• Recepti
    • Glavna jela
    • Juhe i variva
    • Predjela
    • Prilozi
    • Salate
    • Umaci
  • Deserti
    • Keksi
    • Kolači
    • Kreme i preljevi
    • Palačinke
    • Torte
    • Voćni deserti
  • Prehrana
    • Dijete
    • Začini
    • Sastojci
    • Vegetarijanstvo
    • Zimnica
    • Zdrava prehrana
  • Pića
  • Recenzije
  • Magazin
    • Novosti
    • Domaćinstvo
    • Mršavljenje
    • Putovanja
  • Search
  • Menu
  • Skip to right header navigation
  • Skip to main content
  • Skip to primary sidebar
  • Skip to footer

Gastronomija.hr

  • Recepti
    • Glavna jela
    • Juhe i variva
    • Predjela
    • Prilozi
    • Salate
    • Umaci
  • Deserti
    • Keksi
    • Kolači
    • Kreme i preljevi
    • Palačinke
    • Torte
    • Voćni deserti
  • Prehrana
    • Dijete
    • Začini
    • Sastojci
    • Vegetarijanstvo
    • Zimnica
    • Zdrava prehrana
  • Pića
  • Recenzije
  • Magazin
    • Novosti
    • Domaćinstvo
    • Mršavljenje
    • Putovanja
  • Search
Vi ste ovdje: Naslovnica / Češnjak
Češnjak, Foto: Donovan Govan/Wikimedia

Češnjak

Objavljeno: 18.07.2012. Autor: Lana Kovačić

Češnjak (lat. Allium sativum), je biljka koja pripada porodici ljiljana.   Porijeklom je iz srednje Azije. Iako je stigao iz srca Azije, uzgajali su ga Kinezi, Židovi, Egipćani i drugi narodi. Mnogi su ljudi u prošlosti, u drevna vremena luk povezivali s vječnim životom. Već se tada znalo da sadrži mnoštvo sastojaka korisnih za ljudsko zdravlje. Na egipatskom papirusu češnjak je opisan kao sredstvo koje jača krvožilni sustav.

Češnjak, Foto: Donovan Govan/Wikimedia

Svaka se glavica ili lukovica češnjaka sastoji od nekoliko malih češnjeva koje na okupu drži vanjska deblja ljuska. Danas se širom svijeta uzgajaju različite vrste češnjaka različite po boji, veličini i okusu. Najčešći je češnjak s bijelom, ružičastom ili ljubičastom ljuskom. Postoji i tzv. slonovski češnjak koji spada u divovsku vrstu češnjaka, a prethodnik je današnjeg poriluka.

Danas je češnjak aromatični začin bez kojeg se kulinarstvo i kobasičarstvo ne bi mogli ni zamisliti, jedan je od najviše korištenih začina uopće, karakterističan po ljutom okusu i palećem mirisu. Upotrebljava se u svježem i osušenom obliku, kao pasta ili ekstrakt. Srodnici češnjaka su luk, poriluk, vlasac i luk kozjak.

Na tržištu se prodaje kao svježi češnjak zelene stabiljke, polusuhi kod kojeg stabiljka i vanjska kožica nisu još potpuno sušeni, te osušeni češnjak kod kojeg sustabiljka i vanjska kožica potpuno osušeni. Danas postoji i čitav niz proizvoda od osušenog češnjaka: prah, granule ili pahuljice, te zamrznut ili kao esencija. Opčenito je pravilo da što je češnjak mlađi, okus mu je blaži.

Prosječan kemijski sastav češnjaka, računato na 100 g svježe namirnice, iznosi: voda 59 g; proteini 6,4 g; masti 0,5 g; ugljikohidrati 33,1 g i vlakna 2,1 g.
Energetska vrijednost češnjaka iznosi samo 149 kcal na 100 g svježe namirnice.
Sadrži više od 200 biološki aktivnih tvari, uključujući vitamine, minerale, aminokiseline i enzime. Iznimno je bogat manganom, selenom, fosforom, vitaminom C i vitaminom B6.

Češnjak stabilizira ubrzani rad srca, poboljšava zdravlje srčanih krvnih žila i opskrbu srčanog mišića krvlju, što dovodi do poboljšanja srčane funkcije i smanjenja nastanka tromboza. Prema rezultatima nekih znanstvenih studija, češnjak je jedno od najboljih sredstava u prevenciji i liječenju začepljenja krvnih žila. Snižava razinu štetnog kolesterola (LDL) u plazmi, odnosno istodobno povećava koncentraciju zaštitnog kolesterola (HDL). Također djeluje kao vazodilatator i antihipertenziv (zbog djelovanja metil-aliltrisulfida).
Češnjak usporava razvoj neželjene crijevne mikroflore koja izaziva proljev, uključujući i amebe; zbog toga je koristan u liječenju nekih želučanih tegoba kao što su proljevi i katri debelog crijeva.

Pospješuje epitelizaciju i zarastanje rana. Uspješanje i u terapiji raznih plućnih oboljenja. Danas je poznato da češnjak djeluje i antimikrobno, ubijajuči neke patogene bakterije, a najnovija istraživanja govore o tome da posjeduje i vrlo jaka antikancerogena svojstva. U časopisu “Carcinogenesis” objavljeni su podaci o tomu da su se ulja iz češnjaka i crnog luka pokazala učinkovitima u lječenju različitih oblika raka kože, te da redovito uzimanje češnjaka smanjuje rizik od pojave raka debelog crijeva.

Autor: M.T.

Kategorija: Nekategorizirano

Želite se zasladiti?

briosi

Brioši

Ponekad za kolače nije potrebna krema da bi mogli uživati nego dodatak drugih namirnica. Tako je i s briošima. Ovaj lagani francuski slatki kruh, mekane je i spužvaste teksture. Izvrsno se slaže uz slatke namaze i tople …

zeleni roscici

Slatki zeleni roščići

Dugo se već spremam isprobati kombinaciju bučinih sjemenki i čokolade, a ovaj put je izbor pao na roščiće. Iako se na prvu kombinacija čini nespojivom, rezultat je izvrstan. Zanimljive su boje i nadasve zanimljivog …

klasična cheesecake sa sirom

Cheesecake torta od sira

Cheesecake torta od sira već dugi niz godina oduševljava svojim predivnim okusom i jednostavnošću pripreme. Ovaj američki klasik postao je slavan i izvan američkih granica, a recepti za Cheesecake razmjenjuju se u nadi …

Prethodna objava: « Kamenice
Sljedeća objava: Kruška tri kruške»

Reader Interactions

Odgovori Otkaži odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa * (obavezno)

Ova web-stranica koristi Akismet za zaštitu protiv spama. Saznajte kako se obrađuju podaci komentara.

Primarni stupac

Novije

blok kuhinja

Blok kuhinje za stan ili za kuću

Kuhinjski blok odnosi se na praktičnu kuhinja koja ima sve što vam je potrebno za pripremu …

Zdravi snickers

S obzirom na to da volim okus snickersa, ali ne volim kad mi se karamela lijepi za zube (nisam …

čokoladni truffles

Čokoladni truffles

Čokoladni tartufi su jedne od najjednostavnijih slastica jer su izrađeni od samo tri sastojka, …

RSS Vege.hr

  • Himalajska sol
  • Kakao maslac
  • Seitan
  • Granola
  • Aquafaba - zamjena za jaja
  • Što je gluten
  • Sojino mlijeko
  • Kokosovo mlijeko
  • Bademovo mlijeko
  • Mlijeko od sjemenki bundeve
[notphone] [/notphone] [phone]
[/phone]

Footer

Gastronomija

grč. gastronomía – stručno poznavanje umjetnosti pripreme različitih jela; kult birane hrane i kulinarskoga umijeća

Pratite nas

  • Facebook
  • Instagram

Site Footer

  • O nama
  • Impressum
  • Kontakt
  • Marketing
  • Uvjeti korištenja

Gastro Mreža

Gastronomija.hr | Moja Zimnica | Vege.hr | Vrtlarica.hr

Copyright © 2012.–2023. by Gastro Mreža. Sva prava pridržana. Web: Informativka d.o.o.