Više smo se puta mogli uvjeriti kako je talijanska kuhinja stekla svoje poklonike diljem svijeta i to zbog velikog broja ukusnih recepata stvorenih za sve prave gurmane koji uživaju u velikom broju začina, finih sireva, vrhunskih vina i ukusne tjestenine.
Jelo koje će vas utješiti kad ste najtužniji, spravljeno od mekanih listova tjestenine koji se sljubljuju s mljevenim mesom u umaku Bolognese, domaćim bešamel umakom i sirom. Mnogi misle da je priprema lazanja nešto oko čega će se morati namučiti i počeli smo tražiti što jednostavniji i brži način za pripremu, no zapravo je veoma lako. Sve što vam treba je dobar recept, dobra organizacija i ljubav prema lazanjama.
Vidjet ćete da se ne radi o kompliciranom jelu, a sastojke možete prilagoditi sebi i onome što vam se trenutno nalazi u hladnjaku, tako možete napraviti, na primjer, lazanje sa sirom i povrćem. No, ako težite klasici, recept se nalazi u nastavku.
Recept za klasične lazanje s mesom
Sastojci
- umak Bolognese (mljeveno meso, luk, pasirana rajčica, začini)
- naribani sir (po izboru)
- bešamel umak (ili vrhnje za kuhanje)
- tjestenina za lazanje
Prvo pripremite klasičan umak Bolognese – dinstajte mljeveno meso na luku, dodajte pasiranu rajčicu i naravno sve potrebne začine kao što su sol, papar i peršin.
Nakon što vam je umak gotov, vrijeme je da napravite još jedan – bešamel umak. Recept za bešamel umak smo pripremali i objasnili pri pripremi makarona sa sirom – u zdjeli otopite 2 žlice maslaca i dodajte 2 žlice brašna (imajte na umu da količine možete prilagoditi količini bešamel umaka koja vam je potrebna), miješajte neprestano 1 minutu (dok vam ne postane zlatne boje), zatim lagano dodajte mlijeko neprestano miješajući kako vam se ne bi stvorile grudice.
Uzmete protvan u kojem ćete peći lazanje i stavite na dno malo bešamel umaka ili vrhnja za kuhanje ako ste se odlučili za njega. Imajte na umu da ako želite koristiti vrhnje za kuhanje preporučujemo da se prethodno malo zagrije i razrijedi s malo mlijeka.
Na umak stavite list tijesta za lazanje, ponovno premažite bešamel umakom, zatim sloj mljevenog mesa, sira, pa ponovno tijesto za lazanje. Redajte dok ne potrošite sve sastojke. Prelijte vrhnjem za kuhanje (ili, ako vam je ostalo, premažite bešamel umakom) i stavite peći u zagrijanu pećnicu na srednju razinu na 180°C oko 45 minuta.
To je to! Ako, kojim slučajem, nemate tjesteninu za lazanje, svakako preporučujemo da isprobate verziju s palačinkama. Prethodno ispecite 7 ili 8 debljih palačinaka (recept za palačinke se nalazi ovdje) i slažite po istom principu koji je naveden gore. Lazanje će vam biti sočnije i mekše. Dobar tek!
Foto: Bruno Glätsch/Pixabay; RitaE/Pixabay