Feta sir predstavlja posebnu grupu bijelih, mekih sireva, čije se zrijenje obavlja u rastvoru (salamuri). Tradicionalno se proizvodi u Grčkoj. Pretežno se proizvodi od ovčijeg mlijeka, a …
Bob
Bob (lat. Vicia faba) je vrsta povrća podrijetlom sa sredozemlja, koja svojim oblikom podsječa na grah, a bojom na grašak. Riječ je o vrlo zdravoj namirnici koja je nažalost nedovoljno …
Rajčica
Često još zvana pomidor, paradajz ili tomat, rajčica (Lycopersicon lycopersicum L.) je našla svoje mjesto u mnogim svjetskim kuhinjama. Prvotno je bila uzgajana i kultivirana u Sjevernoj i …
Dagnje
Dagnje su plavocrne ili smeđe školjke koje su dugačke najviše 10 centimetara, a rasprostranjene su u sjevernim čistim dijelovima svih oceana. Prirodno im se stanište nalazi oko 10 metara …
Mrkva
Mrkva (lat. Daucus carota) je korijenasto povrće kojeg karakterizira narančasta boja, iako mogu biti bijele, žute, crvene pa čak i ljubičaste. Smatra se kako je mrkva stigla na naše područje …
Kukuruz
Kukuruz (lat. Zea mays) je jednogodišnja biljka koja je u Europu i diljem ostatka svijeta stigla iz Srednje Amerike. Indijanci na ovom području su kukuruz kultivirali još od pradavnih …
Trešnja
Trešnja (lat. Prunus avium) je koštičavo voće koje potječe od divlje trešnje. Smatra se kako je domovina trešnji Mala Azija, posebno područje oko Crnog mora. Postoje pisani zapisi kojima je …
Nektarina
Nektarina (lat. Prunus persica var. nucipersica) spada u koštićavo voće, a najsličnija je breskvi pa ju često nazivaju i "glatkom breskom". Neki povijesni izvori kazuju kako se prvi put …
Cikla
Cikla (lat. Beta vulgaris) spada u gomoljasto povrće koje je posebno po bogatstvu sa željezom i svojoj tamnocrvenoj i ljubičastoj boji. Cila je odavno poznata drevnim narodima, smatra se da …
Ribiz
Razlikujemo dvije osnovne skupine ribiza (lat. Ribes rubrum/nigrum), a to su crveni i crni ribiz. Latinsko ime ovim biljkama najvjerojatnije potječe iz arapskog jezika, a označava "biljku …