• Recepti
    • Glavna jela
    • Juhe i variva
    • Predjela
    • Prilozi
    • Salate
    • Umaci
  • Deserti
    • Keksi
    • Kolači
    • Kreme i preljevi
    • Palačinke
    • Torte
    • Voćni deserti
  • Prehrana
    • Dijete
    • Začini
    • Sastojci
    • Vegetarijanstvo
    • Zimnica
    • Zdrava prehrana
  • Pića
  • Recenzije
  • Magazin
    • Novosti
    • Domaćinstvo
    • Mršavljenje
    • Putovanja
  • Search
  • Menu
  • Skip to right header navigation
  • Skip to main content
  • Skip to primary sidebar
  • Skip to footer

Gastronomija.hr

  • Recepti
    • Glavna jela
    • Juhe i variva
    • Predjela
    • Prilozi
    • Salate
    • Umaci
  • Deserti
    • Keksi
    • Kolači
    • Kreme i preljevi
    • Palačinke
    • Torte
    • Voćni deserti
  • Prehrana
    • Dijete
    • Začini
    • Sastojci
    • Vegetarijanstvo
    • Zimnica
    • Zdrava prehrana
  • Pića
  • Recenzije
  • Magazin
    • Novosti
    • Domaćinstvo
    • Mršavljenje
    • Putovanja
  • Search
Vi ste ovdje: Naslovnica / Bob
Bob, Foto: Tamorlan/Wikimedia

Bob

Objavljeno: 14.07.2012. Autor: Lana Kovačić

Bob (lat. Vicia faba) je vrsta povrća podrijetlom sa sredozemlja, koja svojim oblikom podsječa na grah, a bojom na  grašak. Riječ je o vrlo zdravoj namirnici koja je nažalost nedovoljno zastupljena u domačim jelovnicima jer su je, nažalost, potisnule neke biljke s američkog kontinenta: grah, krumpir i kukuruz. Naime, osim što ćete sa 100 grama boba zadovoljiti sve dnevne potrebe organizma za vlaknima, opskrbit ćete tijelo i željezom, magnezijem, manganom, fosforom, tijaminom, željezom, lecitinom i vitaminima B skupine. Kada je bob u pitanju, nema straha od kolesterola ni od zasićenih masnih kiselina – njihove su vrijednosti zanemarive pa kad bismo bobu trebali dati neku nutricionističku ocjenu, bila bi to čista petica!

Bob, Foto: Tamorlan/Wikimedia

Prve tragove grahorica i mahunarki nalazimo u drevnim azijskim i maloazijskim kulturama od Kine, preko Indije do Mezopotamije, te u starim indijanskim kulturama od Meksika do Perua, odakle su se svaka u svome smjeru proširile svijetom. Na Sredozemlju su ih uživali podjednako Egipćani, Grci i Rimljani, kao i oni s Iberskog poluotoka. Pa ipak, nigdje njihova primjena nije raširena kao u Italiji i Dalmaciji. Maneštre, minestre, minestroni, sa suhim ili svježim mesom ; imena i recepata je bezbroj, a vašoj mašti ostavljamo da ih oblikuje onako kako nepce želi i zaslužuje.

Energetska vrijednost 100 g svježeg boba iznosi 88 kcal / 370 kJ, od toga sadrži 17,6% ugljikohidrata, 8% proteina i 0,7% masti. Bob sadrži raznolike minerale: bakar (0,4 mg), mangan (0,6 mg), fosfor (129 mg), magnezij (33 mg), kalij (332 mg), cink (1,0 mg ), željezo (1,5 mg), selen (0,8 mcg) i kalcij (37 mg).
Od vitamina u nešto manjim količinama bob sadrži vitamin C (3,7 mg), tiamin (0,13 mg), riboflavin (0,3 mg), niacin (2,25 mg), pantotensku kiselinu (0,23 mg), vitamin B6 (0,1 mg), folnu kiselinu (88,8 mcg) i vitamin A (17 mcg).
Bob u 100 g sadrži beta karotena 196 mcg i fitosterola 22 mg, od čega beta-sitosterola ima 18 mg.

Konzumiranjem hrane bogate dijetalnim vlaknima može smanjiti razinu kolesterola u krvi, a na taj način i rizik od oboljenja kardiovaskularnog sustava. Dijetalna vlakna mogu pomoći kod reguliranja probave, dati osjećaj sitosti što pozitivno djeluje na gubitak težine, povoljno djelovati na mikrofloru u crijevima što potiče jačanje imunološkog sustava. Bob se može preporučiti i dijabetičarima jer dijetalna vlakna uravnotežuju razinu glukoze u krvi što se povezuje sa smanjenjem rizika od pojave dijabetesa tipa 2. Ono što bob izdvaja među namirnicama je to da sadrži vrlo zanimljivu L-DOPA aminokiselinu. Ova aminokiselina se koristi kao lijek za oboljele od Parkinsonove bolesti. L-DOPA utječe na povećanje razine neurotransmitera dopamina koji sudjeluje u važnim moždanim funkcijama kao što su spavanje, raspoloženje, učenje, ponašanje i slično.

No, uz sve dobre strane, konzumacija boba u nekih osoba može prouzročiti bolest zvanu favizam. “Krivac” je nedostatak određenog enzima u krvi. Prvi simptomi su vidljivi nakon 12 do 48 sati, a osim boba može ga izazvati i grašak. U nekim narodima je osjetljivost na bob naročito raširena, kao što je slučaj kod Bantu plemena u Africi (20%) ili u Grčkoj i na Sardiniji (od 5 do 30%).

Bob možete kupiti svježi, sušeni, zamrznuti i konzervirani. Svježi bob se kupuje u mahunama ili već očišćen. Ukoliko ga kupujete u mahunama, one moraju biti svježe svjetlozelene boje, čvrste i hrskave strukture, a svakako izbjegnite one koje su oštećene, mekane i sadrže džepiće zraka unutar mahune. Kod kupnje očišćenog boba obratite pažnju da je svježeg izgleda, bez znakova sušenja ili plijesni.

Svježi bob čuvajte u hladnjaku i svakako potrošite unutar nekoliko dana od kupnje. Sušeni bob mora biti sjajne i glatke površine, a možete ga čuvati u hermetički zatvorenoj posudi do godinu dana. Postoji bezbroj metoda i načina pripreme jela od boba, bilo cijelovitih, ili kao priloga uz glavno jelo.

Autor: M.T.

Kategorija: Nekategorizirano

Želite se zasladiti?

torta od sira

Cheesecake s višnjama

Ako želite desert bez pečenja tada je cheesecake sa višnjama pravo rješenje. Ova poslastica oduševljava mlade i starije, a može se jesti u bilo koje doba godine. Osvježavajući okus deserta odvest će vas u neke daleke …

Kruške u crnom vinu

Kruške su voće koje nas uvijek podsjete na jesen. Postoje razni recepti u kojima se koristi kruška, a najčešće ju nalazimo u receptima za slatka jela. U ovom ćemo vam receptu ponuditi možda malo čudnu kombinaciju crnog …

muffini od banane, grčkog jogura i zobenih pahuljica

Ukusni muffini za sve koji žele biti fit

Ustvari - puno drugačiji muffini… Za početak, ne sadrže apsolutno nikakvo brašno. Gotovo ništa masnoća (samo iz grčkog jogurta), a na cijeli recept ide samo 1 mala žličica meda ili agavinog sirupa kao …

Prethodna objava: « Rajčica
Sljedeća objava: Feta sir »

Reader Interactions

Odgovori Otkaži odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa * (obavezno)

Ova web-stranica koristi Akismet za zaštitu protiv spama. Saznajte kako se obrađuju podaci komentara.

Primarni stupac

Novije

blok kuhinja

Blok kuhinje za stan ili za kuću

Kuhinjski blok odnosi se na praktičnu kuhinja koja ima sve što vam je potrebno za pripremu …

Zdravi snickers

S obzirom na to da volim okus snickersa, ali ne volim kad mi se karamela lijepi za zube (nisam …

čokoladni truffles

Čokoladni truffles

Čokoladni tartufi su jedne od najjednostavnijih slastica jer su izrađeni od samo tri sastojka, …

RSS Vege.hr

  • Himalajska sol
  • Kakao maslac
  • Seitan
  • Granola
  • Aquafaba - zamjena za jaja
  • Što je gluten
  • Sojino mlijeko
  • Kokosovo mlijeko
  • Bademovo mlijeko
  • Mlijeko od sjemenki bundeve
[notphone] [/notphone] [phone]
[/phone]

Footer

Gastronomija

grč. gastronomía – stručno poznavanje umjetnosti pripreme različitih jela; kult birane hrane i kulinarskoga umijeća

Pratite nas

  • Facebook
  • Instagram

Site Footer

  • O nama
  • Impressum
  • Kontakt
  • Marketing
  • Uvjeti korištenja

Gastro Mreža

Gastronomija.hr | Moja Zimnica | Vege.hr | Vrtlarica.hr

Copyright © 2012.–2023. by Gastro Mreža. Sva prava pridržana. Web: Informativka d.o.o.