• Recepti
    • Glavna jela
    • Juhe i variva
    • Predjela
    • Prilozi
    • Salate
    • Umaci
  • Deserti
    • Keksi
    • Kolači
    • Kreme i preljevi
    • Palačinke
    • Torte
    • Voćni deserti
  • Prehrana
    • Dijete
    • Začini
    • Sastojci
    • Vegetarijanstvo
    • Zimnica
    • Zdrava prehrana
  • Pića
  • Recenzije
  • Magazin
    • Novosti
    • Domaćinstvo
    • Mršavljenje
    • Putovanja
  • Search
  • Menu
  • Skip to right header navigation
  • Skip to main content
  • Skip to primary sidebar
  • Skip to footer

Gastronomija.hr

  • Recepti
    • Glavna jela
    • Juhe i variva
    • Predjela
    • Prilozi
    • Salate
    • Umaci
  • Deserti
    • Keksi
    • Kolači
    • Kreme i preljevi
    • Palačinke
    • Torte
    • Voćni deserti
  • Prehrana
    • Dijete
    • Začini
    • Sastojci
    • Vegetarijanstvo
    • Zimnica
    • Zdrava prehrana
  • Pića
  • Recenzije
  • Magazin
    • Novosti
    • Domaćinstvo
    • Mršavljenje
    • Putovanja
  • Search
Vi ste ovdje: Naslovnica / Deserti / Kolači / Dalmatinska rožata
dalmatinska rožata
Dalmatinska rožata, Foto: Berislav Kovacevic/Shutterstock

Dalmatinska rožata

Objavljeno: 18.08.2013. Autor: Sanja Štetić

Rožata, ponekad poznata i kao rožada, jelo je koje se tradicionalno servira u Dalmaciji kao ukusan desert. Vrlo je slatko i zasitno i jede se hladno nakon ručka. Ovo jelo zahtijeva vještinu spravljanja i dalmatinske kuharice vrlo su ponosne na svoje rožate. Dakako recept možete varirati i poslužiti rožatu samu ili pak dodavati sastojke poput keksića, šlaga ili čokoladnog preljeva, ali toliko je ukusna i sama da joj ništa drugo nije ni potrebno.

dalmatinska rožata
Dalmatinska rožata, Foto: Berislav Kovacevic/Shutterstock

Vanilin šećer, običan šećer, mlijeko i koricu od limuna potrebno je skuhati i zatim ostaviti kako bi se ohladilo. Sada uzmite drugu posudu unutar koje ćete istući žumanjke i jaja i pomiješajte sve sa već pripremljenim mlijekom. Kako rožata uključuje i karamel preljev na vrhu (o ovom slučaju na dnu dok se peče), potrebno je u još jednu posudu usuti oko 25 dkg šećera i dodati nekoliko žlica mlijeka. Šećer otapajte vrlo sporo i čitavo vrijeme miješajte dok ne dobijete glatku zlatno smeđu viskoznu masu.

Sada uzmite vatrostalni kalup i u dno kalupa izlijte karamelu. Na nju pažljivo izlijte smjesu od jaja i mlijeka. U pečnicu, zagrijanu na 180°C, stavite posudu sa vodom i položite kalup u nju. Desert se peče od 40-45 minuta. Kada je gotova rožatu izvadite i ostavite da se ohladi do sobne temeperature, preokrenite kalup i istresite je na tanjur i položite u hladnjak kako bi se dalje ohladila. Pokušajte, zateknete li se na moru, isprobati pravu dalmatinsku rožatu koju su načinile iskusne ruke. Želimo vam ugodan ostatak ljeta i dobar tek!

 Sastojci:

  • 1 l mlijeka

  • 35 dkg šećera

  • 2 žumanjka

  • 7 jaja

  •  korica od limuna

  • 20 dkg šećera za karamelu i nekoliko žlica mlijeka

Autor: L.K.

Kategorija: Kolači

Želite se zasladiti?

mokri kolac

Mokri kolač

Život bez slatkog je nezamisliv i zato je važno znati nekoliko recepata koji će vam pomoći u pripremi slasnih kolača i torti. Za sve one koji nemaju puno vremena tu je mokri kolač. Kada jednom iskušate ovaj jednostavan i …

cokoladni pereci

Čokoladni pereci

Svakog će čokoljupca ova poslastice posebno razveseliti a posebno jer je za pripremu dovoljno svega 20 minuta. Razveselite stoga svoje ukućane ili goste ovim ukusnim čokoladnim perecima i zaradite sve same petice za …

loptice od lješnjaka

Loptice od lješnjaka

Kada nemate vremena za spremanje kolača i torti za čiju pripremu treba puno vremena, vrijeme je da se okrenete jednostavnim receptima. Loptice od lješnjaka brze su, izdašne i ukusne loptice kojima nećete moći odoljeti. …

Prethodna objava: «ajvar Ajvar, vrijeme je za zimnicu
Sljedeća objava: Istarska maneštra istarska maneštra»

Reader Interactions

Odgovori Otkaži odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa *

Ova web-stranica koristi Akismet za zaštitu protiv spama. Saznajte kako se obrađuju podaci komentara.

Primarni stupac

Novije

Zdravi snickers

S obzirom na to da volim okus snickersa, ali ne volim kad mi se karamela lijepi za zube (nisam …

čokoladni truffles

Čokoladni truffles

Čokoladni tartufi su jedne od najjednostavnijih slastica jer su izrađeni od samo tri sastojka, …

Brze kiflice

Na samu pomisao na svježe, mekane kiflice rastu vam zazubice, zar ne? Odlične kao doručak, …

Footer

Gastronomija

grč. gastronomía – stručno poznavanje umjetnosti pripreme različitih jela; kult birane hrane i kulinarskoga umijeća

Pratite nas

  • Facebook
  • Instagram

Site Footer

  • O nama
  • Impressum
  • Kontakt
  • Marketing
  • Uvjeti korištenja

Gastro Media

Gastronomija.hr | Moja Zimnica | Vege.hr | Vrtlarica.hr

Gastro Media Copyright © 2012.–2022. Informativka d.o.o. Sva prava pridržana.