• Recepti
    • Glavna jela
    • Juhe i variva
    • Predjela
    • Prilozi
    • Salate
    • Umaci
  • Deserti
    • Keksi
    • Kolači
    • Kreme i preljevi
    • Palačinke
    • Torte
    • Voćni deserti
  • Prehrana
    • Dijete
    • Začini
    • Sastojci
    • Vegetarijanstvo
    • Zimnica
    • Zdrava prehrana
  • Pića
  • Recenzije
  • Magazin
    • Novosti
    • Domaćinstvo
    • Mršavljenje
    • Putovanja
  • Search
  • Menu
  • Skip to right header navigation
  • Skip to main content
  • Skip to primary sidebar
  • Skip to footer

Gastronomija.hr

  • Recepti
    • Glavna jela
    • Juhe i variva
    • Predjela
    • Prilozi
    • Salate
    • Umaci
  • Deserti
    • Keksi
    • Kolači
    • Kreme i preljevi
    • Palačinke
    • Torte
    • Voćni deserti
  • Prehrana
    • Dijete
    • Začini
    • Sastojci
    • Vegetarijanstvo
    • Zimnica
    • Zdrava prehrana
  • Pića
  • Recenzije
  • Magazin
    • Novosti
    • Domaćinstvo
    • Mršavljenje
    • Putovanja
  • Search
Vi ste ovdje: Naslovnica / Prehrana / Začini / Mažuran

Mažuran

Objavljeno: 10.06.2019. Autor: Anita Vrdoljak

Mažuran je poznati začin, a u kulinarstvu se može koristiti na više načina – svjež, suh i usitnjen ili u kombinaciji s drugim začinima. U srednjem vijeku se zbog intenzivnog mirisa koristio za pripremanje kupki te raznih mirisa i parfema. I njegova ljekovita svojstva bila su prepoznata vrlo rano pa se mažuran koristio u prevenciji i liječenju raznih bolesti dišnog sustava.

Riječ je zeljastoj biljci koja raste u obliku grma i može doseći visinu od 50 cm. Cijela biljka je prekrivena mekanim i sitnim dlačicama. Listovi mažurana koji se nalaze na donjem dijelu stabljike imaju izdužen, a oni na gornjem dijelu ovalan oblik. Biljka u srpnju i kolovozu cvjeta sitnim cvjetovima bijele do svijetloružičaste boje.

Mažuran je porijeklom iz zapadne Azije, a u Europu je stigao u 14. stoljeću. Ne raste samoniklo već se uzgaja, a za uspješan uzgoj potrebno je dosta topline i svjetlosti pa će najbolje uspijevati u toplijim područjima. Za sadnju su pogodna rastresita, humusom bogata tla neutralne ili slabo kisele reakcije te srednjeg kapaciteta za zrak i vodu.

Energetska i nutritivna vrijednost mažurana

Energetska vrijednost 100 g sušenog mažurana iznosi 271 kcal, a u toj se količini nalazi 60,5% ugljikohidrata, 12,6 % proteina i 7% masti.

Mažuran od vitamina sadrži vitamin C, tiamin, niacin, riboflavin, folnu kiselinu, vitamin B6, vitamin K, vitamin A i vitamin E, a od minerala kalcij, magnezij, željezo, fosfor, cink, mangan, bakar i selen.

Priprema jela s mažuranom

Mažuran je dosta sličan origanu, kad su u pitanju izgled i miris, ali ima nešto blažu, slađu i cvjetnu aromu. Jedan je od najraširenijih začina, a osobito ga cijene u srednjoj Europi gdje se jako često koristi u mesnoj industriji, u proizvodnji jetrenih kobasica, hrenovki i krvavica.

Kao začin u kulinarstvu dodaje se jelima od iznutrica, graha, krumpira, mahuna i kiselog zelja te mljevenom mesu ili pečenim guskama i patkama. Njime se aromatiziraju ocat i ulje, a odličan je začin i za pečenu ovčetinu i svinjetinu. Dužim kuhanjem gubi aromu pa ga jelima treba dodavati tek pred kraj kuhanja, dok suhi mažuran možemo dodati na samom početku.

Mažuran je dio začinskih smjesa i može poslužiti kao zamjena za majčinu dušicu. Oplemenit će okus ribe, juha od školjaka, gljiva, povrtnih jela i raznih umaka na bazi rajčice. U mediteranskoj kuhinji se koristi za začinjavanje punjenih rajčica, artičoka, patlidžana, tikvica te jela od tjestenine i riže.

U SAD-u se dodaje prerađenim proizvodima od piletine, kobasicama, paštetama i sirevima, a dosta je zastupljen i u meksičkoj kuhinji gdje se dodaje u chili umake i namaze za tortilje.

Zbog svojeg slatkasto-citrusnog okusa može se koristiti i u pripremi napitaka, a dobro se slaže i sa svježim ili suhim voćem. Od drugih začina, slaže se s lovorom te manjom količinom crnog papra i borovice.

Sušenje i čuvanje mažurana

Svježe listove i grančice mažurana možete sačuvati u hladnjaku do tjedan dana ako ih umotate u papirnati ubrus i stavite u najlonsku vrećicu u kojoj ima malo zraka. Mažuran možete i zamrznuti, i to na dva način. Nakon pranja i sušenja spremite stabljike i listove u najlonsku vrećicu iz koje ćete zatim ukloniti sav zrak i ostaviti u zamrzivač. Drugi način je da narezano lišće i vodu dodate u posudice za led i zamrznete. Kockice s mažuranom spreme se u najlonske vrećice i drže u zamrzivaču.

Kad je u pitanju sušenje mažurana, ono se obavlja tako da odvojite listove od stabljika i rasporedite ih u tankom sloju na površini na kojoj ih namjeravate sušiti ili da biljke svežete u jedan snop i naopako objesite na nekom prozračnom mjestu u hladu.

Osušeni i usitnjeni mažuran čuva se u poklopljenim staklenim posudama na tamnom mjestu.

Ljekovita svojstva mažurana

Mažuran pomaže kod probavnih tegoba poput žgaravice, mučnina i nadutosti, a dodaje se i uljima za masažu jer doprinosi ublažavanju bolova u mišićima.

Potiče izlučivanje sekreta iz bronhija pa se koristi i u liječenju kroničnog bronhitisa, jakog kašlja, astme, prehlade i drugih plućnih oboljenja. Ublažava i bolove kod artritisa, kao i zubobolju.

S obzirom na to da posjeduje sedativna svojstva, pomaže i kod glavobolja, migrena i nesanice. Uz sedativna, ima i antibakterijska i antiseptična svojstva, a njegovo se ulje koristi za inhalaciju i obloge te kao pomoć kod bolnih i neredovitih menstruacija.

Mažuran u slučaju dugotrajne primjene i uzimanja većih količina može izazvati glavobolju i vrtoglavicu.

Foto: AndreasGoelnner/Pixabay

Kategorija: Začini

Želite se zasladiti?

panna cotta

2 recepta za desert koji oduševljava: Panna cotta

Vjerujemo kako ne postoji osoba koja nije barem jednom uzdahnula pri pogledu na ovaj izgledom savršen desert. Panna Cotta je klasičan talijanski desert koji se priprema od nekoliko sastojaka koje većina nas ima kod kuće. …

torta od ananasa

Lagana i osvježavajuća torta od ananasa

Danas zaista ne možemo reći kako nemamo neki izbor kod torti i kolača. Naime, u zadnje vrijeme viđamo toliki broj recepata da se jednostavno ne možemo odlučiti za jednu od varijanti. Sve su predivne i sve ih želimo …

cheesecake

Cheesecake

Iako vam se možda ideja stavljanja sira u slatki kolač čini apsurdnom, to nikako nije tako. Kolač od sira jedan je od najomiljenijih na svijetu i upravo poigravanje zanimljivim okusima kiselkastog sira i slatkoće …

Prethodna objava: «tiramisu Recept za klasični talijanski tiramisu
Sljedeća objava: Mliječni kruh s češnjakom i peršinom mliječni kruh s češnjakom i peršinom»

Reader Interactions

Odgovori Otkaži odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa * (obavezno)

Ova web-stranica koristi Akismet za zaštitu protiv spama. Saznajte kako se obrađuju podaci komentara.

Primarni stupac

Novije

blok kuhinja

Blok kuhinje za stan ili za kuću

Kuhinjski blok odnosi se na praktičnu kuhinja koja ima sve što vam je potrebno za pripremu …

Zdravi snickers

S obzirom na to da volim okus snickersa, ali ne volim kad mi se karamela lijepi za zube (nisam …

čokoladni truffles

Čokoladni truffles

Čokoladni tartufi su jedne od najjednostavnijih slastica jer su izrađeni od samo tri sastojka, …

RSS Vege.hr

  • Himalajska sol
  • Kakao maslac
  • Seitan
  • Granola
  • Aquafaba - zamjena za jaja
  • Što je gluten
  • Sojino mlijeko
  • Kokosovo mlijeko
  • Bademovo mlijeko
  • Mlijeko od sjemenki bundeve
[notphone] [/notphone] [phone]
[/phone]

Footer

Gastronomija

grč. gastronomía – stručno poznavanje umjetnosti pripreme različitih jela; kult birane hrane i kulinarskoga umijeća

Pratite nas

  • Facebook
  • Instagram

Site Footer

  • O nama
  • Impressum
  • Kontakt
  • Marketing
  • Uvjeti korištenja

Gastro Mreža

Gastronomija.hr | Moja Zimnica | Vege.hr | Vrtlarica.hr

Copyright © 2012.–2023. by Gastro Mreža. Sva prava pridržana. Web: Informativka d.o.o.