Ako volite meksičku kuhinju, tortilje su vam sigurno nezaobilazne. Pa kako ne bi i bile? Ne samo da ih je vrlo lako pripremiti, već i svako jelo čini zanimljivim i ukusnim, dajući im dašak egzotike. U tortilje možete stavljati kakvo god punjenje želite – povrće, meso, morske plodove – a one će u svakom slučaju biti ukusne. Nerijetko smjesi s mesom i povrćem dodajemo malo kiselog, ljutog ili nekog drugog finog umaka, naribanog sir i svježe salate, kako bi bile još ukusnije. Ručak s tortiljama zato može biti ne samo fini, nego i vrlo zdrav.
A da ne spominjemo sve moguće načine na koje ih možete spremiti. Napunjene tortilje možete malo zapeći na tavici, pržiti u dubokom ulju ili preliti umacima i sirom po želji, pa zapeći u pećnici kao što smo objasnili u receptu za zapečene tortilje s piletinom. U njih možete upakirati sve obroke – od doručka do večere, pa i običan snack za po putu. Prednost im je upravo ta što su vrlo praktične, pa ih možete jesti i u ne baš praktičnim uvjetom, na primjer, u uredu za radnim stolom ili na pikniku u parku. Koje god da su okolnosti, mjesta za tortilju uvijek ima.
I baš zato što ih toliko volimo jesti, trebali bismo ih znati i pripremiti. Naravno, uvijek možemo kupiti gotove, zapakirane tortilje i samo ih malo podgrijati prije obroka, ali domaće tortilje ipak su u velikoj prednosti pred kupovnima. Za početak, mnogo su jeftinije, za pakovanje od desetak tortilji platit ćete petnaestak kuna. Za isti novac možete kupiti tri kile brašna i od njih napraviti sedamdeset tortilja. Desetak domaćih tortilji koštat će vas svega par kuna.
Ali ušteda nije jedina prednost. Domaće tortilje možete raditi s kojim god brašnom želite. Od klasičnih s bijelim brašnom, do onih s kukuruznim, raženim ili možda zdravije varijante s integralnim ili brašnom nekih drugih, egzotičnijih žitarica. Možete kombinirati što god vam je po volji. Postupak pripreme vrlo je jednostavan.
Recept za domaće tortilje
Sastojci
- 500 grama brašna (po želji; ako želite, možete kombinirati i nekoliko vrsta)
- 250 ml vode
- žličica soli
- malo ulja
Priprema
Domaće tortilje rade se od tri sastojka – brašna, vode i soli. Po želji možete staviti malo ulja, ali ako ne želite, masnoće ni ne treba stavljati. Također, ako želite da vam ispadnu mekše, u brašno prije pripreme možete staviti žličicu praška za pecivo.
U brašno umiješajte i sol, pa dodajte po malo vode i miješajte. Brašno i voda uvijek idu u omjeru 1.5:1. Voda mora biti vruća kako bi barem djelomično skuhala brašno prije nego uopće ide na tavu. Miješajte tijesto dok se ne naprave male grudice, a onda počnite mijesiti rukama. Nakon što umijesite jednolično tijesto, pustite ga da se odmori pola sata.
Tijesto podijelite na četiri dijela, pa svaki dio oblikujte u valjak i opet ga podijelite na četiri dijela. Svaki komad premažite s malo ulja, pospite površinu na kojoj ćete valjati brašnom, pa svaki izvaljajte u krugove tortilje promjera 18 cm.
Nakon što izvaljate sve tortilje, zagrijte tavu na srednju temperaturu. U tavu stavite tortilju i pecite je dok se na njoj ne počnu pojavljivati mjehurići zraka. Tada je okrenite i pecite dok se i ta strana ne počne dizati.
Pečene tortilje slažite na tanjur i pokrijte krpom kako bi ostale mekane. Kada su sve tortilje gotove, možete ih puniti nadjevom po želji, ponovo zapeći na tavi, peći u dubokom ulju ili zapeći u pećnici.
Foto: costesjm0/Pixabay; adamlot/Pixabay