• Recepti
    • Glavna jela
    • Juhe i variva
    • Predjela
    • Prilozi
    • Salate
    • Umaci
  • Deserti
    • Keksi
    • Kolači
    • Kreme i preljevi
    • Palačinke
    • Torte
    • Voćni deserti
  • Prehrana
    • Dijete
    • Začini
    • Sastojci
    • Vegetarijanstvo
    • Zimnica
    • Zdrava prehrana
  • Pića
  • Recenzije
  • Magazin
    • Novosti
    • Domaćinstvo
    • Mršavljenje
    • Putovanja
  • Search
  • Menu
  • Skip to right header navigation
  • Skip to main content
  • Skip to primary sidebar
  • Skip to footer

Gastronomija.hr

  • Recepti
    • Glavna jela
    • Juhe i variva
    • Predjela
    • Prilozi
    • Salate
    • Umaci
  • Deserti
    • Keksi
    • Kolači
    • Kreme i preljevi
    • Palačinke
    • Torte
    • Voćni deserti
  • Prehrana
    • Dijete
    • Začini
    • Sastojci
    • Vegetarijanstvo
    • Zimnica
    • Zdrava prehrana
  • Pića
  • Recenzije
  • Magazin
    • Novosti
    • Domaćinstvo
    • Mršavljenje
    • Putovanja
  • Search
Vi ste ovdje: Naslovnica / Magazin / Putovanja / Meksička kuhinja, eksplozija boja i okusa
tortilla s piletinom
Tortilla s piletinom, Foto: Shebeko/Shutterstock

Meksička kuhinja, eksplozija boja i okusa

Objavljeno: 13.06.2013. Autor: Sanja Štetić

Meksička kuhinja! Dođe vam da odmah zaplešete uz vruće ritmove i zamislite se kako pijete sangriju pod suncem nakon što ste upravo smazali tanjur začinjenog šarenila. Meksička kuhinja koristi vrlo mnogo ljutih začina i ne odgovara onima koji vole blage i kremaste okuse. Nepretenciozna je, direktna i brzo se priprema. Temelji se na kombinacijji tortilja od pšeničnog ili kukuruznog brašna sa povrćem, mesom i umacima.

tortilla s piletinom
Tortilla s piletinom, Foto: Shebeko/Shutterstock

Da biste uopće mogli početi uživati u meksičkim gastronomskim delicijama, potrebno je naučiti kako se pripremaju tortilje. Možete otići po njih u supermarket, ali bolje je načiniti svježe tortilje kod kuće. Zaista nije komplicirano. Sve što vam treba je 1.5 dcl vode , 250 g brašna (glatko ili kukuruzno), prstohvat, dva soli i pola praška za pecivo. Sve umijesite i nakon što je dva sata stajalo na sobnoj temperaturi, razdvojite u 12 do 15 manjih djelova i razvaljate u krugove. Neka budu promjera oko 15 cm. Samo ih bacite na lagano nauljenu tavicu i na svakoj strani popržite po 30 sekundi. Poklopite ih krpom kako se ne bi previše osušile.

Sada kada znate ovu bazu možemo navesti neka od najpopularnijih meksičkih jela. Burito je jelo koje, kao i većina klasične meksičke kuhinje, koristi tortilju kao bazu. Napunjen je mljevenim mesom, rajčicom, kockicama avokada, lukom, crvenim grahom, kukuruzom, ponekad zelenom salatom i slično. Neka jela su se kroz ponude restorana pomalo promijenila, ali ovo bi bio izvorni meksički burito. Umjesto umaka od vrhnja izvorni Meksikanac bi stavio umak od luka, rajčice i ljutih papričica.

Jelo zanimljiva naziva, chimichanga zapravao je burito koji je zapečen u kipućem ulju. Jedina razlika je da se u chimichangi još nalazi i riža i da ju je dozvoljeno poslužiti i sa preljevom od vrhnja.

Enchilada je zasigurno najčešće naručivano jelo u meksičkom restoranu. Povrće u njoj može varirati, ali postoji nekoliko pravila. Prava enchilada nikada neće u sebi imati goveđe meso i također sir je obavezan. Meso ne smije biti mljeveno već izrezano na trakice i po vrhu je polivena vrhnjem.

Faita sadržava komadiće paprike, poprženi luk narezan na kolutiće, komade govedine narezane na trakice, kukuruz, sir i rajčice. Ovo jelo je posebno jer se ne zamata već se svi sastojci samo poslože na tortilju i tako poslužuju.

Taco je specifičan jer se radi od kukuruznog brašna i također se ne zamata, već se jede na način da se samo zaklopi, poput knjige. U njemu se nalazi mljeveno meso, razno povrće i obavezno zelena salata. Umaci od avokada, vrhnja ili rajčice obično se ne ulijevaju unutra kako bi vam bilo lakše jesti. Dobivate ih sa strane pa stavljate na svaki zalogaj. Evo sada oboružani novim informacijam pravac u dućan po sastojke i iznenadite nekoga autohtonom meksičkom večerom.

 Autor: L.K.

Kategorija: Putovanja

Želite se zasladiti?

waffle

Klasični waffli na malo drugačiji način

Waffle na ovaj način radim često, pogotovo kad mi treba vremena za odmoriti između pripreme i papanja. Malo su "gumenije" teksture od klasičnih, ali dugo mi ostanu fini i sočni. Već sad sam dobila par dobrih povratnih …

keksi linceri

Linzeri – recept za božićne keksiće kojima nitko ne može odoljeti

Sigurno ste već primijetili da smo polako krenuli s objavama isprobanih recepata za božićne kolače i keksiće, a danas je red na svevremensku klasiku, keksiće nad keksićima - Linzere! Iako ste ih jeli više puta u …

Kompot od jabuka

Svi smo sigurno barem jednom u životu imali priliku isprobati kompot od jabuka. Neki se nisu previše oduševili, a mnogima je ovo jelo izvrsno osvježenje za vruće ljetne dane. Kompot se može raditi od svježeg ili …

Prethodna objava: «karamelizirane jabuke Karamelizirane jabuke
Sljedeća objava: Najzdravije namirnice u hladnjaku riblji filet»

Reader Interactions

Odgovori Otkaži odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa * (obavezno)

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

Primarni stupac

Novije

blok kuhinja

Blok kuhinje za stan ili za kuću

Kuhinjski blok odnosi se na praktičnu kuhinja koja ima sve što vam je potrebno za pripremu …

Zdravi snickers

S obzirom na to da volim okus snickersa, ali ne volim kad mi se karamela lijepi za zube (nisam …

čokoladni truffles

Čokoladni truffles

Čokoladni tartufi su jedne od najjednostavnijih slastica jer su izrađeni od samo tri sastojka, …

RSS Vege.hr

  • Himalajska sol
  • Kakao maslac
  • Seitan
  • Granola
  • Aquafaba - zamjena za jaja
  • Što je gluten
  • Sojino mlijeko
  • Kokosovo mlijeko
  • Bademovo mlijeko
  • Mlijeko od sjemenki bundeve
[notphone] [/notphone] [phone]
[/phone]

Footer

Gastronomija

grč. gastronomía – stručno poznavanje umjetnosti pripreme različitih jela; kult birane hrane i kulinarskoga umijeća

Pratite nas

  • Facebook
  • Instagram

Site Footer

  • O nama
  • Impressum
  • Kontakt
  • Marketing
  • Uvjeti korištenja

Gastro Mreža

Gastronomija.hr | Moja Zimnica | Vege.hr | Vrtlarica.hr

Copyright © 2012.–2025. by Gastro Mreža. Sva prava pridržana. Web: Informativka d.o.o.