• Recepti
    • Glavna jela
    • Juhe i variva
    • Predjela
    • Prilozi
    • Salate
    • Umaci
  • Deserti
    • Keksi
    • Kolači
    • Kreme i preljevi
    • Palačinke
    • Torte
    • Voćni deserti
  • Prehrana
    • Dijete
    • Začini
    • Sastojci
    • Vegetarijanstvo
    • Zimnica
    • Zdrava prehrana
  • Pića
  • Recenzije
  • Magazin
    • Novosti
    • Domaćinstvo
    • Mršavljenje
    • Putovanja
  • Search
  • Menu
  • Skip to right header navigation
  • Skip to main content
  • Skip to primary sidebar
  • Skip to footer

Gastronomija.hr

  • Recepti
    • Glavna jela
    • Juhe i variva
    • Predjela
    • Prilozi
    • Salate
    • Umaci
  • Deserti
    • Keksi
    • Kolači
    • Kreme i preljevi
    • Palačinke
    • Torte
    • Voćni deserti
  • Prehrana
    • Dijete
    • Začini
    • Sastojci
    • Vegetarijanstvo
    • Zimnica
    • Zdrava prehrana
  • Pića
  • Recenzije
  • Magazin
    • Novosti
    • Domaćinstvo
    • Mršavljenje
    • Putovanja
  • Search
Vi ste ovdje: Naslovnica / Magazin / Putovanja / Meksička kuhinja, eksplozija boja i okusa
tortilla s piletinom
Tortilla s piletinom, Foto: Shebeko/Shutterstock

Meksička kuhinja, eksplozija boja i okusa

Objavljeno: 13.06.2013. Autor: Sanja Štetić

Meksička kuhinja! Dođe vam da odmah zaplešete uz vruće ritmove i zamislite se kako pijete sangriju pod suncem nakon što ste upravo smazali tanjur začinjenog šarenila. Meksička kuhinja koristi vrlo mnogo ljutih začina i ne odgovara onima koji vole blage i kremaste okuse. Nepretenciozna je, direktna i brzo se priprema. Temelji se na kombinacijji tortilja od pšeničnog ili kukuruznog brašna sa povrćem, mesom i umacima.

tortilla s piletinom
Tortilla s piletinom, Foto: Shebeko/Shutterstock

Da biste uopće mogli početi uživati u meksičkim gastronomskim delicijama, potrebno je naučiti kako se pripremaju tortilje. Možete otići po njih u supermarket, ali bolje je načiniti svježe tortilje kod kuće. Zaista nije komplicirano. Sve što vam treba je 1.5 dcl vode , 250 g brašna (glatko ili kukuruzno), prstohvat, dva soli i pola praška za pecivo. Sve umijesite i nakon što je dva sata stajalo na sobnoj temperaturi, razdvojite u 12 do 15 manjih djelova i razvaljate u krugove. Neka budu promjera oko 15 cm. Samo ih bacite na lagano nauljenu tavicu i na svakoj strani popržite po 30 sekundi. Poklopite ih krpom kako se ne bi previše osušile.

Sada kada znate ovu bazu možemo navesti neka od najpopularnijih meksičkih jela. Burito je jelo koje, kao i većina klasične meksičke kuhinje, koristi tortilju kao bazu. Napunjen je mljevenim mesom, rajčicom, kockicama avokada, lukom, crvenim grahom, kukuruzom, ponekad zelenom salatom i slično. Neka jela su se kroz ponude restorana pomalo promijenila, ali ovo bi bio izvorni meksički burito. Umjesto umaka od vrhnja izvorni Meksikanac bi stavio umak od luka, rajčice i ljutih papričica.

Jelo zanimljiva naziva, chimichanga zapravao je burito koji je zapečen u kipućem ulju. Jedina razlika je da se u chimichangi još nalazi i riža i da ju je dozvoljeno poslužiti i sa preljevom od vrhnja.

Enchilada je zasigurno najčešće naručivano jelo u meksičkom restoranu. Povrće u njoj može varirati, ali postoji nekoliko pravila. Prava enchilada nikada neće u sebi imati goveđe meso i također sir je obavezan. Meso ne smije biti mljeveno već izrezano na trakice i po vrhu je polivena vrhnjem.

Faita sadržava komadiće paprike, poprženi luk narezan na kolutiće, komade govedine narezane na trakice, kukuruz, sir i rajčice. Ovo jelo je posebno jer se ne zamata već se svi sastojci samo poslože na tortilju i tako poslužuju.

Taco je specifičan jer se radi od kukuruznog brašna i također se ne zamata, već se jede na način da se samo zaklopi, poput knjige. U njemu se nalazi mljeveno meso, razno povrće i obavezno zelena salata. Umaci od avokada, vrhnja ili rajčice obično se ne ulijevaju unutra kako bi vam bilo lakše jesti. Dobivate ih sa strane pa stavljate na svaki zalogaj. Evo sada oboružani novim informacijam pravac u dućan po sastojke i iznenadite nekoga autohtonom meksičkom večerom.

 Autor: L.K.

Kategorija: Putovanja

Želite se zasladiti?

palačinke sa špinatom

Palačinke sa špinatom

Palačinke nisu samo ukusan i jednostavan desert koji možete napuniti popularnom čokoladom ili možda marmeladom. Postoji velik broj jela koji se oslanjaju na palačinke, a mnoga od njih su slane varijante i nemaju veze s …

dalmatinska rožata

Dalmatinska rožata

Rožata, ponekad poznata i kao rožada, jelo je koje se tradicionalno servira u Dalmaciji kao ukusan desert. Vrlo je slatko i zasitno i jede se hladno nakon ručka. Ovo jelo zahtijeva vještinu spravljanja i dalmatinske …

Zobeni kolačići

Zobeni kolačići – zdravi snack za plažu

Pripremamo se za godišnji odmor i naš plan je zasigurno izležavanje na plaži i upijanje pozitivne energije sunca i mora. Pazite da pijete dovoljno tekućine i da sa sobom uvijek imate nešto za prigristi. Službeno mogu …

Prethodna objava: «karamelizirane jabuke Karamelizirane jabuke
Sljedeća objava: Najzdravije namirnice u hladnjaku riblji filet»

Reader Interactions

Odgovori Otkaži odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa *

Ova web-stranica koristi Akismet za zaštitu protiv spama. Saznajte kako se obrađuju podaci komentara.

Primarni stupac

Novije

Zdravi snickers

S obzirom na to da volim okus snickersa, ali ne volim kad mi se karamela lijepi za zube (nisam …

čokoladni truffles

Čokoladni truffles

Čokoladni tartufi su jedne od najjednostavnijih slastica jer su izrađeni od samo tri sastojka, …

Brze kiflice

Na samu pomisao na svježe, mekane kiflice rastu vam zazubice, zar ne? Odlične kao doručak, …

Footer

Gastronomija

grč. gastronomía – stručno poznavanje umjetnosti pripreme različitih jela; kult birane hrane i kulinarskoga umijeća

Pratite nas

  • Facebook
  • Instagram

Site Footer

  • O nama
  • Impressum
  • Kontakt
  • Marketing
  • Uvjeti korištenja

Gastro Media

Gastronomija.hr | Moja Zimnica | Vege.hr | Vrtlarica.hr

Gastro Media Copyright © 2012.–2022. Informativka d.o.o. Sva prava pridržana.