• Recepti
    • Glavna jela
    • Juhe i variva
    • Predjela
    • Prilozi
    • Salate
    • Umaci
  • Deserti
    • Keksi
    • Kolači
    • Kreme i preljevi
    • Palačinke
    • Torte
    • Voćni deserti
  • Prehrana
    • Dijete
    • Začini
    • Sastojci
    • Vegetarijanstvo
    • Zimnica
    • Zdrava prehrana
  • Pića
  • Recenzije
  • Magazin
    • Novosti
    • Domaćinstvo
    • Mršavljenje
    • Putovanja
  • Search
  • Menu
  • Skip to right header navigation
  • Skip to main content
  • Skip to primary sidebar
  • Skip to footer

Gastronomija.hr

  • Recepti
    • Glavna jela
    • Juhe i variva
    • Predjela
    • Prilozi
    • Salate
    • Umaci
  • Deserti
    • Keksi
    • Kolači
    • Kreme i preljevi
    • Palačinke
    • Torte
    • Voćni deserti
  • Prehrana
    • Dijete
    • Začini
    • Sastojci
    • Vegetarijanstvo
    • Zimnica
    • Zdrava prehrana
  • Pića
  • Recenzije
  • Magazin
    • Novosti
    • Domaćinstvo
    • Mršavljenje
    • Putovanja
  • Search
Vi ste ovdje: Naslovnica / Rajčica
Rajčice, Foto: Luc Viatour/Wikimedia

Rajčica

Objavljeno: 14.07.2012. Autor: Lana Kovačić

Često još zvana pomidor, paradajz ili tomat, rajčica (Lycopersicon lycopersicum L.) je našla svoje mjesto u mnogim svjetskim kuhinjama. Prvotno je bila uzgajana i kultivirana u Sjevernoj i srednjoj Americi, tek ju je nakon velikih otkrića u Europu donio Kolumbo.

Rajčice, Foto: Luc Viatour/Wikimedia

Biljka rajčice obično naraste do visine od 1.5 metara, peteljke i listovi su prekriveni dlačicama koje biljkama daju specifičan miris. U kasno proljeće pojavljuju se žuti cvjetovi iz kohih kasnije niču plodovi. Plodovi mogu biti raznih boja, od žute, narančaste do ljubičaste. Najčešće sorte su crvene boje.

Govoreći o sortama, razlikujemo ih po obliku, veličini i težini. Boja rajčice će biti jača ovisno o svjetlu i temperaturi na kojoj raste.Okus rajčice određuje odnos šećera i voćnih kiselina. U periodu sazrijevanja povećava se količina šećera, dok se kiselina smanjuje.

Okrugle rajčice se odlikuju jednoličnom bojom, punom aromom i čvrstoći ploda. Za razliku od njih, narančaste rajčice sadrže veću količinu karotena. Postoje kruškolike rajčice koje su žute boje i izrazito slatke, te rajčice u obliku paprike.

Nutritivna vrijednost rajčice nije velika, više od 90% ploda otpada na vodu. Rajčica je jedno od povrća sa najvećom količinom vitamina C, željeza i ostalih minerala.

Rajčica se uglavnom, koristi u salatama, umacima ili kao prilog. Za vrijeme ljetnih vrućina ćete se ohladiti jednostavnom salatom od rajčice, češnjaka, peršina i začina. Također se često koristi kao jedan od temelja raznim gulašima. Ne smijemo zaboraviti i svjetski poznat dodatak jelu ketchup.

Autor: M.T.

Kategorija: Nekategorizirano

Želite se zasladiti?

milchschnitte s jagodama

Kinder Milchschnitte s jagodama

Dijete u meni nikad ne miruje. 🤭 Sjećam se prije par godina kad sam pronašla ovaj recept na jednom blogu, zapisala ga u svoju tekicu s receptima a onda ga konačno i napravila. Ajme, baš sam bila sretna. Što je uspio i …

jaffa torta

Jaffa torta u 4 sloja koju će svi obožavati

Jednom sam na blogu @domacica.sanja pročitala kako je ona od svoje mame stekla jednu lijepu naviku, a to je da kada ima najavljene goste, ukoliko ima vremena, ispeče kolač, a rado ga ponese i u goste. Isto to sam ja …

Buhtle, nezaobilazno jelo na našem stolu

Svi znamo što su buhtli. Dizano tijesto koje se najčešće kombinira sa nekim voćem ili čokoladom. Svakoga dana ih možemo kupiti u pekarnama, ali možemo ih pripremiti i kod kuće. Ono što je za buhtle specifično je da se …

Prethodna objava: « Datulje
Sljedeća objava: Bob »

Reader Interactions

Odgovori Otkaži odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa * (obavezno)

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

Primarni stupac

Novije

blok kuhinja

Blok kuhinje za stan ili za kuću

Kuhinjski blok odnosi se na praktičnu kuhinja koja ima sve što vam je potrebno za pripremu …

Zdravi snickers

S obzirom na to da volim okus snickersa, ali ne volim kad mi se karamela lijepi za zube (nisam …

čokoladni truffles

Čokoladni truffles

Čokoladni tartufi su jedne od najjednostavnijih slastica jer su izrađeni od samo tri sastojka, …

RSS Vege.hr

  • Himalajska sol
  • Kakao maslac
  • Seitan
  • Granola
  • Aquafaba - zamjena za jaja
  • Što je gluten
  • Sojino mlijeko
  • Kokosovo mlijeko
  • Bademovo mlijeko
  • Mlijeko od sjemenki bundeve
[notphone] [/notphone] [phone]
[/phone]

Footer

Gastronomija

grč. gastronomía – stručno poznavanje umjetnosti pripreme različitih jela; kult birane hrane i kulinarskoga umijeća

Pratite nas

  • Facebook
  • Instagram

Site Footer

  • O nama
  • Impressum
  • Kontakt
  • Marketing
  • Uvjeti korištenja

Gastro Mreža

Gastronomija.hr | Moja Zimnica | Vege.hr | Vrtlarica.hr

Copyright © 2012.–2025. by Gastro Mreža. Sva prava pridržana. Web: Informativka d.o.o.