• Recepti
    • Glavna jela
    • Juhe i variva
    • Predjela
    • Prilozi
    • Salate
    • Umaci
  • Deserti
    • Keksi
    • Kolači
    • Kreme i preljevi
    • Palačinke
    • Torte
    • Voćni deserti
  • Prehrana
    • Dijete
    • Začini
    • Sastojci
    • Vegetarijanstvo
    • Zimnica
    • Zdrava prehrana
  • Pića
  • Recenzije
  • Magazin
    • Novosti
    • Domaćinstvo
    • Mršavljenje
    • Putovanja
  • Search
  • Menu
  • Skip to right header navigation
  • Skip to main content
  • Skip to primary sidebar
  • Skip to footer

Gastronomija.hr

  • Recepti
    • Glavna jela
    • Juhe i variva
    • Predjela
    • Prilozi
    • Salate
    • Umaci
  • Deserti
    • Keksi
    • Kolači
    • Kreme i preljevi
    • Palačinke
    • Torte
    • Voćni deserti
  • Prehrana
    • Dijete
    • Začini
    • Sastojci
    • Vegetarijanstvo
    • Zimnica
    • Zdrava prehrana
  • Pića
  • Recenzije
  • Magazin
    • Novosti
    • Domaćinstvo
    • Mršavljenje
    • Putovanja
  • Search
Vi ste ovdje: Naslovnica / Deserti / Keksi / Speculaas keksi – recept
Speculaas keksi

Speculaas keksi – recept

Objavljeno: 14.06.2018. Autor: Vlatka Basioli

Vjerujemo da ste do sada već stotinu puta jeli Speculaas kekse. I to najčešće one kupovne. Posebno ih volimo za vrijeme zime, jer imaju karakterističan okus cimeta, kliničića, đumbira i ostalih začina koji podsjećaju na udoban dom, toplu pitu od jabuka, kuhano vino ili vruću čokoladu.

Speculaas keksi

Ovi keksi tradicionalno potječu iz Nizozemske, što možemo i pretpostaviti prema kupljenim keksima, jer redovito su oblika vjetrenjače. U Nizozemskoj se tradicionalno peku za Božić i Svetog Nikolu, pa se tamo mogu pronaći i u oblicima Djeda Božićnjaka i sličnim, božićnim motivima.

Ono što je zajedničko svim Speculaas keksima je da imaju upravo taj karakterističan otisnuti motiv, smeđe su boje i cimetastog okusa. Odlično se slažu uz topli čaj, mlijeko ili vruću čokoladu.

Iako je ove kupovne lakše nabaviti, domaći keksi ipak su domaći. A to znači ukusniji, zdraviji i jeftiniji. Jedino što u njih morate uložiti je vrijeme, ali i to je mala cijena za prekrasan miris koji će se proširiti vašom kućom, te za ugodne trenutke uz čaj, knjigu i fine kekse! Ako samo bacite pogled na recept, vidjet ćete da su zapravo vrlo jednostavni za napraviti.

Speculaas keksi recept

Sastojci

  • 350 g mekog bijelog brašna
  • 160 g maslaca
  • 100 g muscovado šećera
  • 70 ml mlijeka
  • pola žlice sode bikarbone
  • pola žličice soli
  • prstohvat bijelog papra
  • 2 žličice cimeta
  • 1 žličica mljevenog đumbira
  • pola žličice mljevenog klinčića
  • pola žličice muškatnog oraščića

Priprema

Za početak uključite pećnicu i stavite da se grije na 180 stupnjeva. U jednoj zdjeli pomiješajte sve suhe sastojke – najprije prosijte brašno, pa u njega dodajte sodu bikarbonu, cimet, mljeveni đumbir, mljeveni klinčić, mljeveni muškatni oraščić, papar i sol. Sve dobro promiješajte.

U maslac sobne temperature stavite muscovado šećer i umutite ih. Dodajte trećinu suhih sastojaka i malo mlijeka, pa umutite, odnosno, počnite mijesiti. Dodajte malo po malo naizmjenično suhih sastojaka i mlijeka, pa umijesite tijesto. Najbolje da to radite rukama.

Umjeseno tijesto stavite na ravnu, pobrašnjenu površinu i počnite ga valjati. Izvaljate ga na pola centimetara debljine. Modlicom ga izrežite. Možete koristiti i nekakav drugi kalup ili pečat, a ako nemate ništa slično, jednostavno ga izrežite na jednake pravokutnike. Možete ih ukrasiti listićima badema ako ih imate.

Modelirano tijesto stavite u pleh na koji ste prethodno stavili papir za pečenje. Kekse pecite 15-18 minuta. Kada posmeđe, vrijeme je da ih izvadite. Pustite ih da se ohlade, a onda poslužite. Vjerujemo da ćete uživati ne samo u njihovom okusu, nego i u prekrasnom mirisu koji će ispuniti vaš stan čim se keksići počnu peći.

Autor: V.B., Foto: Oreo Priest/Wikimedia

Kategorija: Keksi

Želite se zasladiti?

Topli lava cake od bijele čokolade

Dan je savršen za ovakav desert - topli lava cake od bijele čokolade. Dugo sam radila na tome da mi bijeli lava cake uspije. I konačno se to dogodilo! Super je to što si ga možete ranije pripremiti, zamrzava se i može …

Parfe od marelica

Pod nazivom parfe mislimo na kremu od tučenog vrhnja sa zaslađenim jajima kojoj se može dodavati razno voće, orašasti plodovi, začini i čokolada. Obzirom da su napravljeni od kremastih materijala, parfe kocke se …

vanilin kiflice

Vanilin kiflice s orasima koje se tope u ustima

Vjerojatno ste još kao djeca razmišljali kako ćete jednog dana poput svoje mame i bake stajati u kuhinji s nekoliko recepata i pripremati neke od ukusnijih kolača. Za sve one koji su o tome razmišljali dan je došao i sad …

Prethodna objava: «domaće tortilje Napravite sami domaće tijesto za tortilje
Sljedeća objava: Zapečene tortilje s piletinom zapečena tortilja s piletinom»

Reader Interactions

Odgovori Otkaži odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa * (obavezno)

Ova web-stranica koristi Akismet za zaštitu protiv spama. Saznajte kako se obrađuju podaci komentara.

Primarni stupac

Novije

blok kuhinja

Blok kuhinje za stan ili za kuću

Kuhinjski blok odnosi se na praktičnu kuhinja koja ima sve što vam je potrebno za pripremu …

Zdravi snickers

S obzirom na to da volim okus snickersa, ali ne volim kad mi se karamela lijepi za zube (nisam …

čokoladni truffles

Čokoladni truffles

Čokoladni tartufi su jedne od najjednostavnijih slastica jer su izrađeni od samo tri sastojka, …

RSS Vege.hr

  • Himalajska sol
  • Kakao maslac
  • Seitan
  • Granola
  • Aquafaba - zamjena za jaja
  • Što je gluten
  • Sojino mlijeko
  • Kokosovo mlijeko
  • Bademovo mlijeko
  • Mlijeko od sjemenki bundeve
[notphone] [/notphone] [phone]
[/phone]

Footer

Gastronomija

grč. gastronomía – stručno poznavanje umjetnosti pripreme različitih jela; kult birane hrane i kulinarskoga umijeća

Pratite nas

  • Facebook
  • Instagram

Site Footer

  • O nama
  • Impressum
  • Kontakt
  • Marketing
  • Uvjeti korištenja

Gastro Mreža

Gastronomija.hr | Moja Zimnica | Vege.hr | Vrtlarica.hr

Copyright © 2012.–2023. by Gastro Mreža. Sva prava pridržana. Web: Informativka d.o.o.