• Recepti
    • Glavna jela
    • Juhe i variva
    • Predjela
    • Prilozi
    • Salate
    • Umaci
  • Deserti
    • Keksi
    • Kolači
    • Kreme i preljevi
    • Palačinke
    • Torte
    • Voćni deserti
  • Prehrana
    • Dijete
    • Začini
    • Sastojci
    • Vegetarijanstvo
    • Zimnica
    • Zdrava prehrana
  • Pića
  • Recenzije
  • Magazin
    • Novosti
    • Domaćinstvo
    • Mršavljenje
    • Putovanja
  • Search
  • Menu
  • Skip to right header navigation
  • Skip to main content
  • Skip to primary sidebar
  • Skip to footer

Gastronomija.hr

  • Recepti
    • Glavna jela
    • Juhe i variva
    • Predjela
    • Prilozi
    • Salate
    • Umaci
  • Deserti
    • Keksi
    • Kolači
    • Kreme i preljevi
    • Palačinke
    • Torte
    • Voćni deserti
  • Prehrana
    • Dijete
    • Začini
    • Sastojci
    • Vegetarijanstvo
    • Zimnica
    • Zdrava prehrana
  • Pića
  • Recenzije
  • Magazin
    • Novosti
    • Domaćinstvo
    • Mršavljenje
    • Putovanja
  • Search
Vi ste ovdje: Naslovnica / Cikla
Cikla, Foto: Bhaskaranaidu/Wikimedia

Cikla

Objavljeno: 11.07.2012. Autor: Lana Kovačić

Cikla (lat. Beta vulgaris) spada u gomoljasto povrće koje je posebno po bogatstvu sa željezom i svojoj tamnocrvenoj i ljubičastoj boji. Cila je odavno poznata drevnim narodima, smatra se da su je prvi puta kultivirali u drugom tisućljeću prije Krista. Proširila se ize mediteranskih zemalja prema Babiloni, a prije Nove ere stigla je i u Kinu. U 19. stoljeću se uzgoj cikle popularizirao jer se otkrilo kako može predstavljati izvrstan nadomjestak stolnom šećeru, saharozi.

Cikla, Foto: Bhaskaranaidu/Wikimedia

Poznate su mnoge varijacije cikle, a najčešće se dijele u one crvene ili bijele boje. Cevenoj cikli jarku boju daje pigment betanin koji može nakon prevelikog konzumiranja uzrokovati crvenu boju urina. Cikla je bogata mineralima, ugljikohidratima, bjelančevinama i mastima, a sadrži i zavidne količine vitamina B12 i kobalta.

Postoje mnogi tradicionalni medicinski recepti u kojima se cikla koristila kao glavna namirnica. Još je starim Rimljanima cikla služila kao lijek protiv groznice, a znao se koristiti i kao laksativ. U srednjem se vijeku koristila za razne lijekove protiv problema sa probavom ili za čišćenje krvi. Za liječenje ateroskleroze dobar je jod kojeg cikla sadrži, također usporava starenje pa se preporuča za konzumiranje starijim ljudima.

Obzirom da se kultivira diljem svijeta ciklu u trgovinama možete naći tijekom cijele godine, ali glavna sezona je od lipnja do listopada. prilikom odabira uzmite manje cikle koje su ovalnog, pravilnog oblika. Što je plod veći postoji veća mogućnost da je središnji dioo drvenast i teže probaviv.

Ljudi za prehranu ne koriste samo korijen cikle već se u nekim afričkim zemljama koristi lišće biljke. U europi se standardno koristi kuhana ili pripremljena na salatu. U zemljama istočne Europe poznate su juhe koje se prave od cikle, borsch. Velika količina proizvedenih cikli se industrijski prerađuje u konzerviranu hranu. U objema, Sjevernoj i Južnoj americi, cikla se priprema u velikim količinama. Poznati su recepti iz SAD-a u kojima se cikla priprema s jajima.

Autor: M.T.

Kategorija: Nekategorizirano

Želite se zasladiti?

muffini od limuna

Osvježavajući, ukusni muffini s limunom

U zadnje vrijeme imam potrebu udovoljavati svojima kod kuće. Moji obožavaju meke i osvježavajuće kolačiće pa kad god idem u posjetu, napravim im nešto na brzinu. Jer ja ih baš volim pripremati. Pogotovo kad su …

Salata od krušaka i šljiva s medom

Voćne salate su idealno osvježenje i bogat izvor vitamina i ostalih hranjivih tvari. U ljetnim mjesecima predstavljaju kvalitetan obrok koji osvježava, dok u zimskim mjesecima služi kao zaštita od raznih …

palacinke od razenog brasna

Recept za ukusne palačinke od raženog brašna

Mekane, elastične, ukusne i mirišljave palačinke od raženog brašna osvojit će vas isti tren kad ih probate. Malo promjene od kolača nikome ne škodi, zar ne? Recept za palačinke od raženog brašna: Sastojci: 50 g …

Prethodna objava: « Ribiz
Sljedeća objava: Nektarina »

Reader Interactions

Odgovori Otkaži odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa * (obavezno)

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

Primarni stupac

Novije

blok kuhinja

Blok kuhinje za stan ili za kuću

Kuhinjski blok odnosi se na praktičnu kuhinja koja ima sve što vam je potrebno za pripremu …

Zdravi snickers

S obzirom na to da volim okus snickersa, ali ne volim kad mi se karamela lijepi za zube (nisam …

čokoladni truffles

Čokoladni truffles

Čokoladni tartufi su jedne od najjednostavnijih slastica jer su izrađeni od samo tri sastojka, …

RSS Vege.hr

  • Himalajska sol
  • Kakao maslac
  • Seitan
  • Granola
  • Aquafaba - zamjena za jaja
  • Što je gluten
  • Sojino mlijeko
  • Kokosovo mlijeko
  • Bademovo mlijeko
  • Mlijeko od sjemenki bundeve
[notphone] [/notphone] [phone]
[/phone]

Footer

Gastronomija

grč. gastronomía – stručno poznavanje umjetnosti pripreme različitih jela; kult birane hrane i kulinarskoga umijeća

Pratite nas

  • Facebook
  • Instagram

Site Footer

  • O nama
  • Impressum
  • Kontakt
  • Marketing
  • Uvjeti korištenja

Gastro Mreža

Gastronomija.hr | Moja Zimnica | Vege.hr | Vrtlarica.hr

Copyright © 2012.–2025. by Gastro Mreža. Sva prava pridržana. Web: Informativka d.o.o.