• Recepti
    • Glavna jela
    • Juhe i variva
    • Predjela
    • Prilozi
    • Salate
    • Umaci
  • Deserti
    • Keksi
    • Kolači
    • Kreme i preljevi
    • Palačinke
    • Torte
    • Voćni deserti
  • Prehrana
    • Dijete
    • Začini
    • Sastojci
    • Vegetarijanstvo
    • Zimnica
    • Zdrava prehrana
  • Pića
  • Recenzije
  • Magazin
    • Novosti
    • Domaćinstvo
    • Mršavljenje
    • Putovanja
  • Search
  • Menu
  • Skip to right header navigation
  • Skip to main content
  • Skip to primary sidebar
  • Skip to footer

Gastronomija.hr

  • Recepti
    • Glavna jela
    • Juhe i variva
    • Predjela
    • Prilozi
    • Salate
    • Umaci
  • Deserti
    • Keksi
    • Kolači
    • Kreme i preljevi
    • Palačinke
    • Torte
    • Voćni deserti
  • Prehrana
    • Dijete
    • Začini
    • Sastojci
    • Vegetarijanstvo
    • Zimnica
    • Zdrava prehrana
  • Pića
  • Recenzije
  • Magazin
    • Novosti
    • Domaćinstvo
    • Mršavljenje
    • Putovanja
  • Search
Vi ste ovdje: Naslovnica / Prehrana / Začini / Vlasac
vlasac

Vlasac

Objavljeno: 13.06.2019. Autor: Anita Vrdoljak

Vlasac je ukusan začin koji okusom i mirisom podsjeća na luk pa je dobrodošla zamjena ako se zasitite običnog luka ili poriluka. Često samoniklo raste u prirodi, a uzgaja se po cijeloj Europi te Sjevernoj Americi i srednjoj Aziji. Višegodišnja je biljka i pripada porodici ljiljana. Ima malu i slabo izraženu lukovicu iz koje raste gusti snop uskih cjevastih listova. Listovi vlasca su plavozelene boje, a cvjetovi su ljubičasti.

Možemo ga uzgajati i u teglama, a s obzirom na to da nije nimalo zahtjevan, vlasac svakako zaslužuje visoko mjesto na listi začinskog bilja koje jednostavno moramo uzgajati. Postoje dva osnovna kultivara vlasca, a to su obični vlasac s okusom luka te kineski vlasac s blagim okusom češnjaka.

Vlasac je potrebno saditi u male posude i držati ih u prostoriji gdje temperatura iznosi 20 – 25 °C. Sjeme se može saditi od ožujka do lipnja, a niknut će tek nakon tri mjeseca. Sadnice se zatim presađuju u posude promjera 15 cm ispunjene kompostom opće namjene, a tijekom zime  se drže na prozorskoj dasci.

Vlasac se prihranjuje jednom mjesečno, a zalijeva se tek kada se kompost osuši. U proljeće je potrebno izvaditi vlasac iz posude, razdijeliti na dvije biljke i ponovno posaditi u posude.

Priprema jela s vlascem

Vlasac sadrži eterično ulje te vitamine C, A, K i vitamin B8. U njemu također možemo pronaći minerale poput kalcija, kalija, magnezija, bakra, željeza i fosfora.

Zeleni cjevasti listovi vlasca koji se u koriste kao začin u kulinarstvu imaju dosta aromatičan i intenzivan okus po luku, ali on je ipak dosta blaži u odnosu na crveni, bijeli ili mladi luk. Zbog tih je svojstava jako popularan začin u srednjoj i zapadnoj Europi.

Vlasac je najbolje koristiti u svježem obliku, ali može se i sušiti ili zamrznuti. Duljim kuhanjem uništava se njegov okus i miris pa se preporučuje dodati ga jelima tek pred kraj pripreme.

Usitnjeni vlasac odličan je dodatak juhama, varivima od povrća i umacima, posebno onima na bazi jaja, jogurta ili vrhnja. Dio je francuske mješavine začinskih trava fines herbes koje se koriste u pripremi raznih salata, riže, piletine, kajgane i drugih toplih i hladnih jela.

Izvrstan je začin raznim namazima i sirevima u koje se dodaje svjež i sitno nasjeckan. Možemo ga kombinirati i s tikvicama, krumpirom, korjenastim povrćem, jelima od jaja, ribom i morskim plodovima, lososom, ali i avokadom.

Kad su u pitanju drugi začini, vlasac se lijepo slaže s bosiljkom, estragonom, krasuljicom, komoračem, korijanderom, paprikom i peršinom.

Ako osjetite potrebu za detoksikacijom i čišćenjem organizma, odlično bi bilo u proljetne shakeove ubaciti i stručak ovog iznimnog začina.

Berba i sušenje vlasca

Listovi vlasca koji se uzgaja u tegli mogu se brati od proljeća do jeseni. Vlasac se bere tako da se listovi režu nisko u donjem dijelu, a tijekom godine je moguće obaviti nekoliko berbi jer se listovi obnavljaju.

Vlasac se suši tako da se listovi povežu u manje snopove i drže obješeni nekoliko dana na suhom i prozračnom mjestu.

Ljekovita svojstva vlasca

Vlasac je vrijedan izvor fitoncida koji sprječavaju razvoj štetnih mikroorganizama pa je koristan u sprječavanju prehlade. Listovi vlasca pospješuju probavu, jačaju apetit i potiču izlučivanje tekućine.

Osim toga, vlasac je dobar za održavanje zdravlja krvožilnog sustava, a pomaže i kod loše probave, crijevnih oboljenja, visokog tlaka, povišenog šećera u krvi i visokog kolesterola.

Konzumiranje većih količina vlasca može izazvati probavne smetnje, a osobe koje su alergične na biljke iz porodice Alliaceae trebaju biti oprezne prilikom konzumacije vlasca.

Oko vlasca se vežu mnoga praznovjerja, poput toga da djeluje kao zaštita od magije i prokletstava, no priče na stranu, ovaj ukusan začin ima mnogo pozitivnih strana pa ga svakako uvrstite u svoju prehranu kada god stignete.

Foto: ArmbrustAnna/Pixabay

Kategorija: Začini

Želite se zasladiti?

klasična cheesecake sa sirom

Cheesecake torta od sira

Cheesecake torta od sira već dugi niz godina oduševljava svojim predivnim okusom i jednostavnošću pripreme. Ovaj američki klasik postao je slavan i izvan američkih granica, a recepti za Cheesecake razmjenjuju se u nadi …

mileram kocke

Kremasto savršenstvo – Mileram kocke

Sigurno vam se dogodilo da kupujete ona xxl pakiranja koja ne stignete potrošiti. Meni se to prečesto događa pogotovo kad su u pitanju mliječni proizvodi. Tako je nastao ovaj kolač, koji je oduševio sve ukućane i goste. …

kruh od pira s grozdicama i orasima

Desertni kruh od pira s grožđicama i orasima

Ovo je recept posvećen svim siroljupcima, vinoljupcima i onima koji će to tek postati… Ako ste zaljubljeni u miris kruha iz domaće radinosti (a tko nije?), ovo će biti vrhunska poslastica! Ne samo da je ovo domaći …

Prethodna objava: «kadulja Kadulja
Sljedeća objava: Osvježavajući frape (smoothie) s jagodama frape od jagode»

Reader Interactions

Odgovori Otkaži odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa * (obavezno)

Ova web-stranica koristi Akismet za zaštitu protiv spama. Saznajte kako se obrađuju podaci komentara.

Primarni stupac

Novije

blok kuhinja

Blok kuhinje za stan ili za kuću

Kuhinjski blok odnosi se na praktičnu kuhinja koja ima sve što vam je potrebno za pripremu …

Zdravi snickers

S obzirom na to da volim okus snickersa, ali ne volim kad mi se karamela lijepi za zube (nisam …

čokoladni truffles

Čokoladni truffles

Čokoladni tartufi su jedne od najjednostavnijih slastica jer su izrađeni od samo tri sastojka, …

RSS Vege.hr

  • Himalajska sol
  • Kakao maslac
  • Seitan
  • Granola
  • Aquafaba - zamjena za jaja
  • Što je gluten
  • Sojino mlijeko
  • Kokosovo mlijeko
  • Bademovo mlijeko
  • Mlijeko od sjemenki bundeve
[notphone] [/notphone] [phone]
[/phone]

Footer

Gastronomija

grč. gastronomía – stručno poznavanje umjetnosti pripreme različitih jela; kult birane hrane i kulinarskoga umijeća

Pratite nas

  • Facebook
  • Instagram

Site Footer

  • O nama
  • Impressum
  • Kontakt
  • Marketing
  • Uvjeti korištenja

Gastro Mreža

Gastronomija.hr | Moja Zimnica | Vege.hr | Vrtlarica.hr

Copyright © 2012.–2023. by Gastro Mreža. Sva prava pridržana. Web: Informativka d.o.o.