Malo tko može odoljeti grickalicama, pogotovo na kraju napornog dana, kada se smjestimo ispred televizije gledajući film ili omiljenu seriju. Ali često grickanje slanih grickalica, na kakve smo navikli, može dovesti i do problema s težinom i do problema sa zdravljem. Slane grickalice pogotovo nisu zdrave za djecu, stoga ih mnogi roditelji nastoje zamijeniti zdravijim varijantama. Od zdravih grickalica najstariji je i najpopularniji čips od jabuke. Osim što ga je vrlo lako napraviti, zapravo je i vrlo jeftin.
Ali mala cijena ovakvog čipsa nije jedina njegova dobra strana. Ono najvažnije, čips od jabuke vrlo je zdrav. Jabuke su pune vitamina C, obiluju vlaknima, sadrže flavonoide i veliku količinu kalija. Zbog toga su odlične za održavanje živčanih vlakana zdravima, vlakna poboljšavaju rad probave, a vitamini održavaju imunitet jakim.
Iako su za zdravlje najbolje svježe jabuke i ovakve sušene će vam činiti dobro. Za napraviti ih ne treba puno komplikacija, ali će vam trebati nešto vremena jer se pripremaju sušenjem. Dobra strana je što možete napraviti veliku količinu ovih grickalica, pa ih čuvati u hermetički zatvorenoj vrećici ili posudi i jesti nekoliko dana.
Čips od jabuke
Sastojci
- 2 slatke jabuke (ili količina po želji)
- cimet
- med (po želji)
- limun (po želji)
Priprema
Za početka dobro operite jabuke. Nemojte im guliti kožu jer će tako nakon pečenja biti hrskavije. Prerežite jabuke na pola pa očistite od sjemenki i peteljke. Uzdužno je režite na tanke šnitice. Uzmite oštar nož da vam rezanje bude preciznije ili koristite ribež za kupus. Što tanje ploške izrežete, to će čips biti hrskaviji.
Ploške malo začinite cimetom. Ako želite slađu varijantu, napravite smjesu od meda, limuna i cimeta (stavite u med onoliko limuna koliko želite, jer neki vole kiseliju, a neki slađu varijantu), pa u tu smjesu umačite ploške jabuke i stavljajte na pleh preko kojeg ste stavili papir za pečenje.
Pleh stavite u prethodno zagrijanu pećnicu na 100 Celzijevih stupnjeva. Sušite jabuke oko sat vremena. Ako su nakon toga vremena nedovoljno hrskave, produžite vrijeme pečenja. Dobro bi bilo da nakon pola sata okrenete ploške na drugu stranu, kako bi čips ispao hrskaviji. Nakon što su jabuke pečene, izvadite pleh iz pećnice i pustite čips da se ohladi.
I tako ste dobili vrlo ukusnu grickalicu koja će, osim za grickanjem, zadovoljiti i vašu želju za slatkim. Ne samo da je ovo ukusna i zdrava varijanta grickanja, nego će je zasigurno obožavati i vaša djeca! A ako volite zanimljive deserte s jabukama, pogledajte kako napraviti karamelizirane jabuke.
Autor: V.B., Foto: Leslie Seaton/Wikimedia