• Recepti
    • Glavna jela
    • Juhe i variva
    • Predjela
    • Prilozi
    • Salate
    • Umaci
  • Deserti
    • Keksi
    • Kolači
    • Kreme i preljevi
    • Palačinke
    • Torte
    • Voćni deserti
  • Prehrana
    • Dijete
    • Začini
    • Sastojci
    • Vegetarijanstvo
    • Zimnica
    • Zdrava prehrana
  • Pića
  • Recenzije
  • Magazin
    • Novosti
    • Domaćinstvo
    • Mršavljenje
    • Putovanja
  • Search
  • Menu
  • Skip to right header navigation
  • Skip to main content
  • Skip to primary sidebar
  • Skip to footer

Gastronomija.hr

  • Recepti
    • Glavna jela
    • Juhe i variva
    • Predjela
    • Prilozi
    • Salate
    • Umaci
  • Deserti
    • Keksi
    • Kolači
    • Kreme i preljevi
    • Palačinke
    • Torte
    • Voćni deserti
  • Prehrana
    • Dijete
    • Začini
    • Sastojci
    • Vegetarijanstvo
    • Zimnica
    • Zdrava prehrana
  • Pića
  • Recenzije
  • Magazin
    • Novosti
    • Domaćinstvo
    • Mršavljenje
    • Putovanja
  • Search
Vi ste ovdje: Naslovnica / Ribiz
Crveni ribiz, Foto: Karelj/Wikimedia

Ribiz

Objavljeno: 10.07.2012. Autor: Lana Kovačić

Razlikujemo dvije osnovne skupine ribiza (lat. Ribes rubrum/nigrum), a to su crveni i crni ribiz. Latinsko ime ovim biljkama najvjerojatnije potječe iz arapskog jezika, a označava “biljku kiselog okusa”. Jednogodišnja je to biljka koja raste grmoliko, više preferira hladovita područja jer je veoma osjetljiva na sunce.

Crveni ribiz, Foto: Karelj/Wikimedia

U prvu skupinu, crveni ribiz, spadaju ne samo plodovi crvene boje, već i bijeli i rozi. Plodovi rastu u grmovima koji mogu narasti do 2 m, dok su plodovi veličine graška i rastu u grozdovima. Površina plodova je glatka, a u unutrašnjosti se nalazi velika količina sjemenki. Ova skupina nije zahtjevna za uzgoj, uspjeva čak i na siromašnim tlima.

Crni ribiz se ponajviše bojom i mirisom razlikuje od crvenog. Raste uglavnom u umjerenom pojasu pa ga se može naći diljem srednje Europe i Azije, čak i na Himalaji. Okus je jak i ne tolerira ga svatko. Mogu se kupiti i neke podsorte koje su blažeg okusa i mirisa.

Vrijeme sazrijevanja ovisi o podneblju na kojem raste, a osnovna sezona im je od lipnja do kolovoza. Energetski je ribiz namirnica koja sadrži malo kalorija. Iznimno je bogata vitaminom C pa se preporuča ljudima za jačanje imuniteta.

U trgovinama ribiz možemo naći u raznim oblicima, bilo da je svjež, sušen, konzerviran ili prerađen na neki drugi način. Ukoliko ih kupujete svježe, uzmite one plodove koji još uvijek stoje na grozdivima. Prilikom skladištenja mogu se zamrznuti, a svježe ih je najbolje iskoristiti u roku od par dana.

Ako konzumirate svježi ribiz pazite da ga pri pranju i čišćenju jako ne oštetite. Možete ga poslužiti samostalno ili sa šećerom. Isprobajte pekmez ili marmeladu od ribiza koja je slatkasto kisela i unutra se nalaze sjemenke plodova. Često se ribiz koristi i kao dodatak slanim jelima, posebno za umake uz pečenja.

Autor: M.T.

Kategorija: Nekategorizirano

Želite se zasladiti?

Rolat s borovnicama i kremom od vanilije

Pozdrav svim čitateljima! Danas imam za vas ovu mirisnu i slasnu ljepoticu koju jednostavno morate isprobati! Sastojci potrebni za izradu biskvita: 4 jaja 4 žlice šećera 4 žlice brašna Priprema: …

baklava

Baklava

Baklava je zanimljiva slastica koja je svojstvena turskoj gastronomiji, ali i jugozapadnoj i centralnoj Aziji. 1650. godine riječ baklava se, doslovno prenesena iz turskog, prvi puta koristila u engleskom i označavala je …

torta od sira

Cheesecake s višnjama

Ako želite desert bez pečenja tada je cheesecake sa višnjama pravo rješenje. Ova poslastica oduševljava mlade i starije, a može se jesti u bilo koje doba godine. Osvježavajući okus deserta odvest će vas u neke daleke …

Prethodna objava: « Breskva
Sljedeća objava: Cikla »

Reader Interactions

Odgovori Otkaži odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa * (obavezno)

Ova web-stranica koristi Akismet za zaštitu protiv spama. Saznajte kako se obrađuju podaci komentara.

Primarni stupac

Novije

blok kuhinja

Blok kuhinje za stan ili za kuću

Kuhinjski blok odnosi se na praktičnu kuhinja koja ima sve što vam je potrebno za pripremu …

Zdravi snickers

S obzirom na to da volim okus snickersa, ali ne volim kad mi se karamela lijepi za zube (nisam …

čokoladni truffles

Čokoladni truffles

Čokoladni tartufi su jedne od najjednostavnijih slastica jer su izrađeni od samo tri sastojka, …

RSS Vege.hr

  • Himalajska sol
  • Kakao maslac
  • Seitan
  • Granola
  • Aquafaba - zamjena za jaja
  • Što je gluten
  • Sojino mlijeko
  • Kokosovo mlijeko
  • Bademovo mlijeko
  • Mlijeko od sjemenki bundeve
[notphone] [/notphone] [phone]
[/phone]

Footer

Gastronomija

grč. gastronomía – stručno poznavanje umjetnosti pripreme različitih jela; kult birane hrane i kulinarskoga umijeća

Pratite nas

  • Facebook
  • Instagram

Site Footer

  • O nama
  • Impressum
  • Kontakt
  • Marketing
  • Uvjeti korištenja

Gastro Mreža

Gastronomija.hr | Moja Zimnica | Vege.hr | Vrtlarica.hr

Copyright © 2012.–2023. by Gastro Mreža. Sva prava pridržana. Web: Informativka d.o.o.