• Recepti
    • Glavna jela
    • Juhe i variva
    • Predjela
    • Prilozi
    • Salate
    • Umaci
  • Deserti
    • Keksi
    • Kolači
    • Kreme i preljevi
    • Palačinke
    • Torte
    • Voćni deserti
  • Prehrana
    • Dijete
    • Začini
    • Sastojci
    • Vegetarijanstvo
    • Zimnica
    • Zdrava prehrana
  • Pića
  • Recenzije
  • Magazin
    • Novosti
    • Domaćinstvo
    • Mršavljenje
    • Putovanja
  • Search
  • Menu
  • Skip to right header navigation
  • Skip to main content
  • Skip to primary sidebar
  • Skip to footer

Gastronomija.hr

  • Recepti
    • Glavna jela
    • Juhe i variva
    • Predjela
    • Prilozi
    • Salate
    • Umaci
  • Deserti
    • Keksi
    • Kolači
    • Kreme i preljevi
    • Palačinke
    • Torte
    • Voćni deserti
  • Prehrana
    • Dijete
    • Začini
    • Sastojci
    • Vegetarijanstvo
    • Zimnica
    • Zdrava prehrana
  • Pića
  • Recenzije
  • Magazin
    • Novosti
    • Domaćinstvo
    • Mršavljenje
    • Putovanja
  • Search
Vi ste ovdje: Naslovnica / Feta sir
Feta sir, Foto: JJ Harrison/Wikimedia

Feta sir

Objavljeno: 15.07.2012. Autor: Lana Kovačić

Feta sir predstavlja posebnu grupu bijelih, mekih sireva, čije se zrijenje obavlja u rastvoru (salamuri). Tradicionalno se proizvodi u Grčkoj. Pretežno se proizvodi od ovčijeg mlijeka, a može i iz kombinacije ovčijeg i kozjeg. Tradicionalno se proizvodi od nepasteriziranog mlijeka. Međutim, danas se pasterizira, da bi se zaštitili potrošači, a i da bi se izbjegli nedostaci sira.

Feta sir, Foto: JJ Harrison/Wikimedia

 

Ukus tipične fete je srednje užegao, blago kiseo i slan. Tekstura je čvrsta, glatka, kremasta, boja snježno bijela u unutrašnjosti i na površini. Izgled ovog sira je u obliku kriški glatke površine (u obliku četvrtine kruga ili četvrtastog oblika).

Od 2002, feta ima zaštićenu oznaku podrijetla proizvoda u Europskoj uniji. Prema relevantnim EU zakonima, samo oni sirevi proizvedeni na tradicionalan način u nekim područjima Grčke (kopno i otok Lesbos), od mješavine ovčjeg i kozjeg mlijeka (do 30% ), mogu nositi naziv “feta”. Međutim, slični bijeli brined sirevi (često zvani “bijeli sir”) nalaze se u istočnom Mediteranu i oko Crnog mora. Neki bijeli sirevi, proizvedeni isključivo od kravljeg mlijeka, izvan granica Evropske Unije, također nose naziv “feta sirevi”.

Pojam “feta sir” prvi se put spominje još u davnom bizantskom carstvu, gdje jedan talijan opisuje način salamurenja sira.  Grčka riječ “feta” dolazi od talijanske riječi koja označava krišku. Taj se pojam u Grčkoj koristi od 17. stoljeća. Ne zna se točno da li se taj pojam odnosio na metodu rezanja sira na kriške, ili zbog načina skladištenja sira u bačvama. Zbog svoje velike nutritivne vrijednosti, danas se feta sir koristi u svakodnevoj ishrani ljudi, posebice bodibildera i osoba koje su u svakodnevnom treningu.

Autor: M.T.

Kategorija: Nekategorizirano

Želite se zasladiti?

chocolate chip cookies

Veganska inačica chocolate chip cookies

Pored svih torti, kolača i krema obični keksići su kod mene često zanemareni. Danas sam odlučila ispraviti tu nepravdu. Do sad sam radila razne zdrave, bez glutena, sa sušenim voćem verzije ovih keksića ali danas su …

tart od limuna

Osvježavajući tart od limuna

Danas imam za vas jedno ukusno svileno iznenađenje za vašeg dragog jer Valentinovo nam je sve bliže :) Tart od limuna kojim ćete ga iznenaditi je vrlo ukusan i osvježavajuć, a svojim aromama ga mora jednostavno …

muffini od limuna

Osvježavajući, ukusni muffini s limunom

U zadnje vrijeme imam potrebu udovoljavati svojima kod kuće. Moji obožavaju meke i osvježavajuće kolačiće pa kad god idem u posjetu, napravim im nešto na brzinu. Jer ja ih baš volim pripremati. Pogotovo kad su …

Prethodna objava: « Bob
Sljedeća objava: Kim »

Reader Interactions

Odgovori Otkaži odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa *

Ova web-stranica koristi Akismet za zaštitu protiv spama. Saznajte kako se obrađuju podaci komentara.

Primarni stupac

Novije

Zdravi snickers

S obzirom na to da volim okus snickersa, ali ne volim kad mi se karamela lijepi za zube (nisam …

čokoladni truffles

Čokoladni truffles

Čokoladni tartufi su jedne od najjednostavnijih slastica jer su izrađeni od samo tri sastojka, …

Brze kiflice

Na samu pomisao na svježe, mekane kiflice rastu vam zazubice, zar ne? Odlične kao doručak, …

Footer

Gastronomija

grč. gastronomía – stručno poznavanje umjetnosti pripreme različitih jela; kult birane hrane i kulinarskoga umijeća

Pratite nas

  • Facebook
  • Instagram

Site Footer

  • O nama
  • Impressum
  • Kontakt
  • Marketing
  • Uvjeti korištenja

Gastro Media

Gastronomija.hr | Moja Zimnica | Vege.hr | Vrtlarica.hr

Gastro Media Copyright © 2012.–2022. Informativka d.o.o. Sva prava pridržana.