• Recepti
    • Glavna jela
    • Juhe i variva
    • Predjela
    • Prilozi
    • Salate
    • Umaci
  • Deserti
    • Keksi
    • Kolači
    • Kreme i preljevi
    • Palačinke
    • Torte
    • Voćni deserti
  • Prehrana
    • Dijete
    • Začini
    • Sastojci
    • Vegetarijanstvo
    • Zimnica
    • Zdrava prehrana
  • Pića
  • Recenzije
  • Magazin
    • Novosti
    • Domaćinstvo
    • Mršavljenje
    • Putovanja
  • Search
  • Menu
  • Skip to right header navigation
  • Skip to main content
  • Skip to primary sidebar
  • Skip to footer

Gastronomija.hr

  • Recepti
    • Glavna jela
    • Juhe i variva
    • Predjela
    • Prilozi
    • Salate
    • Umaci
  • Deserti
    • Keksi
    • Kolači
    • Kreme i preljevi
    • Palačinke
    • Torte
    • Voćni deserti
  • Prehrana
    • Dijete
    • Začini
    • Sastojci
    • Vegetarijanstvo
    • Zimnica
    • Zdrava prehrana
  • Pića
  • Recenzije
  • Magazin
    • Novosti
    • Domaćinstvo
    • Mršavljenje
    • Putovanja
  • Search
Vi ste ovdje: Naslovnica / Dagnje
Dagnje, Foto: David-Monniaux/Wikimedia

Dagnje

Objavljeno: 12.07.2012. Autor: Lana Kovačić

Dagnje su plavocrne ili smeđe školjke koje su dugačke najviše 10 centimetara, a rasprostranjene su u sjevernim čistim dijelovima svih oceana. Prirodno im se stanište nalazi oko 10 metara ispod morske površine i žive u kolonijama.

Dagnje, Foto: David-Monniaux/Wikimedia

Prvi pisani trag o uzgoju dagnji datira još iz 13. stoljeća u Francuskoj, gdje su izgrađena prva uzgajališta. U Hrvatskoj se dagnje uzgajaju u Šibenskom, Limskom, M alostonskom i Pulskom zaljevu te na mnogim ostalim mjestima diljem Jadrana.

Svilenkastim kašastim nitima su dagnje pričvršćenbe za kamen na kojem obitavaju, a takva ih poveznica štiti od jakih morskih struja. Obzirom na veliku mogućnost adaptacije, dagnje se danas uzgajaju u umjetnim bazenima.

Umjetni bazeni su formirani tako da se na školjke uzgajaju na konopcima. Ukoliko su prisutni povoljni uvjeti potrebno je oko 9 mjeseci da dagnje narastu do veličine koja je poželjna za prodaju (7 centimetara).

Još jedna specifičnost dagnji je da se izrazito brzo razmnožavcaju. Odrasla školjka može dva ili tri puta godišnje ispustiti do 12 milijuna jajašaca u vodu. Kada dođe u prodaju nema visoku cijenu, a često je kupovana i zbog svojih hranjivih svojstava.

Bogate su mineralima poput željeza i fosfora, a u malim tragovima se mogu naći kalcij, kalij i natrij. Od vitamina sadrže vitamin A, vitamin C i nekih vitamin B kompleksa.

Dagnje se mogu pripremiti na nekoliko načina. Kada se pripremaju jela sa školjkama potrebno je meso izvasditi iz ljuštura i odstraniti moguće žilave rubove. Od školjaka se spravlja i temeljac koji je nakon kuhanja potrebno ocijediti kako bi se odstranio pijesak i vapnenac. Poznate su dagnje na buzaru, rade se još na salatu sa komoračem i lukom.

Autor: M.T.

Kategorija: Nekategorizirano

Želite se zasladiti?

barbara kolac

Super brzi kolač

Izuzetno jednostavan i sočan kolač koji će se, ako ga samo jednom iskušate, zbog brzine pripreme vrlo često naći na vašem stolu. Što čekate, počastite svoja nepca ovim ukusnim, brzim receptom. Jaja miksajte sa šećerom …

rafaelo-kocke

Rafaelo torta

Rafaelo torta raskošna je slastica koju mnogi obožavaju. Omiljena je među djecom, kao i među odraslima. Neodoljivo podsjeća na Raffaello kuglice, odnosno, vrlo mu sličan kolač, Rafaelo kocke. Ono što najviše volimo kod …

klasična pita od jabuka

Klasična pita od jabuka koja miriše na djetinjstvo

Pita od jabuka ukusan je desert koji nam je svima poznat i koji je već jako dugo dio hrvatske tradicionalne kuhinje. Posebno je popularna inačica američka apple pie. Naime, radi se o zaista zahvalnom kolaču koji možete …

Prethodna objava: « Mrkva
Sljedeća objava: Datulje »

Reader Interactions

Odgovori Otkaži odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa * (obavezno)

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

Primarni stupac

Novije

blok kuhinja

Blok kuhinje za stan ili za kuću

Kuhinjski blok odnosi se na praktičnu kuhinja koja ima sve što vam je potrebno za pripremu …

Zdravi snickers

S obzirom na to da volim okus snickersa, ali ne volim kad mi se karamela lijepi za zube (nisam …

čokoladni truffles

Čokoladni truffles

Čokoladni tartufi su jedne od najjednostavnijih slastica jer su izrađeni od samo tri sastojka, …

RSS Vege.hr

  • Himalajska sol
  • Kakao maslac
  • Seitan
  • Granola
  • Aquafaba - zamjena za jaja
  • Što je gluten
  • Sojino mlijeko
  • Kokosovo mlijeko
  • Bademovo mlijeko
  • Mlijeko od sjemenki bundeve
[notphone] [/notphone] [phone]
[/phone]

Footer

Gastronomija

grč. gastronomía – stručno poznavanje umjetnosti pripreme različitih jela; kult birane hrane i kulinarskoga umijeća

Pratite nas

  • Facebook
  • Instagram

Site Footer

  • O nama
  • Impressum
  • Kontakt
  • Marketing
  • Uvjeti korištenja

Gastro Mreža

Gastronomija.hr | Moja Zimnica | Vege.hr | Vrtlarica.hr

Copyright © 2012.–2025. by Gastro Mreža. Sva prava pridržana. Web: Informativka d.o.o.