• Recepti
    • Glavna jela
    • Juhe i variva
    • Predjela
    • Prilozi
    • Salate
    • Umaci
  • Deserti
    • Keksi
    • Kolači
    • Kreme i preljevi
    • Palačinke
    • Torte
    • Voćni deserti
  • Prehrana
    • Dijete
    • Začini
    • Sastojci
    • Vegetarijanstvo
    • Zimnica
    • Zdrava prehrana
  • Pića
  • Recenzije
  • Magazin
    • Novosti
    • Domaćinstvo
    • Mršavljenje
    • Putovanja
  • Search
  • Menu
  • Skip to right header navigation
  • Skip to main content
  • Skip to primary sidebar
  • Skip to footer

Gastronomija.hr

  • Recepti
    • Glavna jela
    • Juhe i variva
    • Predjela
    • Prilozi
    • Salate
    • Umaci
  • Deserti
    • Keksi
    • Kolači
    • Kreme i preljevi
    • Palačinke
    • Torte
    • Voćni deserti
  • Prehrana
    • Dijete
    • Začini
    • Sastojci
    • Vegetarijanstvo
    • Zimnica
    • Zdrava prehrana
  • Pića
  • Recenzije
  • Magazin
    • Novosti
    • Domaćinstvo
    • Mršavljenje
    • Putovanja
  • Search
Vi ste ovdje: Naslovnica / Deserti / Kolači / Kremšnite
kremšnita
Kremšnita, Foto: mythja/Shutterstock

Kremšnite

Objavljeno: 09.09.2013. Autor: Sanja Štetić

Kako je ovaj divan desert postao tako popularan u našoj zemlji? Doputovao je na naše prostore u glavi slastičara Đure Lukačića koji je radio u Beču i zatim između dva rata odlučio počastiti svoje sunarodnjake ovom divnom modifikacijom kolača koji je naučio raditi u dalekom svijetu.

kremšnita
Kremšnita, Foto: mythja/Shutterstock

Svima je dobro poznat grad u kojem možete pojesti najbolje kremšnite u našim krajevima i ne sumnajmo da ste već u jednom trenu sjedili u nekoj samoborskoj slastičarnici s kremšnitom na tanjuru, ili vam se to barem nalazi na životnoj listi stvari koje morate napraviti. Možda ste čak i pokušali sami napraviti kremšnite u nekom trenu. Ako su vam uspjela svaka čast, ako nisu pokušajte ponovo. Vježbom do savršenstva. Čak i ako ne budu savršene konzistencije i boje moći ćete pojesti ove slasne “pogreške” i krenuti iznova.

Pa započnimo. Prva smjesa je vrlo bitna. Trebat ćete je dobro izmiksati. Drugu smjesu treba zakuhati i pripazite da se ne kuha predugo. Čim zakuha maknite je s vatre. Zatim je polako ulijte u drugu smjesu i na slabom plamenu miješajte 10-15 minuta dok se ne zgusne na konzistenciju pudinga. Kada se ohladi postat će ona prava čvrsta smjesa a pjenastu teksturu dobit će od bjelanjaka i šećera u prahu koji morate istući u vrlo čvrsti snijeg i zatim pažljivo umiješati u već postojeću smjesu.

Lisnato tijesto možete naravno kupiti gotovo ili ga pak načiniti same ako imate vrmena na raspolaganju. Bitno je uglavnom da tijesto dobro razvaljate i pečete na protvanu okrenutom naopako. Na nekoliko mjesta ga propiknite vilicom. Na taj način ćete dobiti neku vrstu  košare od lisnatog tijesta. Kada su kore pečene ulijte u njih smjesu i poklopite drugom korom. Nemojte posipavati šećer po vrhu dok je kolač još vruć već pričekajte neko vrijeme. Želimo vam dobar tek i nadamo se da ćete uspjeti.

Sastojci:

  • 1 omot lisnatog tijesta

Smjesa 1

  • 3 vanilin šećera
  • 2 dcl mlijeka
  • 250 g šećera
  • 300 g brašna
  • 10 žutanjaka

Smjesa 2

  • 12 dcl vode
  • 2 vanilin šećera
  • 10 dcl mlijeka

Smjesa 3

  • 10 bjelanjaka
  • 250 g šećera u prahu

Autor: L.K.

Kategorija: Kolači

Želite se zasladiti?

Praline

Vjerojatno velik dio nas kad pomisli na nešto slatko i fino zapravo pomisli na praline. Praline su inače vrsta slastica oblikovane i ukrašene raznim dodacima. Tu prije svega treba istaknuti one čokoladne bonbone s …

panna cotta

2 recepta za desert koji oduševljava: Panna cotta

Vjerujemo kako ne postoji osoba koja nije barem jednom uzdahnula pri pogledu na ovaj izgledom savršen desert. Panna Cotta je klasičan talijanski desert koji se priprema od nekoliko sastojaka koje većina nas ima kod kuće. …

poljupci od oraha

Poljupci od oraha

Bilo u vrijeme blagdana ili za neformalna vikend druženja običaj je da goste koji nas posjete, ponudimo nečim slatkim i ukusnim. Za tu prigodu najpraktičniji su mali sitni kolačići. Ako smo pritom još i u stisci s …

Prethodna objava: «Makaroni sa sirom Američki Mac & Cheese: Makaroni sa sirom
Sljedeća objava: Fondue fondue»

Reader Interactions

Odgovori Otkaži odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa * (obavezno)

Ova web-stranica koristi Akismet za zaštitu protiv spama. Saznajte kako se obrađuju podaci komentara.

Primarni stupac

Novije

blok kuhinja

Blok kuhinje za stan ili za kuću

Kuhinjski blok odnosi se na praktičnu kuhinja koja ima sve što vam je potrebno za pripremu …

Zdravi snickers

S obzirom na to da volim okus snickersa, ali ne volim kad mi se karamela lijepi za zube (nisam …

čokoladni truffles

Čokoladni truffles

Čokoladni tartufi su jedne od najjednostavnijih slastica jer su izrađeni od samo tri sastojka, …

RSS Vege.hr

  • Himalajska sol
  • Kakao maslac
  • Seitan
  • Granola
  • Aquafaba - zamjena za jaja
  • Što je gluten
  • Sojino mlijeko
  • Kokosovo mlijeko
  • Bademovo mlijeko
  • Mlijeko od sjemenki bundeve
[notphone] [/notphone] [phone]
[/phone]

Footer

Gastronomija

grč. gastronomía – stručno poznavanje umjetnosti pripreme različitih jela; kult birane hrane i kulinarskoga umijeća

Pratite nas

  • Facebook
  • Instagram

Site Footer

  • O nama
  • Impressum
  • Kontakt
  • Marketing
  • Uvjeti korištenja

Gastro Mreža

Gastronomija.hr | Moja Zimnica | Vege.hr | Vrtlarica.hr

Copyright © 2012.–2023. by Gastro Mreža. Sva prava pridržana. Web: Informativka d.o.o.