• Recepti
    • Glavna jela
    • Juhe i variva
    • Predjela
    • Prilozi
    • Salate
    • Umaci
  • Deserti
    • Keksi
    • Kolači
    • Kreme i preljevi
    • Palačinke
    • Torte
    • Voćni deserti
  • Prehrana
    • Dijete
    • Začini
    • Sastojci
    • Vegetarijanstvo
    • Zimnica
    • Zdrava prehrana
  • Pića
  • Recenzije
  • Magazin
    • Novosti
    • Domaćinstvo
    • Mršavljenje
    • Putovanja
  • Search
  • Menu
  • Skip to right header navigation
  • Skip to main content
  • Skip to primary sidebar
  • Skip to footer

Gastronomija.hr

  • Recepti
    • Glavna jela
    • Juhe i variva
    • Predjela
    • Prilozi
    • Salate
    • Umaci
  • Deserti
    • Keksi
    • Kolači
    • Kreme i preljevi
    • Palačinke
    • Torte
    • Voćni deserti
  • Prehrana
    • Dijete
    • Začini
    • Sastojci
    • Vegetarijanstvo
    • Zimnica
    • Zdrava prehrana
  • Pića
  • Recenzije
  • Magazin
    • Novosti
    • Domaćinstvo
    • Mršavljenje
    • Putovanja
  • Search
Vi ste ovdje: Naslovnica / Dagnje
Dagnje, Foto: David-Monniaux/Wikimedia

Dagnje

Objavljeno: 12.07.2012. Autor: Lana Kovačić

Dagnje su plavocrne ili smeđe školjke koje su dugačke najviše 10 centimetara, a rasprostranjene su u sjevernim čistim dijelovima svih oceana. Prirodno im se stanište nalazi oko 10 metara ispod morske površine i žive u kolonijama.

Dagnje, Foto: David-Monniaux/Wikimedia

Prvi pisani trag o uzgoju dagnji datira još iz 13. stoljeća u Francuskoj, gdje su izgrađena prva uzgajališta. U Hrvatskoj se dagnje uzgajaju u Šibenskom, Limskom, M alostonskom i Pulskom zaljevu te na mnogim ostalim mjestima diljem Jadrana.

Svilenkastim kašastim nitima su dagnje pričvršćenbe za kamen na kojem obitavaju, a takva ih poveznica štiti od jakih morskih struja. Obzirom na veliku mogućnost adaptacije, dagnje se danas uzgajaju u umjetnim bazenima.

Umjetni bazeni su formirani tako da se na školjke uzgajaju na konopcima. Ukoliko su prisutni povoljni uvjeti potrebno je oko 9 mjeseci da dagnje narastu do veličine koja je poželjna za prodaju (7 centimetara).

Još jedna specifičnost dagnji je da se izrazito brzo razmnožavcaju. Odrasla školjka može dva ili tri puta godišnje ispustiti do 12 milijuna jajašaca u vodu. Kada dođe u prodaju nema visoku cijenu, a često je kupovana i zbog svojih hranjivih svojstava.

Bogate su mineralima poput željeza i fosfora, a u malim tragovima se mogu naći kalcij, kalij i natrij. Od vitamina sadrže vitamin A, vitamin C i nekih vitamin B kompleksa.

Dagnje se mogu pripremiti na nekoliko načina. Kada se pripremaju jela sa školjkama potrebno je meso izvasditi iz ljuštura i odstraniti moguće žilave rubove. Od školjaka se spravlja i temeljac koji je nakon kuhanja potrebno ocijediti kako bi se odstranio pijesak i vapnenac. Poznate su dagnje na buzaru, rade se još na salatu sa komoračem i lukom.

Autor: M.T.

Kategorija: Nekategorizirano

Želite se zasladiti?

tart od limuna

Osvježavajući tart od limuna

Danas imam za vas jedno ukusno svileno iznenađenje za vašeg dragog jer Valentinovo nam je sve bliže :) Tart od limuna kojim ćete ga iznenaditi je vrlo ukusan i osvježavajuć, a svojim aromama ga mora jednostavno …

coko banana bread

Čoko banana bread

Uvijek gledam da sama napravim bademovo brašno. Kupovna brašna mi nemaju taj neki poseban "gušt". I tako je bilo sve dok nisam dobila Letifico bademovo brašno. Takve savršene teksture i okusa, da bez razmišljanja mogu …

barbara kolac

Super brzi kolač

Izuzetno jednostavan i sočan kolač koji će se, ako ga samo jednom iskušate, zbog brzine pripreme vrlo često naći na vašem stolu. Što čekate, počastite svoja nepca ovim ukusnim, brzim receptom. Jaja miksajte sa šećerom …

Prethodna objava: « Mrkva
Sljedeća objava: Datulje »

Reader Interactions

Odgovori Otkaži odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa *

Ova web-stranica koristi Akismet za zaštitu protiv spama. Saznajte kako se obrađuju podaci komentara.

Primarni stupac

Novije

Zdravi snickers

S obzirom na to da volim okus snickersa, ali ne volim kad mi se karamela lijepi za zube (nisam …

čokoladni truffles

Čokoladni truffles

Čokoladni tartufi su jedne od najjednostavnijih slastica jer su izrađeni od samo tri sastojka, …

Brze kiflice

Na samu pomisao na svježe, mekane kiflice rastu vam zazubice, zar ne? Odlične kao doručak, …

Footer

Gastronomija

grč. gastronomía – stručno poznavanje umjetnosti pripreme različitih jela; kult birane hrane i kulinarskoga umijeća

Pratite nas

  • Facebook
  • Instagram

Site Footer

  • O nama
  • Impressum
  • Kontakt
  • Marketing
  • Uvjeti korištenja

Gastro Media

Gastronomija.hr | Moja Zimnica | Vege.hr | Vrtlarica.hr

Gastro Media Copyright © 2012.–2022. Informativka d.o.o. Sva prava pridržana.