• Recepti
    • Glavna jela
    • Juhe i variva
    • Predjela
    • Prilozi
    • Salate
    • Umaci
  • Deserti
    • Keksi
    • Kolači
    • Kreme i preljevi
    • Palačinke
    • Torte
    • Voćni deserti
  • Prehrana
    • Dijete
    • Začini
    • Sastojci
    • Vegetarijanstvo
    • Zimnica
    • Zdrava prehrana
  • Pića
  • Recenzije
  • Magazin
    • Novosti
    • Domaćinstvo
    • Mršavljenje
    • Putovanja
  • Search
  • Menu
  • Skip to right header navigation
  • Skip to main content
  • Skip to primary sidebar
  • Skip to footer

Gastronomija.hr

  • Recepti
    • Glavna jela
    • Juhe i variva
    • Predjela
    • Prilozi
    • Salate
    • Umaci
  • Deserti
    • Keksi
    • Kolači
    • Kreme i preljevi
    • Palačinke
    • Torte
    • Voćni deserti
  • Prehrana
    • Dijete
    • Začini
    • Sastojci
    • Vegetarijanstvo
    • Zimnica
    • Zdrava prehrana
  • Pića
  • Recenzije
  • Magazin
    • Novosti
    • Domaćinstvo
    • Mršavljenje
    • Putovanja
  • Search
Vi ste ovdje: Naslovnica / Trešnja
Trešnja, Foto: Nicubunu/Wikimedia

Trešnja

Objavljeno: 11.07.2012. Autor: Lana Kovačić

Trešnja (lat. Prunus avium) je koštičavo voće koje potječe od divlje trešnje. Smatra se kako je domovina trešnji Mala Azija, posebno područje oko Crnog mora. Postoje pisani zapisi kojima je dokazano da su se trešnje uzgajale još u starom Rimu i Turskoj. Danas se uzgaja diljem cijele Europe, a na ovom teritoriju se proizvode 4/5 cjeloukupne svjetske proizvodnje. Zemlje najveći proizvođači su Italija, Francuska i Njemačka.

Trešnja, Foto: Nicubunu/Wikimedia

Sezona trešanja traje od lipnja do kolovoza, a najbolje su kvalitete one ubranje u srpnju. Osjetljive su vanjske uvjete posebno špricanje, bilo kakva oštećenja ili jaku kišu i tuču, što ih čini ponekad skupom namirnicom. Na nekim poddručjima još uvijek rastu divlje trešnje koje ne utječu na uzgoj pitomih. Postoje mnoge sorte pitome trešnje, ali razlikujemo dvije glavne skupine. Rane trešnje sa mekanim mesom i trešnje sa čvrstim mesom.

Istraživanja provedena u SAD-u 2008. godine su pokazala kako trešnje imaju veoma dobar učinak na zdravlje. Testiranja na štakorima su dokazala kako konzumiranje trešanja može smanjiti rizik oboljevanja od srčanih bolesti, posebno smanjiti količinu zasićenih masnih kiselina. U 100 g tešanja ima oko 63 kalorije što ih čini preporučljivim niskokaloričnim voćem.

U 2007. godini proizvedeno je više od dva milijona tona trešanja, a čak 40% ih dolazi iz Europe. Početkom ljeta se mogu naći na policama trgovina, a traju vrlo ktratko i osjetljive su. Nakon kupovine se mogu čuvati nekoliko dana u hladnjaku. Osim svježe mogu kupiti u praznim prerađevinama od marmelade i pekmeza do kompota ili u obliku nekog piće (razni sirupi i sokovi ili alkoholna pića).

Preporučamo vam da trešnje jedete svježe, a dobro ih je kombinirati u svim slatkim desertima. Posebno su aromatični preljevi i sirupi od trešanja koji možete dodati u na kolače ili sladoled. Ponekad se može koridtiti za pripremanje slanih jela poput pečenja od patke ili neko drugo meso.

Autor: M.T.

Kategorija: Nekategorizirano

Želite se zasladiti?

sedmo nebo

Sedmo nebo

Vrijeme je da osjetite pravi užitak i razveselite svoje nepce popularnim kolačem. Ovaj jednostavan kolač već na prvu će vas vinut u "sedmo nebo".  Kremast i izdašan, idealan je za blagdane, slavlja i druženja no ima …

Čokoladne fantazije od kesten pirea

Nisam baš ljubitelj kuhanog kestenja, najdraži mi je kad je pečen - kad ga kupimo od kestenjara na ulici početkom jeseni pa se šetamo i grijemo čisteći ga. Ponekad sjednemo na klupicu i podijelimo porciju toplih i …

kriska-torte

Silvestrovska torta od vanilije s orasima

Razmišljala sam već dugo o ovoj torti i načinu na koji ću je pripremiti. Htjela sam spojiti omiljene sastojke i dobila sam željenu tortu od oraha, kreme od vanilije i višanja. Donosim vam recept za nju, da vam nova …

Prethodna objava: « Nektarina
Sljedeća objava: Kukuruz »

Reader Interactions

Odgovori Otkaži odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa * (obavezno)

Ova web-stranica koristi Akismet za zaštitu protiv spama. Saznajte kako se obrađuju podaci komentara.

Primarni stupac

Novije

blok kuhinja

Blok kuhinje za stan ili za kuću

Kuhinjski blok odnosi se na praktičnu kuhinja koja ima sve što vam je potrebno za pripremu …

Zdravi snickers

S obzirom na to da volim okus snickersa, ali ne volim kad mi se karamela lijepi za zube (nisam …

čokoladni truffles

Čokoladni truffles

Čokoladni tartufi su jedne od najjednostavnijih slastica jer su izrađeni od samo tri sastojka, …

RSS Vege.hr

  • Himalajska sol
  • Kakao maslac
  • Seitan
  • Granola
  • Aquafaba - zamjena za jaja
  • Što je gluten
  • Sojino mlijeko
  • Kokosovo mlijeko
  • Bademovo mlijeko
  • Mlijeko od sjemenki bundeve
[notphone] [/notphone] [phone]
[/phone]

Footer

Gastronomija

grč. gastronomía – stručno poznavanje umjetnosti pripreme različitih jela; kult birane hrane i kulinarskoga umijeća

Pratite nas

  • Facebook
  • Instagram

Site Footer

  • O nama
  • Impressum
  • Kontakt
  • Marketing
  • Uvjeti korištenja

Gastro Mreža

Gastronomija.hr | Moja Zimnica | Vege.hr | Vrtlarica.hr

Copyright © 2012.–2023. by Gastro Mreža. Sva prava pridržana. Web: Informativka d.o.o.