Vjerujemo da ste do sada već stotinu puta jeli Speculaas kekse. I to najčešće one kupovne. Posebno ih volimo za vrijeme zime, jer imaju karakterističan okus cimeta, kliničića, đumbira i ostalih začina koji podsjećaju na udoban dom, toplu pitu od jabuka, kuhano vino ili vruću čokoladu.
Ovi keksi tradicionalno potječu iz Nizozemske, što možemo i pretpostaviti prema kupljenim keksima, jer redovito su oblika vjetrenjače. U Nizozemskoj se tradicionalno peku za Božić i Svetog Nikolu, pa se tamo mogu pronaći i u oblicima Djeda Božićnjaka i sličnim, božićnim motivima.
Ono što je zajedničko svim Speculaas keksima je da imaju upravo taj karakterističan otisnuti motiv, smeđe su boje i cimetastog okusa. Odlično se slažu uz topli čaj, mlijeko ili vruću čokoladu.
Iako je ove kupovne lakše nabaviti, domaći keksi ipak su domaći. A to znači ukusniji, zdraviji i jeftiniji. Jedino što u njih morate uložiti je vrijeme, ali i to je mala cijena za prekrasan miris koji će se proširiti vašom kućom, te za ugodne trenutke uz čaj, knjigu i fine kekse! Ako samo bacite pogled na recept, vidjet ćete da su zapravo vrlo jednostavni za napraviti.
Speculaas keksi recept
Sastojci
- 350 g mekog bijelog brašna
- 160 g maslaca
- 100 g muscovado šećera
- 70 ml mlijeka
- pola žlice sode bikarbone
- pola žličice soli
- prstohvat bijelog papra
- 2 žličice cimeta
- 1 žličica mljevenog đumbira
- pola žličice mljevenog klinčića
- pola žličice muškatnog oraščića
Priprema
Za početak uključite pećnicu i stavite da se grije na 180 stupnjeva. U jednoj zdjeli pomiješajte sve suhe sastojke – najprije prosijte brašno, pa u njega dodajte sodu bikarbonu, cimet, mljeveni đumbir, mljeveni klinčić, mljeveni muškatni oraščić, papar i sol. Sve dobro promiješajte.
U maslac sobne temperature stavite muscovado šećer i umutite ih. Dodajte trećinu suhih sastojaka i malo mlijeka, pa umutite, odnosno, počnite mijesiti. Dodajte malo po malo naizmjenično suhih sastojaka i mlijeka, pa umijesite tijesto. Najbolje da to radite rukama.
Umjeseno tijesto stavite na ravnu, pobrašnjenu površinu i počnite ga valjati. Izvaljate ga na pola centimetara debljine. Modlicom ga izrežite. Možete koristiti i nekakav drugi kalup ili pečat, a ako nemate ništa slično, jednostavno ga izrežite na jednake pravokutnike. Možete ih ukrasiti listićima badema ako ih imate.
Modelirano tijesto stavite u pleh na koji ste prethodno stavili papir za pečenje. Kekse pecite 15-18 minuta. Kada posmeđe, vrijeme je da ih izvadite. Pustite ih da se ohlade, a onda poslužite. Vjerujemo da ćete uživati ne samo u njihovom okusu, nego i u prekrasnom mirisu koji će ispuniti vaš stan čim se keksići počnu peći.
Autor: V.B., Foto: Oreo Priest/Wikimedia