• Recepti
    • Glavna jela
    • Juhe i variva
    • Predjela
    • Prilozi
    • Salate
    • Umaci
  • Deserti
    • Keksi
    • Kolači
    • Kreme i preljevi
    • Palačinke
    • Torte
    • Voćni deserti
  • Prehrana
    • Dijete
    • Začini
    • Sastojci
    • Vegetarijanstvo
    • Zimnica
    • Zdrava prehrana
  • Pića
  • Recenzije
  • Magazin
    • Novosti
    • Domaćinstvo
    • Mršavljenje
    • Putovanja
  • Search
  • Menu
  • Skip to right header navigation
  • Skip to main content
  • Skip to primary sidebar
  • Skip to footer

Gastronomija.hr

  • Recepti
    • Glavna jela
    • Juhe i variva
    • Predjela
    • Prilozi
    • Salate
    • Umaci
  • Deserti
    • Keksi
    • Kolači
    • Kreme i preljevi
    • Palačinke
    • Torte
    • Voćni deserti
  • Prehrana
    • Dijete
    • Začini
    • Sastojci
    • Vegetarijanstvo
    • Zimnica
    • Zdrava prehrana
  • Pića
  • Recenzije
  • Magazin
    • Novosti
    • Domaćinstvo
    • Mršavljenje
    • Putovanja
  • Search
Vi ste ovdje: Naslovnica / Deserti / Kolači / Dalmatinska rožata
dalmatinska rožata
Dalmatinska rožata, Foto: Berislav Kovacevic/Shutterstock

Dalmatinska rožata

Objavljeno: 18.08.2013. Autor: Sanja Štetić

Rožata, ponekad poznata i kao rožada, jelo je koje se tradicionalno servira u Dalmaciji kao ukusan desert. Vrlo je slatko i zasitno i jede se hladno nakon ručka. Ovo jelo zahtijeva vještinu spravljanja i dalmatinske kuharice vrlo su ponosne na svoje rožate. Dakako recept možete varirati i poslužiti rožatu samu ili pak dodavati sastojke poput keksića, šlaga ili čokoladnog preljeva, ali toliko je ukusna i sama da joj ništa drugo nije ni potrebno.

dalmatinska rožata
Dalmatinska rožata, Foto: Berislav Kovacevic/Shutterstock

Vanilin šećer, običan šećer, mlijeko i koricu od limuna potrebno je skuhati i zatim ostaviti kako bi se ohladilo. Sada uzmite drugu posudu unutar koje ćete istući žumanjke i jaja i pomiješajte sve sa već pripremljenim mlijekom. Kako rožata uključuje i karamel preljev na vrhu (o ovom slučaju na dnu dok se peče), potrebno je u još jednu posudu usuti oko 25 dkg šećera i dodati nekoliko žlica mlijeka. Šećer otapajte vrlo sporo i čitavo vrijeme miješajte dok ne dobijete glatku zlatno smeđu viskoznu masu.

Sada uzmite vatrostalni kalup i u dno kalupa izlijte karamelu. Na nju pažljivo izlijte smjesu od jaja i mlijeka. U pečnicu, zagrijanu na 180°C, stavite posudu sa vodom i položite kalup u nju. Desert se peče od 40-45 minuta. Kada je gotova rožatu izvadite i ostavite da se ohladi do sobne temeperature, preokrenite kalup i istresite je na tanjur i položite u hladnjak kako bi se dalje ohladila. Pokušajte, zateknete li se na moru, isprobati pravu dalmatinsku rožatu koju su načinile iskusne ruke. Želimo vam ugodan ostatak ljeta i dobar tek!

 Sastojci:

  • 1 l mlijeka

  • 35 dkg šećera

  • 2 žumanjka

  • 7 jaja

  •  korica od limuna

  • 20 dkg šećera za karamelu i nekoliko žlica mlijeka

Autor: L.K.

Kategorija: Kolači

Želite se zasladiti?

limun ploske

Limun ploške

Pomiješajte brašno s praškom za pecivo pa od jaja, šećera, rastopljenoga maslaca, ribane korice limuna i mlijeka umijesite tijesto. Podijelite ga na 4 dijela i razvaljajte svaki na cca pola centimetra …

bijelo rebro

Iskoristite bjelanjke – napravite kolač Bijelo rebro

Bijelo rebro zgodan je način za potrošiti bjelanjke. Brz, jednostavan i sočan biskvitni kolač ostavlja prostora za igranje sa sastojcima koje možete ubaciti u smjesu. Sastojci: 6 bjelanjaka 20 dag šećera 12 …

Čokoladna torta

Možete li danas zamisliti rođendan bez čokoladne torte koja zapravo na neki način služi kao finale onog što smo silno iščekivali. Već duži niz godina ako malo bolje pogledate skoro svako drugo dijete kad ga pitate koja …

Prethodna objava: «ajvar Ajvar, vrijeme je za zimnicu
Sljedeća objava: Istarska maneštra istarska maneštra»

Reader Interactions

Odgovori Otkaži odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa * (obavezno)

Ova web-stranica koristi Akismet za zaštitu protiv spama. Saznajte kako se obrađuju podaci komentara.

Primarni stupac

Novije

blok kuhinja

Blok kuhinje za stan ili za kuću

Kuhinjski blok odnosi se na praktičnu kuhinja koja ima sve što vam je potrebno za pripremu …

Zdravi snickers

S obzirom na to da volim okus snickersa, ali ne volim kad mi se karamela lijepi za zube (nisam …

čokoladni truffles

Čokoladni truffles

Čokoladni tartufi su jedne od najjednostavnijih slastica jer su izrađeni od samo tri sastojka, …

RSS Vege.hr

  • Himalajska sol
  • Kakao maslac
  • Seitan
  • Granola
  • Aquafaba - zamjena za jaja
  • Što je gluten
  • Sojino mlijeko
  • Kokosovo mlijeko
  • Bademovo mlijeko
  • Mlijeko od sjemenki bundeve
[notphone] [/notphone] [phone]
[/phone]

Footer

Gastronomija

grč. gastronomía – stručno poznavanje umjetnosti pripreme različitih jela; kult birane hrane i kulinarskoga umijeća

Pratite nas

  • Facebook
  • Instagram

Site Footer

  • O nama
  • Impressum
  • Kontakt
  • Marketing
  • Uvjeti korištenja

Gastro Mreža

Gastronomija.hr | Moja Zimnica | Vege.hr | Vrtlarica.hr

Copyright © 2012.–2023. by Gastro Mreža. Sva prava pridržana. Web: Informativka d.o.o.