijesto, pustite ga da se odmori pola sata.

Tijesto podijelite na četiri dijela, pa svaki dio oblikujte u valjak i opet ga podijelite na četiri dijela. Svaki komad premažite s malo ulja, pospite površinu na kojoj ćete valjati brašnom, pa svaki izvaljajte u krugove tortilje promjera 18 cm.

tijesto za tortilje

Nakon što izvaljate sve tortilje, zagrijte tavu na srednju temperaturu. U tavu stavite tortilju i pecite je dok se na njoj ne počnu pojavljivati mjehurići zraka. Tada je okrenite i pecite dok se i ta strana ne počne dizati.

Pečene tortilje slažite na tanjur i pokrijte krpom kako bi ostale mekane. Kada su sve tortilje gotove, možete ih puniti nadjevom po želji, ponovo zapeći na tavi, peći u dubokom ulju ili zapeći u pećnici.

Foto: costesjm0/Pixabay; adamlot/Pixabay

Kategorija: Glavna jela

Želite se zasladiti?

Čupavci

Recept za najsočnije čupavce

Čupavci su zasigurno jedan od onih kolača za koje možemo reći kako ih je poprilično jednostavno napraviti - biskvit, preljev za umakanje i kokos. Radi se o kolaču koji su spremale naše mame i bake, a koji nas uvijek …

lazni tiramisu

Lažni tiramisu koji će vas oduševiti okusom

Ovaj tiramisu dobio je pridjev "lažni" zbog toga što je njegova priprema puno jednostavnija i brža od tradicionalne inačice s jajima. Iako je lažni, neće vas razočarati okusom. Sastojci: 200 g piškota 2 dcl …

cokoladni muffini

Čokoladni muffini s čokoladnim preljevom

Imati klasičan recept za čokoladne muffine u vašoj knjizi recepta je "must have"! Ove savršene čoko muffine u kombinaciji s najukusnijim preljevom od soka naranče i čokoladnom glazurom će svi obožavati i postat će jedan …

Prethodna objava: «Grenadir-mars Grenadir marš
Sljedeća objava: Speculaas keksi – recept Speculaas keksi»

Reader Interactions

Odgovori Otkaži odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa *

Ova web-stranica koristi Akismet za zaštitu protiv spama. Saznajte kako se obrađuju podaci komentara.

Primarni stupac

Novije

Zdravi snickers

S obzirom na to da volim okus snickersa, ali ne volim kad mi se karamela lijepi za zube (nisam …

čokoladni truffles

Čokoladni truffles

Čokoladni tartufi su jedne od najjednostavnijih slastica jer su izrađeni od samo tri sastojka, …

Brze kiflice

Na samu pomisao na svježe, mekane kiflice rastu vam zazubice, zar ne? Odlične kao doručak, …

Footer

Gastronomija

grč. gastronomía – stručno poznavanje umjetnosti pripreme različitih jela; kult birane hrane i kulinarskoga umijeća

Pratite nas

  • Facebook
  • Instagram

Site Footer

  • O nama
  • Impressum
  • Kontakt
  • Marketing
  • Uvjeti korištenja

Gastro Media

Gastronomija.hr | Moja Zimnica | Vege.hr | Vrtlarica.hr

Gastro Media Copyright © 2012.–2021. Informativka d.o.o. Sva prava pridržana.