Rožata, ponekad poznata i kao rožada, jelo je koje se tradicionalno servira u Dalmaciji kao ukusan desert. Vrlo je slatko i zasitno i jede se hladno nakon ručka. Ovo jelo zahtijeva vještinu spravljanja i dalmatinske kuharice vrlo su ponosne na svoje rožate. Dakako recept možete varirati i poslužiti rožatu samu ili pak dodavati sastojke poput keksića, šlaga ili čokoladnog preljeva, ali toliko je ukusna i sama da joj ništa drugo nije ni potrebno.

Vanilin šećer, običan šećer, mlijeko i koricu od limuna potrebno je skuhati i zatim ostaviti kako bi se ohladilo. Sada uzmite drugu posudu unutar koje ćete istući žumanjke i jaja i pomiješajte sve sa već pripremljenim mlijekom. Kako rožata uključuje i karamel preljev na vrhu (o ovom slučaju na dnu dok se peče), potrebno je u još jednu posudu usuti oko 25 dkg šećera i dodati nekoliko žlica mlijeka. Šećer otapajte vrlo sporo i čitavo vrijeme miješajte dok ne dobijete glatku zlatno smeđu viskoznu masu.
Sada uzmite vatrostalni kalup i u dno kalupa izlijte karamelu. Na nju pažljivo izlijte smjesu od jaja i mlijeka. U pečnicu, zagrijanu na 180°C, stavite posudu sa vodom i položite kalup u nju. Desert se peče od 40-45 minuta. Kada je gotova rožatu izvadite i ostavite da se ohladi do sobne temeperature, preokrenite kalup i istresite je na tanjur i položite u hladnjak kako bi se dalje ohladila. Pokušajte, zateknete li se na moru, isprobati pravu dalmatinsku rožatu koju su načinile iskusne ruke. Želimo vam ugodan ostatak ljeta i dobar tek!
Sastojci:
-
1 l mlijeka
-
35 dkg šećera
-
2 žumanjka
-
7 jaja
-
korica od limuna
-
20 dkg šećera za karamelu i nekoliko žlica mlijeka
Autor: L.K.