• Recepti
    • Glavna jela
    • Juhe i variva
    • Predjela
    • Prilozi
    • Salate
    • Umaci
  • Deserti
    • Keksi
    • Kolači
    • Kreme i preljevi
    • Palačinke
    • Torte
    • Voćni deserti
  • Prehrana
    • Dijete
    • Začini
    • Sastojci
    • Vegetarijanstvo
    • Zimnica
    • Zdrava prehrana
  • Pića
  • Recenzije
  • Magazin
    • Novosti
    • Domaćinstvo
    • Mršavljenje
    • Putovanja
  • Search
  • Menu
  • Skip to right header navigation
  • Skip to main content
  • Skip to primary sidebar
  • Skip to footer

Gastronomija.hr

  • Recepti
    • Glavna jela
    • Juhe i variva
    • Predjela
    • Prilozi
    • Salate
    • Umaci
  • Deserti
    • Keksi
    • Kolači
    • Kreme i preljevi
    • Palačinke
    • Torte
    • Voćni deserti
  • Prehrana
    • Dijete
    • Začini
    • Sastojci
    • Vegetarijanstvo
    • Zimnica
    • Zdrava prehrana
  • Pića
  • Recenzije
  • Magazin
    • Novosti
    • Domaćinstvo
    • Mršavljenje
    • Putovanja
  • Search
Vi ste ovdje: Naslovnica / Ribiz
Crveni ribiz, Foto: Karelj/Wikimedia

Ribiz

Objavljeno: 10.07.2012. Autor: Lana Kovačić

Razlikujemo dvije osnovne skupine ribiza (lat. Ribes rubrum/nigrum), a to su crveni i crni ribiz. Latinsko ime ovim biljkama najvjerojatnije potječe iz arapskog jezika, a označava “biljku kiselog okusa”. Jednogodišnja je to biljka koja raste grmoliko, više preferira hladovita područja jer je veoma osjetljiva na sunce.

Crveni ribiz, Foto: Karelj/Wikimedia

U prvu skupinu, crveni ribiz, spadaju ne samo plodovi crvene boje, već i bijeli i rozi. Plodovi rastu u grmovima koji mogu narasti do 2 m, dok su plodovi veličine graška i rastu u grozdovima. Površina plodova je glatka, a u unutrašnjosti se nalazi velika količina sjemenki. Ova skupina nije zahtjevna za uzgoj, uspjeva čak i na siromašnim tlima.

Crni ribiz se ponajviše bojom i mirisom razlikuje od crvenog. Raste uglavnom u umjerenom pojasu pa ga se može naći diljem srednje Europe i Azije, čak i na Himalaji. Okus je jak i ne tolerira ga svatko. Mogu se kupiti i neke podsorte koje su blažeg okusa i mirisa.

Vrijeme sazrijevanja ovisi o podneblju na kojem raste, a osnovna sezona im je od lipnja do kolovoza. Energetski je ribiz namirnica koja sadrži malo kalorija. Iznimno je bogata vitaminom C pa se preporuča ljudima za jačanje imuniteta.

U trgovinama ribiz možemo naći u raznim oblicima, bilo da je svjež, sušen, konzerviran ili prerađen na neki drugi način. Ukoliko ih kupujete svježe, uzmite one plodove koji još uvijek stoje na grozdivima. Prilikom skladištenja mogu se zamrznuti, a svježe ih je najbolje iskoristiti u roku od par dana.

Ako konzumirate svježi ribiz pazite da ga pri pranju i čišćenju jako ne oštetite. Možete ga poslužiti samostalno ili sa šećerom. Isprobajte pekmez ili marmeladu od ribiza koja je slatkasto kisela i unutra se nalaze sjemenke plodova. Često se ribiz koristi i kao dodatak slanim jelima, posebno za umake uz pečenja.

Autor: M.T.

Kategorija: Nekategorizirano

Želite se zasladiti?

Cokoladna torta od maka

Sočna torta od čokolade i maka

Razmišljate o tome da napravite tortu za blagdane? Želite li nesto čokoladno, sočno i ukusno. Donosim vam recept za ovu fantaziju u kombinaciji sa makom i vanilijom. Za sve slatkoljupce evo ljubav na čokoladni prvi …

kruske s vocem

Kruške punjene suhim voćem

Kruška je slatko voće mekane i lagano zrnato teksture, bogata sokom. Dobar je izvor dijetalnih vlakana te antioksidanata što je svrstava u skupinu idealnih namirnica za jačanje imunološkog sustava. Kuhane kruške izvrsno …

Čokoladni raspucanci bez jaja

Raspuknuti keksići ili crinkle cookies kod nas poznati kao raspucanci su zadnjih desetak godina jako popularni u gastro svijetu. Možete ih pronaći na bespućima interneta kod stranih i kod naših food bloggera u raznim …

Prethodna objava: « Breskva
Sljedeća objava: Cikla »

Reader Interactions

Odgovori Otkaži odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa *

Ova web-stranica koristi Akismet za zaštitu protiv spama. Saznajte kako se obrađuju podaci komentara.

Primarni stupac

Novije

Zdravi snickers

S obzirom na to da volim okus snickersa, ali ne volim kad mi se karamela lijepi za zube (nisam …

čokoladni truffles

Čokoladni truffles

Čokoladni tartufi su jedne od najjednostavnijih slastica jer su izrađeni od samo tri sastojka, …

Brze kiflice

Na samu pomisao na svježe, mekane kiflice rastu vam zazubice, zar ne? Odlične kao doručak, …

Footer

Gastronomija

grč. gastronomía – stručno poznavanje umjetnosti pripreme različitih jela; kult birane hrane i kulinarskoga umijeća

Pratite nas

  • Facebook
  • Instagram

Site Footer

  • O nama
  • Impressum
  • Kontakt
  • Marketing
  • Uvjeti korištenja

Gastro Media

Gastronomija.hr | Moja Zimnica | Vege.hr | Vrtlarica.hr

Gastro Media Copyright © 2012.–2022. Informativka d.o.o. Sva prava pridržana.