• Recepti
    • Glavna jela
    • Juhe i variva
    • Predjela
    • Prilozi
    • Salate
    • Umaci
  • Deserti
    • Keksi
    • Kolači
    • Kreme i preljevi
    • Palačinke
    • Torte
    • Voćni deserti
  • Prehrana
    • Dijete
    • Začini
    • Sastojci
    • Vegetarijanstvo
    • Zimnica
    • Zdrava prehrana
  • Pića
  • Recenzije
  • Magazin
    • Novosti
    • Domaćinstvo
    • Mršavljenje
    • Putovanja
  • Search
  • Menu
  • Skip to right header navigation
  • Skip to main content
  • Skip to primary sidebar
  • Skip to footer

Gastronomija.hr

  • Recepti
    • Glavna jela
    • Juhe i variva
    • Predjela
    • Prilozi
    • Salate
    • Umaci
  • Deserti
    • Keksi
    • Kolači
    • Kreme i preljevi
    • Palačinke
    • Torte
    • Voćni deserti
  • Prehrana
    • Dijete
    • Začini
    • Sastojci
    • Vegetarijanstvo
    • Zimnica
    • Zdrava prehrana
  • Pića
  • Recenzije
  • Magazin
    • Novosti
    • Domaćinstvo
    • Mršavljenje
    • Putovanja
  • Search
Vi ste ovdje: Naslovnica / Deserti / Kolači / Dalmatinska rožata
dalmatinska rožata
Dalmatinska rožata, Foto: Berislav Kovacevic/Shutterstock

Dalmatinska rožata

Objavljeno: 18.08.2013. Autor: Sanja Štetić

Rožata, ponekad poznata i kao rožada, jelo je koje se tradicionalno servira u Dalmaciji kao ukusan desert. Vrlo je slatko i zasitno i jede se hladno nakon ručka. Ovo jelo zahtijeva vještinu spravljanja i dalmatinske kuharice vrlo su ponosne na svoje rožate. Dakako recept možete varirati i poslužiti rožatu samu ili pak dodavati sastojke poput keksića, šlaga ili čokoladnog preljeva, ali toliko je ukusna i sama da joj ništa drugo nije ni potrebno.

dalmatinska rožata
Dalmatinska rožata, Foto: Berislav Kovacevic/Shutterstock

Vanilin šećer, običan šećer, mlijeko i koricu od limuna potrebno je skuhati i zatim ostaviti kako bi se ohladilo. Sada uzmite drugu posudu unutar koje ćete istući žumanjke i jaja i pomiješajte sve sa već pripremljenim mlijekom. Kako rožata uključuje i karamel preljev na vrhu (o ovom slučaju na dnu dok se peče), potrebno je u još jednu posudu usuti oko 25 dkg šećera i dodati nekoliko žlica mlijeka. Šećer otapajte vrlo sporo i čitavo vrijeme miješajte dok ne dobijete glatku zlatno smeđu viskoznu masu.

Sada uzmite vatrostalni kalup i u dno kalupa izlijte karamelu. Na nju pažljivo izlijte smjesu od jaja i mlijeka. U pečnicu, zagrijanu na 180°C, stavite posudu sa vodom i položite kalup u nju. Desert se peče od 40-45 minuta. Kada je gotova rožatu izvadite i ostavite da se ohladi do sobne temeperature, preokrenite kalup i istresite je na tanjur i položite u hladnjak kako bi se dalje ohladila. Pokušajte, zateknete li se na moru, isprobati pravu dalmatinsku rožatu koju su načinile iskusne ruke. Želimo vam ugodan ostatak ljeta i dobar tek!

 Sastojci:

  • 1 l mlijeka

  • 35 dkg šećera

  • 2 žumanjka

  • 7 jaja

  •  korica od limuna

  • 20 dkg šećera za karamelu i nekoliko žlica mlijeka

Autor: L.K.

Kategorija: Kolači

Želite se zasladiti?

keksi linceri

Linzeri – recept za božićne keksiće kojima nitko ne može odoljeti

Sigurno ste već primijetili da smo polako krenuli s objavama isprobanih recepata za božićne kolače i keksiće, a danas je red na svevremensku klasiku, keksiće nad keksićima - Linzere! Iako ste ih jeli više puta u …

Breskvice

Breskvice su poznate kao ukusan i prije svega kolač zanimljivog izgleda. Radi se o poznatoj slastici koju su spremale još naše bake u kojoj smo mogli uživati kao djeca. Danas kada smo malo stariji imamo mogućnost sami …

barbara kolac

Super brzi kolač

Izuzetno jednostavan i sočan kolač koji će se, ako ga samo jednom iskušate, zbog brzine pripreme vrlo često naći na vašem stolu. Što čekate, počastite svoja nepca ovim ukusnim, brzim receptom. Jaja miksajte sa šećerom …

Prethodna objava: «ajvar Ajvar, vrijeme je za zimnicu
Sljedeća objava: Istarska maneštra istarska maneštra»

Reader Interactions

Odgovori Otkaži odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa *

Ova web-stranica koristi Akismet za zaštitu protiv spama. Saznajte kako se obrađuju podaci komentara.

Primarni stupac

Novije

Zdravi snickers

S obzirom na to da volim okus snickersa, ali ne volim kad mi se karamela lijepi za zube (nisam …

čokoladni truffles

Čokoladni truffles

Čokoladni tartufi su jedne od najjednostavnijih slastica jer su izrađeni od samo tri sastojka, …

Brze kiflice

Na samu pomisao na svježe, mekane kiflice rastu vam zazubice, zar ne? Odlične kao doručak, …

Footer

Gastronomija

grč. gastronomía – stručno poznavanje umjetnosti pripreme različitih jela; kult birane hrane i kulinarskoga umijeća

Pratite nas

  • Facebook
  • Instagram

Site Footer

  • O nama
  • Impressum
  • Kontakt
  • Marketing
  • Uvjeti korištenja

Gastro Media

Gastronomija.hr | Moja Zimnica | Vege.hr | Vrtlarica.hr

Gastro Media Copyright © 2012.–2021. Informativka d.o.o. Sva prava pridržana.