Meksička kuhinja! Dođe vam da odmah zaplešete uz vruće ritmove i zamislite se kako pijete sangriju pod suncem nakon što ste upravo smazali tanjur začinjenog šarenila. Meksička kuhinja koristi vrlo mnogo ljutih začina i ne odgovara onima koji vole blage i kremaste okuse. Nepretenciozna je, direktna i brzo se priprema. Temelji se na kombinacijji tortilja od pšeničnog ili kukuruznog brašna sa povrćem, mesom i umacima.
Da biste uopće mogli početi uživati u meksičkim gastronomskim delicijama, potrebno je naučiti kako se pripremaju tortilje. Možete otići po njih u supermarket, ali bolje je načiniti svježe tortilje kod kuće. Zaista nije komplicirano. Sve što vam treba je 1.5 dcl vode , 250 g brašna (glatko ili kukuruzno), prstohvat, dva soli i pola praška za pecivo. Sve umijesite i nakon što je dva sata stajalo na sobnoj temperaturi, razdvojite u 12 do 15 manjih djelova i razvaljate u krugove. Neka budu promjera oko 15 cm. Samo ih bacite na lagano nauljenu tavicu i na svakoj strani popržite po 30 sekundi. Poklopite ih krpom kako se ne bi previše osušile.
Sada kada znate ovu bazu možemo navesti neka od najpopularnijih meksičkih jela. Burito je jelo koje, kao i većina klasične meksičke kuhinje, koristi tortilju kao bazu. Napunjen je mljevenim mesom, rajčicom, kockicama avokada, lukom, crvenim grahom, kukuruzom, ponekad zelenom salatom i slično. Neka jela su se kroz ponude restorana pomalo promijenila, ali ovo bi bio izvorni meksički burito. Umjesto umaka od vrhnja izvorni Meksikanac bi stavio umak od luka, rajčice i ljutih papričica.
Jelo zanimljiva naziva, chimichanga zapravao je burito koji je zapečen u kipućem ulju. Jedina razlika je da se u chimichangi još nalazi i riža i da ju je dozvoljeno poslužiti i sa preljevom od vrhnja.
Enchilada je zasigurno najčešće naručivano jelo u meksičkom restoranu. Povrće u njoj može varirati, ali postoji nekoliko pravila. Prava enchilada nikada neće u sebi imati goveđe meso i također sir je obavezan. Meso ne smije biti mljeveno već izrezano na trakice i po vrhu je polivena vrhnjem.
Faita sadržava komadiće paprike, poprženi luk narezan na kolutiće, komade govedine narezane na trakice, kukuruz, sir i rajčice. Ovo jelo je posebno jer se ne zamata već se svi sastojci samo poslože na tortilju i tako poslužuju.
Taco je specifičan jer se radi od kukuruznog brašna i također se ne zamata, već se jede na način da se samo zaklopi, poput knjige. U njemu se nalazi mljeveno meso, razno povrće i obavezno zelena salata. Umaci od avokada, vrhnja ili rajčice obično se ne ulijevaju unutra kako bi vam bilo lakše jesti. Dobivate ih sa strane pa stavljate na svaki zalogaj. Evo sada oboružani novim informacijam pravac u dućan po sastojke i iznenadite nekoga autohtonom meksičkom večerom.
Autor: L.K.