• Recepti
    • Glavna jela
    • Juhe i variva
    • Predjela
    • Prilozi
    • Salate
    • Umaci
  • Deserti
    • Keksi
    • Kolači
    • Kreme i preljevi
    • Palačinke
    • Torte
    • Voćni deserti
  • Prehrana
    • Dijete
    • Začini
    • Sastojci
    • Vegetarijanstvo
    • Zimnica
    • Zdrava prehrana
  • Pića
  • Recenzije
  • Magazin
    • Novosti
    • Domaćinstvo
    • Mršavljenje
    • Putovanja
  • Search
  • Menu
  • Skip to right header navigation
  • Skip to main content
  • Skip to primary sidebar
  • Skip to footer

Gastronomija.hr

  • Recepti
    • Glavna jela
    • Juhe i variva
    • Predjela
    • Prilozi
    • Salate
    • Umaci
  • Deserti
    • Keksi
    • Kolači
    • Kreme i preljevi
    • Palačinke
    • Torte
    • Voćni deserti
  • Prehrana
    • Dijete
    • Začini
    • Sastojci
    • Vegetarijanstvo
    • Zimnica
    • Zdrava prehrana
  • Pića
  • Recenzije
  • Magazin
    • Novosti
    • Domaćinstvo
    • Mršavljenje
    • Putovanja
  • Search
Vi ste ovdje: Naslovnica / Recepti / Prilozi / Namaz od avokada
avokado-namaz

Namaz od avokada

Objavljeno: 21.12.2017. Autor: Martina Lovaković

Već dugo želite pripremiti namaz od avokada, ali vam se uvijek čini da je to jako komplicirano? Sada ćemo vam pokazati da nije, niti najmanje. Namaz od avokada ili guacamole umak se lako priprema, ukusan je i zdrav, a možete ga jesti za doručak, ručak ili za večeru. Izbor je na vama, kao i kombinacija jela s kojima ćete jesti avokado namaz.

avokado-namaz

Namaz od avokada ima relativno neutralan okus pa se može kombinirati s raznim jelima. Mnogi ga jedu namazanog preko preprženog tosta jer tako u prvi plan dolazi njegov predivan okus. No, ako želite još malo obogatiti svoj tost, možete mu dodati šunku, kuhano jaje ili omlet, rajčicu, rikulu i sve ono što i sami poželite. Odlično se slaže i s rotkvicama, koprom, bosiljkom, metvicom i čili papričicama. Isprobajte svakako i poslasticu meksičke kuhinje, tacose s avokadom. Osvojit će vas na prvu.

Recept za namaz od avokada

Sastojci:

  • 1 malo zreliji avokado
  • 1 češanj češnjaka
  • malo limunovog soka
  • nasjeckani peršin po želji
  • sol i papar

Priprema

Priprema namaza od avokada je jednostavna i brza. Operite avokado pa ga razrežite na pola po dužini. Odstranite košticu i uzmite žlicu kojom ćete izvaditi mesnati dio.

Kada ste izvadili meso avokada, napravite od njega pire i dodajte mu malo maslinovog ulja i limunovog soka koji će ga povezati. Zatim dodajte sitno sjeckani češnja, sol i papar po želji te sitno sjeckani peršin. Sve dobro promiješajte, najbolje u blenderu.

Odlična ideja ako vam dolaze gosti je da namaz servirate u samoj ljusci avokada.

Pripremljeni avokado namaz možete držati u hladnjaku od dva do tri dana.

Namaz od avokada poslužite s finim prepečenim kruhom, cherry rajčicama, mozzarellom, kozjim sirom, paprikom, rikolom, klicama… Možete ga poslužiti i uz grah te uz pršut ili šunku. Odlično se slaže sa svime, sada je jedino na vama da odaberete što volite vi ili vaši gosti. Dolaze li vam gosti na druženje navečer najbolje je sve staviti na stol pa da si svatko sam slaže male sendviče od prepečenih baguettea. Ako imate vremena, ispecite domaći kruh. Nema ništa boljeg od ukusnog domaćeg kruha.

Avokado je jedna od najzdravijih namirnica, posebice za zdravlje srca, mozga i očiju. Sastoji se od velike količine vitamina i minerala, od kojih najviše ima vitamina B, C, D, A i K te od minerala kalcija. Prepun je biljnih vlakana i 20 esencijalnih masnih kiselina. Ne sadrži kolesterol niti natrij pa ga slobodno mogu jesti i oni koji pate od bolesti srca i krvnih žila.

Autor: M.L., Foto: Nikodem Nijaki/Wikimedia

Martina Lovaković
Martina Lovaković

Moje ime je Martina i živim u Zagrebu. Aktivni sam tip osobe, stalno u pokretu. U djetinjstvu sam se bavila baletom, a danas volim provoditi vrijeme u prirodi i vježbati pilates. Često planinarim i putujem jer me to opušta i puni baterije. Obožavam životinje, imam koker španijela Milku koja me prati u šetnjama, na planinarenju i na većini putovanja. Već neko vrijeme bavim se proučavanjem zdrave hrane. Preferiram prehranu s puno voća i povrća, žitarica, mahunarki, bez šećera, jaja i mliječnih proizvoda. Volim kuhati i peći kolače, a strast mi je isprobavanje novih i neobičnih recepata i namirnica.

Kategorija: Prilozi

Želite se zasladiti?

čokoladni keksići

Savršeno čokoladni keksi

Kekse već duže vrijeme smatramo svakodnevnim, nezaobilaznim desertom, a tu, naravno, podrazumijevamo čokoladne kekse, čajne kekse i sve ostale koje možete naći i kupiti u trgovinama. Mogućnosti su beskrajne. Čokoladni …

Kolač od maka

Možemo reći kako danas postoji velik broj kolača u kojima možemo uživati. Međutim među tim kolačima postoje i oni koji možda nemaju toliki broj obožavatelja, ali zato prednjače svojim specifičnim i prije svega …

krostule

Kroštule – tradicionalna slastica koju ćete obožavati

Kroštule potječu iz Dalmacije, Kvarnera i Istre. Zlatnožute slatke grickalice koje nestanu jednako brzo kako i nastanu. Prhke i hrskave, kroštule su slatkiš kojeg su naše bake pa i sve domaćice radile od jednostavnih …

Prethodna objava: «kruh Kruh bez kvasca
Sljedeća objava: Savjeti za pripremu mesa »

Reader Interactions

Odgovori Otkaži odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa * (obavezno)

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

Primarni stupac

Novije

blok kuhinja

Blok kuhinje za stan ili za kuću

Kuhinjski blok odnosi se na praktičnu kuhinja koja ima sve što vam je potrebno za pripremu …

Zdravi snickers

S obzirom na to da volim okus snickersa, ali ne volim kad mi se karamela lijepi za zube (nisam …

čokoladni truffles

Čokoladni truffles

Čokoladni tartufi su jedne od najjednostavnijih slastica jer su izrađeni od samo tri sastojka, …

RSS Vege.hr

  • Himalajska sol
  • Kakao maslac
  • Seitan
  • Granola
  • Aquafaba - zamjena za jaja
  • Što je gluten
  • Sojino mlijeko
  • Kokosovo mlijeko
  • Bademovo mlijeko
  • Mlijeko od sjemenki bundeve
[notphone] [/notphone] [phone]
[/phone]

Footer

Gastronomija

grč. gastronomía – stručno poznavanje umjetnosti pripreme različitih jela; kult birane hrane i kulinarskoga umijeća

Pratite nas

  • Facebook
  • Instagram

Site Footer

  • O nama
  • Impressum
  • Kontakt
  • Marketing
  • Uvjeti korištenja

Gastro Mreža

Gastronomija.hr | Moja Zimnica | Vege.hr | Vrtlarica.hr

Copyright © 2012.–2025. by Gastro Mreža. Sva prava pridržana. Web: Informativka d.o.o.