• Recepti
    • Glavna jela
    • Juhe i variva
    • Predjela
    • Prilozi
    • Salate
    • Umaci
  • Deserti
    • Keksi
    • Kolači
    • Kreme i preljevi
    • Palačinke
    • Torte
    • Voćni deserti
  • Prehrana
    • Dijete
    • Začini
    • Sastojci
    • Vegetarijanstvo
    • Zimnica
    • Zdrava prehrana
  • Pića
  • Recenzije
  • Magazin
    • Novosti
    • Domaćinstvo
    • Mršavljenje
    • Putovanja
  • Search
  • Menu
  • Skip to right header navigation
  • Skip to main content
  • Skip to primary sidebar
  • Skip to footer

Gastronomija.hr

  • Recepti
    • Glavna jela
    • Juhe i variva
    • Predjela
    • Prilozi
    • Salate
    • Umaci
  • Deserti
    • Keksi
    • Kolači
    • Kreme i preljevi
    • Palačinke
    • Torte
    • Voćni deserti
  • Prehrana
    • Dijete
    • Začini
    • Sastojci
    • Vegetarijanstvo
    • Zimnica
    • Zdrava prehrana
  • Pića
  • Recenzije
  • Magazin
    • Novosti
    • Domaćinstvo
    • Mršavljenje
    • Putovanja
  • Search
Vi ste ovdje: Naslovnica / Recepti / Glavna jela / Napravite sami domaće tijesto za tortilje
domaće tortilje

Napravite sami domaće tijesto za tortilje

Objavljeno: 06.06.2018. Autor: Vlatka Basioli

Ako volite meksičku kuhinju, tortilje su vam sigurno nezaobilazne. Pa kako ne bi i bile? Ne samo da ih je vrlo lako pripremiti, već i svako jelo čini zanimljivim i ukusnim, dajući im dašak egzotike. U tortilje možete stavljati kakvo god punjenje želite – povrće, meso, morske plodove – a one će u svakom slučaju biti ukusne. Nerijetko smjesi s mesom i povrćem dodajemo malo kiselog, ljutog ili nekog drugog finog umaka, naribanog sir i svježe salate, kako bi bile još ukusnije. Ručak s tortiljama zato može biti ne samo fini, nego i vrlo zdrav.

A da ne spominjemo sve moguće načine na koje ih možete spremiti. Napunjene tortilje možete malo zapeći na tavici, pržiti u dubokom ulju ili preliti umacima i sirom po želji, pa zapeći u pećnici kao što smo objasnili u receptu za zapečene tortilje s piletinom. U njih možete upakirati sve obroke – od doručka do večere, pa i običan snack za po putu. Prednost im je upravo ta što su vrlo praktične, pa ih možete jesti i u ne baš praktičnim uvjetom, na primjer, u uredu za radnim stolom ili na pikniku u parku. Koje god da su okolnosti, mjesta za tortilju uvijek ima.

I baš zato što ih toliko volimo jesti, trebali bismo ih znati i pripremiti. Naravno, uvijek možemo kupiti gotove, zapakirane tortilje i samo ih malo podgrijati prije obroka, ali domaće tortilje ipak su u velikoj prednosti pred kupovnima. Za početak, mnogo su jeftinije, za pakovanje od desetak tortilji platit ćete petnaestak kuna. Za isti novac možete kupiti tri kile brašna i od njih napraviti sedamdeset tortilja. Desetak domaćih tortilji koštat će vas svega par kuna.

Ali ušteda nije jedina prednost. Domaće tortilje možete raditi s kojim god brašnom želite. Od klasičnih s bijelim brašnom, do onih s kukuruznim, raženim ili možda zdravije varijante s integralnim ili brašnom nekih drugih, egzotičnijih žitarica. Možete kombinirati što god vam je po volji. Postupak pripreme vrlo je jednostavan.

Recept za domaće tortilje

domaće tortilje

Sastojci

  • 500 grama brašna (po želji; ako želite, možete kombinirati i nekoliko vrsta)
  • 250 ml vode
  • žličica soli
  • malo ulja

Priprema

Domaće tortilje rade se od tri sastojka – brašna, vode i soli. Po želji možete staviti malo ulja, ali ako ne želite, masnoće ni ne treba stavljati. Također, ako želite da vam ispadnu mekše, u brašno prije pripreme možete staviti žličicu praška za pecivo.

U brašno umiješajte i sol, pa dodajte po malo vode i miješajte. Brašno i voda uvijek idu u omjeru 1.5:1. Voda mora biti vruća kako bi barem djelomično skuhala brašno prije nego uopće ide na tavu. Miješajte tijesto dok se ne naprave male grudice, a onda počnite mijesiti rukama. Nakon što umijesite jednolično tijesto, pustite ga da se odmori pola sata.

Tijesto podijelite na četiri dijela, pa svaki dio oblikujte u valjak i opet ga podijelite na četiri dijela. Svaki komad premažite s malo ulja, pospite površinu na kojoj ćete valjati brašnom, pa svaki izvaljajte u krugove tortilje promjera 18 cm.

tijesto za tortilje

Nakon što izvaljate sve tortilje, zagrijte tavu na srednju temperaturu. U tavu stavite tortilju i pecite je dok se na njoj ne počnu pojavljivati mjehurići zraka. Tada je okrenite i pecite dok se i ta strana ne počne dizati.

Pečene tortilje slažite na tanjur i pokrijte krpom kako bi ostale mekane. Kada su sve tortilje gotove, možete ih puniti nadjevom po želji, ponovo zapeći na tavi, peći u dubokom ulju ili zapeći u pećnici.

Foto: costesjm0/Pixabay; adamlot/Pixabay

Kategorija: Glavna jela

Želite se zasladiti?

Husarski ustipci - naslovna

Savršeno prhki Husarski uštipci

Nešto vam miriši? Da, to su ovi kolačići zvani Huskarski uštipci. Na što vas prvo asociraju kad ih ugledate? Ili vam pogled bježi na marmeladu? Preukusni su i ovo je, po meni, idealan spoj okusa. Pripremite na …

Salata od krušaka i šljiva s medom

Voćne salate su idealno osvježenje i bogat izvor vitamina i ostalih hranjivih tvari. U ljetnim mjesecima predstavljaju kvalitetan obrok koji osvježava, dok u zimskim mjesecima služi kao zaštita od raznih …

Okruglice od šljiva

Šljiva je idealno voće za pripremanje slatkih jela i deserata. Izvrsno se slaže sa ostalim voćem, ali može stajati i samostalno kao dodatak. Na našem području postoji jedno tradicionalno jelo sa šljivama - okruglice od …

Prethodna objava: «Grenadir-mars Grenadir marš
Sljedeća objava: Speculaas keksi – recept Speculaas keksi»

Reader Interactions

Odgovori Otkaži odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa *

Ova web-stranica koristi Akismet za zaštitu protiv spama. Saznajte kako se obrađuju podaci komentara.

Primarni stupac

Novije

Zdravi snickers

S obzirom na to da volim okus snickersa, ali ne volim kad mi se karamela lijepi za zube (nisam …

čokoladni truffles

Čokoladni truffles

Čokoladni tartufi su jedne od najjednostavnijih slastica jer su izrađeni od samo tri sastojka, …

Brze kiflice

Na samu pomisao na svježe, mekane kiflice rastu vam zazubice, zar ne? Odlične kao doručak, …

Footer

Gastronomija

grč. gastronomía – stručno poznavanje umjetnosti pripreme različitih jela; kult birane hrane i kulinarskoga umijeća

Pratite nas

  • Facebook
  • Instagram

Site Footer

  • O nama
  • Impressum
  • Kontakt
  • Marketing
  • Uvjeti korištenja

Gastro Media

Gastronomija.hr | Moja Zimnica | Vege.hr | Vrtlarica.hr

Gastro Media Copyright © 2012.–2022. Informativka d.o.o. Sva prava pridržana.