• Recepti
    • Glavna jela
    • Juhe i variva
    • Predjela
    • Prilozi
    • Salate
    • Umaci
  • Deserti
    • Keksi
    • Kolači
    • Kreme i preljevi
    • Palačinke
    • Torte
    • Voćni deserti
  • Prehrana
    • Dijete
    • Začini
    • Sastojci
    • Vegetarijanstvo
    • Zimnica
    • Zdrava prehrana
  • Pića
  • Recenzije
  • Magazin
    • Novosti
    • Domaćinstvo
    • Mršavljenje
    • Putovanja
  • Search
  • Menu
  • Skip to right header navigation
  • Skip to main content
  • Skip to primary sidebar
  • Skip to footer

Gastronomija.hr

  • Recepti
    • Glavna jela
    • Juhe i variva
    • Predjela
    • Prilozi
    • Salate
    • Umaci
  • Deserti
    • Keksi
    • Kolači
    • Kreme i preljevi
    • Palačinke
    • Torte
    • Voćni deserti
  • Prehrana
    • Dijete
    • Začini
    • Sastojci
    • Vegetarijanstvo
    • Zimnica
    • Zdrava prehrana
  • Pića
  • Recenzije
  • Magazin
    • Novosti
    • Domaćinstvo
    • Mršavljenje
    • Putovanja
  • Search
Vi ste ovdje: Naslovnica / Nektarina
Nektarine, Foto; Nicole-Koehler/Wikimedia

Nektarina

Objavljeno: 11.07.2012. Autor: Lana Kovačić

Nektarina (lat. Prunus persica var. nucipersica) spada u koštićavo voće, a najsličnija je breskvi pa ju često nazivaju i “glatkom breskom”. Neki povijesni izvori kazuju kako se prvi put nektarina spominje u Engleskoj, početkom 17. stoljeća. Dugo vremena nektarina nije bila prepoznata kao sočno i ukusno voće, tek se sredinom 19. stoljeća u Kaliforniji počinje masovno proizvoditi. u Europi se sadnja prihvatila tek ’60-ih godina 20. stoljeća. Porast proizvodnje se i dalje osjeti, a najveći svjetski proizvođači su SAD, Čile i južna Afrika.

Nektarine, Foto; Nicole-Koehler/Wikimedia

Znanstvenici smatraju kako jednom polovinom nektarina sigurno potječe od breskve, dok drugi predak još uvijek nije definiran. Prema nekima je nektarina nastala samo mutacijom breskve, dok drugi tvrde da je križanac breskve i šljive. Često se naziva i “breskvom sa kožom šljive”. Meso nektarine može biti bijelo, žuto ili crveno, a predstavljaju dobar izvor vitamina A i C.

Jedna prosječna nektarina građom je manja od breskve, a zbog nedostatka dlačica na koži, nekatrine se mogu činiti puno jačih boja od breskve, također radi toga im je kože više osjetljiva na udarce ili ostale nepovoljne uvjete. Danas postoje mnoge sorte nektarina: Arctic Jay, velike nektarine sa blijedom žutom kožom, Arctic Rose nektarina srednje veličine sa kožom čija boja varira između žute i crvene, Double Delight srednje veličine izrazito jarke tamnocrvene boje i ostale.

Prilikom odabira u trgovinama obratite pozornost na one plodove koji imaju sjajnu kožu i koje su čvrste bez oštećenja po voćki. U hladnjaku se mogu držati najdulje pet dana, dok na sobnoj temperaturi puno kraće. Izbjegavajte one plodove koji su mali, mekani ili na bilo koji način oštećeni. U hladnjaku ih skladištite u plastičnim vrećicama.

U raznim se svijetskim kuhinjama nektarina koristi na razne načine. Najbolje ju je jesti svježu jer tako zadržava većinu svojih nutritivnih svojstava. Izvrsno se slaže u svim voćnim salatama ili u kombinaciji sa jogurtom. Isprobajte kompot od nektarina, ali imajte na umu da ih možete i peći i grilati.

Autor: M.T.

Kategorija: Nekategorizirano

Želite se zasladiti?

kolac s visnjama

Kolač s višnjama

Kolač s višnjama odličan je desert po receptu naših baka. Radi se o još jednom kolaču koji morate probati. Ukusna krema i sočne višnje jamstvo su odličnog deserta i zato će nestati s tanjura jako brzo. Umijesite prhko …

Jogurt, namirnica bogata proteinima

Jogurt je mliječni proizvod koji se dobiva prirodnim putem, pasterizacijom mlijeka u kojoj mliječni šećer prelazi u mliječnu kiselinu. Danas se ovaj kemijski proces najviše koristi u prehrambenoj industriji koja je …

Nabujak od kestena i tjestenine

Vjerujemo kako je svatko od vas isprobao najpoznatiji oblik kestena u kuhinji - kesten pire, no jeste li ikada išli dalje sa eksperimentiranjem? Kesten, kao i ostalo orašasto voće savršeno pristaje raznim tjesteninama. U …

Prethodna objava: « Cikla
Sljedeća objava: Trešnja »

Reader Interactions

Odgovori Otkaži odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa *

Ova web-stranica koristi Akismet za zaštitu protiv spama. Saznajte kako se obrađuju podaci komentara.

Primarni stupac

Novije

Zdravi snickers

S obzirom na to da volim okus snickersa, ali ne volim kad mi se karamela lijepi za zube (nisam …

čokoladni truffles

Čokoladni truffles

Čokoladni tartufi su jedne od najjednostavnijih slastica jer su izrađeni od samo tri sastojka, …

Brze kiflice

Na samu pomisao na svježe, mekane kiflice rastu vam zazubice, zar ne? Odlične kao doručak, …

Footer

Gastronomija

grč. gastronomía – stručno poznavanje umjetnosti pripreme različitih jela; kult birane hrane i kulinarskoga umijeća

Pratite nas

  • Facebook
  • Instagram

Site Footer

  • O nama
  • Impressum
  • Kontakt
  • Marketing
  • Uvjeti korištenja

Gastro Media

Gastronomija.hr | Moja Zimnica | Vege.hr | Vrtlarica.hr

Gastro Media Copyright © 2012.–2022. Informativka d.o.o. Sva prava pridržana.