• Recepti
    • Glavna jela
    • Juhe i variva
    • Predjela
    • Prilozi
    • Salate
    • Umaci
  • Deserti
    • Keksi
    • Kolači
    • Kreme i preljevi
    • Palačinke
    • Torte
    • Voćni deserti
  • Prehrana
    • Dijete
    • Začini
    • Sastojci
    • Vegetarijanstvo
    • Zimnica
    • Zdrava prehrana
  • Pića
  • Recenzije
  • Magazin
    • Novosti
    • Domaćinstvo
    • Mršavljenje
    • Putovanja
  • Search
  • Menu
  • Skip to right header navigation
  • Skip to main content
  • Skip to primary sidebar
  • Skip to footer

Gastronomija.hr

  • Recepti
    • Glavna jela
    • Juhe i variva
    • Predjela
    • Prilozi
    • Salate
    • Umaci
  • Deserti
    • Keksi
    • Kolači
    • Kreme i preljevi
    • Palačinke
    • Torte
    • Voćni deserti
  • Prehrana
    • Dijete
    • Začini
    • Sastojci
    • Vegetarijanstvo
    • Zimnica
    • Zdrava prehrana
  • Pića
  • Recenzije
  • Magazin
    • Novosti
    • Domaćinstvo
    • Mršavljenje
    • Putovanja
  • Search
Vi ste ovdje: Naslovnica / Deserti / Keksi / Speculaas keksi – recept
Speculaas keksi

Speculaas keksi – recept

Objavljeno: 14.06.2018. Autor: Vlatka Basioli

Vjerujemo da ste do sada već stotinu puta jeli Speculaas kekse. I to najčešće one kupovne. Posebno ih volimo za vrijeme zime, jer imaju karakterističan okus cimeta, kliničića, đumbira i ostalih začina koji podsjećaju na udoban dom, toplu pitu od jabuka, kuhano vino ili vruću čokoladu.

Speculaas keksi

Ovi keksi tradicionalno potječu iz Nizozemske, što možemo i pretpostaviti prema kupljenim keksima, jer redovito su oblika vjetrenjače. U Nizozemskoj se tradicionalno peku za Božić i Svetog Nikolu, pa se tamo mogu pronaći i u oblicima Djeda Božićnjaka i sličnim, božićnim motivima.

Ono što je zajedničko svim Speculaas keksima je da imaju upravo taj karakterističan otisnuti motiv, smeđe su boje i cimetastog okusa. Odlično se slažu uz topli čaj, mlijeko ili vruću čokoladu.

Iako je ove kupovne lakše nabaviti, domaći keksi ipak su domaći. A to znači ukusniji, zdraviji i jeftiniji. Jedino što u njih morate uložiti je vrijeme, ali i to je mala cijena za prekrasan miris koji će se proširiti vašom kućom, te za ugodne trenutke uz čaj, knjigu i fine kekse! Ako samo bacite pogled na recept, vidjet ćete da su zapravo vrlo jednostavni za napraviti.

Speculaas keksi recept

Sastojci

  • 350 g mekog bijelog brašna
  • 160 g maslaca
  • 100 g muscovado šećera
  • 70 ml mlijeka
  • pola žlice sode bikarbone
  • pola žličice soli
  • prstohvat bijelog papra
  • 2 žličice cimeta
  • 1 žličica mljevenog đumbira
  • pola žličice mljevenog klinčića
  • pola žličice muškatnog oraščića

Priprema

Za početak uključite pećnicu i stavite da se grije na 180 stupnjeva. U jednoj zdjeli pomiješajte sve suhe sastojke – najprije prosijte brašno, pa u njega dodajte sodu bikarbonu, cimet, mljeveni đumbir, mljeveni klinčić, mljeveni muškatni oraščić, papar i sol. Sve dobro promiješajte.

U maslac sobne temperature stavite muscovado šećer i umutite ih. Dodajte trećinu suhih sastojaka i malo mlijeka, pa umutite, odnosno, počnite mijesiti. Dodajte malo po malo naizmjenično suhih sastojaka i mlijeka, pa umijesite tijesto. Najbolje da to radite rukama.

Umjeseno tijesto stavite na ravnu, pobrašnjenu površinu i počnite ga valjati. Izvaljate ga na pola centimetara debljine. Modlicom ga izrežite. Možete koristiti i nekakav drugi kalup ili pečat, a ako nemate ništa slično, jednostavno ga izrežite na jednake pravokutnike. Možete ih ukrasiti listićima badema ako ih imate.

Modelirano tijesto stavite u pleh na koji ste prethodno stavili papir za pečenje. Kekse pecite 15-18 minuta. Kada posmeđe, vrijeme je da ih izvadite. Pustite ih da se ohlade, a onda poslužite. Vjerujemo da ćete uživati ne samo u njihovom okusu, nego i u prekrasnom mirisu koji će ispuniti vaš stan čim se keksići počnu peći.

Autor: V.B., Foto: Oreo Priest/Wikimedia

Kategorija: Keksi

Želite se zasladiti?

Pavlova torta – hrskavi desert s jagodama

Kada jednom probate pavlovu tortu, osvojit će vas s raskoši okusa i tekstura. Istovremeno je slatka i kisela, zasitna i osvježavajuća, mekana i hrskava. Pavlova se zato čini kompliciranom tortom, a zapravo je jedna od …

palačinke sa špinatom

Palačinke sa špinatom

Palačinke nisu samo ukusan i jednostavan desert koji možete napuniti popularnom čokoladom ili možda marmeladom. Postoji velik broj jela koji se oslanjaju na palačinke, a mnoga od njih su slane varijante i nemaju veze s …

Praline

Vjerojatno velik dio nas kad pomisli na nešto slatko i fino zapravo pomisli na praline. Praline su inače vrsta slastica oblikovane i ukrašene raznim dodacima. Tu prije svega treba istaknuti one čokoladne bonbone s …

Prethodna objava: «domaće tortilje Napravite sami domaće tijesto za tortilje
Sljedeća objava: Zapečene tortilje s piletinom zapečena tortilja s piletinom»

Reader Interactions

Odgovori Otkaži odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa *

Ova web-stranica koristi Akismet za zaštitu protiv spama. Saznajte kako se obrađuju podaci komentara.

Primarni stupac

Novije

Zdravi snickers

S obzirom na to da volim okus snickersa, ali ne volim kad mi se karamela lijepi za zube (nisam …

čokoladni truffles

Čokoladni truffles

Čokoladni tartufi su jedne od najjednostavnijih slastica jer su izrađeni od samo tri sastojka, …

Brze kiflice

Na samu pomisao na svježe, mekane kiflice rastu vam zazubice, zar ne? Odlične kao doručak, …

Footer

Gastronomija

grč. gastronomía – stručno poznavanje umjetnosti pripreme različitih jela; kult birane hrane i kulinarskoga umijeća

Pratite nas

  • Facebook
  • Instagram

Site Footer

  • O nama
  • Impressum
  • Kontakt
  • Marketing
  • Uvjeti korištenja

Gastro Media

Gastronomija.hr | Moja Zimnica | Vege.hr | Vrtlarica.hr

Gastro Media Copyright © 2012.–2021. Informativka d.o.o. Sva prava pridržana.