• Recepti
    • Glavna jela
    • Juhe i variva
    • Predjela
    • Prilozi
    • Salate
    • Umaci
  • Deserti
    • Keksi
    • Kolači
    • Kreme i preljevi
    • Palačinke
    • Torte
    • Voćni deserti
  • Prehrana
    • Dijete
    • Začini
    • Sastojci
    • Vegetarijanstvo
    • Zimnica
    • Zdrava prehrana
  • Pića
  • Recenzije
  • Magazin
    • Novosti
    • Domaćinstvo
    • Mršavljenje
    • Putovanja
  • Search
  • Menu
  • Skip to right header navigation
  • Skip to main content
  • Skip to primary sidebar
  • Skip to footer

Gastronomija.hr

  • Recepti
    • Glavna jela
    • Juhe i variva
    • Predjela
    • Prilozi
    • Salate
    • Umaci
  • Deserti
    • Keksi
    • Kolači
    • Kreme i preljevi
    • Palačinke
    • Torte
    • Voćni deserti
  • Prehrana
    • Dijete
    • Začini
    • Sastojci
    • Vegetarijanstvo
    • Zimnica
    • Zdrava prehrana
  • Pića
  • Recenzije
  • Magazin
    • Novosti
    • Domaćinstvo
    • Mršavljenje
    • Putovanja
  • Search
Vi ste ovdje: Naslovnica / Mrkva
Mrkva, Foto: Justinvijesh/Wikimedia

Mrkva

Objavljeno: 11.07.2012. Autor: Lana Kovačić

Mrkva (lat. Daucus carota) je korijenasto povrće kojeg karakterizira narančasta boja, iako mogu biti bijele, žute, crvene pa čak i ljubičaste. Smatra se kako je mrkva stigla na naše područje iz Irana i to kao divlja mrkva. U početku se nije koristio korije mrkve, već se uzgajala zbog svog aromatičnog mirisa i okusa listova i smjemena. Prvo spominjanje korijena mrkve zabilježeno je u 1. stoljeću nakon Krista.

Mrkva, Foto: Justinvijesh/Wikimedia

Kako biste provjerili kakvoću mrkve bitno je uzeti u obzir omjer između hranjivog i sočnog mesa, te drvenaste sredine ploda. najbolje su one mrkve koje sadrže puno mesa i malo drvenaste sredine koja ima veoma sličnu boju. Mrkva je dvogodišnja biljka koja nakon dvije godine počne razvijati drvenasti korijen pa više nije jestiv.

Narančasta boja u mrkvi potječe od beta-karotena koji unutar ljudskog tijela sintetizira vitamin A. Ukoliko u prevelikim količinama konzumirate mrkvu možete dobiti karotenozu, bezopasno stanje u kojem vam koža može postati narančasta. Mrkva služi i kao ljekovito bilje budući da sadrži veliku količinu vitamina A, B i C te mnogo minerala. Uz to prisutna su još i eterična ulja, organske kiseline i alkaloidi.

Prilikom kupnje obratite pozornost na tvrdoću mrkve. Obavezno upamtite kako prije skladištenja u hladnjak mrkvu nikada nemojte čistiti jer na taj način nestane velika količina hranjivih sastojaka. Prema izmjerenim podacima iz 2009. godine, u svijetu je proizvedeno oko 34 milijuna tona mrkve. Smatra se kako je najveći proizvođač Kina, a potom slijede Rusija i SAD.

Mrkvu pripremamao na razne načine. Često ima ulogu dodatka u juhama, možemo ju jesti na salatu sa dodatkom limuna. Nikako nemojte propustiti mrkvu pečenu u pečnici. Postoje neka pravila oko pripremanja mrkve. Ukoliko je prijate, najbolje ju je rezati na koso na ploške. Na taj se način u mrkvi zadržava većina hranjivih sastojaka. kako bi ovaj učinak pospješili pirjajte mrkvu u što manjoj količini vode.

Autor: M.T.

Kategorija: Nekategorizirano

Želite se zasladiti?

Topli lava cake od bijele čokolade

Dan je savršen za ovakav desert - topli lava cake od bijele čokolade. Dugo sam radila na tome da mi bijeli lava cake uspije. I konačno se to dogodilo! Super je to što si ga možete ranije pripremiti, zamrzava se i može …

pita od čokolade

Pita od čokolade

Čokolada, čokolada i samo čokolada... Tako će mnogi odgovoriti kada ih pitate kakve vrste kolača vole i bez kojih nikako ne bi mogli. Čokoladni kolači i torte predstavljaju najpopularnije deserte koje mnogi vole spremati …

waffle

Klasični waffli na malo drugačiji način

Waffle na ovaj način radim često, pogotovo kad mi treba vremena za odmoriti između pripreme i papanja. Malo su "gumenije" teksture od klasičnih, ali dugo mi ostanu fini i sočni. Već sad sam dobila par dobrih povratnih …

Prethodna objava: « Kukuruz
Sljedeća objava: Dagnje »

Reader Interactions

Odgovori Otkaži odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa * (obavezno)

Ova web-stranica koristi Akismet za zaštitu protiv spama. Saznajte kako se obrađuju podaci komentara.

Primarni stupac

Novije

blok kuhinja

Blok kuhinje za stan ili za kuću

Kuhinjski blok odnosi se na praktičnu kuhinja koja ima sve što vam je potrebno za pripremu …

Zdravi snickers

S obzirom na to da volim okus snickersa, ali ne volim kad mi se karamela lijepi za zube (nisam …

čokoladni truffles

Čokoladni truffles

Čokoladni tartufi su jedne od najjednostavnijih slastica jer su izrađeni od samo tri sastojka, …

RSS Vege.hr

  • Himalajska sol
  • Kakao maslac
  • Seitan
  • Granola
  • Aquafaba - zamjena za jaja
  • Što je gluten
  • Sojino mlijeko
  • Kokosovo mlijeko
  • Bademovo mlijeko
  • Mlijeko od sjemenki bundeve
[notphone] [/notphone] [phone]
[/phone]

Footer

Gastronomija

grč. gastronomía – stručno poznavanje umjetnosti pripreme različitih jela; kult birane hrane i kulinarskoga umijeća

Pratite nas

  • Facebook
  • Instagram

Site Footer

  • O nama
  • Impressum
  • Kontakt
  • Marketing
  • Uvjeti korištenja

Gastro Mreža

Gastronomija.hr | Moja Zimnica | Vege.hr | Vrtlarica.hr

Copyright © 2012.–2023. by Gastro Mreža. Sva prava pridržana. Web: Informativka d.o.o.