Jeste li se zaželjeli nečega novog i neobičnog? Možda čak niste ni gladni, samo biste voljeli nešto prigristi, ili vam pak dolaze gosti na gledanje filma ili večer društvenih igara i želite nešto zanimljivo jer vam je dosadilo samo otvoriti smokiće ili štapiće.
Volite li nešto pikantnije očaravajuće okuse upravo ovaj recept će vas očarati. Dolazi iz meksičke kuhinje i iako je službeno umak koji se konzumira sa tortilja čipsom, poput onoga koji biste mogli dobiti kao predjelo za grickanje u nekom meksičkom restoranu, možete ga koristiti i na druge načine. Može poslužiti kao pikantnija alternativa salsi za tijesto ili ljuti preljev za jela sa rižom.
Priprema je vrlo jednostavna i kada je sve gotovo jedino što trebate učiniti je ostaviti umak da se ohladi u hladnjaku i spreman je, ili ga pak iskoristite toplog ako ste odabrali kombinaciju sa tijestom ili rižom. Sve sastojke je potrebno sitno nasjeckati. Zatim zagrijte u tavici nešto ulja i bacite sve gore. Neka se prži oko pet minuta na laganoj vatri. Vrijeme je da dodate tekuću rajčicu i začine i ostavite da se kuha još 10 minuta. Umak je gotov. Želite li se riješiti svih komadića slobodno ga možete još i izmiksati i zatim ostaviti da se hladi. Dobar tek!
Sastojci:
-
1 veliki bijeli luk
-
2 režnja češnjaka
-
pola žute i pola crvene paprike
-
4 nasjeckane rajčice
-
čili papričica
-
1 dcl koncentrata rajčice
-
korijander
-
maslinovo ulje
-
čili (može i tabasco želite li pikantniji umak)
-
sol i papar
Autor: L.K.