Nektarina (lat. Prunus persica var. nucipersica) spada u koštićavo voće, a najsličnija je breskvi pa ju često nazivaju i “glatkom breskom”. Neki povijesni izvori kazuju kako se prvi put nektarina spominje u Engleskoj, početkom 17. stoljeća. Dugo vremena nektarina nije bila prepoznata kao sočno i ukusno voće, tek se sredinom 19. stoljeća u Kaliforniji počinje masovno proizvoditi. u Europi se sadnja prihvatila tek ’60-ih godina 20. stoljeća. Porast proizvodnje se i dalje osjeti, a najveći svjetski proizvođači su SAD, Čile i južna Afrika.

Znanstvenici smatraju kako jednom polovinom nektarina sigurno potječe od breskve, dok drugi predak još uvijek nije definiran. Prema nekima je nektarina nastala samo mutacijom breskve, dok drugi tvrde da je križanac breskve i šljive. Često se naziva i “breskvom sa kožom šljive”. Meso nektarine može biti bijelo, žuto ili crveno, a predstavljaju dobar izvor vitamina A i C.
Jedna prosječna nektarina građom je manja od breskve, a zbog nedostatka dlačica na koži, nekatrine se mogu činiti puno jačih boja od breskve, također radi toga im je kože više osjetljiva na udarce ili ostale nepovoljne uvjete. Danas postoje mnoge sorte nektarina: Arctic Jay, velike nektarine sa blijedom žutom kožom, Arctic Rose nektarina srednje veličine sa kožom čija boja varira između žute i crvene, Double Delight srednje veličine izrazito jarke tamnocrvene boje i ostale.
Prilikom odabira u trgovinama obratite pozornost na one plodove koji imaju sjajnu kožu i koje su čvrste bez oštećenja po voćki. U hladnjaku se mogu držati najdulje pet dana, dok na sobnoj temperaturi puno kraće. Izbjegavajte one plodove koji su mali, mekani ili na bilo koji način oštećeni. U hladnjaku ih skladištite u plastičnim vrećicama.
U raznim se svijetskim kuhinjama nektarina koristi na razne načine. Najbolje ju je jesti svježu jer tako zadržava većinu svojih nutritivnih svojstava. Izvrsno se slaže u svim voćnim salatama ili u kombinaciji sa jogurtom. Isprobajte kompot od nektarina, ali imajte na umu da ih možete i peći i grilati.
Autor: M.T.