• Recepti
    • Glavna jela
    • Juhe i variva
    • Predjela
    • Prilozi
    • Salate
    • Umaci
  • Deserti
    • Keksi
    • Kolači
    • Kreme i preljevi
    • Palačinke
    • Torte
    • Voćni deserti
  • Prehrana
    • Dijete
    • Začini
    • Sastojci
    • Vegetarijanstvo
    • Zimnica
    • Zdrava prehrana
  • Pića
  • Recenzije
  • Magazin
    • Novosti
    • Domaćinstvo
    • Mršavljenje
    • Putovanja
  • Search
  • Menu
  • Skip to right header navigation
  • Skip to main content
  • Skip to primary sidebar
  • Skip to footer

Gastronomija.hr

  • Recepti
    • Glavna jela
    • Juhe i variva
    • Predjela
    • Prilozi
    • Salate
    • Umaci
  • Deserti
    • Keksi
    • Kolači
    • Kreme i preljevi
    • Palačinke
    • Torte
    • Voćni deserti
  • Prehrana
    • Dijete
    • Začini
    • Sastojci
    • Vegetarijanstvo
    • Zimnica
    • Zdrava prehrana
  • Pića
  • Recenzije
  • Magazin
    • Novosti
    • Domaćinstvo
    • Mršavljenje
    • Putovanja
  • Search
Vi ste ovdje: Naslovnica / Recepti / Prilozi / Čips od jabuke
cips-od-jabuke

Čips od jabuke

Objavljeno: 28.06.2018. Autor: Vlatka Basioli

Malo tko može odoljeti grickalicama, pogotovo na kraju napornog dana, kada se smjestimo ispred televizije gledajući film ili omiljenu seriju. Ali često grickanje slanih grickalica, na kakve smo navikli, može dovesti i do problema s težinom i do problema sa zdravljem. Slane grickalice pogotovo nisu zdrave za djecu, stoga ih mnogi roditelji nastoje zamijeniti zdravijim varijantama. Od zdravih grickalica najstariji je i najpopularniji čips od jabuke. Osim što ga je vrlo lako napraviti, zapravo je i vrlo jeftin.

cips-od-jabuke

Ali mala cijena ovakvog čipsa nije jedina njegova dobra strana. Ono najvažnije, čips od jabuke vrlo je zdrav. Jabuke su pune vitamina C, obiluju vlaknima, sadrže flavonoide i veliku količinu kalija. Zbog toga su odlične za održavanje živčanih vlakana zdravima, vlakna poboljšavaju rad probave, a vitamini održavaju imunitet jakim.

Iako su za zdravlje najbolje svježe jabuke i ovakve sušene će vam činiti dobro. Za napraviti ih ne treba puno komplikacija, ali će vam trebati nešto vremena jer se pripremaju sušenjem. Dobra strana je što možete napraviti veliku količinu ovih grickalica, pa ih čuvati u hermetički zatvorenoj vrećici ili posudi i jesti nekoliko dana.

Čips od jabuke

Sastojci

  • 2 slatke jabuke (ili količina po želji)
  • cimet
  • med (po želji)
  • limun (po želji)

Priprema

Za početka dobro operite jabuke. Nemojte im guliti kožu jer će tako nakon pečenja biti hrskavije. Prerežite jabuke na pola pa očistite od sjemenki i peteljke. Uzdužno je režite na tanke šnitice. Uzmite oštar nož da vam rezanje bude preciznije ili koristite ribež za kupus. Što tanje ploške izrežete, to će čips biti hrskaviji.

Ploške malo začinite cimetom. Ako želite slađu varijantu, napravite smjesu od meda, limuna i cimeta (stavite u med onoliko limuna koliko želite, jer neki vole kiseliju, a neki slađu varijantu), pa u tu smjesu umačite ploške jabuke i stavljajte na pleh preko kojeg ste stavili papir za pečenje.

Pleh stavite u prethodno zagrijanu pećnicu na 100 Celzijevih stupnjeva. Sušite jabuke oko sat vremena. Ako su nakon toga vremena nedovoljno hrskave, produžite vrijeme pečenja. Dobro bi bilo da nakon pola sata okrenete ploške na drugu stranu, kako bi čips ispao hrskaviji. Nakon što su jabuke pečene, izvadite pleh iz pećnice i pustite čips da se ohladi.

I tako ste dobili vrlo ukusnu grickalicu koja će, osim za grickanjem, zadovoljiti i vašu želju za slatkim. Ne samo da je ovo ukusna i zdrava varijanta grickanja, nego će je zasigurno obožavati i vaša djeca! A ako volite zanimljive deserte s jabukama, pogledajte kako napraviti karamelizirane jabuke.

Autor: V.B., Foto: Leslie Seaton/Wikimedia

Kategorija: Prilozi

Želite se zasladiti?

baklava

Baklava

Baklava je zanimljiva slastica koja je svojstvena turskoj gastronomiji, ali i jugozapadnoj i centralnoj Aziji. 1650. godine riječ baklava se, doslovno prenesena iz turskog, prvi puta koristila u engleskom i označavala je …

Flambirane jabuke s orasima

Jabuka je jedno od voća koje se može kombinirati u svim vrstama jela. Najbolja je u raznim slatkim i slanim salatama. Jedna varijanta voćne salate u kojoj jabuka dolazi do najboljeg izražaja je i salata pripremljena od …

Buhtle, nezaobilazno jelo na našem stolu

Svi znamo što su buhtli. Dizano tijesto koje se najčešće kombinira sa nekim voćem ili čokoladom. Svakoga dana ih možemo kupiti u pekarnama, ali možemo ih pripremiti i kod kuće. Ono što je za buhtle specifično je da se …

Prethodna objava: «zapečena tortilja s piletinom Zapečene tortilje s piletinom
Sljedeća objava: Sok od bazge sok od bazge»

Reader Interactions

Odgovori Otkaži odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa * (obavezno)

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

Primarni stupac

Novije

blok kuhinja

Blok kuhinje za stan ili za kuću

Kuhinjski blok odnosi se na praktičnu kuhinja koja ima sve što vam je potrebno za pripremu …

Zdravi snickers

S obzirom na to da volim okus snickersa, ali ne volim kad mi se karamela lijepi za zube (nisam …

čokoladni truffles

Čokoladni truffles

Čokoladni tartufi su jedne od najjednostavnijih slastica jer su izrađeni od samo tri sastojka, …

RSS Vege.hr

  • Himalajska sol
  • Kakao maslac
  • Seitan
  • Granola
  • Aquafaba - zamjena za jaja
  • Što je gluten
  • Sojino mlijeko
  • Kokosovo mlijeko
  • Bademovo mlijeko
  • Mlijeko od sjemenki bundeve
[notphone] [/notphone] [phone]
[/phone]

Footer

Gastronomija

grč. gastronomía – stručno poznavanje umjetnosti pripreme različitih jela; kult birane hrane i kulinarskoga umijeća

Pratite nas

  • Facebook
  • Instagram

Site Footer

  • O nama
  • Impressum
  • Kontakt
  • Marketing
  • Uvjeti korištenja

Gastro Mreža

Gastronomija.hr | Moja Zimnica | Vege.hr | Vrtlarica.hr

Copyright © 2012.–2025. by Gastro Mreža. Sva prava pridržana. Web: Informativka d.o.o.