• Recepti
    • Glavna jela
    • Juhe i variva
    • Predjela
    • Prilozi
    • Salate
    • Umaci
  • Deserti
    • Keksi
    • Kolači
    • Kreme i preljevi
    • Palačinke
    • Torte
    • Voćni deserti
  • Prehrana
    • Dijete
    • Začini
    • Sastojci
    • Vegetarijanstvo
    • Zimnica
    • Zdrava prehrana
  • Pića
  • Recenzije
  • Magazin
    • Novosti
    • Domaćinstvo
    • Mršavljenje
    • Putovanja
  • Search
  • Menu
  • Skip to right header navigation
  • Skip to main content
  • Skip to primary sidebar
  • Skip to footer

Gastronomija.hr

  • Recepti
    • Glavna jela
    • Juhe i variva
    • Predjela
    • Prilozi
    • Salate
    • Umaci
  • Deserti
    • Keksi
    • Kolači
    • Kreme i preljevi
    • Palačinke
    • Torte
    • Voćni deserti
  • Prehrana
    • Dijete
    • Začini
    • Sastojci
    • Vegetarijanstvo
    • Zimnica
    • Zdrava prehrana
  • Pića
  • Recenzije
  • Magazin
    • Novosti
    • Domaćinstvo
    • Mršavljenje
    • Putovanja
  • Search
Vi ste ovdje: Naslovnica / Rajčica
Rajčice, Foto: Luc Viatour/Wikimedia

Rajčica

Objavljeno: 14.07.2012. Autor: Lana Kovačić

Često još zvana pomidor, paradajz ili tomat, rajčica (Lycopersicon lycopersicum L.) je našla svoje mjesto u mnogim svjetskim kuhinjama. Prvotno je bila uzgajana i kultivirana u Sjevernoj i srednjoj Americi, tek ju je nakon velikih otkrića u Europu donio Kolumbo.

Rajčice, Foto: Luc Viatour/Wikimedia

Biljka rajčice obično naraste do visine od 1.5 metara, peteljke i listovi su prekriveni dlačicama koje biljkama daju specifičan miris. U kasno proljeće pojavljuju se žuti cvjetovi iz kohih kasnije niču plodovi. Plodovi mogu biti raznih boja, od žute, narančaste do ljubičaste. Najčešće sorte su crvene boje.

Govoreći o sortama, razlikujemo ih po obliku, veličini i težini. Boja rajčice će biti jača ovisno o svjetlu i temperaturi na kojoj raste.Okus rajčice određuje odnos šećera i voćnih kiselina. U periodu sazrijevanja povećava se količina šećera, dok se kiselina smanjuje.

Okrugle rajčice se odlikuju jednoličnom bojom, punom aromom i čvrstoći ploda. Za razliku od njih, narančaste rajčice sadrže veću količinu karotena. Postoje kruškolike rajčice koje su žute boje i izrazito slatke, te rajčice u obliku paprike.

Nutritivna vrijednost rajčice nije velika, više od 90% ploda otpada na vodu. Rajčica je jedno od povrća sa najvećom količinom vitamina C, željeza i ostalih minerala.

Rajčica se uglavnom, koristi u salatama, umacima ili kao prilog. Za vrijeme ljetnih vrućina ćete se ohladiti jednostavnom salatom od rajčice, češnjaka, peršina i začina. Također se često koristi kao jedan od temelja raznim gulašima. Ne smijemo zaboraviti i svjetski poznat dodatak jelu ketchup.

Autor: M.T.

Kategorija: Nekategorizirano

Želite se zasladiti?

pita od oraha

Pita od oraha

Kada su u pitanju poslastice onda ne treba zaboraviti i na ukusne pite. Tako je i s pitom od oraha. Umijesite prhko tijesto od brašna, maslaca, jaja i kiselog vrhnja te ga pustite da odstoji pokriveno u hladnjaku. Potom …

Domaći zdravi keksi od raženog brašna

Odlučila sam s vama podijeliti recept za domaće kekse koje možete izraditi sami i uz sve to jako su ukusni i zdravi. Osmislila sam samo za vas kombinaciju sastojaka koji će vam pružiti u jednom keksu sve one dobre …

torta od mrkve

Torta od mrkve i krem sira koju ćete obožavati

Mrkva u torti? Zašto ne! Mrkva se u slasticama koristila još u doba Robina Hooda pa ako niste nikada do sada isprobali mrkvu u slasticama, sada je pravo vrijeme da to ispravite. 70-ih godina 20. stoljeća mrkva se u …

Prethodna objava: « Datulje
Sljedeća objava: Bob »

Reader Interactions

Odgovori Otkaži odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa *

Ova web-stranica koristi Akismet za zaštitu protiv spama. Saznajte kako se obrađuju podaci komentara.

Primarni stupac

Novije

Zdravi snickers

S obzirom na to da volim okus snickersa, ali ne volim kad mi se karamela lijepi za zube (nisam …

čokoladni truffles

Čokoladni truffles

Čokoladni tartufi su jedne od najjednostavnijih slastica jer su izrađeni od samo tri sastojka, …

Brze kiflice

Na samu pomisao na svježe, mekane kiflice rastu vam zazubice, zar ne? Odlične kao doručak, …

Footer

Gastronomija

grč. gastronomía – stručno poznavanje umjetnosti pripreme različitih jela; kult birane hrane i kulinarskoga umijeća

Pratite nas

  • Facebook
  • Instagram

Site Footer

  • O nama
  • Impressum
  • Kontakt
  • Marketing
  • Uvjeti korištenja

Gastro Media

Gastronomija.hr | Moja Zimnica | Vege.hr | Vrtlarica.hr

Gastro Media Copyright © 2012.–2022. Informativka d.o.o. Sva prava pridržana.