• Recepti
    • Glavna jela
    • Juhe i variva
    • Predjela
    • Prilozi
    • Salate
    • Umaci
  • Deserti
    • Keksi
    • Kolači
    • Kreme i preljevi
    • Palačinke
    • Torte
    • Voćni deserti
  • Prehrana
    • Dijete
    • Začini
    • Sastojci
    • Vegetarijanstvo
    • Zimnica
    • Zdrava prehrana
  • Pića
  • Recenzije
  • Magazin
    • Novosti
    • Domaćinstvo
    • Mršavljenje
    • Putovanja
  • Search
  • Menu
  • Skip to right header navigation
  • Skip to main content
  • Skip to primary sidebar
  • Skip to footer

Gastronomija.hr

  • Recepti
    • Glavna jela
    • Juhe i variva
    • Predjela
    • Prilozi
    • Salate
    • Umaci
  • Deserti
    • Keksi
    • Kolači
    • Kreme i preljevi
    • Palačinke
    • Torte
    • Voćni deserti
  • Prehrana
    • Dijete
    • Začini
    • Sastojci
    • Vegetarijanstvo
    • Zimnica
    • Zdrava prehrana
  • Pića
  • Recenzije
  • Magazin
    • Novosti
    • Domaćinstvo
    • Mršavljenje
    • Putovanja
  • Search
Vi ste ovdje: Naslovnica / Prehrana / Začini / Mažuran

Mažuran

Objavljeno: 10.06.2019. Autor: Anita Vrdoljak

Mažuran je poznati začin, a u kulinarstvu se može koristiti na više načina – svjež, suh i usitnjen ili u kombinaciji s drugim začinima. U srednjem vijeku se zbog intenzivnog mirisa koristio za pripremanje kupki te raznih mirisa i parfema. I njegova ljekovita svojstva bila su prepoznata vrlo rano pa se mažuran koristio u prevenciji i liječenju raznih bolesti dišnog sustava.

Riječ je zeljastoj biljci koja raste u obliku grma i može doseći visinu od 50 cm. Cijela biljka je prekrivena mekanim i sitnim dlačicama. Listovi mažurana koji se nalaze na donjem dijelu stabljike imaju izdužen, a oni na gornjem dijelu ovalan oblik. Biljka u srpnju i kolovozu cvjeta sitnim cvjetovima bijele do svijetloružičaste boje.

Mažuran je porijeklom iz zapadne Azije, a u Europu je stigao u 14. stoljeću. Ne raste samoniklo već se uzgaja, a za uspješan uzgoj potrebno je dosta topline i svjetlosti pa će najbolje uspijevati u toplijim područjima. Za sadnju su pogodna rastresita, humusom bogata tla neutralne ili slabo kisele reakcije te srednjeg kapaciteta za zrak i vodu.

Energetska i nutritivna vrijednost mažurana

Energetska vrijednost 100 g sušenog mažurana iznosi 271 kcal, a u toj se količini nalazi 60,5% ugljikohidrata, 12,6 % proteina i 7% masti.

Mažuran od vitamina sadrži vitamin C, tiamin, niacin, riboflavin, folnu kiselinu, vitamin B6, vitamin K, vitamin A i vitamin E, a od minerala kalcij, magnezij, željezo, fosfor, cink, mangan, bakar i selen.

Priprema jela s mažuranom

Mažuran je dosta sličan origanu, kad su u pitanju izgled i miris, ali ima nešto blažu, slađu i cvjetnu aromu. Jedan je od najraširenijih začina, a osobito ga cijene u srednjoj Europi gdje se jako često koristi u mesnoj industriji, u proizvodnji jetrenih kobasica, hrenovki i krvavica.

Kao začin u kulinarstvu dodaje se jelima od iznutrica, graha, krumpira, mahuna i kiselog zelja te mljevenom mesu ili pečenim guskama i patkama. Njime se aromatiziraju ocat i ulje, a odličan je začin i za pečenu ovčetinu i svinjetinu. Dužim kuhanjem gubi aromu pa ga jelima treba dodavati tek pred kraj kuhanja, dok suhi mažuran možemo dodati na samom početku.

Mažuran je dio začinskih smjesa i može poslužiti kao zamjena za majčinu dušicu. Oplemenit će okus ribe, juha od školjaka, gljiva, povrtnih jela i raznih umaka na bazi rajčice. U mediteranskoj kuhinji se koristi za začinjavanje punjenih rajčica, artičoka, patlidžana, tikvica te jela od tjestenine i riže.

U SAD-u se dodaje prerađenim proizvodima od piletine, kobasicama, paštetama i sirevima, a dosta je zastupljen i u meksičkoj kuhinji gdje se dodaje u chili umake i namaze za tortilje.

Zbog svojeg slatkasto-citrusnog okusa može se koristiti i u pripremi napitaka, a dobro se slaže i sa svježim ili suhim voćem. Od drugih začina, slaže se s lovorom te manjom količinom crnog papra i borovice.

Sušenje i čuvanje mažurana

Svježe listove i grančice mažurana možete sačuvati u hladnjaku do tjedan dana ako ih umotate u papirnati ubrus i stavite u najlonsku vrećicu u kojoj ima malo zraka. Mažuran možete i zamrznuti, i to na dva način. Nakon pranja i sušenja spremite stabljike i listove u najlonsku vrećicu iz koje ćete zatim ukloniti sav zrak i ostaviti u zamrzivač. Drugi način je da narezano lišće i vodu dodate u posudice za led i zamrznete. Kockice s mažuranom spreme se u najlonske vrećice i drže u zamrzivaču.

Kad je u pitanju sušenje mažurana, ono se obavlja tako da odvojite listove od stabljika i rasporedite ih u tankom sloju na površini na kojoj ih namjeravate sušiti ili da biljke svežete u jedan snop i naopako objesite na nekom prozračnom mjestu u hladu.

Osušeni i usitnjeni mažuran čuva se u poklopljenim staklenim posudama na tamnom mjestu.

Ljekovita svojstva mažurana

Mažuran pomaže kod probavnih tegoba poput žgaravice, mučnina i nadutosti, a dodaje se i uljima za masažu jer doprinosi ublažavanju bolova u mišićima.

Potiče izlučivanje sekreta iz bronhija pa se koristi i u liječenju kroničnog bronhitisa, jakog kašlja, astme, prehlade i drugih plućnih oboljenja. Ublažava i bolove kod artritisa, kao i zubobolju.

S obzirom na to da posjeduje sedativna svojstva, pomaže i kod glavobolja, migrena i nesanice. Uz sedativna, ima i antibakterijska i antiseptična svojstva, a njegovo se ulje koristi za inhalaciju i obloge te kao pomoć kod bolnih i neredovitih menstruacija.

Mažuran u slučaju dugotrajne primjene i uzimanja većih količina može izazvati glavobolju i vrtoglavicu.

Foto: AndreasGoelnner/Pixabay

Kategorija: Začini

Želite se zasladiti?

Slasne rafaelo kocke

Ljubitelj ste kokosa? Sigurno onda volite i rafaelo kocke. Ova je poslastica popularizirana u drugoj polovici 20. stoljeća industrijskom proizvodnjom prefinih Rafaelo okruglica koje možete kupiti u svakom …

Panna cotta recepti

Želite li kušati nešto malo drugačije? Imamo pravu poslasticu, poznatu već neko vrijeme, ali možda ne tako proširenu kao ostali deserti. Naravno pričamo o ukusnoj kremi koja svojim nevjerojatnim sastojcima doprinosi …

sedmo nebo

Sedmo nebo

Vrijeme je da osjetite pravi užitak i razveselite svoje nepce popularnim kolačem. Ovaj jednostavan kolač već na prvu će vas vinut u "sedmo nebo".  Kremast i izdašan, idealan je za blagdane, slavlja i druženja no ima …

Prethodna objava: «tiramisu Recept za klasični talijanski tiramisu
Sljedeća objava: Mliječni kruh s češnjakom i peršinom mliječni kruh s češnjakom i peršinom»

Reader Interactions

Odgovori Otkaži odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa *

Ova web-stranica koristi Akismet za zaštitu protiv spama. Saznajte kako se obrađuju podaci komentara.

Primarni stupac

Novije

Zdravi snickers

S obzirom na to da volim okus snickersa, ali ne volim kad mi se karamela lijepi za zube (nisam …

čokoladni truffles

Čokoladni truffles

Čokoladni tartufi su jedne od najjednostavnijih slastica jer su izrađeni od samo tri sastojka, …

Brze kiflice

Na samu pomisao na svježe, mekane kiflice rastu vam zazubice, zar ne? Odlične kao doručak, …

Footer

Gastronomija

grč. gastronomía – stručno poznavanje umjetnosti pripreme različitih jela; kult birane hrane i kulinarskoga umijeća

Pratite nas

  • Facebook
  • Instagram

Site Footer

  • O nama
  • Impressum
  • Kontakt
  • Marketing
  • Uvjeti korištenja

Gastro Media

Gastronomija.hr | Moja Zimnica | Vege.hr | Vrtlarica.hr

Gastro Media Copyright © 2012.–2021. Informativka d.o.o. Sva prava pridržana.