Majčina dušica je začinska biljka koju mnogi poistovjećuju s timijanom, međutim riječ je o različitim biljkama. Timijan raste uspravno i ima uže listove koji su lagano povinuti prema dolje te cvjetove bijele do svijetloružičaste boje, dok je majčina dušica puzajuća biljka koja ima nešto tamnije cvjetove. Ove dvije biljke imaju sličan miris, ali okus majčine dušice je nešto gorči od timijana.
Kao začin se koriste listovi i stabljika majčine dušice. Biljka je porijeklom iz Europe, a kao začin su je koristili Egipćani i stari Grci kojima je služila za aromatiziranje sireva i pića.
Energetska i nutritivna vrijednost majčine dušice
U 100 g majčine dušice nalazi se 6,8 g proteina i 44 g ugljikohidrata. Majčina dušica od minerala sadrži fosfor, kalij, kalcij, željezo i natrij, dok su od vitamina zastupljeni vitamin A, riboflavin, tiamin, niacin i vitamin C.
Priprema jela s majčinom dušicom
Primjena majčine dušice u kulinarstvu je raznolika jer intenzivan okus i ugodan miris ove začinske biljke svako jelo čine posebnim i daju mu malo mediteranskog šarma.
Svježi listovi majčine dušice dodaju se pred kraj kuhanja, dok se sušena majčina dušica dodaje jelima na početku, jer aroma ovog začina dolazi do punog izražaja tek duljim kuhanjem.
Specifičan, pikantan okus ovog začina izvrsno se slaže uz gotovo sve vrste mesnih pečenja, a dodaje se i prženoj ribi i gulašu. Majčina dušica je odličan začin i za mnoge juhe od povrća, umake i variva, a dodaje se i u marinade te u začinski ocat za salate.
Kao začin je posebno zastupljena u kuhinjama južne Europe. U Francuskoj svježu majčinu dušicu dodaju u gulaš, umake i juhe, a sušena majčina dušica sastojak je provansalske mješavine začina Herbes de Provence. Nalazi se i u egipatskoj mješavini začina dukka, kao i u jordanskoj mješavini zahar.
Ovaj začin poboljšava okus raznih vrsta tjestenina, kao i jela od krumpira, a od ostalih začina dobro se slaže s lovorom, češnjakom, celerom, mažuranom i peršinom.
S obzirom na to da je u pitanju dosta intenzivan začin, treba ga dodavati jelima u umjerenim količinama, inače će nadjačati okuse ostalih sastojaka.
Berba i sušenje majčine dušice
Listovi majčine dušice mogu se brati tijekom cijele godine, ali one koji će ići na sušenje potrebno je brati prije cvatnje. Za sušenje majčine dušice prirodnim putem listove treba nekoliko dana držati na zasjenjenom i prozračnom mjestu.
Začin se nakon sušenja čuva na hladnom suhom i tamnom mjestu. Slično kao i origano, sušena majčina dušica ima intenzivniji okus i aromu od svježe.
Ljekovita svojstva majčine dušice
U ljekovite svrhe koriste se gornji dijelovi biljke u cvatu te lišće koje sadrži najviše flavonoida, tanina i timola. Majčina dušica se koristi za pripremu različitih preparata protiv kašlja, a korisna je i za probavu te pomaže u razgradnji masne hrane.
Koristi se i za pripremu čaja koji je učinkovit u liječenju upale sinusa, prehlade, bronhitisa, upale ždrijela i promuklosti. Čaj od majčine dušice također se može koristiti i za grgljanje ili ispiranje usta.
Majčina dušica samostalno ili u kombinaciji s ružmarinom pomaže kod glavobolje i živčanih problema. Njeno eterično ulje ima antioksidacijsko, antibakterijsko i antigljivično djelovanje, a koristi se u proizvodnji vodice za ispiranje usta i paste za zube.
Majčinu dušicu ipak treba umjereno koristiti jer prekomjerna konzumacija može dovesti do malaksalosti i abnormalnog rada štitnjače te izazvati bolove u jetri.
Korištenje ove biljke u bilo kojem obliku trebaju izbjegavati trudnice jer može izazvati pobačaj.
Foto: photosforyou/Pixabay