• Recepti
    • Glavna jela
    • Juhe i variva
    • Predjela
    • Prilozi
    • Salate
    • Umaci
  • Deserti
    • Keksi
    • Kolači
    • Kreme i preljevi
    • Palačinke
    • Torte
    • Voćni deserti
  • Prehrana
    • Dijete
    • Začini
    • Sastojci
    • Vegetarijanstvo
    • Zimnica
    • Zdrava prehrana
  • Pića
  • Recenzije
  • Magazin
    • Novosti
    • Domaćinstvo
    • Mršavljenje
    • Putovanja
  • Search
  • Menu
  • Skip to right header navigation
  • Skip to main content
  • Skip to primary sidebar
  • Skip to footer

Gastronomija.hr

  • Recepti
    • Glavna jela
    • Juhe i variva
    • Predjela
    • Prilozi
    • Salate
    • Umaci
  • Deserti
    • Keksi
    • Kolači
    • Kreme i preljevi
    • Palačinke
    • Torte
    • Voćni deserti
  • Prehrana
    • Dijete
    • Začini
    • Sastojci
    • Vegetarijanstvo
    • Zimnica
    • Zdrava prehrana
  • Pića
  • Recenzije
  • Magazin
    • Novosti
    • Domaćinstvo
    • Mršavljenje
    • Putovanja
  • Search
Vi ste ovdje: Naslovnica / Kukuruz
Kukuruz, Foto: Hannes Grobe/Wikimedia

Kukuruz

Objavljeno: 11.07.2012. Autor: Lana Kovačić

Kukuruz (lat. Zea mays) je jednogodišnja biljka koja je u Europu i diljem ostatka svijeta stigla iz Srednje Amerike. Indijanci na ovom području su kukuruz kultivirali još od pradavnih vremena, a prvi pisani zapisi potječu još iz 2500 godine prije Krista. Obzirom da se može prilagoditi raznim tlima, nakon što je donesena u Europu, u 15. i 16. stoljeću, proširio se po cijelom svijetu.

Kukuruz, Foto: Hannes Grobe/Wikimedia

Ova se biljka često kategorizira kao sjemenka, ali obzirom da se koriste i klipovi u prehrani, ponekad se kukuruz svrstava u povrće. Biljka na kojoj kukuruz raste je jako sličan biljci vambusa, a klipovi mogu biti dugi do do 30-ak cm. berba kukuruza je u kolovozu, a u trgovinama se mogu naći tijekom cijele godine obzirom na brojne destinacije na kojima se uzgaja.

Svi su upoznati sa visokom energetskom vrijednosti kukuruza. U jednom zrnu se nalazi čak više od 70% škroba i predstavlja velik i bogat izvor energije. ovisno o načinu pripremanja energetska vrijednost kukuruza može se smanjiti ili povećati. Neka su istraživanja pokazala kako konzerviranje kukuruza namirnica ne gubi svoju vrijednost, naprotiv, čak je i povećava.

Danas je najveći proizvođač kukuruza SAD, koji proizvede oko 40% ukupne godišnje proizvodnje. Iza nje idu zemlje poput Kine, Meksika, Indonezije i Indije. Prema statistikama iz 2009. godine proizvelo se više kukuruza od riže ili pšenice, ukupno 817 milijuna tona. iako se proizvodi u velikim količinama kukuruz napadaju razni nametnici i bolesti od kojih se biljke štite pesticidima.

kada kupujete kukuruz obratite pažnju na to je li klip obavijen svjetlozelenim ljuskama. One ga štite od štetnih vanjskih utjecaja i od suše. Zrna kukuruza ispod ljuske bi trebala biti mekana i pucati na dodir. Ukoliko ih ne upotrijebite brzo nakon kupovine, postoji velika mogućnost da će vam se sjemenke osušiti i neće biti dobar za konzumaciju.

Kukuruz se kao prehrambena namirnica diljem svijeta koristi na različite načine. Kada su ga Portugalci donijeli u Afriku u 16. stoljeću, ubrzo je postao najviše uzgajana žitarica u Africi. Hranu napravljenu od kukuruza nalazimo u jelima poput talijanske palente, u brazilskim angu ili kao ugali u Africi.

Kokice su također jelo napravljeno od kukuruza. One nastaju kada se sjeme kukuruza pri određenoj toplini rasprsne i stvara nepavilne oblike. Ovaj je oblik konzumiranja kukuruza svjetski poznat i spada u brzu hranu i snack.

Autor: M.T.

 

Kategorija: Nekategorizirano

Želite se zasladiti?

Topli lava cake od bijele čokolade

Dan je savršen za ovakav desert - topli lava cake od bijele čokolade. Dugo sam radila na tome da mi bijeli lava cake uspije. I konačno se to dogodilo! Super je to što si ga možete ranije pripremiti, zamrzava se i može …

croissant

Croissant

Ovaj slasni pekarski proizvod možemo danas pronaći na policama svake pekare jer se masovno proširio, no on je jedno vrijeme bio ograničen samo na područje Francuske, gdje je i nastao. Ipak o nastanku ove poslastice i …

baklava od višanja

Baklava od višanja

Baklava je pravi primjer koliko ukusan može biti kolač, a da nije ispunjen uobičajenom kremom. Radi se o tradicionalnom kolaču koji dolazi iz Turske i za mnoge predstavlja pravu poslasticu. Baklava je odličan način da se …

Prethodna objava: « Trešnja
Sljedeća objava: Mrkva »

Reader Interactions

Odgovori Otkaži odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa * (obavezno)

Ova web-stranica koristi Akismet za zaštitu protiv spama. Saznajte kako se obrađuju podaci komentara.

Primarni stupac

Novije

blok kuhinja

Blok kuhinje za stan ili za kuću

Kuhinjski blok odnosi se na praktičnu kuhinja koja ima sve što vam je potrebno za pripremu …

Zdravi snickers

S obzirom na to da volim okus snickersa, ali ne volim kad mi se karamela lijepi za zube (nisam …

čokoladni truffles

Čokoladni truffles

Čokoladni tartufi su jedne od najjednostavnijih slastica jer su izrađeni od samo tri sastojka, …

RSS Vege.hr

  • Himalajska sol
  • Kakao maslac
  • Seitan
  • Granola
  • Aquafaba - zamjena za jaja
  • Što je gluten
  • Sojino mlijeko
  • Kokosovo mlijeko
  • Bademovo mlijeko
  • Mlijeko od sjemenki bundeve
[notphone] [/notphone] [phone]
[/phone]

Footer

Gastronomija

grč. gastronomía – stručno poznavanje umjetnosti pripreme različitih jela; kult birane hrane i kulinarskoga umijeća

Pratite nas

  • Facebook
  • Instagram

Site Footer

  • O nama
  • Impressum
  • Kontakt
  • Marketing
  • Uvjeti korištenja

Gastro Mreža

Gastronomija.hr | Moja Zimnica | Vege.hr | Vrtlarica.hr

Copyright © 2012.–2023. by Gastro Mreža. Sva prava pridržana. Web: Informativka d.o.o.