• Recepti
    • Glavna jela
    • Juhe i variva
    • Predjela
    • Prilozi
    • Salate
    • Umaci
  • Deserti
    • Keksi
    • Kolači
    • Kreme i preljevi
    • Palačinke
    • Torte
    • Voćni deserti
  • Prehrana
    • Dijete
    • Začini
    • Sastojci
    • Vegetarijanstvo
    • Zimnica
    • Zdrava prehrana
  • Pića
  • Recenzije
  • Magazin
    • Novosti
    • Domaćinstvo
    • Mršavljenje
    • Putovanja
  • Search
  • Menu
  • Skip to right header navigation
  • Skip to main content
  • Skip to primary sidebar
  • Skip to footer

Gastronomija.hr

  • Recepti
    • Glavna jela
    • Juhe i variva
    • Predjela
    • Prilozi
    • Salate
    • Umaci
  • Deserti
    • Keksi
    • Kolači
    • Kreme i preljevi
    • Palačinke
    • Torte
    • Voćni deserti
  • Prehrana
    • Dijete
    • Začini
    • Sastojci
    • Vegetarijanstvo
    • Zimnica
    • Zdrava prehrana
  • Pića
  • Recenzije
  • Magazin
    • Novosti
    • Domaćinstvo
    • Mršavljenje
    • Putovanja
  • Search
Vi ste ovdje: Naslovnica / Deserti / Kolači / Kremšnite
kremšnita
Kremšnita, Foto: mythja/Shutterstock

Kremšnite

Objavljeno: 09.09.2013. Autor: Sanja Štetić

Kako je ovaj divan desert postao tako popularan u našoj zemlji? Doputovao je na naše prostore u glavi slastičara Đure Lukačića koji je radio u Beču i zatim između dva rata odlučio počastiti svoje sunarodnjake ovom divnom modifikacijom kolača koji je naučio raditi u dalekom svijetu.

kremšnita
Kremšnita, Foto: mythja/Shutterstock

Svima je dobro poznat grad u kojem možete pojesti najbolje kremšnite u našim krajevima i ne sumnajmo da ste već u jednom trenu sjedili u nekoj samoborskoj slastičarnici s kremšnitom na tanjuru, ili vam se to barem nalazi na životnoj listi stvari koje morate napraviti. Možda ste čak i pokušali sami napraviti kremšnite u nekom trenu. Ako su vam uspjela svaka čast, ako nisu pokušajte ponovo. Vježbom do savršenstva. Čak i ako ne budu savršene konzistencije i boje moći ćete pojesti ove slasne “pogreške” i krenuti iznova.

Pa započnimo. Prva smjesa je vrlo bitna. Trebat ćete je dobro izmiksati. Drugu smjesu treba zakuhati i pripazite da se ne kuha predugo. Čim zakuha maknite je s vatre. Zatim je polako ulijte u drugu smjesu i na slabom plamenu miješajte 10-15 minuta dok se ne zgusne na konzistenciju pudinga. Kada se ohladi postat će ona prava čvrsta smjesa a pjenastu teksturu dobit će od bjelanjaka i šećera u prahu koji morate istući u vrlo čvrsti snijeg i zatim pažljivo umiješati u već postojeću smjesu.

Lisnato tijesto možete naravno kupiti gotovo ili ga pak načiniti same ako imate vrmena na raspolaganju. Bitno je uglavnom da tijesto dobro razvaljate i pečete na protvanu okrenutom naopako. Na nekoliko mjesta ga propiknite vilicom. Na taj način ćete dobiti neku vrstu  košare od lisnatog tijesta. Kada su kore pečene ulijte u njih smjesu i poklopite drugom korom. Nemojte posipavati šećer po vrhu dok je kolač još vruć već pričekajte neko vrijeme. Želimo vam dobar tek i nadamo se da ćete uspjeti.

Sastojci:

  • 1 omot lisnatog tijesta

Smjesa 1

  • 3 vanilin šećera
  • 2 dcl mlijeka
  • 250 g šećera
  • 300 g brašna
  • 10 žutanjaka

Smjesa 2

  • 12 dcl vode
  • 2 vanilin šećera
  • 10 dcl mlijeka

Smjesa 3

  • 10 bjelanjaka
  • 250 g šećera u prahu

Autor: L.K.

Kategorija: Kolači

Želite se zasladiti?

čokoladni kolači

Čokoladni kolači

Čokoladu je prvo potrebno izlomiti na relativno male komadiće koji će se moći lakše otopiti. Zatim ulijte u zdjelicu i 4 žlice vode i sve mješajte neprestano na laganoj vatri. Trebala bi biti tekuća i lijepe teksture, …

Najbolje proteinske, domaće energetske pločice

Znate li za one grozne floskule o tome kako su žene lude i komplicirane? E, pa nisu žene lude i komplicirane, nego su ljudi ludi i komplicirani. A žene su samo ljudi. A ljudi postanu takvi ako nemaju ispušni …

Semifreddo sa šumskim voćem i Nutellom

Upijam sunce, odmaram mozak od svih problema, odmaram želudac od silnih ćevapa i pljeskavica koje sam pojela za 1.maj. I živim na ovom semifreddu. Toliko je savršen da će kod nas vjerojatno biti cijelo ljeto na meniju. …

Prethodna objava: «Makaroni sa sirom Američki Mac & Cheese: Makaroni sa sirom
Sljedeća objava: Fondue fondue»

Reader Interactions

Odgovori Otkaži odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa *

Ova web-stranica koristi Akismet za zaštitu protiv spama. Saznajte kako se obrađuju podaci komentara.

Primarni stupac

Novije

Zdravi snickers

S obzirom na to da volim okus snickersa, ali ne volim kad mi se karamela lijepi za zube (nisam …

čokoladni truffles

Čokoladni truffles

Čokoladni tartufi su jedne od najjednostavnijih slastica jer su izrađeni od samo tri sastojka, …

Brze kiflice

Na samu pomisao na svježe, mekane kiflice rastu vam zazubice, zar ne? Odlične kao doručak, …

Footer

Gastronomija

grč. gastronomía – stručno poznavanje umjetnosti pripreme različitih jela; kult birane hrane i kulinarskoga umijeća

Pratite nas

  • Facebook
  • Instagram

Site Footer

  • O nama
  • Impressum
  • Kontakt
  • Marketing
  • Uvjeti korištenja

Gastro Media

Gastronomija.hr | Moja Zimnica | Vege.hr | Vrtlarica.hr

Gastro Media Copyright © 2012.–2022. Informativka d.o.o. Sva prava pridržana.