• Recepti
    • Glavna jela
    • Juhe i variva
    • Predjela
    • Prilozi
    • Salate
    • Umaci
  • Deserti
    • Keksi
    • Kolači
    • Kreme i preljevi
    • Palačinke
    • Torte
    • Voćni deserti
  • Prehrana
    • Dijete
    • Začini
    • Sastojci
    • Vegetarijanstvo
    • Zimnica
    • Zdrava prehrana
  • Pića
  • Recenzije
  • Magazin
    • Novosti
    • Domaćinstvo
    • Mršavljenje
    • Putovanja
  • Search
  • Menu
  • Skip to right header navigation
  • Skip to main content
  • Skip to primary sidebar
  • Skip to footer

Gastronomija.hr

  • Recepti
    • Glavna jela
    • Juhe i variva
    • Predjela
    • Prilozi
    • Salate
    • Umaci
  • Deserti
    • Keksi
    • Kolači
    • Kreme i preljevi
    • Palačinke
    • Torte
    • Voćni deserti
  • Prehrana
    • Dijete
    • Začini
    • Sastojci
    • Vegetarijanstvo
    • Zimnica
    • Zdrava prehrana
  • Pića
  • Recenzije
  • Magazin
    • Novosti
    • Domaćinstvo
    • Mršavljenje
    • Putovanja
  • Search
Vi ste ovdje: Naslovnica / Deserti / Keksi / Speculaas keksi – recept
Speculaas keksi

Speculaas keksi – recept

Objavljeno: 14.06.2018. Autor: Vlatka Basioli

Vjerujemo da ste do sada već stotinu puta jeli Speculaas kekse. I to najčešće one kupovne. Posebno ih volimo za vrijeme zime, jer imaju karakterističan okus cimeta, kliničića, đumbira i ostalih začina koji podsjećaju na udoban dom, toplu pitu od jabuka, kuhano vino ili vruću čokoladu.

Speculaas keksi

Ovi keksi tradicionalno potječu iz Nizozemske, što možemo i pretpostaviti prema kupljenim keksima, jer redovito su oblika vjetrenjače. U Nizozemskoj se tradicionalno peku za Božić i Svetog Nikolu, pa se tamo mogu pronaći i u oblicima Djeda Božićnjaka i sličnim, božićnim motivima.

Ono što je zajedničko svim Speculaas keksima je da imaju upravo taj karakterističan otisnuti motiv, smeđe su boje i cimetastog okusa. Odlično se slažu uz topli čaj, mlijeko ili vruću čokoladu.

Iako je ove kupovne lakše nabaviti, domaći keksi ipak su domaći. A to znači ukusniji, zdraviji i jeftiniji. Jedino što u njih morate uložiti je vrijeme, ali i to je mala cijena za prekrasan miris koji će se proširiti vašom kućom, te za ugodne trenutke uz čaj, knjigu i fine kekse! Ako samo bacite pogled na recept, vidjet ćete da su zapravo vrlo jednostavni za napraviti.

Speculaas keksi recept

Sastojci

  • 350 g mekog bijelog brašna
  • 160 g maslaca
  • 100 g muscovado šećera
  • 70 ml mlijeka
  • pola žlice sode bikarbone
  • pola žličice soli
  • prstohvat bijelog papra
  • 2 žličice cimeta
  • 1 žličica mljevenog đumbira
  • pola žličice mljevenog klinčića
  • pola žličice muškatnog oraščića

Priprema

Za početak uključite pećnicu i stavite da se grije na 180 stupnjeva. U jednoj zdjeli pomiješajte sve suhe sastojke – najprije prosijte brašno, pa u njega dodajte sodu bikarbonu, cimet, mljeveni đumbir, mljeveni klinčić, mljeveni muškatni oraščić, papar i sol. Sve dobro promiješajte.

U maslac sobne temperature stavite muscovado šećer i umutite ih. Dodajte trećinu suhih sastojaka i malo mlijeka, pa umutite, odnosno, počnite mijesiti. Dodajte malo po malo naizmjenično suhih sastojaka i mlijeka, pa umijesite tijesto. Najbolje da to radite rukama.

Umjeseno tijesto stavite na ravnu, pobrašnjenu površinu i počnite ga valjati. Izvaljate ga na pola centimetara debljine. Modlicom ga izrežite. Možete koristiti i nekakav drugi kalup ili pečat, a ako nemate ništa slično, jednostavno ga izrežite na jednake pravokutnike. Možete ih ukrasiti listićima badema ako ih imate.

Modelirano tijesto stavite u pleh na koji ste prethodno stavili papir za pečenje. Kekse pecite 15-18 minuta. Kada posmeđe, vrijeme je da ih izvadite. Pustite ih da se ohlade, a onda poslužite. Vjerujemo da ćete uživati ne samo u njihovom okusu, nego i u prekrasnom mirisu koji će ispuniti vaš stan čim se keksići počnu peći.

Autor: V.B., Foto: Oreo Priest/Wikimedia

Kategorija: Keksi

Želite se zasladiti?

Osnovni recept za kekse

Osim u vrijeme Božića kada se svi veselimo onim ukusnim božićnim keksima različitih oblika i boja, u ovom ukusnom kolaču možemo uživati i u druge dane. Možemo slobodno reći da se radi o poprilično zahvalnoj slastici …

Okruglice od šljiva

Šljiva je idealno voće za pripremanje slatkih jela i deserata. Izvrsno se slaže sa ostalim voćem, ali može stajati i samostalno kao dodatak. Na našem području postoji jedno tradicionalno jelo sa šljivama - okruglice od …

Neodoljivo sočna čokoladna torta s jagodama

Torta za po doma... Nije lijepa, nema presjek koji dah oduzima, ali okusom je savršena... Kad ti treba nešto da se počastiš, ovo je idealna torta. Recept za običnu čokoladnu tortu Sastojci za biskvit 25 g …

Prethodna objava: «domaće tortilje Napravite sami domaće tijesto za tortilje
Sljedeća objava: Zapečene tortilje s piletinom zapečena tortilja s piletinom»

Reader Interactions

Odgovori Otkaži odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa *

Ova web-stranica koristi Akismet za zaštitu protiv spama. Saznajte kako se obrađuju podaci komentara.

Primarni stupac

Novije

Zdravi snickers

S obzirom na to da volim okus snickersa, ali ne volim kad mi se karamela lijepi za zube (nisam …

čokoladni truffles

Čokoladni truffles

Čokoladni tartufi su jedne od najjednostavnijih slastica jer su izrađeni od samo tri sastojka, …

Brze kiflice

Na samu pomisao na svježe, mekane kiflice rastu vam zazubice, zar ne? Odlične kao doručak, …

Footer

Gastronomija

grč. gastronomía – stručno poznavanje umjetnosti pripreme različitih jela; kult birane hrane i kulinarskoga umijeća

Pratite nas

  • Facebook
  • Instagram

Site Footer

  • O nama
  • Impressum
  • Kontakt
  • Marketing
  • Uvjeti korištenja

Gastro Media

Gastronomija.hr | Moja Zimnica | Vege.hr | Vrtlarica.hr

Gastro Media Copyright © 2012.–2022. Informativka d.o.o. Sva prava pridržana.