• Recepti
    • Glavna jela
    • Juhe i variva
    • Predjela
    • Prilozi
    • Salate
    • Umaci
  • Deserti
    • Keksi
    • Kolači
    • Kreme i preljevi
    • Palačinke
    • Torte
    • Voćni deserti
  • Prehrana
    • Dijete
    • Začini
    • Sastojci
    • Vegetarijanstvo
    • Zimnica
    • Zdrava prehrana
  • Pića
  • Recenzije
  • Magazin
    • Novosti
    • Domaćinstvo
    • Mršavljenje
    • Putovanja
  • Search
  • Menu
  • Skip to right header navigation
  • Skip to main content
  • Skip to primary sidebar
  • Skip to footer

Gastronomija.hr

  • Recepti
    • Glavna jela
    • Juhe i variva
    • Predjela
    • Prilozi
    • Salate
    • Umaci
  • Deserti
    • Keksi
    • Kolači
    • Kreme i preljevi
    • Palačinke
    • Torte
    • Voćni deserti
  • Prehrana
    • Dijete
    • Začini
    • Sastojci
    • Vegetarijanstvo
    • Zimnica
    • Zdrava prehrana
  • Pića
  • Recenzije
  • Magazin
    • Novosti
    • Domaćinstvo
    • Mršavljenje
    • Putovanja
  • Search
Vi ste ovdje: Naslovnica / Prehrana / Začini / Majčina dušica
majčina dušica

Majčina dušica

Objavljeno: 04.06.2019. Autor: Anita Vrdoljak

Majčina dušica je začinska biljka koju mnogi poistovjećuju s timijanom, međutim riječ je o različitim biljkama. Timijan raste uspravno i ima uže listove koji su lagano povinuti prema dolje te cvjetove bijele do svijetloružičaste boje, dok je majčina dušica puzajuća biljka koja ima nešto tamnije cvjetove. Ove dvije biljke imaju sličan miris, ali okus majčine dušice je nešto gorči od timijana.

Kao začin se koriste listovi i stabljika majčine dušice. Biljka je porijeklom iz Europe, a kao začin su je koristili Egipćani i stari Grci kojima je služila za aromatiziranje sireva i pića.

Energetska i nutritivna vrijednost majčine dušice

U 100 g majčine dušice nalazi se 6,8 g proteina i 44 g ugljikohidrata. Majčina dušica od minerala sadrži fosfor, kalij, kalcij, željezo i natrij, dok su od vitamina zastupljeni vitamin A, riboflavin, tiamin, niacin i vitamin C.

Priprema jela s majčinom dušicom

Primjena majčine dušice u kulinarstvu je raznolika jer intenzivan okus i ugodan miris ove začinske biljke svako jelo čine posebnim i daju mu malo mediteranskog šarma.

Svježi listovi majčine dušice dodaju se pred kraj kuhanja, dok se sušena majčina dušica dodaje jelima na početku, jer aroma ovog začina dolazi do punog izražaja tek duljim kuhanjem.

Specifičan, pikantan okus ovog začina izvrsno se slaže uz gotovo sve vrste mesnih pečenja, a dodaje se i prženoj ribi i gulašu. Majčina dušica je odličan začin i za mnoge juhe od povrća, umake i variva, a dodaje se i u marinade te u začinski ocat za salate.

Kao začin je posebno zastupljena u kuhinjama južne Europe. U Francuskoj svježu majčinu dušicu dodaju u gulaš, umake i juhe, a sušena majčina dušica sastojak je provansalske mješavine začina Herbes de Provence. Nalazi se i u egipatskoj mješavini začina dukka, kao i u jordanskoj mješavini zahar.

Ovaj začin poboljšava okus raznih vrsta tjestenina, kao i jela od krumpira, a od ostalih začina dobro se slaže s lovorom, češnjakom, celerom, mažuranom i peršinom.

S obzirom na to da je u pitanju dosta intenzivan začin, treba ga dodavati jelima u umjerenim količinama, inače će nadjačati okuse ostalih sastojaka.

Berba i sušenje majčine dušice

Listovi majčine dušice mogu se brati tijekom cijele godine, ali one koji će ići na sušenje potrebno je brati prije cvatnje. Za sušenje majčine dušice prirodnim putem listove treba nekoliko dana držati na zasjenjenom i prozračnom mjestu.

Začin se nakon sušenja čuva na hladnom suhom i tamnom mjestu. Slično kao i origano, sušena majčina dušica ima intenzivniji okus i aromu od svježe.

Ljekovita svojstva majčine dušice

U ljekovite svrhe koriste se gornji dijelovi biljke u cvatu te lišće koje sadrži najviše flavonoida, tanina i timola.  Majčina dušica se koristi za pripremu različitih preparata protiv kašlja, a korisna je i za probavu te pomaže u razgradnji masne hrane.

Koristi se i za pripremu čaja koji je učinkovit u liječenju upale sinusa, prehlade, bronhitisa, upale ždrijela i promuklosti. Čaj od majčine dušice također se može koristiti i za grgljanje ili ispiranje usta.

Majčina dušica samostalno ili u kombinaciji s ružmarinom pomaže kod glavobolje i živčanih problema. Njeno eterično ulje ima antioksidacijsko, antibakterijsko i antigljivično djelovanje, a koristi se u proizvodnji vodice za ispiranje usta i paste za zube.

Majčinu dušicu ipak treba umjereno koristiti jer prekomjerna konzumacija može dovesti do malaksalosti i abnormalnog rada štitnjače te izazvati bolove u jetri.

Korištenje ove biljke u bilo kojem obliku trebaju izbjegavati trudnice jer može izazvati pobačaj.

Foto: photosforyou/Pixabay

Kategorija: Začini

Želite se zasladiti?

kesten-pire

Recept za kesten pire

Kesten pire jedan je od simbola hladnih dana. Čim jesenski dani prijeđu u zimske i osjeti se svježina hladnoće na obrazima, a miris pečenog kestena počne se širiti ulicama, vrijeme je i za kesten pire. Ovo je jedna …

Domaći zdravi keksi od raženog brašna

Odlučila sam s vama podijeliti recept za domaće kekse koje možete izraditi sami i uz sve to jako su ukusni i zdravi. Osmislila sam samo za vas kombinaciju sastojaka koji će vam pružiti u jednom keksu sve one dobre …

Čokoladni ganache

Čokoladni ganache

Ovaj čokoladni ganache bih opisala kao mali zalogaji mira za mamu koja naporno radi uz djecu. I povremeno mi treba nešto što će mi podići duh i dati energiju za nastavak dana. Recept za čokoladni ganache Sastojci: …

Prethodna objava: «domaća granola od banane Domaća granola od banane
Sljedeća objava: Schwarzwald torta koja izaziva oduševljenje »

Reader Interactions

Odgovori Otkaži odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa *

Ova web-stranica koristi Akismet za zaštitu protiv spama. Saznajte kako se obrađuju podaci komentara.

Primarni stupac

Novije

Zdravi snickers

S obzirom na to da volim okus snickersa, ali ne volim kad mi se karamela lijepi za zube (nisam …

čokoladni truffles

Čokoladni truffles

Čokoladni tartufi su jedne od najjednostavnijih slastica jer su izrađeni od samo tri sastojka, …

Brze kiflice

Na samu pomisao na svježe, mekane kiflice rastu vam zazubice, zar ne? Odlične kao doručak, …

Footer

Gastronomija

grč. gastronomía – stručno poznavanje umjetnosti pripreme različitih jela; kult birane hrane i kulinarskoga umijeća

Pratite nas

  • Facebook
  • Instagram

Site Footer

  • O nama
  • Impressum
  • Kontakt
  • Marketing
  • Uvjeti korištenja

Gastro Media

Gastronomija.hr | Moja Zimnica | Vege.hr | Vrtlarica.hr

Gastro Media Copyright © 2012.–2022. Informativka d.o.o. Sva prava pridržana.