• Recepti
    • Glavna jela
    • Juhe i variva
    • Predjela
    • Prilozi
    • Salate
    • Umaci
  • Deserti
    • Keksi
    • Kolači
    • Kreme i preljevi
    • Palačinke
    • Torte
    • Voćni deserti
  • Prehrana
    • Dijete
    • Začini
    • Sastojci
    • Vegetarijanstvo
    • Zimnica
    • Zdrava prehrana
  • Pića
  • Recenzije
  • Magazin
    • Novosti
    • Domaćinstvo
    • Mršavljenje
    • Putovanja
  • Search
  • Menu
  • Skip to right header navigation
  • Skip to main content
  • Skip to primary sidebar
  • Skip to footer

Gastronomija.hr

  • Recepti
    • Glavna jela
    • Juhe i variva
    • Predjela
    • Prilozi
    • Salate
    • Umaci
  • Deserti
    • Keksi
    • Kolači
    • Kreme i preljevi
    • Palačinke
    • Torte
    • Voćni deserti
  • Prehrana
    • Dijete
    • Začini
    • Sastojci
    • Vegetarijanstvo
    • Zimnica
    • Zdrava prehrana
  • Pića
  • Recenzije
  • Magazin
    • Novosti
    • Domaćinstvo
    • Mršavljenje
    • Putovanja
  • Search
Vi ste ovdje: Naslovnica / Prehrana / Začini / Vlasac
vlasac

Vlasac

Objavljeno: 13.06.2019. Autor: Anita Vrdoljak

Vlasac je ukusan začin koji okusom i mirisom podsjeća na luk pa je dobrodošla zamjena ako se zasitite običnog luka ili poriluka. Često samoniklo raste u prirodi, a uzgaja se po cijeloj Europi te Sjevernoj Americi i srednjoj Aziji. Višegodišnja je biljka i pripada porodici ljiljana. Ima malu i slabo izraženu lukovicu iz koje raste gusti snop uskih cjevastih listova. Listovi vlasca su plavozelene boje, a cvjetovi su ljubičasti.

Možemo ga uzgajati i u teglama, a s obzirom na to da nije nimalo zahtjevan, vlasac svakako zaslužuje visoko mjesto na listi začinskog bilja koje jednostavno moramo uzgajati. Postoje dva osnovna kultivara vlasca, a to su obični vlasac s okusom luka te kineski vlasac s blagim okusom češnjaka.

Vlasac je potrebno saditi u male posude i držati ih u prostoriji gdje temperatura iznosi 20 – 25 °C. Sjeme se može saditi od ožujka do lipnja, a niknut će tek nakon tri mjeseca. Sadnice se zatim presađuju u posude promjera 15 cm ispunjene kompostom opće namjene, a tijekom zime  se drže na prozorskoj dasci.

Vlasac se prihranjuje jednom mjesečno, a zalijeva se tek kada se kompost osuši. U proljeće je potrebno izvaditi vlasac iz posude, razdijeliti na dvije biljke i ponovno posaditi u posude.

Priprema jela s vlascem

Vlasac sadrži eterično ulje te vitamine C, A, K i vitamin B8. U njemu također možemo pronaći minerale poput kalcija, kalija, magnezija, bakra, željeza i fosfora.

Zeleni cjevasti listovi vlasca koji se u koriste kao začin u kulinarstvu imaju dosta aromatičan i intenzivan okus po luku, ali on je ipak dosta blaži u odnosu na crveni, bijeli ili mladi luk. Zbog tih je svojstava jako popularan začin u srednjoj i zapadnoj Europi.

Vlasac je najbolje koristiti u svježem obliku, ali može se i sušiti ili zamrznuti. Duljim kuhanjem uništava se njegov okus i miris pa se preporučuje dodati ga jelima tek pred kraj pripreme.

Usitnjeni vlasac odličan je dodatak juhama, varivima od povrća i umacima, posebno onima na bazi jaja, jogurta ili vrhnja. Dio je francuske mješavine začinskih trava fines herbes koje se koriste u pripremi raznih salata, riže, piletine, kajgane i drugih toplih i hladnih jela.

Izvrstan je začin raznim namazima i sirevima u koje se dodaje svjež i sitno nasjeckan. Možemo ga kombinirati i s tikvicama, krumpirom, korjenastim povrćem, jelima od jaja, ribom i morskim plodovima, lososom, ali i avokadom.

Kad su u pitanju drugi začini, vlasac se lijepo slaže s bosiljkom, estragonom, krasuljicom, komoračem, korijanderom, paprikom i peršinom.

Ako osjetite potrebu za detoksikacijom i čišćenjem organizma, odlično bi bilo u proljetne shakeove ubaciti i stručak ovog iznimnog začina.

Berba i sušenje vlasca

Listovi vlasca koji se uzgaja u tegli mogu se brati od proljeća do jeseni. Vlasac se bere tako da se listovi režu nisko u donjem dijelu, a tijekom godine je moguće obaviti nekoliko berbi jer se listovi obnavljaju.

Vlasac se suši tako da se listovi povežu u manje snopove i drže obješeni nekoliko dana na suhom i prozračnom mjestu.

Ljekovita svojstva vlasca

Vlasac je vrijedan izvor fitoncida koji sprječavaju razvoj štetnih mikroorganizama pa je koristan u sprječavanju prehlade. Listovi vlasca pospješuju probavu, jačaju apetit i potiču izlučivanje tekućine.

Osim toga, vlasac je dobar za održavanje zdravlja krvožilnog sustava, a pomaže i kod loše probave, crijevnih oboljenja, visokog tlaka, povišenog šećera u krvi i visokog kolesterola.

Konzumiranje većih količina vlasca može izazvati probavne smetnje, a osobe koje su alergične na biljke iz porodice Alliaceae trebaju biti oprezne prilikom konzumacije vlasca.

Oko vlasca se vežu mnoga praznovjerja, poput toga da djeluje kao zaštita od magije i prokletstava, no priče na stranu, ovaj ukusan začin ima mnogo pozitivnih strana pa ga svakako uvrstite u svoju prehranu kada god stignete.

Foto: ArmbrustAnna/Pixabay

Kategorija: Začini

Želite se zasladiti?

Punjene palačinke

Palačinke su danas postale nezaobilazan dio na svakom stolu u skoro svakom kućanstvu, a pritom mislimo podjednako na restorane i naravno na privatne domove. Radi se o slastici koja već neko vrijeme mami uzdahe …

klasična pita od jabuka

Klasična pita od jabuka koja miriše na djetinjstvo

Pita od jabuka ukusan je desert koji nam je svima poznat i koji je već jako dugo dio hrvatske tradicionalne kuhinje. Posebno je popularna inačica američka apple pie. Naime, radi se o zaista zahvalnom kolaču koji možete …

Domaći zdravi keksi od raženog brašna

Odlučila sam s vama podijeliti recept za domaće kekse koje možete izraditi sami i uz sve to jako su ukusni i zdravi. Osmislila sam samo za vas kombinaciju sastojaka koji će vam pružiti u jednom keksu sve one dobre …

Prethodna objava: «kadulja Kadulja
Sljedeća objava: Osvježavajući frape (smoothie) s jagodama frape od jagode»

Reader Interactions

Odgovori Otkaži odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa *

Ova web-stranica koristi Akismet za zaštitu protiv spama. Saznajte kako se obrađuju podaci komentara.

Primarni stupac

Novije

Zdravi snickers

S obzirom na to da volim okus snickersa, ali ne volim kad mi se karamela lijepi za zube (nisam …

čokoladni truffles

Čokoladni truffles

Čokoladni tartufi su jedne od najjednostavnijih slastica jer su izrađeni od samo tri sastojka, …

Brze kiflice

Na samu pomisao na svježe, mekane kiflice rastu vam zazubice, zar ne? Odlične kao doručak, …

Footer

Gastronomija

grč. gastronomía – stručno poznavanje umjetnosti pripreme različitih jela; kult birane hrane i kulinarskoga umijeća

Pratite nas

  • Facebook
  • Instagram

Site Footer

  • O nama
  • Impressum
  • Kontakt
  • Marketing
  • Uvjeti korištenja

Gastro Media

Gastronomija.hr | Moja Zimnica | Vege.hr | Vrtlarica.hr

Gastro Media Copyright © 2012.–2021. Informativka d.o.o. Sva prava pridržana.