• Recepti
    • Glavna jela
    • Juhe i variva
    • Predjela
    • Prilozi
    • Salate
    • Umaci
  • Deserti
    • Keksi
    • Kolači
    • Kreme i preljevi
    • Palačinke
    • Torte
    • Voćni deserti
  • Prehrana
    • Dijete
    • Začini
    • Sastojci
    • Vegetarijanstvo
    • Zimnica
    • Zdrava prehrana
  • Pića
  • Recenzije
  • Magazin
    • Novosti
    • Domaćinstvo
    • Mršavljenje
    • Putovanja
  • Search
  • Menu
  • Skip to right header navigation
  • Skip to main content
  • Skip to primary sidebar
  • Skip to footer

Gastronomija.hr

  • Recepti
    • Glavna jela
    • Juhe i variva
    • Predjela
    • Prilozi
    • Salate
    • Umaci
  • Deserti
    • Keksi
    • Kolači
    • Kreme i preljevi
    • Palačinke
    • Torte
    • Voćni deserti
  • Prehrana
    • Dijete
    • Začini
    • Sastojci
    • Vegetarijanstvo
    • Zimnica
    • Zdrava prehrana
  • Pića
  • Recenzije
  • Magazin
    • Novosti
    • Domaćinstvo
    • Mršavljenje
    • Putovanja
  • Search
Vi ste ovdje: Naslovnica / Prehrana / Začini / Ljupčac
ljupčac začin

Ljupčac

Objavljeno: 01.07.2019. Autor: Anita Vrdoljak

Ljupčac (lat. Levisticum officinale) je višegodišnja začinska i ljekovita biljka koja spada u porodicu štitarki. Smatra se da je porijeklom iz zapadne Azije, a zahvaljujući benediktincima, u srednjem vijeku je stigao u Europu. Ovaj začin je poznat i pod nazivima maggi, selen, jubček, biljka vegeta, belestika, luštrik, lesandrina, milobud itd.

U nekim zemljama raste samoniklo, najčešće u planinskim krajevima, a kod nas se često uzgaja u vrtovima. Ljupčac ima račvast korijen iz kojeg u prvoj godini uzgoja izbijaju listovi koji formiraju lisnu rozetu. Ti dvostruko ili trostruko perasti tamnozeleni listovi su mesnati i sjajni. Imaju jajast oblik i nazubljene rubove. Kasnije se razvija mesnata i cjevasta stabljika na kojoj rastu jednostavniji i manji listovi. Stabljika može doseći visinu i do 2 metra, a na njenim ograncima rastu štitasti cvatovi sastavljeni od žutih cvjetova.

Ljupčac je starim Grcima bio omiljeni začin, a Rimljani su ga smatrali afrodizijakom i nazivali biljkom ljubavnika.

Kao začin koriste se sjemenke, korijen te svježi ili sušeni listovi ove biljke.

Berba i čuvanje ljupčaca

Listovi ljupčaca mogu se brati od proljeća do kasne jeseni. Iako se mogu koristiti i sušeni listovi, ipak je najbolje koristiti ih svježe ili ih zamrznuti.

Svježe listove ljupčaca možemo sačuvati 3-4 dana ako ih spremimo u hladnjak u plastičnoj vrećici. Ako ih zamrznemo u posudi za led, možemo ih čuvati i do četiri mjeseca.

Oni koji uzgajaju ovu biljku i žele skupiti sjeme, to mogu učiniti onda kada sjeme poprimi smeđu boju. Sjeme se skuplja po suhom vremenu, a nakon toga se sprema u papirnatu vrećicu koju je potrebno objesiti na suho i prozračno mjesto. Sušeno sjeme ljupčaca, kao i listove, treba čuvati u hermetički zatvorenim posudama na tamnom i hladnom mjestu.

Priprema jela s ljupčacem

Ljupčac, biljka vegeta ili maggi je najpopularniji u Velikoj Britaniji i Njemačkoj. U kulinarstvu se kao začin upotrebljava cijela biljka – listovi, stabljika i korijen. Ima pikantno-slatkast okus koji blago podsjeća na celer, a s obzirom na to da je riječ o dosta intenzivnom začinu, treba ga dodavati jelima tek u manjim količinama.

Često se dodaje juhama, mesnim jelima, ali i umacima (posebno onima od svježeg sira). Nasjeckani listići se koriste za začinjavanje salata, dok se sjemenke dodaju raznim likerima ili se koriste u pripremanju konzervirane hrane.

Listove ljupčaca možemo koristiti i za začinjavanje namaza, složenaca, sendviča i ribe, dok se stabljike mogu koristiti kao dodatak salatama ili blanširati i jesti na isti način kao i stabljike rabarbare. Korijen koji će se koristiti kao začin uzima se od jednogodišnjih biljaka. Najčešće se osuši i usitni pa se u tom obliku dodaje jelima.

Najveću je popularnost ljupčac stekao 1960-ih godina, kada se na naše prostore proširila mješavina Maggi začina iz Njemačke. Izvrsno se slaže s ostalim začinima poput origana, pa se u toj kombinaciji dodaje svježim salatama od rajčice.

Kad su u pitanju drugi začini, ljupčac također možemo kombinirati s češnjakom, lukom, mažuranom, majčinom dušicom i vlascem.

Ljekovita svojstva ljupčaca

Ljupčac je još kroz povijest bio poznat kao biljka koja ima izvrsna ljekovita svojstva. U narodnoj medicini se već dugi niz godina koristi kao pomoć kod želučanih tegoba i posljedica loše probave, bolesti bubrega i mjehura, reume, migrene, gihta te menstrualnih bolova.

Eterično ulje ljupčaca koristi se u liječenju jetre, dok se korijen i suhi listovi ove biljke koriste za pripremu čajeva.

Ljupčac ne bi smjele konzumirati osobe s visokom tjelesnom temperaturom ni trudnice.

Foto: ivabalk/Pixabay

Kategorija: Začini

Želite se zasladiti?

torta s malinama i jogurtom

Osvježavajuća torta s malinama i jogurtom

Danas imam za vas ovu laganu, svježu i vrlo ukusnu tortu, prekrasna kombinacija laganog osvježavajućeg jogurta s mirisnim crvenim malinama. Sastojci potrebni za biskvit: 2 jaja 40 g glatkog brašna 15 g …

Prekmurska gibanica

Gibanica je vrsta hrvatske slojevite pite, uglavnom nadjevene bijelim kravljim sirom sa uljem i jajima, ili s mesom, krumpirom, ili špinatom. Može se primjetiti kako je gibanica dosta slična piti, no razlika leži u nešto …

torta od malina

Neodoljivo brza torta od malina

Vjerojatno ne postoji osoba koja barem jednom u životu nije probala nešto slatko, a pritom najviše mislimo na kolače i torte. Probali bi sve te slatke divote, no kad se maline spoje s pregrštom osvježavajuće kreme i …

Prethodna objava: « Đumbir
Sljedeća objava: Lazanje s mljevenim mesom koje ćete obožavati lazanje s mesom»

Reader Interactions

Odgovori Otkaži odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa * (obavezno)

Ova web-stranica koristi Akismet za zaštitu protiv spama. Saznajte kako se obrađuju podaci komentara.

Primarni stupac

Novije

blok kuhinja

Blok kuhinje za stan ili za kuću

Kuhinjski blok odnosi se na praktičnu kuhinja koja ima sve što vam je potrebno za pripremu …

Zdravi snickers

S obzirom na to da volim okus snickersa, ali ne volim kad mi se karamela lijepi za zube (nisam …

čokoladni truffles

Čokoladni truffles

Čokoladni tartufi su jedne od najjednostavnijih slastica jer su izrađeni od samo tri sastojka, …

RSS Vege.hr

  • Himalajska sol
  • Kakao maslac
  • Seitan
  • Granola
  • Aquafaba - zamjena za jaja
  • Što je gluten
  • Sojino mlijeko
  • Kokosovo mlijeko
  • Bademovo mlijeko
  • Mlijeko od sjemenki bundeve
[notphone] [/notphone] [phone]
[/phone]

Footer

Gastronomija

grč. gastronomía – stručno poznavanje umjetnosti pripreme različitih jela; kult birane hrane i kulinarskoga umijeća

Pratite nas

  • Facebook
  • Instagram

Site Footer

  • O nama
  • Impressum
  • Kontakt
  • Marketing
  • Uvjeti korištenja

Gastro Mreža

Gastronomija.hr | Moja Zimnica | Vege.hr | Vrtlarica.hr

Copyright © 2012.–2023. by Gastro Mreža. Sva prava pridržana. Web: Informativka d.o.o.