• Recepti
    • Glavna jela
    • Juhe i variva
    • Predjela
    • Prilozi
    • Salate
    • Umaci
  • Deserti
    • Keksi
    • Kolači
    • Kreme i preljevi
    • Palačinke
    • Torte
    • Voćni deserti
  • Prehrana
    • Dijete
    • Začini
    • Sastojci
    • Vegetarijanstvo
    • Zimnica
    • Zdrava prehrana
  • Pića
  • Recenzije
  • Magazin
    • Novosti
    • Domaćinstvo
    • Mršavljenje
    • Putovanja
  • Search
  • Menu
  • Skip to right header navigation
  • Skip to main content
  • Skip to primary sidebar
  • Skip to footer

Gastronomija.hr

  • Recepti
    • Glavna jela
    • Juhe i variva
    • Predjela
    • Prilozi
    • Salate
    • Umaci
  • Deserti
    • Keksi
    • Kolači
    • Kreme i preljevi
    • Palačinke
    • Torte
    • Voćni deserti
  • Prehrana
    • Dijete
    • Začini
    • Sastojci
    • Vegetarijanstvo
    • Zimnica
    • Zdrava prehrana
  • Pića
  • Recenzije
  • Magazin
    • Novosti
    • Domaćinstvo
    • Mršavljenje
    • Putovanja
  • Search
Vi ste ovdje: Naslovnica / Prehrana / Začini / Ljupčac
ljupčac začin

Ljupčac

Objavljeno: 01.07.2019. Autor: Anita Vrdoljak

Ljupčac (lat. Levisticum officinale) je višegodišnja začinska i ljekovita biljka koja spada u porodicu štitarki. Smatra se da je porijeklom iz zapadne Azije, a zahvaljujući benediktincima, u srednjem vijeku je stigao u Europu. Ovaj začin je poznat i pod nazivima maggi, selen, jubček, biljka vegeta, belestika, luštrik, lesandrina, milobud itd.

U nekim zemljama raste samoniklo, najčešće u planinskim krajevima, a kod nas se često uzgaja u vrtovima. Ljupčac ima račvast korijen iz kojeg u prvoj godini uzgoja izbijaju listovi koji formiraju lisnu rozetu. Ti dvostruko ili trostruko perasti tamnozeleni listovi su mesnati i sjajni. Imaju jajast oblik i nazubljene rubove. Kasnije se razvija mesnata i cjevasta stabljika na kojoj rastu jednostavniji i manji listovi. Stabljika može doseći visinu i do 2 metra, a na njenim ograncima rastu štitasti cvatovi sastavljeni od žutih cvjetova.

Ljupčac je starim Grcima bio omiljeni začin, a Rimljani su ga smatrali afrodizijakom i nazivali biljkom ljubavnika.

Kao začin koriste se sjemenke, korijen te svježi ili sušeni listovi ove biljke.

Berba i čuvanje ljupčaca

Listovi ljupčaca mogu se brati od proljeća do kasne jeseni. Iako se mogu koristiti i sušeni listovi, ipak je najbolje koristiti ih svježe ili ih zamrznuti.

Svježe listove ljupčaca možemo sačuvati 3-4 dana ako ih spremimo u hladnjak u plastičnoj vrećici. Ako ih zamrznemo u posudi za led, možemo ih čuvati i do četiri mjeseca.

Oni koji uzgajaju ovu biljku i žele skupiti sjeme, to mogu učiniti onda kada sjeme poprimi smeđu boju. Sjeme se skuplja po suhom vremenu, a nakon toga se sprema u papirnatu vrećicu koju je potrebno objesiti na suho i prozračno mjesto. Sušeno sjeme ljupčaca, kao i listove, treba čuvati u hermetički zatvorenim posudama na tamnom i hladnom mjestu.

Priprema jela s ljupčacem

Ljupčac, biljka vegeta ili maggi je najpopularniji u Velikoj Britaniji i Njemačkoj. U kulinarstvu se kao začin upotrebljava cijela biljka – listovi, stabljika i korijen. Ima pikantno-slatkast okus koji blago podsjeća na celer, a s obzirom na to da je riječ o dosta intenzivnom začinu, treba ga dodavati jelima tek u manjim količinama.

Često se dodaje juhama, mesnim jelima, ali i umacima (posebno onima od svježeg sira). Nasjeckani listići se koriste za začinjavanje salata, dok se sjemenke dodaju raznim likerima ili se koriste u pripremanju konzervirane hrane.

Listove ljupčaca možemo koristiti i za začinjavanje namaza, složenaca, sendviča i ribe, dok se stabljike mogu koristiti kao dodatak salatama ili blanširati i jesti na isti način kao i stabljike rabarbare. Korijen koji će se koristiti kao začin uzima se od jednogodišnjih biljaka. Najčešće se osuši i usitni pa se u tom obliku dodaje jelima.

Najveću je popularnost ljupčac stekao 1960-ih godina, kada se na naše prostore proširila mješavina Maggi začina iz Njemačke. Izvrsno se slaže s ostalim začinima poput origana, pa se u toj kombinaciji dodaje svježim salatama od rajčice.

Kad su u pitanju drugi začini, ljupčac također možemo kombinirati s češnjakom, lukom, mažuranom, majčinom dušicom i vlascem.

Ljekovita svojstva ljupčaca

Ljupčac je još kroz povijest bio poznat kao biljka koja ima izvrsna ljekovita svojstva. U narodnoj medicini se već dugi niz godina koristi kao pomoć kod želučanih tegoba i posljedica loše probave, bolesti bubrega i mjehura, reume, migrene, gihta te menstrualnih bolova.

Eterično ulje ljupčaca koristi se u liječenju jetre, dok se korijen i suhi listovi ove biljke koriste za pripremu čajeva.

Ljupčac ne bi smjele konzumirati osobe s visokom tjelesnom temperaturom ni trudnice.

Foto: ivabalk/Pixabay

Kategorija: Začini

Želite se zasladiti?

Brze i ukusne čokoladne kocke

Čokolada je postala sinonim za nešto fino i ukusno. Postala je sinonim za namirnicu za koju je skoro svaki drugi čovjek zainteresiran. Iako je davno u naš svijet došla kao gorak okus nečeg novog, zahvaljujući dvojici …

knedle sa šljivama

Knedle od šljiva

Knedle od šljiva su zasigurno ukusan desert koji vam je znala poslužiti i vaša baka i bude lijepa sjećanja. Ako ih do sada nikada niste radili donosimo recept u koji ćete se zaljubiti i nećete ga se moći zasititi. Knedle …

Čokoladna torta

Možete li danas zamisliti rođendan bez čokoladne torte koja zapravo na neki način služi kao finale onog što smo silno iščekivali. Već duži niz godina ako malo bolje pogledate skoro svako drugo dijete kad ga pitate koja …

Prethodna objava: « Đumbir
Sljedeća objava: Lazanje s mljevenim mesom koje ćete obožavati lazanje s mesom»

Reader Interactions

Odgovori Otkaži odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa *

Ova web-stranica koristi Akismet za zaštitu protiv spama. Saznajte kako se obrađuju podaci komentara.

Primarni stupac

Novije

Zdravi snickers

S obzirom na to da volim okus snickersa, ali ne volim kad mi se karamela lijepi za zube (nisam …

čokoladni truffles

Čokoladni truffles

Čokoladni tartufi su jedne od najjednostavnijih slastica jer su izrađeni od samo tri sastojka, …

Brze kiflice

Na samu pomisao na svježe, mekane kiflice rastu vam zazubice, zar ne? Odlične kao doručak, …

RSS Vege.hr

  • Seitan
  • Granola
  • Aquafaba - zamjena za jaja
  • Što je gluten
  • Sojino mlijeko
  • Kokosovo mlijeko
  • Bademovo mlijeko
  • Mlijeko od sjemenki bundeve
  • Najbolji veganski proteinski dodaci
  • Mlijeko od lješnjaka

Footer

Gastronomija

grč. gastronomía – stručno poznavanje umjetnosti pripreme različitih jela; kult birane hrane i kulinarskoga umijeća

Pratite nas

  • Facebook
  • Instagram

Site Footer

  • O nama
  • Impressum
  • Kontakt
  • Marketing
  • Uvjeti korištenja

Gastro Mreža

Gastronomija.hr | Moja Zimnica | Vege.hr | Vrtlarica.hr

Copyright © 2012.–2022. by Gastro Mreža. Sva prava pridržana. Web: Informativka d.o.o.